Kernele testowe/stabilne wersja v26.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v26.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: e X t 7 3 »

Hmm zastanawia mnie ta kwestia dirty_writeback_centisecs ... na żadnej z moich maszyn [ani tych które robiłem] nie wystąpiły [był bąłd w kernelu - wszystkie wcześniejsze (w tym generiki) niż v26.x - który usunąłem właśnie w tej wersji = konflikt sterownika USB 1.1 vs 2.0 - od teraz już nie ma] takie frezzy ... zastanawia mnie jakie jeszcze elementy konfiguracji mogą powodować [poza ewentualną jeszcze wielkością stron pamięci dla vm], że opóźnienie czyszczenia tego "bufora" może tym skutkować. Tu chodzi o tzw. dirty_bytes ... inaczej "stare" dane [w tym dane usera, coinfigi, dokumentny etc.], jakie system będzie zapisywał np. do swapu, albo jako bufor dla dysku. Zatem im okres po którym dane zostaną ustalone "za zbyt stare" [dirty_expire_centisecs] będzie dłuższym tym mniejsza będzie aktywność dysków [w tym co ma ogromne znaczenie dla SSD] ... i tym większa będzie energooszczędność oraz wydajność = system nie zajmuje się "niepotrzebnymi" odwołaniami do I/O ... ale też wydajność niektórych działań I/O może spaść ... i tu im niższa będzie wartość dla dirty_expire_centisecs [+ pozostałe wartości współgrające z tm vm.sys] tym szybciej system będzie reagował ... ale też o tyle szybciej spadnie długość życia każdego dysku [tu głównie SSD]. Przykładowo Ja daje na Ac wartość 6000, a zatem po ok 1 minucie [a na baterii ustaliłem to na 12 minut ;)] dopiero nastąpi odwołanie do I/O - jeśli będzie konieczne [to już inne parametry vm decydują (w tym wartości ilości "stron" pamieci udzielonych dla vm - tu wskazywana przez Kolegę NetBita kwestia "zajmowania" ramu do granic możliwości = celowe ;) - też ustawiane w APM] ... a jeśli damy ustawienia defaultowe będzie to ... 5 sekund ;). Zatem wystarczy pomnożyć ilość odwołań [tu jeszcze trzeba brać pod uwagę dość mały bufor = liczbę stron pamięci dla dirty bytes ustalony defaultowo = jeszcze częstsze odwołania] do dysków SSD, a następnie podzielić ilość możliwych cykli przez te odwołania i mamy żywotność dysku ;). Pod moim APM SSD będzie "żył" - jeśli maszyna działa w "cyklu mieszanym" AC/Batt nawet o 12 x dłużej niż na standardowych ustawieniach Canonical ;). Jednak właśnie tu jest coś za coś ... jeśli system ma problemy z I/O [coś nie halo widać z niektórymi kontrolerami] to objawi się to taką sytuacją, jaka opisuje Kolega NetBit73 ... i właśnie "USB fix" jest taką próbą kompromisu trochę "zgniłego" = obniżenie energooszczędności i wydajności, ale i tak o 200 [dosłownie] x lepszego niż ustawienia Canonical ;). Przy okazji o tym i zarządzaniu procesami przez kernel myślę można by napisać 1000 stron i nadal pozostanie spore pole do dyskusji ;).

Pozdrawiam

-- 06 wrz 2013 10:33 --

Jak pisałem testuje już nową konfiguracje v26.1 ... wydajność do 5 % wyższa ... obmawiałem się, że podniesienie wydajności wpłynie na energooszczędność, ale jak na razie jest ... lepiej niż na v26.0 ;)

Kernel v26.1-brazos na X370 - AMD APU E-350 - tryb idle

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: pavbaranov »

No dobra, mea culpa itd. Oczyściłem drania, temperatura spadła. Teraz w zależności od tego, czego używam kształtuje się na poziomie +/- 60*C. Nawet po odpaleniu flv zwykle nie przekracza 70*C, a głównie kształtuje się na poziomie od 63-68*C.
Przepraszam za zamieszanie.
PietroZ
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: PietroZ »

Co do sterowników Nvidii z NeteXt'73, to prosiłbym o małą przeróbkę związaną z zależnościami w ich pakietach, a dokładniej zamiast:

Kod: Zaznacz cały

xserver-xorg-core
wstawić:

xserver-xorg-core-lts-saucy | xserver-xorg-core-lts-raring | xserver-xorg-core-lts-quantal | xserver-xorg-core
w przeciwnym wypadku pod 12.04.2, 12.04.3 (i przyszłym 12.04.4) nie będzie można zainstalować sterowników przez problemy z zależnościami. Muszę za każdym razem ręcznie pobierać sterownik, przerabiać wpis, pakować i dopiero mogę zapodać dpkg...

Przerobioną tak paczkę 325.15 wrzuciłem tutaj
Dell E6410 | i5-560M | 4GB DDR3 | Intel GMA | M5S 256GB SSD | Broadcom BCM43224
Linux user #483062 | Ubuntu user #24405
garhuy.blogspot.com | www.ubueasy.xorg.pl
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: Miras1990 »

Witam,
Niestety system na dysku SSD od momentu wciśnięcia klawisza "Enter" w Grubie uruchamia się 30s, a na genericu około 12s. Ostatni kernel na którym system startował normalnie to v22.3 kernel 3.7.9 k8. Może problemem jest sposób optymalizacji tych kerneli z serii k8.

Log z NeteXt'73
Specyfikacja w podpisie.

Pozdrawiam ;-)
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Telefon: Nokia Lumia 930
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

Miras1990 pisze:Witam,
Niestety system na dysku SSD od momentu wciśnięcia klawisza "Enter" w Grubie uruchamia się 30s, a na genericu około 12s. Ostatni kernel na którym system startował normalnie to v22.3 kernel 3.7.9 k8. Może problemem jest sposób optymalizacji tych kerneli z serii k8.

Log z NeteXt'73
Specyfikacja w podpisie.

Pozdrawiam ;-)
pytanie mam takie, odpal go teraz na 3.7.9 i sprawdź czas. OCZ trafiają bardzo często do serwisu z wadą spadku wydajności. Seria vertexów 3 po lekkim zapełnieniu miała spadki do 30mega/s w nowszych było to rzadsze ale też występuje.
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: quatrolibro »

Jeszcze nigdy przyspieszenie z nowym jajkiem nie było tak jednoznaczne i wyraźne jak teraz przy przejściu 25.x -> 26.0 Wszystko dzieje się w oka mžik. Mam ustawione powersave aż strach przestawić na performance bo jeszcze mi się spodoba ;-)
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

NetBit73 pisze:

Log z NeteXt'73
Specyfikacja w podpisie.

Pozdrawiam ;-)
pytanie mam takie, odpal go teraz na 3.7.9 i sprawdź czas. OCZ trafiają bardzo często do serwisu z wadą spadku wydajności. Seria vertexów 3 po lekkim zapełnieniu miała spadki do 30mega/s w nowszych było to rzadsze ale też występuje.
Spadek wydajności dysku widziałbym przy genericu, a on startuje w ciągu 12s. Dysk jest w porządku bo go testowałem pod Win 8.
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

@Miras1990 - może sprawdź, które serwisy Ci śpią? Bootstrap, czy jakoś tak w Ubuntu.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

PietroZ pisze:Co do sterowników Nvidii z NeteXt'73, to prosiłbym o małą przeróbkę związaną z zależnościami w ich pakietach, a dokładniej zamiast:

xserver-xorg-core
wstawić:

xserver-xorg-core-lts-saucy | xserver-xorg-core-lts-raring | xserver-xorg-core-lts-quantal | xserver-xorg-core
w przeciwnym wypadku pod 12.04.2, 12.04.3 (i przyszłym 12.04.4) nie będzie można zainstalować sterowników przez problemy z zależnościami. Muszę za każdym razem ręcznie pobierać sterownik, przerabiać wpis, pakować i dopiero mogę zapodać dpkg...

Przerobioną tak paczkę 325.15 wrzuciłem tutaj
Raczej tego nie zrobię - daje ustawienia defaultwe dla standardowych rozwiązań dystrybucyjnych [defaultowo ładowane]. Mam 12.04.x i na 2 systemach gdzie jest nvidia instaluje sterownik bez żadnego problemu. Jeśli korzysta się z updatowania xserver-xorg-core, to odpowiednie sterowniki winny znaleźć się w repo.

Pozdrawiam

-- 08 wrz 2013 20:00 --

Log z NeteXt'73
Specyfikacja w podpisie.

Pozdrawiam ;-)
Z jakiego powodu w opcjach grub widnieje odwołanie do noop ?!?! Jeśli jest aktywny APM to absolutnie tego tam nie powinno być. Co do pozostałych przyczyn postaram się dogłębnie przeanalizować log jutro.

Pozdrawiam

-- 08 wrz 2013 20:03 --
quatrolibro pisze:Jeszcze nigdy przyspieszenie z nowym jajkiem nie było tak jednoznaczne i wyraźne jak teraz przy przejściu 25.x -> 26.0 Wszystko dzieje się w oka mžik. Mam ustawione powersave aż strach przestawić na performance bo jeszcze mi się spodoba ;-)
Dzięki ... już testuje kolejne buildy i być może będzie szybciej ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Będą w przyszłości wersje kerneli na ARM? Pytam z perspektywy możliwości instalacji Ubuntu Touch na moim tablecie.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

enedil pisze:Będą w przyszłości wersje kerneli na ARM? Pytam z perspektywy możliwości instalacji Ubuntu Touch na moim tablecie.
Jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to tak ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

eXt73 pisze:Z jakiego powodu w opcjach grub widnieje odwołanie do noop ?!?! Jeśli jest aktywny APM to absolutnie tego tam nie powinno być. Co do pozostałych przyczyn postaram się dogłębnie przeanalizować log jutro.

Pozdrawiam
Witam,
Wpis ten był dodany do pliku grub zanim zainstalowałem Netext'73. Teraz go usunąłem i dalej jest to samo. Na 3.7.9 startuje tak jak na v26.0.

Kernel v26.0_3.11.0-ext73-f1-ags-cfs
Kernel 3.8.0-29-generic
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Prawie jestem już pewien = modprobe ;) chce załadować coś co ma wbite "na sztywno" = tak są napisanie "interaktywnie" skrypty Canonical ;P ... tylko co jakie moduły/aplikacje/usługi dodatkowe startują ?

Proszę zatem o wyniki lsmod spod generika i mojego kernela.

A tak obok tematu ... czekałem i się nie do czekałem :P ... na informacje użytkowników nt. jakości dźwięku ;) ... cóż czyżby nikt nie zauważył, że pod v26.0 jakość dźwięku jest odczuwalnie lepsza niż pod v25.x i wcześniejszymi ? W szczególności dotyczy to tonów najniższych i najwyższych ;). Oczywiście im lepsze "monitory" = głośniki, słuchawki tym będzie to bardziej odczuwalne. Przykładowo na moich "średniakach" Tannoy M2.5 jest do bardzo odczuwalne - i tu niezależnie od karty - mam tam Sound Blastera 4 ... to samo słychać na chipach zgodnych z Intel HD i słychać to nawet na sprzęcie klasy Beyerdynamic DTX 910 [i tu polecam do 1000 zł moim zdaniem nie ma szans znaleźć czegoś lepszego i szczerze nie ustępują specjalnie pola np. Sennheiser HD 650, czy Denon AH-D600 ... a moim zdaniem niespecjalnie ustępowały nawet Sennheiser HD 800 - te ostatnie 3 pożyczone od kolegi do testów - tak 3 jego i jeszcze ma wzmacniacz z serii Sennheiser HDVD 800 ... ale przyznam, że tego już "bałem" się pożyczać <cóż jak by co to szkoda auta sprzedawać - sumarycznie koszty na poziomie ponad 20 tys zł. a akurat "nie mam przy sobie" ;)> - ostatni jego zakup].

Pozdrawiam

-- 12 wrz 2013 10:23 --

Jeszcze co do nowego kernela v26.1 oraz APM 2.9 ... pracuje nad tym i jeśli testy przejdzie to pomyślnie, to wynikiem tych zmian będzie:

- odczuwalnie chłodniejsza maszyna - zarówno w trybie pracy [nawet performance - pod warunkiem (oczywiście), że w danym momencie maszyna nie jest obciążona] oraz idle,
- niższe zużycie energii - średnio od 2-5 %, ale w skrajnie "idealnych" warunkach nawet do 11 % w stosunku do v26.0 + APM 2.8,
- wyższa wydajność przy największych obciążeniach - w stosunku do połączenia v26.0 + APM 2.8 - najbardziej odczuwalne będzie to w "krytycznych momentach" dla danej aplikacji/gry.

Poniżej 2 zżuty ekranu z X370 - AMD APU E-350 ... myślę, że pokonanie 4 W w idle na w/w maszynie już będzie możliwe na v26.1 + APM 2.9 ... myślę nawet, że w sprzyjających warunkach będzie to ok. 3.9 Watta. Natomiast na nadchodzących AMD APU z rdzeniami Jaguar myślę, że 3.5 W jest jak najbardziej realne ;)

MSi X370 [AMD APU E-350] - idle - 1

MSi X370 [AMD APU E-350] - idle - 2

Pozdrawiam

garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: garnus »

Witam,
Trochę z innej beczki ale może mi pomożecie, zainstalowałem wczoraj 13.04 z unity po długim czasie na 12.04 i mam problem z brakiem obniżenia jasności monitora po przejściu na baterię. O ile na 12.04 chyba nigdy to nie działało i dopisywałem sobie 2 linijki w skryptach pm to po instalacji 13.04 działo ale nagle przestało, nie bardzo nawet wiem gdzie szukać problemu.
pozdrawiam
Janek
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

@garnus - Chyba jednak osobny wątek.
@eXt73 - i dźwięk. Chyba jednak głuchy jestem ;) Tzn. do odtwarzania muzyki mam CD + 2 wzmacniacze, w zależności od tego, czego potrzebuję i fajne głośniki. Na wewnętrznych w notebooku (nawet napisali, że to jakieś ALTEC SRS coś) nie słyszę różnicy.
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

garnus pisze:Witam,
Trochę z innej beczki ale może mi pomożecie, zainstalowałem wczoraj 13.04 z unity po długim czasie na 12.04 i mam problem z brakiem obniżenia jasności monitora po przejściu na baterię. O ile na 12.04 chyba nigdy to nie działało i dopisywałem sobie 2 linijki w skryptach pm to po instalacji 13.04 działo ale nagle przestało, nie bardzo nawet wiem gdzie szukać problemu.
pozdrawiam
Janek
tak na szybko:

#!/bin/bash
if [ -e dane ]; then
    echo "jest plik" >> /dev/null
else
    echo "bateria=10" > dane
    echo "ac=80" >> dane

fi
stan="$(cat /sys/class/power_supply/BAT*/status)"
petla=tak
while [ "$petla" = "tak" ]; do
if [ "$(cat /sys/class/power_supply/BAT*/status)" = "Discharging" ] && [ "$(cat /sys/class/power_supply/BAT*/status)" != "$stan" ] ; then
    xbacklight = "$(grep bateria dane | sed 's/bateria=//')"
elif [ "$(cat /sys/class/power_supply/BAT*/status)" = "Charging" ] && [ "$(cat /sys/class/power_supply/BAT*/status)" != "$stan" ] ; then
    xbacklight = "$(grep ac dane | sed 's/ac=//')"
fi
done
do działanie potrzebna instalacja:

sudo apt-get install xbacklight
dopóki skrypt działa w tle, to ustawia jasność na 10% przy baterii i 80% przy AC.
Można też regulację dorobić drugim skryptem:

#!/bin/bash

bateria=$(zenity --scale --title="suwak1"  --text "podświetlenie bateria" --min-value=1 --max-value=100 --value=$(grep 'bateria' dane | sed 's/bateria=//') --step 1)
if [ "$bateria" != "" ];then
sed -i "/bateria/ s/bateria.*/bateria=$bateria/" dane
fi
if [ "$(cat /sys/class/power_supply/BAT*/status)" = "Discharging" ] && [ "$(cat /sys/class/power_supply/BAT*/status)" != "$stan" ] ; then

elif [ "$(cat /sys/class/power_supply/BAT*/status)" = "Charging" ] && [ "$(cat /sys/class/power_supply/BAT*/status)" != "$stan" ] ; then

fi
ac=$(zenity --scale --title="suwak2"  --text "podświetlenie ac" --min-value=1 --max-value=100 --value=$(grep 'ac' dane | sed 's/ac=//') --step 1)
if [ "$ac" != "" ];then
sed -i "/ac/ s/ac.*/ac=$ac/" dane
fi

fi
wymaga instalacji zenity :)

to tak na szybko:)
pj866339
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: pj866339 »

Miałem chwilę czasu to przetestowałem kernel w wersji 26.0. Pierwsze spostrzeżenia: jest znacząca różnica w szybkości wykonywanych operacji, czuć to wyraźnie. Na moim Archu wraz z kernelem 3.10.10 (Ubuntu instaluję raz na jakiś czas do zobaczenia nowości) tak jak Ext73 również zauważyłem znaczną poprawę dźwięku, oraz poprosiłem znajomych o przetestowanie dźwięku na moim laptopie. Jak się okazało wszyscy byli zdziwieni, że dźwięk jest tak dobry, dlatego brawa dla programistów rozwijających jądro Linuksa. Moim zdaniem seria 26.0 wytycza nową ścieżkę rozwoju kerneli Ext73, i tak powinno zostać, bo każda kolejna, którą testuję bardzo pozytywnie mnie zaskakuje. Pozdrawiam i dzięki za Waszą pracę.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

pj866339 pisze:Miałem chwilę czasu to przetestowałem kernel w wersji 26.0. Pierwsze spostrzeżenia: jest znacząca różnica w szybkości wykonywanych operacji, czuć to wyraźnie. Na moim Archu wraz z kernelem 3.10.10 (Ubuntu instaluję raz na jakiś czas do zobaczenia nowości) tak jak Ext73 również zauważyłem znaczną poprawę dźwięku, oraz poprosiłem znajomych o przetestowanie dźwięku na moim laptopie. Jak się okazało wszyscy byli zdziwieni, że dźwięk jest tak dobry, dlatego brawa dla programistów rozwijających jądro Linuksa. Moim zdaniem seria 26.0 wytycza nową ścieżkę rozwoju kerneli Ext73, i tak powinno zostać, bo każda kolejna, którą testuję bardzo pozytywnie mnie zaskakuje. Pozdrawiam i dzięki za Waszą pracę.
Dzięki ;). Mam nadzieje, że v26.1 + APM 2.9 równie pozytywne emocje wywołają ... a myślę, że może jeszcze lepsze ;).

Pozdrawiam

-- 13 wrz 2013 10:30 --

W NeteXt'73 już udostępniłem najnowszy Linux-firmware w wersji 1.114.

Pozdrawiam

-- 13 wrz 2013 14:15 --
NetBit73 pisze:
garnus pisze:Witam,
pozdrawiam
Janek
tak na szybko:

#!/bin/bash
if [ -e dane ]; then
    echo "jest plik" >> /dev/null
else
    echo "bateria=10" > dane
    echo "ac=80" >> dane

fi
petla=tak
while [ "$petla" = "tak" ]; do
fi
done
do działanie potrzebna instalacja:

sudo apt-get install xbacklight
dopóki skrypt działa w tle, to ustawia jasność na 10% przy baterii i 80% przy AC.
Można też regulację dorobić drugim skryptem:

#!/bin/bash

bateria=$(zenity --scale --title="suwak1"  --text "podświetlenie bateria" --min-value=1 --max-value=100 --value=$(grep 'bateria' dane | sed 's/bateria=//') --step 1)
if [ "$bateria" != "" ];then
sed -i "/bateria/ s/bateria.*/bateria=$bateria/" dane
fi

fi
ac=$(zenity --scale --title="suwak2"  --text "podświetlenie ac" --min-value=1 --max-value=100 --value=$(grep 'ac' dane | sed 's/ac=//') --step 1)
if [ "$ac" != "" ];then
sed -i "/ac/ s/ac.*/ac=$ac/" dane
fi

fi
wymaga instalacji zenity :)

to tak na szybko:)
Właśnie tę funkcjonalność chyba włączymy do NeteXt`a ... dotyczy będzie jedynie Unity i Gnome 3.x. Tu już rola będzie Kolegi NetBita ;).

Pozdrawiam

daro90
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: daro90 »

e X t 7 3 pisze:
Poniżej 2 zżuty ekranu z X370 - AMD APU E-350 ... myślę, że pokonanie 4 W w idle na w/w maszynie już będzie możliwe na v26.1 + APM 2.9 ... myślę nawet, że w sprzyjających warunkach będzie to ok. 3.9 Watta. Natomiast na nadchodzących AMD APU z rdzeniami Jaguar myślę, że 3.5 W jest jak najbardziej realne ;)

MSi X370 [AMD APU E-350] - idle - 1

MSi X370 [AMD APU E-350] - idle - 2

Pozdrawiam
https://www.dropbox.com/s/1ajci8rstfzrk ... 9%3A44.png

Tak dla rozluźnienia wrzucę mój stary wynik z powertopa. Oczywiście te waty utrzymały się przez pierwsze kilka sek. uruchomienia systemu tuż po instalacji kernela ( któreś jajko z serii 25.x), ale zapadły mi w pamięci... <4Waty jest :roll:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:Prawie jestem już pewien = modprobe ;) chce załadować coś co ma wbite "na sztywno" = tak są napisanie "interaktywnie" skrypty Canonical ;P ... tylko co jakie moduły/aplikacje/usługi dodatkowe startują ?

Proszę zatem o wyniki lsmod spod generika i mojego kernela.
To są wyniki z "lsmod" o które Pan prosił:
lsmod_3.11.0-ext73-f1-26.0-k8-ags-cfs
lsmod_3.8.0-29-generic

Pozdrawiam ;-)
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”