Update do Jelonka - nie dziala WiFi

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
lola

Re: Update do Jelonka - nie dziala WiFi

Post autor: lola »

Witam,
Skowron pisze:posiadam laptopa z wifi i do tej pory (w wersji 6.12) wszystko dzialalo w porzadku, po updacie i zainstalowaniu nowego kernela wifi przestalo dzialac.
Miałem podobny problem - po upgradzie z Edgy'ego do Feisty'ego przestało działać mi wifi. Do Wifi używam ndiswrappera. Po upgradzie ndiswrapper-utils zostało w wersji 1.8. Po ręczym zainstalowaniu ndiswrapper-utils w wersji 1.9, usunięciu 1.8 i przeładowaniu modułu ndiswrappera wifi zaczęło działać.

Pozdrawiam,
Ł.O.
Awatar użytkownika
dev
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: dev »

A wcześniej w ogóle Ci nie działała karta sieciowa, czy może problem był z połączeniem się z sieciami zaszyfrowanymi?
lola

Post autor: lola »

Witam,
dev pisze:A wcześniej w ogóle Ci nie działała karta sieciowa, czy może problem był z połączeniem się z sieciami zaszyfrowanymi?
Karta wifi wcześniej działała mi bez żadnych problemów pod Edgym na ndiswrapperze, ale nie miałem okazji łączyć się do sieci zaszyfrowanych.

Pozdrawiam,
Ł.O.
Adamus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: Adamus »

Mnie się to też przydarzyło podczas aktualizacji Kubuntu. Po usunięciu wersji ndiswrappera dla edgy'ego nie mogłem ponownie go zainstalować (dostawałem błąd o niezgodności pakietu).

Rozwiązaniem okazało się zainstalowanie ndiswrappera z płyty alternate (nie wiedzieć dlaczego nie ma go na płytach desktop tak w kubuntu jak i w ubuntu).
Przy instalacji z konsoli należy podać pełną nazwę bo samo "ndiswrapper" zwróci błąd nie znalezienia pakietu:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install ndiswrapper-utils-1.9 ndiswrapper-common
Można też wybrać te pakiety zaznaczając je w synaptic'u lub adepcie.

Następnie trzeba przeinstalować sterownik z windows. Najpierw usunąć stary a następnie ponownie zainstalować.
Na koniec można zrobić restart komputera (u mnie po instalacji kubuntu z płyty był konieczny) aby się wszystko poprawnie załadowało.

Instalując na drugim kompie od zera Ubuntu 7.04 również musiałem doinstalować ndiswrappera z płyty alternate.
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: Update do Jelonka - nie dziala WiFi

Post autor: broken »

Odswieze troche watek. Otoz drodzy Panowie jak instalujecie juz sterownik z Windowsa to musicie sprawdzic czy przypadkiem on prawidlowo obsluguje pelne API NDIS po to zeby mozna bylo uwierzytelnic sie poprzez wpa_supplicanta. Jesli sterownik tego nie obsluguje po prostu nie podlaczysz sie do sieci a karta bedzie pozwalala tylko na klucz WEP.
MarekJ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: MarekJ »

Może zadziała tak samo jak u mnie.
Raczkuję w Ubuntu i potrzebuję pomocy z ustawieniem Wi-fi. Ubuntu 10.04, karta Broadcom 4310. Sterownik B-43, radar Wi-fi i Network Manager. Sieć działa znakomicie ale dopiero jak obudzę ją przez otwarcie i zamkniecie programu BitTorrent. Może ktoś wytłumaczy mi po chłopsku, co zmienić w ustawieniach, aby sieć włączała się normalnie. Z WICD problem nie znika.
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: karmelek »

Tak, z pewnością zadziała, zwłaszcza że problem dotyczy szóstej wstecz wersji systemu.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
msmarecki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Update do Jelonka - nie dziala WiFi

Post autor: msmarecki »

Witam. Mam zainstalowanego bactracka-a 5 i brak możliwości włączenia sieci wifi.

Kod: Zaznacz cały

$ iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.
Nie wykrywa mi też eth1
prosiłbym o pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”