ubuntu 8.04 GF 6200 ENVY i brak 3D :(

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
jawojx

Odp: ubuntu 8.04 GF 6200 ENVY i brak 3D :(

Post autor: jawojx »

Z kartą grafiki myślałem że może masz płytę główna ze zintegrowaną grafiką i jest źle wyłączona ( mogło by może rodzić konflikty ze sterownikami ),procesor GPU jest dostatecznie nowy ( ma odpowiednie rozszerzenia )by współpracować z najnowszymi sterownikami od Nvidia .
Nic nie robiłeś po wgraniu sterowników , no poza podmianą xorg.conf , napisałem taki xorg.conf w którym uwzględniłem moduły potrzebne do załadowania , ale co ważniejsze dodałem opcje wyłączające logo Nvidia może to rodzi jakiś problem ,podmień ten xorg.conf ;

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"
	Identifier	"Default Layout"
	Screen		"Default Screen"
EndSection

Section "Module"
         Load           "dbe"
         Load           "extmod"
         Load           "type1"
         Load           "freetype"
         Load           "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
	Option		"XkbOptions"	"lv3:ralt_switch"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"CorePointer"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device" 
        Driver         "nvidia"
        VendorName     "NVIDIA Corporation"
        Option     "NoLogo"   "true"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
       HorizSync	30.0-70.0
	VertRefresh	50.0-120.0
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
	Device		"Configured Video Device"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
        Virtual	  1024 	768
        Modes    "1024x768_85"  "800x600_85"
    EndSubSection
EndSection
i zrestartuj system , nie xserver tylko system .
schabek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: schabek »

bez zmian .... czarny ekran :/
jawojx

Zrób tak , uruchom Ubuntu z płyty w trybie liveCD ( musi być połączenie internetowe ,albo wcześniej zgromadzisz odpowiednie pakiety ) , przejdź na tą stronę będzie ci łatwiej .Ściągnij sterownik ten w konsoli ;

wget  http://pl.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/173.14.05/NVIDIA-Linux-x86-173.14.05-pkg1.run
Albo trochę nowszy z amerykańskich serwerów ;

wget  http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/173.14.09/NVIDIA-Linux-x86-173.14.09-pkg1.run
Zainstaluj pakiet do kompilacji ;

sudo apt-get install build-essential
Przejdź na terminal trzy klawisze razem ;

Ctrl+Alt+F2 
Wyłącz cały proces związany z gdm najprościej przez kill ;

sudo killall gdm 
I zainstaluj sterowniki ;

sudo sh  NVIDIA-Linux-x86-173.*.run
Po zainstalowaniu uruchom serverx , można tak np.;

startx 
Jak się uruchomi to zobacz czy możesz ustawiać parametry monitora w ;

sudo nvidia-settings 
I czy jest akceleracja , ale jak się uruchomi to znaczy że wszystko jest ok .

glxinfo | grep direct
schabek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ciągle to samo ... startx i czarny ekran
jawojx

Spróbujmy jeszcze odinstalować compiza może to że uruchamia się razem z systemem po wgraniu sterowników powoduje jakiś błąd , zrób tak wszystko tak samo tylko przed wydaniem polecenia startx odinstaluj może tak na wszelki wypadek ;

sudo apt-get remove compiz*
no i po normalnie ;

startx
schabek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

niestety nie pomogło :(

nie wiem czy to ma znaczenie ale przy instalacji sterowników pojawia mi się komunikat:

" No matching precompiled kernel interface was found on the NVIDIA ftp site this means that the installer will need to compile a kernel interface for your kernel "
jawojx

Ten komunikat tłumacząc go to mniej więcej taka informacja ;
Nie ma pasującego przygotowanego kernel interface na serwerach ( stronach) Nvidia ftp ,dlatego instalator potrzebuje skompilować kernel interface dla twojego kernela .
Ta informacja nie ma wpływy na instalacje i kompilacje ( po to instalowaliśmy pakiet potrzebny do kompilacji ) jak dalej wszystko przebiega dobrze sterownik instaluje się prawidłowo , a zaraz to zweryfikujemy i od razu sprawdzimy co się dzieje xserverem .
Wklej na http://www.wklej.org/ swój Xorg0.log i nvidia-installer.log .Możesz zrobić to jak chcesz , ja proponuje tak , tam na stronie jest do pobrania skrypt który umożliwi nam wysłanie w trybie tekstowym tego pliku , można to przygotować wcześniej ale ja opisze co masz zrobić w trybie tekstowym .Po zainstalowaniu sterowników grafiki , jak będzie czarny ekran wróć na terminal i pobierz ten skrypt ;

wget http://wklej.org/apps/wklej-0.0.5.tar.gz 
rozpakuj

tar -xzvf wklej-0.0.5.tar.gz
dla ułatwienia zamień długą nazwy skryptu ;

mv  wklej-0.0.5.pl  wklej
I teraz prześlij te dwa pliki ( dokładnie informacje które w nich są , nie fizyczne pliki ) ;

grep ^[^#]   /var/log/Xorg0.log |  ./wklej
i

grep ^[^#]   /var/log/nvidia-installer.log |  ./wklej
Po wysłaniu będzie informacja pod jakim adresem można zobaczyć te wpisy , adres zawsze ten sam inny identyfikator na końcu , podasz mi te adresy sprawdzę czy coś tam znajdziemy .
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: anemus »

A może wejdziesz do menadżera sterowników i powiesz czy masz tam coś i nie daj boże zaznaczone?
Spodkałem się z takimi jajami przy mieszaniu menadżer - instalka na własną rękę (envy, nvidia*.run)
"I smoke two joints before I smoke two joints and then I smoke two more"
Tux Marley
schabek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

jawojx

Schabek coś się tu naplątało . Cały czas rozmawiamy o sterownikach 32-bitowych , do systemu 32-bitowego na 32-bitowy procesor , to skąd ten 64-bitowy system i Xorg z 64-bitowego systemu .
schabek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ja nie pisałem ze mam system/procesor 32bit.
przy instalacji sterowników(te co podałeś) na 32bit pojawiał sie komunikat w stylu że sterowniki 32bit a procesor 64bit(czy coś takiego) wiec instalowałem stery na 64bit
jawojx

schabek ; ja nie pisałem ze mam system/procesor 32bit.
No właśnie , szkoda że nie wspomniałeś że chodzi o 64-bitową wersje , nieistotne teraz wracamy do problemu .
Sterownik jak widać instaluje się prawidłowo , gorzej jest z uruchamianiem Xorg ( przyjmuje że jest to zrzut zaraz po ."czarnym ekranie") ładuje nam cały czas vesa ( LoadModule: "vesa") sterowniki , a nie nvidia (LoadModule: "nvidia") i wynikający z tego błąd ;

Failed to initialize GLX extension (Compatible NVIDIA X driver not found)
W każdym razie tak to wygląda ( vesa nie obsługuje glx ) ,mam trzy propozycje ;
1.Zrób tak ( cały czas mówimy o instalacji na liveCD ) przed instalacja sterowników , dla ułatwienia jeszcze w działającym xserverze , wprowadź opcję ładująca sterowniki nvidia w xorg.conf ;

sudo  gedit /etc/X11/xorg.conf 
w sekcji "Device" dodaj tak ;

Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device" 
       Driver         "nvidia"
EndSection
i teraz dopiero zainstaluj sterownik ,chciałbym zobaczyć z tego ustawienia Xorg0.log zaraz po uruchomieniu xservera , chyba to nie pomoże ale warto spróbować , coś mi tu nie gra wgląda to na błąd sterowników w wersji 64-bitowej z powiązaniem do twojego zestawu komputera .
2. Zainstaluj może sterowniki najnowsze , ale to beta 177.13 do pobrania tu 64-bitowy , a tu 32-bitowy , możliwe że coś poprawili .
3. Spróbuj z wersja Ubuntu 32-bitową , nie powinno być znacznych różnic w wydajności , a na liveCD bez instalacji nie zajmie to wiele czasu to aż się prosi o próbę .

No i pytanie ,czy na innym systemie operacyjnym 64-bitowym , z zainstalowanymi sterownikami karta działa prawidłowo ?
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

schabek pisze:anemus
przy nvidia jest 'not i use'
No to masz namotane tak jak ja miałem. Po instalacji *.run od Nvidii nie powinieneś mieć nic w tej zakładce. Ja też mam system 64 bitowy i GF6200 i po instalacji sterów ze strony nv mam coś takiego:
Obrazek
Nie wiem czy próbowałeś odinstalować stery przez synaptika, wywalić envy, a następnie dopiero spróbować zainstalować *.run
1. Odinstalować wszystek ten syf przez synaptika np.- stery, wszystko z nvidia i envy (wszystko).
2. ctrl+alt+F1 i logowanie
3.

sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo sh ~/<katalog ze sterami>/<nazwa pliku>
4. Accept na licencji (standardowo jest nie akceptuję więc nie daj sobie entera) i potwierdzenia kolejnych pytań
5.

sudo reboot
Nie zaszkodzi spróbować jeszcze raz.
ps. Zakładam, że built essential już masz.
Tux Marley
jawojx

Napisane przez: schabek
anemus
przy nvidia jest 'not i use'
A zapomniałem o tym na liveCd oczywiście powinno być to puste , ta odpowiedz dla anemusa pochodziła z zainstalowanego systemu tak ? , ale mam nadzieje że mi dałeś logi z liveCD tak jak o to prosiłem o instalacji sterowników na liveCD pisałem ,a tam powinien być czysty system i ten aplet też .
Anemus ; Po instalacji *.run od Nvidii nie powinieneś mieć nic w tej zakładce
Tak to prawda , tak powinno być , ale że jakieś wpis o sterowniku nieaktywnym tam się znajdują nie powinno wpływać na dobrze zainstalowany sterownik Nvidia i działanie karty .Ale lepiej żeby nic nie było jak instalujemy tak jak jest to opisywane wyżej .
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

jawojx pisze:A
Tak to prawda , tak powinno być , ale że jakieś wpis o sterowniku nieaktywnym tam się znajdują nie powinno wpływać na dobrze zainstalowany sterownik Nvidia i działanie karty .Ale lepiej żeby nic nie było jak instalujemy tak jak jest to opisywane wyżej .
Sam spotkałem się u siebie z sytuacją, w której pojawienie się tam informacji o sterownikach świadczyło o małym miszmaszu w systemie i uniemożliwiało załadowanie poprawnego modułu. Problemy nieco przypominały te wspominane przez shabka więc może warto by zrobić gruntowne porządki ;)
Tux Marley
Awatar użytkownika
desek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: desek »

Mam IDENTYCZNY problem, z tym, że mam GF6600.
Żadne zabiegi nie pomagają. Nic nigdzie nie znalazłem.
Dodam tylko, że na 7.10 nie ma tego problemu, akceleracja działa praktycznie od razu...
Są ludzie i parapety...
jawojx

desek ;Mam IDENTYCZNY problem, z tym, że mam GF6600.Żadne zabiegi nie pomagają. Nic nigdzie nie znalazłem.
Ale czy instalowałeś dokładnie tak jak to opisałem w poście numer 19 z tego wątku .Mogę cie zapewnić że 6200 o której tu mowa jak i 6600 działają bez problemu na Linuksie jak i reszta kart Nvidia ( no na pewno 99% ).
Awatar użytkownika
desek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: desek »

Tak, wiem, że działają bez problemu pod Linuksem bo na 7.10 i poprzednich działała bez problemu :).
Zresztą, u mojej koleżanki wszystko śmiga OK, ma GF4. Jedynie procesor ma mocniejszy.

Moim zdaniem coś nie tak jest z jądrem. W 7.10 jest 2.6.22 i wszystko śmiga ok. W 8.04 jest już 2.6.24 i się sypie (przynajmniej u mnie). Tak samo jest, gdy zrobię upgrade z 7.10 na 8.04, akceleracja pada... I nic nie pomaga. Ręczna instalacja sterowników też.

Zainstalowałbym to starsze jajko, tylko nie wiem jak to zrobić :(

EDIT:
Jeszcze dodatkowe info:

root@Inside:~# lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV43 [GeForce 6600] (rev a2)
root@Inside:~# glxinfo | grep direct
NVIDIA OpenGL Driver requires CPUs with SSE to run.

The current CPU does not support SSE.
root@Inside:~# cat /proc/cpuinfo 
processor	: 0
vendor_id	: AuthenticAMD
cpu family	: 6
model		: 3
model name	: AMD Duron(tm) processor
stepping	: 1
cpu MHz		: 906.132
cache size	: 64 KB
fdiv_bug	: no
hlt_bug		: no
f00f_bug	: no
coma_bug	: no
fpu		: yes
fpu_exception	: yes
cpuid level	: 1
wp		: yes
flags		: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr syscall mmxext 3dnowext 3dnow up
bogomips	: 1814.58
clflush size	: 32
power management:
Są ludzie i parapety...
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Eee tam. Działają świetnie. Po prostu jak instalujesz na różne sposoby to się rozjeżdża.
Używać menadżera lub synaptika, envy albo skryptu nvidii ale nigdy jednocześnie.
Oczywiście jak się zainstaluje skryptem to każda aktualizacja jajeczka, xorga i takich tam kończy się koniecznością przeinstalowania sterowników (może jest na to sposób ale ja go nie znam).

anemus@anemus:~$  lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV44 [GeForce 6200 TurboCache(TM)] (rev a1)
anemus@anemus:~$ glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
anemus@anemus:~$ uname -a
Linux anemus 2.6.24-20-generic #1 SMP Thu Jul 17 15:55:27 UTC 2008 x86_64 GNU/Linux
anemus@anemus:~$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce 6200 TurboCache(TM)/PCI/SSE2
OpenGL version string: 2.1.2 NVIDIA 173.08
OpenGL extensions:
EDIT:
Małe zmiany

anemus@anemus:~$ lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV44 [GeForce 6200 TurboCache(TM)] (rev a1)
anemus@anemus:~$ uname -a
Linux anemus 2.6.24-20-generic #1 SMP Thu Jul 17 15:55:27 UTC 2008 x86_64 GNU/Linux
anemus@anemus:~$ glxinfo | grep direct
anemus@anemus:~$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL version string: 2.1.2 NVIDIA 177.13
OpenGL extensions:
@desek że przy update z 7.10 do 8.04 akceleracja często pada to normalka i się tym nie przejmuj. Po prostu są nadpisywane jakieś pliki i robi się bałagan analogiczny do omawianego. Też to przerabiałem. W tym wypadku tak skutecznie rozwaliło mi system, że naprawa była bardzo czasochłonna i mało efektywna iż przeinstalowałem od podstaw (sterowniki nv to był najmniejszy problem).
EDIT2:
Przeprowadziłem eksperyment aby wywołać problem ze sterownikami i oto co otrzymałem:
Na świeżo zainstalowanym systemie próbowałem zainstalować sterowniki w sposób inny niż poprzez menadżera sterowników własnościowych. Niestety po paru ostrzeżeniach a propos niemożności znalezienia jakichś komponentów sprzętowy rendering nie działał. W menadżerze widoczny był sterownik nieużywany ale jego włączenie po restarcie i tak nie powodowało poprawnego działania sterownika ale próbę wykonałem w nadziei, że być może dociągnięte zostaną jakieś zależności. Następnie wszedłem do synaptika i odinstalowałem nvidia-new-glx i wszelkie nvidia-###-kernel (### - wszelkie wpisy) i resztę i pozwoliłem odinstalować wszelkie zależności. Następnie zainstalowałem skrypt z strony Nvidii i cała operacja zakończyła się sukcesem. Jak ja kocham bałaganiarstwo apt-get ;)

anemus@anemus-desktop2:~$ lspci | grep VGA
anemus@anemus-desktop2:~$ uname -a
Linux anemus-desktop2 2.6.24-20-generic #1 SMP Thu Jul 17 15:55:27 UTC 2008 x86_64 GNU/Linux
anemus@anemus-desktop2:~$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL version string: 2.1.2 NVIDIA 177.13
OpenGL extensions:
anemus@anemus-desktop2:~$ glxinfo | grep direct
Tux Marley
jawojx

desek ; Tak, wiem, że działają bez problemu pod Linuksem bo na 7.10 i poprzednich działała bez problemu .
Zresztą, u mojej koleżanki wszystko śmiga OK, ma GF4. Jedynie procesor ma mocniejszy.

Moim zdaniem coś nie tak jest z jądrem. W 7.10 jest 2.6.22 i wszystko śmiga ok. W 8.04 jest już 2.6.24 i się sypie (przynajmniej u mnie). Tak samo jest, gdy zrobię upgrade z 7.10 na 8.04, akceleracja pada... I nic nie pomaga. Ręczna instalacja sterowników też.
root@Inside:~# glxinfo | grep direct
NVIDIA OpenGL Driver requires CPUs with SSE to run.

The current CPU does not support SSE.
To nie jest problem mocy twojego procesora ani nowego kernela , tylko sterowników najnowsze sterowniki dla kart Nvidia wymagają rozszerzenia SSE ( zestawu instrukcji wprowadzonych w procesorze ) .I to że twoja karta ( 6600 )potrafi korzystać z najnowszych sterowników , nic tu nie zmienia bo twój CPU nie potrafi współpracować z tymi sterownikami .Zainstaluj starsze sterowniki , pisałem o tymw tym wątku .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”