Pidgin - obsługa Spika

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Pidgin - obsługa Spika

Post autor: skoruppa »

rotfl....
Nie za bardzo rozumiem to
Spik ma wbudowane transporty GG (w odróżnianiu od np. chrome.pl gdzie transporty GG znajdują się na serwerze)
Jeśli nie są na serwerze to nie są transporty już :P. I nie wiem czemu nie ustawisz konta jabbera (spik) i gg w pidginie.

Jeśli chcesz używać transportów to zmień komunikator na bardziej jabberowy jak np jabbin.
KaziU85
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: KaziU85 »

Jeśli nie są na serwerze to nie są transporty już :P. I nie wiem czemu nie ustawisz konta jabbera (spik) i gg w pidginie.
Może i masz racje, może nie są to już transporty, aby potwierdzić moje słowa iż "transporty" są wbudowane w aplikacje przytoczę słowa admina z forum spika.
Powód umieszczenia transportu GG w Spiku a nie na serwerze:
1. Gdyby był na serwerze, to administratorzy GG mogliby jednym kliknięciem wyłączyć możliwość logowania dla wszystkich użytkowników Spika(blokując IP). W takiej postaci jak jest obecnie każdy loguje się ze swojego komputera do sieci, więc nie da się tego zablokować w tak prosty sposób.
2. Umieszczenie transportu w kliencie teoretycznie daje większe możliwości(np. obsługa konferencji, transferu plików, itp.), gdyby było to na serwerze byłoby to niemożliwe(choć i tak nie jest, ale może już niedługo http://i.wp.pl/a/f/gif/975/icon_wink.gif ).
Z tego to powodu nie odpala się GG po podłączeniu jabber.wp.pl do Pidgina. No ale tłumaczę dalej czemu jestem uparty i chcę mieć Spika uruchomionego przez wine:

1. Przyzwyczajenie do tego komunikatora ponieważ używam go od lat.

2. (Może mało hardcorowy no ale...) Magiczny status "niewidzalny"

3. Nie chce mi się ustawiać osobno statusy dla GG i osobno dla Jabbera.

No więc proszę o pomoc w uruchomieniu Spika przez Wine (o ile to możliwe) ponieważ jestem nowy w te klocki i się nie znam na Wine do tej pory udało mi się tylko zainstalować Spika przez Wine ale są problemy po uruchomieniu ponieważ po odpaleniu przez chwile pojawia się ikona spika w pasku a następnie znika i klapa pozdro KaziU85 :craz:
Awatar użytkownika
skoruppa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: skoruppa »

3. Nie chce mi się ustawiać osobno statusy dla GG i osobno dla Jabbera
. Tak jakby jest to połączone w pidginie... i ów status niewidzialny działa na bank na gg co do jabbera to głowy nie dam.

Jest możliwość odpalenia Spika przez wine, ale jest to dość skomplikowane no i tak nie będzie zadowalających rezultatów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”