Kompilacja jądra - pytania
- marg1
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Kompilacja jądra - pytania
wedle wszelklich poradników metoda klasyczna powinna działać i działa do momentu kiedy nie chcesz instalować oprogramowania - bo nie ma w jej przypadku naglówków jądra, tak myśle:)
AMD Athlon 64 4200+ DDR II 4GB 800 MHz Gigabyte GF-8600 GTS 256 DDR II 128 Bit
Linux User Registration Number: #488674
Inny OS=Debian - na próbę

- alex2
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
Nie sudo make, tylko samo make jako user i czytaj, zanim coś napiszesz. Napisałem "JAK standardowe configure... itp."
- marg1
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
wiem, o tym jeden kit, czy to zrobisz jako root czy jako nie root 

- alex2
- Serdeczny Borsuk
Chodzi Ci o to, że system z nowym jądrem wstanie, ale nic nowego nie zainstalujesz? Mnie się udało zrobić metodą klasyczną, sytem wstał, tylko nie ma obsługi myszy i klawy, pewnie nie rzez brak modułów, tylko przez nowy. lepszy, pusty xorg.conf.marg1 pisze:wedle wszelklich poradników metoda klasyczna powinna działać i działa do momentu
- marg1
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Nie to nawet nie chodziło o brak myszy czy w ogóle xorg tylko się pluło zawsze okompilatory i takie tam przy instalacji softu

- alex2
- Serdeczny Borsuk
P.S. Marg1, to nie było do Ciebie, tylko do tego 800-postowca EF. Jak wsystkie posty są takiej jakości...
EDIT:
Acha. Ale to trochę dziwne. Może trzeba zrobić make clean po kompilacji jądra, przed instalacją nowego softu, żeby wyczyścić reguły kompilacji?
EDIT:
Acha. Ale to trochę dziwne. Może trzeba zrobić make clean po kompilacji jądra, przed instalacją nowego softu, żeby wyczyścić reguły kompilacji?
- marg1
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Może ale robiłem tak, jak i bez tego, chociaż musiałem wyczyścić, bo kompilacja zajęła chyba z 7 czy 8 GB i tak było tak, jak mówię, jedyby dobry efekt dała budowa paczki, bo przynajmniej działaly proponowane przez ubuntu stery,
ale
teraz trochę zmądrzałem i się dowiedziałem, ze przy instalacji sterowników ze źródła, nie powinno byc żadnych pakietów typu nvidia-common itd zainstalowanych,
a co do kompilatora gcc-4.3 to sterownik nvidii wymagał 4.2 więc zrobiłem dowiązanie do 4.2 i poszło, ale to i tak w wpadku kiedy instalowałem linux-headers przez siebie stworzone, bo bez tego to nie wiem, czy by cokolwiek się udało - trzeba korzystać z takiego kompilatora, jakim kompilowane było jądro.
ale
teraz trochę zmądrzałem i się dowiedziałem, ze przy instalacji sterowników ze źródła, nie powinno byc żadnych pakietów typu nvidia-common itd zainstalowanych,
a co do kompilatora gcc-4.3 to sterownik nvidii wymagał 4.2 więc zrobiłem dowiązanie do 4.2 i poszło, ale to i tak w wpadku kiedy instalowałem linux-headers przez siebie stworzone, bo bez tego to nie wiem, czy by cokolwiek się udało - trzeba korzystać z takiego kompilatora, jakim kompilowane było jądro.

- lodovee
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
witam, pozwolę sobie odświeżyć temat.
Mam takie pytanie dotyczące kompilacji jądra (sam się ostatnio wczytuję w ten wątek i rozważam czy by się za to nie zabrać). Chodzi o etap wybierania modułów. Może to głupio zabrzmi, ale... skąd mam wiedzieć których modułów potrzebuję, a których nie? Czy przy wyborze modułów znajdują się ich opisy? Ewentualnie gdzie takie znaleźć? Szukając w sieci informacji na temat kompilacji, natknąłem się na zrzuty ekranów podczas kompilacji i muszę przyznać, że nazwy modułów które widziałem, mówią mi najwyżej 'niewiele' :].
No i jeszcze jedno - wiem, że nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ale ile trzeba by przeznaczyć czasu na wybieranie samych modułów? Ile trwa cała kompilacja razem z instalowaniem jądra? (powiedzmy, że kompilujemy na 'nowym' laptopie - dwurdzeniowy proc. itd..)
No i ostatnie: jeśli wybierzemy sposób kompilacji polegający na skopiowaniu starego jądra do /usr/src to wtedy de facto będę miał możliwość jedynie odinstalowania modułów które uznam, za niepotrzebne (bo wszystkie, z pośród których będę wybierał, to te których właśnie teraz używam. Ponadto wszystkie są właśnie włączone) - czy dobrze myślę ? (mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo)
Mam takie pytanie dotyczące kompilacji jądra (sam się ostatnio wczytuję w ten wątek i rozważam czy by się za to nie zabrać). Chodzi o etap wybierania modułów. Może to głupio zabrzmi, ale... skąd mam wiedzieć których modułów potrzebuję, a których nie? Czy przy wyborze modułów znajdują się ich opisy? Ewentualnie gdzie takie znaleźć? Szukając w sieci informacji na temat kompilacji, natknąłem się na zrzuty ekranów podczas kompilacji i muszę przyznać, że nazwy modułów które widziałem, mówią mi najwyżej 'niewiele' :].
No i jeszcze jedno - wiem, że nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ale ile trzeba by przeznaczyć czasu na wybieranie samych modułów? Ile trwa cała kompilacja razem z instalowaniem jądra? (powiedzmy, że kompilujemy na 'nowym' laptopie - dwurdzeniowy proc. itd..)
No i ostatnie: jeśli wybierzemy sposób kompilacji polegający na skopiowaniu starego jądra do /usr/src to wtedy de facto będę miał możliwość jedynie odinstalowania modułów które uznam, za niepotrzebne (bo wszystkie, z pośród których będę wybierał, to te których właśnie teraz używam. Ponadto wszystkie są właśnie włączone) - czy dobrze myślę ? (mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo)
" Bo wypadek to dziwna rzecz.. nigdy go nie ma dopóki się nie zjawi.. "
!! Jeśli problem jest rozwiązany, to do tematu dodaj [SOLVED]" !!
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
No to po kolei:
- wybór modułów może się opierać na wielu informacjach. Po pierwsze - wynik polecenia wydany na normalnym kernelu Ubuntu pokaże Ci, jakie moduły są ładowane (czyli najprawdopodobniej - potrzebne do obsługi Twojego sprzętu). Możesz skorzystać z opisów wyjaśniających, do czego służy dany moduł. Tego typu informacje są dostępne przy korzystaniu z większości narzędzi służących do konfigurowania źródeł kernela. Ja zazwyczaj używam "siermiężnego" menuconfig i tam do każdej opcji konfiguracyjnej jest jakaś forma pomocy. Te same informacje dało się wydusić z gconfig - tak więc nie sądzę, by był to jakiś problem.
W razie wątpliwości - zawsze możesz wydać polecenie i sprawdzić, czy dowiesz się o nim czegoś ciekawego.
- czas kompilacji - zależy zarówno od wydajności sprzętu, jak i wybranych opcji konfiguracyjnych. W moim przypadku kompilacja+pakowanie to jakieś 12 minut, procesor nie jest mocny (c2d t7100), natomiast konfiguracja kernela jest mocno okrojona.
- jeśli w ostatnim akapicie masz na myśli skopiowanie pliku .config z jądra generic i potraktowanie go jako punktu wyjściowego dla tworzenia własnej konfiguracji kernela - to całkiem rozsądna metoda. Pamiętaj tylko, żeby wyłączyć opcję "kernel debugging" - jeśli tego nie zrobisz, kernel po kompilacji będzie baaaaaaaardzo duży (spokojnie może wyjść kilkaset megabajtów
)
- wybór modułów może się opierać na wielu informacjach. Po pierwsze - wynik polecenia
Kod: Zaznacz cały
lsmod
W razie wątpliwości - zawsze możesz wydać polecenie
modinfo nazwa-modułu
- czas kompilacji - zależy zarówno od wydajności sprzętu, jak i wybranych opcji konfiguracyjnych. W moim przypadku kompilacja+pakowanie to jakieś 12 minut, procesor nie jest mocny (c2d t7100), natomiast konfiguracja kernela jest mocno okrojona.
- jeśli w ostatnim akapicie masz na myśli skopiowanie pliku .config z jądra generic i potraktowanie go jako punktu wyjściowego dla tworzenia własnej konfiguracji kernela - to całkiem rozsądna metoda. Pamiętaj tylko, żeby wyłączyć opcję "kernel debugging" - jeśli tego nie zrobisz, kernel po kompilacji będzie baaaaaaaardzo duży (spokojnie może wyjść kilkaset megabajtów

Work less, climb more 

- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Najlepiej sobie skompilować i spakować do paczki .deb (make-kpkg) i zainstalować takie paczki w systemie. Trochę to ułatwia zarządzanie i ewentualne czyszczenie starych wersji.
Czy to w ten sposób:
http://blog.avirtualhome.com/2010/11/06 ... ck-kernel/
czy w ten:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=311158
Jak robisz to pierwszy raz, to po prostu zaimportuj aktualną konfigurację jądra (wszystko opisane) i nie wdawaj się w dobieranie modułów (a raczej oczyszczanie kernela ubuntu z tego co ci nie jest potrzebne).
Jak tak skompilowany kernel ci odpali (i wszystko będzie działać) to zacznij bawić się w konfigurację. Zrób kilka zmian, skompiluj na nowo i zobacz czy działa.
Ile czasu trwa kompilacja? na c2d 3ghz około 20-40 minut. W zależności czy kompa zostawię samego sobie, czy jakiś film oglądam.
Instalacja trwa tyle ile zainstalowanie dwóch paczek .deb. Paręnaście sekund
Jakie moduły będą ci potrzebne?
Da ci sporo wiadomości o tym co masz w systemie aktualnie. Reszta to masa googlowania.
Przed kompilacją można graficznie kernel skonfigurować (make xconfig) i tam jest sporo dokumentacji. Ale jak dla mnie - za mało. Ale z googlem (i dokumentacją dołączoną do kernela) daje radę
Czy to w ten sposób:
http://blog.avirtualhome.com/2010/11/06 ... ck-kernel/
czy w ten:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=311158
Jak robisz to pierwszy raz, to po prostu zaimportuj aktualną konfigurację jądra (wszystko opisane) i nie wdawaj się w dobieranie modułów (a raczej oczyszczanie kernela ubuntu z tego co ci nie jest potrzebne).
Jak tak skompilowany kernel ci odpali (i wszystko będzie działać) to zacznij bawić się w konfigurację. Zrób kilka zmian, skompiluj na nowo i zobacz czy działa.
Ile czasu trwa kompilacja? na c2d 3ghz około 20-40 minut. W zależności czy kompa zostawię samego sobie, czy jakiś film oglądam.
Instalacja trwa tyle ile zainstalowanie dwóch paczek .deb. Paręnaście sekund
Jakie moduły będą ci potrzebne?
lspci
lsmod
sudo lshw
cat /proc/cpuinfo
Przed kompilacją można graficznie kernel skonfigurować (make xconfig) i tam jest sporo dokumentacji. Ale jak dla mnie - za mało. Ale z googlem (i dokumentacją dołączoną do kernela) daje radę
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Jeżeli chcesz mieć naprawdę minimalny kernel to polecam skrypt autokernconf:
http://cateee.net/autokernconf/
Aktualna na dziś wersja to:
http://cateee.net/sources/autokernconf/ ... -14.tar.gz
Będziesz potrzebował też aktualną bazę, którą umieszczasz w katalogu ze skryptem:
http://cateee.net/sources/lkddb/lkddb.list
Wykonujesz najpierw:
Później:
Uzyskasz gotowy konfig o nazwie:
config.auto
Oczywiście wiem z doświadczenia, że jednak czasami ten konfig jest zbyt minimalny i konieczny jest kompare z aktualnym konfigiem dystrybucyjnym lub wyłączanie opcji metodą prób i błędów.
W tym temacie mógłbym napisać "morze" słów:)
http://cateee.net/autokernconf/
Aktualna na dziś wersja to:
http://cateee.net/sources/autokernconf/ ... -14.tar.gz
Będziesz potrzebował też aktualną bazę, którą umieszczasz w katalogu ze skryptem:
http://cateee.net/sources/lkddb/lkddb.list
Wykonujesz najpierw:
./kdetect.sh
./autokernconf.sh
config.auto
Oczywiście wiem z doświadczenia, że jednak czasami ten konfig jest zbyt minimalny i konieczny jest kompare z aktualnym konfigiem dystrybucyjnym lub wyłączanie opcji metodą prób i błędów.
W tym temacie mógłbym napisać "morze" słów:)
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
O tak, rzeczywiście lekko przegięty ten minimalizm w wydaniu tego skryptu.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
- lodovee
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Ok! dzięki za odpowiedzi. W takim razie zagłębie się teraz w nową lekturę a następnie spróbuję zamienić teorię w praktykę. W razie problemów będę pytał dalej.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
" Bo wypadek to dziwna rzecz.. nigdy go nie ma dopóki się nie zjawi.. "
Re: Kompilacja jądra - pytania
Witam mam ubuntu 10.10 i chciał bym sobie wgrać najnowsze jądro
moje pytanie jakie najnowsze jądro mogę sobie wgrać pod swoje ubuntu ? oczywiście wersje stabilną
w wersji generic-pae
obecny kernel którego mam zainstalowany jest 2.6.35-32-generic-pae
mam też zainstalowany 2.6.36-mfat ponoć 200 dodatkowych linijek które miały przynieść lepszy efekt szybkości kompa ale ja tam różnicy nie widzę
moje pytanie jakie najnowsze jądro mogę sobie wgrać pod swoje ubuntu ? oczywiście wersje stabilną

obecny kernel którego mam zainstalowany jest 2.6.35-32-generic-pae
mam też zainstalowany 2.6.36-mfat ponoć 200 dodatkowych linijek które miały przynieść lepszy efekt szybkości kompa ale ja tam różnicy nie widzę