szwarou pisze:najlepsze jest to że wygląda na to że rozwiązanie mieliśmy cały czas pod nosem. Moja wiedza na temat linuxa jest mocno ograniczona. Wszystkie komendy zwracają aby zrobić -f install lecz ta komenda z kolei zwracała mi błąd "czy masz uprawnienia administratora"
To nie jest tak. Jak wrócisz do wcześniejszych postów, choćby
tutaj, to zauważysz, że wcześniej próbowaliśmy zastosować to polecenie, ale rozwiązania nie dawało:
szwarou pisze:Kolejne polecenie install kolejny błąd
Kod: Zaznacz cały
szwarou@Kamaz:~$ sudo apt-get install -fy
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Naprawianie zależności... Gotowe
Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane:
kde-l10n-pl linux-headers-3.2.0-31-generic linux-headers-3.2.0-31
language-pack-kde-en language-pack-kde-pl kde-l10n-engb
language-pack-kde-en-base language-pack-kde-pl-base
Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove".
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety:
libssl1.0.0:i386
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
libssl1.0.0:i386
1 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 129 nieaktualizowanych.
2 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych.
Konieczne pobranie 1008 kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 0 B miejsca na dysku.
Pobieranie:1 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates/main libssl1.0.0 i386 1.0.1-4ubuntu5.10 [1008 kB]
Pobrano 1008 kB w 0s (4063 kB/s)
E: Internal Error, No file name for libssl1.0.0
Powód, dla którego unikałem podania Ci tego polecenia do wykonania, to duża szansa na powrót do stanu, który miałeś na samym początku.
szwarou pisze:Nie znałem wcześniej tej komendy podstawowej z podstawowych czyli SU (bo z konsolą u mnie na bakier - typowy windowsowy user)
Nie znałeś, bo nie miałeś powodu, aby poznać. Zresztą, dalej nie powinieneś mieć powodu, aby go stosować i raczej - jeżeli z konsolą jesteś na bakier - odradzałbym zbyt częste stosowanie

- można łatwo wpaść w zły nawyk lub zrobić sobie brzydkie ku-ku.
Jeżeli angielski nie jest Ci obcy, to zaglądnij do artykułu
sudo vs. su. Jak dobrze popytasz google, to i zapewne i po naszemu coś znajdzie.
szwarou pisze:Aktualizacja właśnie się robi - mam nadzieję że wszystko teraz będzie okay.
Jeżeli tak jest, to edytuj swój pierwszy post i do tytułu wątku (na jego początku) dodaj [SOLVED] lub [ROZWIĄZANY]. Być może znajdzie się jakiś inny użyszkodnik z podobnym problemem, któremu ten wątek pomoże rozwiązać problem.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.