Czy można w Thunderbirdzie na xubuntu korzystać z maili zapisanych w tym programie ale w windows?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
arcio_dr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Czy można w Thunderbirdzie na xubuntu korzystać z maili zapisanych w tym programie ale w windows?

Post autor: arcio_dr »

gruchomiot pisze:eee... co?
dobra, dobra...
widzę, że nie zrozumiałeś.
1. Otwórz TB
2.Kliknij w [Utwórz konfigurację konta] => [E-mail]
3. Postępuj wg instrukcji
4. Tadam! Maile się synchronizują a ty masz folder ze swoją pocztą
To co Ty próbujesz - nie zadziała bo nie ma prawa. Ale nie panikuj - wszystkie Twoje maile są na skrzynkach.
No niestety maile się nie synchronizują. Tworzę nowe konto e-mail wszystko ładnie zgodnie z instrukcją TB wszystko sam robi (tzn.całe ustawienia no i oczywiście nowy folder z pocztą) porzedni folder o ile był zauważa i zmienia jego nazwę dodając "-1" lub kolejna cyfrę. Jeżeli próbuję zmienić folder lokalne foldery na mój poprzedni folder (windowsowy) to mam http://www.projekty-justyny.netmark.pl/zdjecia/okno.png
Hebluj Hebluj przyjdzie cieśla siekierką poprawi
Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS

Re: Czy można w Thunderbirdzie na xubuntu korzystać z maili zapisanych w tym programie ale w windows?

Post autor: pijetja »

Nie znam się ale się wypowiem...
Ja mam Cały zbiór maili w Thunderbird na Windows i Linuksa.
Na partycji NTFS mam katalog .thunderbird i tam mam archiwizowane maile. W Linuksie mam do niego tylko dowiązanie symbolicznie. Tak samo mam rozwiązanego pidgin i Firefox. Nie ważne jaki system zawsze mam to samo. A że ostatnio zamisat Thunderbirda mam Icedove, więc dowiązanie symboliczne w katalog home mam .icedove i dowiązane do /media/all/.thunderbird. Nie testowałem jeszcze pod-montowania katalogów bezpośrednio z partycji Windowsa...
Całuski.
P.
arcio_dr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: arcio_dr »

zrobiłem tak jak napisałeś i starałem się. Ale niestety tak postępując nic nie zyskałem oprócz dodatkowego folderu mail na partycji z pocztą a wygląda on tak jak na screnie. czyli kicha.
http://www.projekty-justyny.netmark.pl/ ... maleha.png
Hebluj Hebluj przyjdzie cieśla siekierką poprawi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”