Logowanie przy pomocy odcisków palców

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
butsh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Odp: Logowanie przy pomocy odcisków palców

Post autor: butsh »

Witam!
Spróbowałem zainstalować czytnik AuthenTec AES1600 na laptopie Asusa, programem fingerprintGUI i.... to działa!!! Wręcz doskonale działa. Polecam! Wreszcie kwestia czytnika linii papilarnych rozwiązana jak należy :)
Pozdrawiam! ;-)
Giker_MIKE
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Giker_MIKE »

Troszke odswiezam stary temat, jednak wydaje mi sie, ze nie ma sensu tworzyc nowego, gdyz to co tu napisze posrednio laczy sie z powyzszymi postami.

Zainstalowalem fingerprintgui, skonfigurowalem go i wszystko dziala jak nalezy.
Problem jest jedynie podobny do tego, o ktorym pisali koledzy. Mianowicie podczas logowania do systemu, zmuszony jestem dwukrotnie podac haslo.

Troszke poszperalem w sieci i znalazlem posrednia przyczyne tego stanu rzeczy.
Podczas gdy jestem proszony o ponowne wpisanie hasla na dole okna znajduje sie informacja:
found encripted homedir but no password

Domyslam sie wiec, ze haslo musze wpisywac ponownie, gdyz przy instalacji poprzedniej wersji systemu (9.10, obecnie 10.4lts) zaznaczylem szyfrowanie katalogu domowego.
Ponoc podobny problem pojawia sie przy ustawieniu automatycznego logowania.

Teraz pytanie (w koncu:) w jaki sposob zmusic moj czytkik i oprogramowanie, by "przejechanie palcem" po raz drugi zaowocowalo zlogowaniem sie do systemu bez koniecznosci wpisywania hasla.
Jesli jest to niemozliwe, to w jaki sposob usunac to szyfrowanie z katalogu domowego (choc to troche offtop), poniewaz nalazlem w sieci jedynie informacje jak odczytac dane z takiego katalogu, a nie jak odszyfrowac go na stale.

Pozdrawiam
Y3st3[\/] QTry Y3st3[\/]
Awatar użytkownika
grzemach
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: grzemach »

hej, jeśli to nie będzie duży problem to zainstalować of nowa ubunciaka. Chociaż pewnie jest jakaś droga na około, ale mi się nie chciało jej szukać - a też miałem zaszyfrowany a potrzebowałem usunąć szyfrowanie :)

pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”