Zmiana/odzyskanie hasła administratora

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Zmiana/odzyskanie hasła administratora

Post autor: Tomfoc »

Jeżeli komp pracuje tak, jak chcesz, to niczego już nie zmieniaj.
Alpha
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Alpha »

Chciałoby się jeszcze komuś odpowiedzieć, czy to już jest tak proste (tylko ja nie kumam oczywistych powyższych odpowiedzi), że nie ma potrzeby nic dodawać?
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Wszystko zostało powiedziane i podane linki do sposobu odzyskania / resetu hasła w systemie linux. Inna sprawa że masz w systemie jakieś nietypowe ustawienia bo jak twierdzisz np. nie masz nawet katalogu zwykłego usera ? ...jednak według podanych przykładów powinieneś spokojnie dostać się do systemu ....czemu się tak nie dzieje ? może wykonujesz coś źle ? Najlepiej by było gdyby ktoś bardziej obeznany z systemami Linux osobiście pomógł Ci przy w/w czynności.
Ps. jeszcze wywnioskowałem że komendę:

Kod: Zaznacz cały

ls /home
chyba wpisywałeś w pole loginu przy starcie systemu ? .... a to tylko komenda do terminala żeby sprawdzić jak nazwany masz folder domowy czyli /home/xxx ...to xxx to powinien być twój login w systemie. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

kobrawerde pisze: 05 kwie 2020, 23:51 ... Ps. jeszcze wywnioskowałem że komendę:

ls /home
chyba wpisywałeś w pole loginu przy starcie systemu ? .... a to tylko komenda do terminala żeby sprawdzić jak nazwany masz folder domowy czyli /home/xxx ...to xxx to powinien być twój login w systemie. :mrgreen:
kobrawerde słusznie zauważa, że polecenie ls /home należy wpisać w terminalu, nie w oknie logowania. Nie napisałem tego wcześniej, bo uznałem, że nikomu nie przyjdzie do głowy wpisywać to polecenie w oknie logowania.
Alpha
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Nie wpisywałem tego przy starcie komputera, tylko właśnie w Terminalu. . Po zmianie hasło zażądał ode mnie (dalej w Terminalu) podania loginu i hasła. Hasło zaakceptował, a przynajmniej nie pisał, że jest nieprawidłowe. jak wpisałem komendę która miała zidentyfikować login (folder domowy), to polecenie zostało zignorowane i napisał, że login jest nieprawidłowy i żebym podał prawidłowy. Mi też nie przyszło do głowy wpisywać komendy z Terminala w oknie logowania (po włączeniu komputera), zwłaszcza że go nie mam...
Mam tylko pole do hasła.
Hasło niby zmieniłem, ale mam wrażenie, że utknąłem na identyfikacji loginu. Mogę w jakiś inny sposób zidentyfikować ten folder domowy w inny sposób niż wyżej wymieniony? Mam wrażenie, że do szczęścia brakuje mi tylko tego loginu, skoro hasło udało się zmienić.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

A nie przyjmuje loginu : root ?
Może takie tematy pomogą:
https://oakdome.com/k5/tutorials/ubuntu ... answer.php
https://askubuntu.com/questions/369012/ ... ui-as-root
https://www.computernetworkingnotes.com ... buntu.html
Albo może pomoże utworzenie nowego usera i zalogowanie się do systemu właśnie na niego.
https://linuxize.com/post/how-to-add-an ... ntu-18-04/
https://linuxize.com/post/how-to-create ... on-ubuntu/
Jako administrator Ubuntu możesz wyświetlić listę użytkowników dodanych do systemu za pomocą następującego polecenia:

awk -F':' '$2 ~ "\$" {print $1}' /etc/shadow
Alpha
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

yahoo3b, Tomfoc !!!, kobrawerde, bardzo, bardzo Wam dziękuję za pomoc. Przez ostatnie trzy tygodnie coś mi się robiło, jak miałem się tym zająć po raz kolejny, ale dzisiaj się w końcu sprężyłem.
I zażarło... :-):-):-)
Wreszcie się zalogowałem :-)
Tak przy okazji, a propos rozważań na temat braku loginu, tak sobie pomyślałem, że ja go cały czas miałem, ale nie zwracałem na niego uwagi, bo był wpisany z automatu - od razu mi się nazwa pojawiała. Ja miałem pod nią wpisać tylko hasło. Tak sobie dzisiaj uświadomiłem, że to pewnie o to chodziło.
Tak, czy inaczej grunt, że działa. Dziękuję jeszcze raz :-)
christo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.10
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: christo »

Można też z Live wejść do pliku /etc/shadow i usunąć wpis np.
root:$6$Vbk08UpA$djf0UY2u6..hy0xGvQWmozgtdwp6TH/QV5ZMbQKQtNxDnsMsLyZ7GSBcVWPrR5AXZd6yCv51VMtwk3itWUVZU/:15871:0:99999:7:::
usuwamy to co znajduje się pomiędzy pierwszym dwukropkiem, a drugim i zostawiamy tak:
root::15871:0:99999:7:::
Zapisujemy i można się zalogować bez hasła. Komendą passwd ustawiamy nowe hasło.
Sprawdzony stary sposób.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”