jak najlepiej rozdzielić neta?

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Przemex
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: jak najlepiej rozdzielić neta?

Post autor: Przemex »

Noea pisze:Przemex
no i masz racje ale przy modemo ruterkach wazna jest takze
Dlatego napisałem, że się nie znam i żeby ktoś inny dopowiedział co jest istotne. :)

Ja też sądziłem, że nie potrzebny mi taki drogi Linksys. Jest prawie 2x droższy od budżetowych routerół ale ma nieporównanie większe możliwości. Mnie możliwość wgrania alternatywnego softu nie interesowała, nie była zaletą po prostu, większa ilość RAM ani mocniejszy procesorek - też nie.
No ale okazało się, że jest wart swojej ceny bo wymiata. Te dodatkowe cechy mnie nie interesują ale podstawowa użytkowość sprawuje się o niebo lepiej niż w tańszym Edimax. Jest radość. :)

A po tym wszytkim zostały mi domu 2 routery Edimax... Może ktoś chętny? Sprawne, oba na gwarancji ale tylko do jednego mam papiery, chyba.
pomarancz4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: pomarancz4 »

Witam po długiej przerwie,
po wnikliwej, niejednokrotnej lekturze tego postu zapoznaniu się ze wszystkimi za i przeciw... wciąż nie wiem jakiego dokładnie wyboru dokonać. Co więcej pojawiły się nowe niejasności. Widać niewiedza boli, ale chaotyczna znajomość tematu - to jest dopiero coś...

1. Z tego co zrozumiałem część z Was sugeruje, że muszę kupić router z modemem ADSL+2, ponieważ posiada on łącze USB. Wtedy podłączenie wyglądało by tak: wyjście od TP -> kabel telefoniczny -> speedtouch (z wyjściem usb) -> router z modemem ADSL+2 i potem sobie rozdzielam neta jak chcę, przez kable albo radiowo.

2. Z drugiej strony, mam wrażenie że ktoś dał do zrozumienia że podłączę się z netem tak jak wyżej, tyle że z pominięciem speedtouch`a...

3. I o co chodzi?

4. Przedstawiam 2 opcje podane przez Was, najlepiej jakbyście ograniczyli się do podpowiedzi który z tych dwóch jest lepszy? I czy oczywiście oba zadziałają tak jak powinny?

a) http://www.netgear.com/Products/Routers ... ifications

b) http://www-pl.linksys.com/servlet/Satel ... torWrapper

To chyba tyle

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: pendejo »

jeśli kupisz router z modemem adsl2+ wbudowanym nie potrzebujesz juz tego ustrojstwa na usb(speedtouch czy cos). Kabel telefoniczny wpinasz do routera a do kompa lecisz po rj45( taki zwykły do karty sieciowej LAN etc.) i po konfiguracji z poziomu przeglądarki amsz neta z palca w ubu ustawiasz sobie dhcp i działa. Jeśli router ma usb to w wtedy routera nie podłączasz do kompa przez rj45 tylko kablem usb, ale nie wiem jak wygląda konfiguracja w tym przypadku.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
pomarancz4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: pomarancz4 »

Hmm...
Jeśli router ma usb to w wtedy routera nie podłączasz do kompa przez rj45 tylko kablem usb, ale nie wiem jak wygląda konfiguracja w tym przypadku.
To znaczy, że połączenie wygląda następująco: kabel telefoniczny TP -> speedtouch -> router -> kabel z końcówką USB do kompa?... Dziwne, ale tak Cię zrozumiałem.
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: pendejo »

napisałem, że żadnego speetoucha nie podłączasz możesz go pchnąć na allegro, nie po to kupujesz router adsl żeby jeszcze tam wpychać ten badziewny modem adsl

W pierwszym przypadku opisałem sytuacje routeru bez usb (taki mam), a w drugim router z usb (którego nie mam) i w żadnym z tych przypadków nie pisałem o wykorzystaniu speedtoucha bo jego trzeba sie pozbyć jak jest okazja

sytuacja 1
kabel telefoniczny=>router=>kabel rj45=>komputer

sytuacja2
kabel telefoniczny=>router=>kabel usb=>komp
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”