Jeśli nie są na serwerze to nie są transporty już

. I nie wiem czemu nie ustawisz konta jabbera (spik) i gg w pidginie.
Może i masz racje, może nie są to już transporty, aby potwierdzić moje słowa iż "transporty" są wbudowane w aplikacje przytoczę słowa admina z forum spika.
Powód umieszczenia transportu GG w Spiku a nie na serwerze:
1. Gdyby był na serwerze, to administratorzy GG mogliby jednym kliknięciem wyłączyć możliwość logowania dla wszystkich użytkowników Spika(blokując IP). W takiej postaci jak jest obecnie każdy loguje się ze swojego komputera do sieci, więc nie da się tego zablokować w tak prosty sposób.
2. Umieszczenie transportu w kliencie teoretycznie daje większe możliwości(np. obsługa konferencji, transferu plików, itp.), gdyby było to na serwerze byłoby to niemożliwe(choć i tak nie jest, ale może już niedługo
http://i.wp.pl/a/f/gif/975/icon_wink.gif ).
Z tego to powodu nie odpala się GG po podłączeniu jabber.wp.pl do Pidgina. No ale tłumaczę dalej czemu jestem uparty i chcę mieć Spika uruchomionego przez wine:
1. Przyzwyczajenie do tego komunikatora ponieważ używam go od lat.
2. (Może mało hardcorowy no ale...) Magiczny status "niewidzalny"
3. Nie chce mi się ustawiać osobno statusy dla GG i osobno dla Jabbera.
No więc proszę o pomoc w uruchomieniu Spika przez Wine (o ile to możliwe) ponieważ jestem nowy w te klocki i się nie znam na Wine do tej pory udało mi się tylko zainstalować Spika przez Wine ale są problemy po uruchomieniu ponieważ po odpaleniu przez chwile pojawia się ikona spika w pasku a następnie znika i klapa pozdro KaziU85