Uwagi względem cenzury

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Uwagi względem cenzury

Post autor: rom »

elrobertos, tutaj przynajmniej dostajesz jasny komunikat co jest nie tak i dlaczego post lub wątek wylatuje. najczęściej masz czas na poprawę, doprecyzowanie itp. Czasem post jest wydzielany przez moderatora jako osobny temat.

Kilka dni temu na innym forum (podobno przyjazne) podpiąłem się pod istniejący już wątek, wydawało mi się, że dostatecznie zbliżony do mojego problemu. Przez 2 dni nie doczekałem się odpowiedzi, po czym odkryłem, że mojego posta już nie ma. Usunęli bez podania przyczyny. Nawet nie wydzielili go jako osobny temat. Kompletnie żadnej informacji.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: powiem Wam jedno

Post autor: mati75 »

elrobertos pisze:Bana mu! Jest tutaj jakaś adminitracja do jasnej anielki? Co to za język plugawy?
Proponuje jakieś ziółka zaparzyć, wyjść na dwór. Świat poza internetem też istnieje.
Debian Developer
elrobertos
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: elrobertos »

Dobra, jak kogoś uraziłem to przepraszam, jak zachowałem się wbrew zasadom tu panującym to też, przepraszam. Lubie niemniej mocne wejścia i nieszablonowe zachowania, ale wszystko ma swoje granice, żeby nie było.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Nefrytowa pisze:i zdał sobie sprawę, że nie wolno nawet zrzut z ekranu wkleić by moderator nie miał pretensji. A jak wiadomo nie wszystkie problemy można ręcznie przepisać
A chcesz ściągać korzystając z mobilnego internetu z limitem bezmyślnie zrobiony zrzut ekranu całego Pulpitu w formacie *.bmp o wielkośći 5 MB?
Awatar użytkownika
Nefrytowa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Nefrytowa »

marcin1982 pisze:
Nefrytowa pisze:i zdał sobie sprawę, że nie wolno nawet zrzut z ekranu wkleić by moderator nie miał pretensji. A jak wiadomo nie wszystkie problemy można ręcznie przepisać
A chcesz ściągać korzystając z mobilnego internetu z limitem bezmyślnie zrobiony zrzut ekranu całego Pulpitu w formacie *.bmp o wielkośći 5 MB?
Weź może przeczytaj dokładnie co dalej napisałam (do czego przedstawione przez Ciebie zdanie się odnosi) a nie wyciągasz coś z kontekstu.
I nie miej pretensję do kogoś, że masz kijowy net. Bo ktoś kto umieszcza zdjęcie nie ponosi odpowiedzialność za czyjś ograniczony internet, przez który nie może sobie ów właściciel obejrzeć zdjęcia bo mu transfer zżera.
Może od razu obwiniaj garbatego, że jego dzieci są proste.
Laptop MSI GE70 2PE (Apache Pro)-679XPL, CPU: Intel® Core™ i7-4720HQ (2.6 Ghz, 3.6 GHz Turbo, 6 MB Cache) , grafika: NVIDIA GeForce GTX 860M 2GB, zintegrowana karta graficzna Intel HD 4600 , RAM: 8 GB DDR3 (1600 MHz) , HDD: 1000 GB 7200 RPM, DVD+/-RW
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Skąd tyle agresji w Twoim poście? Nie masz argumentów, to od razu atakujesz ...
Zapewniam, że nie mam na myśli swojego "kijowego" internetu. Czasem trzeba pomyśleć o ogóle, a nie tylko o sobie.

Ograniczenia dotyczące rozmariów i wielkości plików graficznych mają swój cel - wygodę przeglądania forum, a nie przewijanie kilometrowej płachty 15 MB o rozdzielczości 2048 x 1600 pikseli. Zamieszczenie wyników z konsoli w formie tekstu pozwoli na to, że zawartość zostanie zaindeksowana przez Google i wyświetlana w wynikach wyszukiwania.

Tutaj kończę pisanie. Jeśli wymyślisz jeszcze coś ciekawego pisz na PW.

PS
Popraw składnię - ciężko czyta się twoją twórczość.

PS2
Widzę, że trzeba wytłuścić i pokolorować ;]

PS3
Jasne, bear7 nie ma nic innego do roboty tylko tłumaczyć każdy punkt regulaminu - dlaczego tak, a nie inaczej ... Brawo!
Ostatnio zmieniony 22 maja 2014, 21:07 przez marcin1982, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
Nefrytowa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Nefrytowa »

marcin1982 pisze:Skąd tyle agresji w Twoim poście? Nie masz argumentów, to od razu atakujesz ...
Zapewniam, że nie mam na myśli swojego "kijowego" internetu. Czasem trzeba pomyśleć o ogóle, a nie tylko o sobie.

Ograniczenia dotyczące rozmariów i wielkości plików graficznych mają swój cel - wygodę przeglądania forum, a nie przewijanie kilometrowej płachty 15 MB o rozdzielczości 2048 x 1600 pikseli. Zamieszczenie wyników z konsoli w formie tekstu pozwoli na to, że zawartość zostanie zaindeksowana przez Google i wyświetlana w wynikach wyszukiwania.

Tutaj kończę pisanie. Jeśli wymyślisz jeszcze coś ciekawego pisz na PW.
Czy ty w ogóle czytasz co piszesz, lub może przeczytałeś co ja napisałam, do czego odnosi się zdanie przytoczone przez Ciebie? Jakie brak argumentów? Jeśli kogoś cytujesz, to przeczytaj co napisał a nie wyciągasz jedno zdanie i tworzysz historię.
Napisałam wyraźnie, że bear7 źle sformułował zdanie, które wprowadza w błąd o zakazie umieszczania obrazków a nie o złamaniu regulaminu. Więc zacznij od tego i przeczytaj resztę moich wypowiedzi na ten temat, a nie tylko część.
Laptop MSI GE70 2PE (Apache Pro)-679XPL, CPU: Intel® Core™ i7-4720HQ (2.6 Ghz, 3.6 GHz Turbo, 6 MB Cache) , grafika: NVIDIA GeForce GTX 860M 2GB, zintegrowana karta graficzna Intel HD 4600 , RAM: 8 GB DDR3 (1600 MHz) , HDD: 1000 GB 7200 RPM, DVD+/-RW
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

Nefrytowa pisze:Kolego nie rozumiesz co napisałam, dlatego się powtórzę:
Bear7 powinien jasno napisać, np. Twój obrazek narusza regulamin, w temacie przepisz komunikat błędu.
Zamiast "...nie każdy ma możliwość lub ochotę załadowania niepotrzebnie fotki.
Koleżanka widzę niezrozumiała co napisałem i szuka złośliwości tam, gdzie jej nie ma. To nie była żadna groźba, czy też przykazanie. Napisałem tylko i wyłącznie dla kolegi dobra, aby przepisał treść błędu. To osobie szukającej pomocy powinno zależeć na dostarczeniu precyzyjnego opisu błędu w prosty i czytelny sposób, dostępny dla każdego. Na forum jest sporo użytkowników, którzy korzystają z dostępu mobilnego lub smartfonów lub ze zwykłych telefonów. Ich możliwości są zatem ograniczone. Mając komunikat błędu przed nosem, łatwiej jest udzielić pomocy. Ten pacjent miał jeden krótki błąd. Teraz weź pacjenta, który ma takich fotek 10 lub więcej. Gwarantuję Ci, że po próbie otwarcia pierwszych 3 lub 4 fotek, odechciałoby Ci się odpisywać... Masz zatem koleżanko odpowiedź na nie każdy ma możliwość lub ochotę załadowania niepotrzebnie fotki.

I proszę Cię, nie doszukuj się złośliwości. Jeżeli miałbym zastrzeżenia do fotki w kontekście regulaminu, to zwyczajnie mógłbym odesłać post w niebyt umieszczając stosowną ramkę:
Temat został zablokowany z powodu naruszeń REGULAMINUW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Nefrytowa pisze: Weź może przeczytaj dokładnie co dalej napisałam (do czego przedstawione przez Ciebie zdanie się odnosi) a nie wyciągasz coś z kontekstu.
I nie miej pretensję do kogoś, że masz kijowy net. Bo ktoś kto umieszcza zdjęcie nie ponosi odpowiedzialność za czyjś ograniczony internet, przez który nie może sobie ów właściciel obejrzeć zdjęcia bo mu transfer zżera.
Może od razu obwiniaj garbatego, że jego dzieci są proste.
Jak wcześniej napisałem, to osoba zakładająca post ponosi odpowiedzialność za to, jak post jest doprecyzowany i czy jest nie tylko zgodny z regulaminem forum, ale również z netykietą panującą na każdym szanującym się forum. Być może osoba chcąca udzielić pomocy ponosi odpowiedzialność za ograniczony Internet, ale to osoba pytająca, ogranicza sobie liczbę osób wyrażających chęć udzielenia pomocy.

Proponuję koleżance wyjść na zewnątrz i ochłonąć - złość piękności szkodzi. A jak już koleżanka ochłonie, to proponuję zapoznać się z netykietą.
Nefrytowa pisze: Napisałam wyraźnie, że bear7 źle sformułował zdanie, które wprowadza w błąd o zakazie umieszczania obrazków a nie o złamaniu regulaminu. Więc zacznij od tego i przeczytaj resztę moich wypowiedzi na ten temat, a nie tylko część.
W którym miejscu źle sformułowałem zdanie? W którym miejscu napisałem, że jest zakaz umieszczania obrazków? W którym miejscu w tym zdaniu czegoś zakazałem? Nic takiego nie napisałem. Nic takiego nie miało miejsca. Sprawdź początek zdania:
I taka rada
Następnym razem, zanim rozpętasz wojnę, wyciągnij białą flagę i poproś o spotkanie - może uda się dojść do porozumienia bez wyciągania niepotrzebnych dział...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Post autor: mistrz1 »

@bear7, daj spokój Nefrytowej, nic teraz nie wskórasz, [ciach]. Lepiej dać sobie spokój ;)

//bear7: mistrz1, trzymajmy się konstruktywnej krytyki. Ciosy poniżej pasa są niedozwolone... ;-)

-- 22 maja 2014, o 20:54 --

@bear7, to nie był cios poniżej pasa. To jest naturalne, normalne, ciągle to się dzieje i nie wygrasz z naturą, bo ona ma wpływ na to, co robimy. Po prostu trzeba przeczekać burzę, bo po burzy przychodzi ładny dzień :)
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
Awatar użytkownika
perzan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: perzan »

Rygor? W swoim mieszkaniu nie bałaganisz Autorze dlatego że taki "rygor"? Czy dlatego żeby nie cuchnęło, można było znaleźć różne rzeczy i znajomych bez wstydu zaprosić? To nie rygor - to utrzymywanie względnego porządku. Po prostu. A poza tym, przestrzegając zasad tutaj panujących, możesz otrzymać pomoc za darmo. Jak kumpel zgadza się Ci pomóc w pomalowaniu garażu to też focha strzelasz, że może tylko w sobotę od 7 rano do 15, czy cieszysz się, że ktoś za darmo chce Ci pomóc?
A tak BTW - jakaż dyskusja rozgorzała ;) Pojedynek godny gali bokserskiej ;)

Edit: Właśnie zmienił się temat wątku. Cenzura? No jak pragnę zaćwierkać :) Czy można ten temat jakoś zaprenumerować? Coraz ciekawiej się robi :)
Bo ja uważam, że to Forum jest ⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫ a Admini i Modzi to ⰫⰫⰫⰫⰫⰫ i ⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫ ⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫ ⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫⰫ :D
Eat, sleep, play hockey.
http://www.marcinperzanowski.wordpress.com
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Post autor: xxx666xxx »

Ja się przyznam, że regulaminu nie czytałem :craz: ale z grzeczności wiem co do grafik na forach dyskusyjnych, że można je umieszczać w formie linku lub miniaturki ale takiej naprawdę miniaturki! Mam tu na myśli obrazek który nie przekroczy w dłuższym boku przypuśćmy 120-150 pikseli nie więcej i po kliknięciu w nią by nas przeniosła do obrazu w pełnej rozdzielczości. A nie jak niektóre osoby na pewnych forach dyskusyjnych walną grafikę bezpośrednio w rozdzielczości Full HD i to tylko zamula forum. Co do cenzury słownej także mi się podoba bo znam jedno forum gdzie każdy na każdego wulgaryzmami sypie a administrator i moderatorzy mają gdzieś to wszystko. Jeszcze jedna sprawa jaka mi się podoba tu na forum do selekcja postów/tematów pod kątem treści. Jeśli jest bez sensu i trudny w wydedukowaniu o co pacjentowi chodzi to najpierw jest ostrzeżenie od moderatora a w ostateczności bum do purgatorów (kosza). Inna jeszcze sprawa jaka podoba mi się tu na forum jeśli chodzi o rygor to usuwanie linków z treścią nielegalną (np. linki do komercyjnych programów z crack'ami i serialami).
Najciekawsze jest to jak "umoralniałem" ludzi na jednym forum jak poprawnie pisać treściwe tematy/posty i upominałem kiedy zamieszczali linki do nielegalnej treści oraz wyzywali się nawzajem na siebie to najpierw dostałem ostrzeżenie reputacji na forum od administratora oraz potem zostałem mocno wyzwany przez innych użytkowników... Nie pojmuję tego! Administrator tego forum wspiera piractwo i wzajemne chamstwo. Już o braku treściwych tematów na forum nie wspominając! Np. jest tam dział Kupię/Sprzedam to ludzie w temacie piszą tylko "Sprzedam" i w treści wklejają link do ogłoszeń na OLX (Dawnej Tablicy). Jaki w tym sens?! Jak wpisało się tam w wyszukiwarce forum bazującej na mechanizmie google dla przykładu "sprzedam wózek dziecięcy" to nic nie znalazło mimo iż od groma tam takich ogłoszeń ale tylko w postaci linków do aukcji i bez treści w temacie. Dlatego te forum (Ubuntu.pl) podałem na tamtym jako wzór idealnego forum ale zostałem wyśmiany i zbluzgany od takich i owakich. Dziwne. :confused:
Ostatnio zmieniony 22 maja 2014, 22:12 przez xxx666xxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

perzan pisze: Pojedynek godny gali bokserskiej ;)
Takie tematy co jakiś czas muszą się pojawić i rozładować nagromadzone napięcie. Jak długo krytyka jest konstruktywna i pertraktacje prowadzone są w kulturalny sposób, bez większych złośliwości i zgrzytów, to temat taki ma sens. Co lepszych, dobry strzał w pysk, potrafi zmotywować. ;-)
perzan pisze:Czy można ten temat jakoś zaprenumerować? Coraz ciekawiej się robi :)
Przewidzieliśmy taką opcję. Specjalnie dla Ciebie, w zaawansowanej edycji posta, masz opcję "powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie". ;-)
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Post autor: xxx666xxx »

bear7 pisze:(...) Co lepszych, dobry strzał w pysk, potrafi zmotywować. (...)
Oj Mistrzu Ty oraz Igoit4free jesteście w tym najlepsi! Wy najbardziej "piórkujecie" wielu użytkowników...

Problem w tym, że ja się od Was wielu (zapewne pożytecznych) rzeczy uczę ale potem obrywam na innych forach dyskusyjnych za ciętą krytykę i cenzurę i umoralnianie na siłę.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
cukier_lukier
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Post autor: cukier_lukier »

I tym optymistycznym akcentem powoli zmierzamy ku końcowi dyskusji (mam nadzieję :P)
Awatar użytkownika
perzan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: perzan »

bear7 pisze: Przewidzieliśmy taką opcję. Specjalnie dla Ciebie, w zaawansowanej edycji posta, masz opcję "powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie". ;-)
I jak tutaj nie lubić tego Forum? Tylko się o coś poprosi o od razu dostaje się specjalną opcję :)

Ale ad rem. Parsknąłem rozbawiony na słowo "cenzura". Otóż dla mnie wywalanie wulgaryzmów z postów to nie jest cenzura. Raczej oznaka kultury, której przeklinającemu najwidoczniej brakuje, skoro musi się uciekać do używania partykuł wzmacniających. Wywalanie postów obrażających innych użytkowników - jaka to cenzura? Pogonić gbura tam, skąd przyszedł. Ot co.
Poza tym uważam, że słowo "cenzura" dotyczy wyrażania poglądów (politycznych, religijnych, etc.). Odbyłem właśnie rozmowę z moim laptopem. Poważną rozmowę. Zapytałem go o jego poglądy. Oto co odpowiedział

Kod: Zaznacz cały

$ jakie_sa_Twoje_poglady?
bash: jakie_sa_Twoje_poglady?: potyrtało cie do reszty? Jestem maszyną - nie mam poglądów i mieć ich nie będę.
No dobra, to zapytam z root'a

Kod: Zaznacz cały

# jakie_sa_Twoje_poglady?
bash: jakie_sa_Twoje_poglady?: hej, hej - userze drogi. Ja tu tylko systemem zarządzam. Popytaj może w /dev, albo w /proc.
Słowem - IMO idea "cenzury" zupełnie mija się z ideą forum technicznego. W wymianach zdań typu "Partycja XYZ nie montuje się automatycznie podczas startu systemu. Co robić? - Edytuj plik fstab" nie ma wyrażania poglądów, ergo nie ma co cenzurować.
Eat, sleep, play hockey.
http://www.marcinperzanowski.wordpress.com
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: pijetja »

Witam,
na forum jestem zarejestrowany od 4 lat przeglądam regularnie od 7... Nie zauważyłem cenzury.
Bo to nie jest cenzura tylko PROSTOWANIE do zasad panujących na forum.
A poza tym:
Moi drodzy, po co kłótnie,
po co wasze swary głupie.
Wnet i tak zginiemy w *upie!
No chlup:
http://www.youtube.com/watch?v=VqlF6RbQf4k

To byłem ja Jarząbek.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Re: powiem Wam jedno

Post autor: Hwiparam »

elrobertos pisze:Dobra, przeczytałem. Gdyby wam zależało, żeby tak każdy nowy czytał, ten regulamin. To byście go tak nie zakamuflowali :D
Obrazek
Przecież jest prawie na samej górze strony głównej... O co Ciebie idzie? :pt36:
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”