Kernele testowe/stabilne wersja 15.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
cierzniak
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 15.x - atom oraz K8

Post autor: cierzniak »

e X t 7 3 pisze:Witajcie

Zanim odpowiem na pytania. Jedna rzecz ... celowo wyłączyłem (wbiłem jako moduł, a nie na sztywno do kernela) w kernelu P-state (możliwość zmiany częstotliwości procesora - w zasadzie każdego) ... i zero reakcji z Waszej strony ;P. Zrobiłem to aby Wam pokazać, że kernel v15.6 jest tak oszczędny, iż nawet w przypadku wyłączenia automatycznego skalowania procesora = nie działa cpufreqd, jest oszczędniej niż na wersji v15.0. Widzę jednak, że albo wszyscy "z ręki" ładują w/w moduł, albo nikt z tego nie korzysta :P.

PS. w kolejnej wersji będzie włączone na sztywno.

PS2. czekam na info od Kolegi maciek78. Chciałbym jeszcze, przed wypuszczeniem wersji stabilnej zmodyfikować konfiguracje w związku z GPS.

Pozdrawiam
@wojciechr - trzeba czytać cały wątek :)

Wracając do tematu: zainsalowałem ponownie bumblebee (acpi_call) i dalej zużycie wacha się pomiędzy 14-17W a przy włączonym ION2 wskakuje na niebotyczne 19-24W, w życiu tyle nie zużywał energii.. dobrze, że zaczęły się wakacje i laptopa używam w większości pod ładowarką.
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)

Raspberry Pi (700MHz ARM + 256MB shared RAM)

SOLD: Asus 1215n [ION2 on/off by bubblebee]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

e X t 7 3 pisze:
cierzniak pisze:...
Wracając do tematu: zainstalowałem ponownie bumblebee (acpi_call) i dalej zużycie wacha się pomiędzy 14-17W a przy włączonym ION2 wskakuje na niebotyczne 19-24W, w życiu tyle nie zużywał energii.. dobrze, że zaczęły się wakacje i laptopa używam w większości pod ładowarką.
Co do poboru energii, jest coś dziwnego i moim zdaniem ma to coś wspólnego z niebotycznymi temperaturami procesora ... wygląda, jak by system non stop coś robił i przy znacznym obciążeniu. Ponadto kwestia laptop-tools ... cóż Ja ich obecnie nie używam. Wynika to z tego, że aby odpowiednio dograć współpracę pm-utils i laptop-tools trzeba się sporo napracować ... po prostu będą sobie wchodziły w drogę, co skutkować moze właśnie nie obniżeniem, a podwyższeniem zużycia energii. Dlatego laptop-mode tak, ale przy bardzo uważnej i skrupulatnej konfiguracji. Ja teraz na to nie mam czasu, dlatego nie dam w najbliższym czasie how-t do tego. Na teraz nie zalecam instalowania laptop-tools od Ubuntu 10.04 w górę.

Poniżej pokazałem jak działa testowy v15.7 (włączone p-state na sztywno - choć akurat w tym przypadku = 1201n nie ma to znaczenia) - widać zużywaną energię i poziom temperatury m.in. procesora - odczytywana z rzeczywistego czytnika - najwyższa temperatura dla jednego z rdzeni procesora:

Kernel v15.7 na 1201n - praca na baterii - 1

Kernel v15.7 na 1201n - praca na baterii - 2

Kernel v15.7 na 1201n - praca na baterii - 3

Jak widać, zużycie energii oraz temperatura procesora (widać na gkrellm) są niskie. Co do temperatury dysku akurat tego nie widać , bo dysk się wyłączył zgodnie z polityką pm-utils i ustawieniami kernela. Jeśli pojawi się konieczność jego uruchomienia włączy się i automatycznie zacznie podawać parametry przez smart - co uwidoczni się także w gkrellm.

PS. Przypominam tu jest Nvidia na pokładzie ! ;) Co prawda z moim xorg.conf, ale i tak prądożerna. W przypadku Lenovo s10, gdzie mamy Intela i GMA950 do tego podkręciłem go do 400 MHz ze 166 MHz, zużycie energii waha się od 8.7-10,03 W - włączone i połączone Wifi oraz włączony bth.

Pozdrawiam

-- 28 cze 2011 08:36 --
Galvatron pisze:Nie, mam tylko jeden HDD.
Wydaje mi się, że coś z tym HDD jest nie tak ... obserwuj system. Od czasu do czasu zapuść pena system i sprawdź dysk dokładnie.

Pozdrawiam

-- 28 cze 2011 08:37 --
Chris1507 pisze:Jeśli na kernelu 2.6.39 zacina mi się ekran, to na Twoim też będzie?

-- 27 cze 2011, o 18:52 --

I nadal nie otrzymałem odpowiedzi, który kernel mam zainstalować.
Co znaczy zacina ekran ?!?

Pozdrawiam

-- 28 cze 2011 08:56 --
linuxozaurus pisze:narzazie twoje jajko działa tylko jak zoptymalizować komputer (laptop) i co zrobić aby działała regulacja jasności (nvidia) i chyba samo jajko nie wystarczy

A przy okazji wraz z nowym jajkiem przeszedł na unity.
Zalecam droga Pani wykonanie mojego skryptu - > splash-nvidia-ati. Zapewnia działanie pełnego ACPI oraz "ładny" splash ;). Uwaga (dla innych użytkowników), to jest tylko dla net/notebooków z Nvidia lub ATi na pokładzie, dla intela jest inny skrypt.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cierzniak
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Już od startu jest takie zużuycie, ale ostatnio ciągle używam programów w Javie (jDownloader, czasem Minecraft), ogromne zuzycie RAM i 40-70% procek non-stop.
Proszę, wrzuć tego 15.7 i podaj mi linka, odinstaluję bumblebee i wgram samo acpi_call, już odinstalowałem laptop-mode. a co myślisz o idei programu Jupiter? Alternatywa dla Super Hybrid Engine dla Windowsa stworzona przez WebUpd8, używam go, ale nie wiem czy on coś daje. znaczy, mam panel, a w nim szybką zmianę rozdzielczości ekranu, orientacji, I/O dla BT, WiFi i Gładzika oraz "Super Performance, High Performance i Power Saver", co nie działa (nie ma różnicy), ale może jest w środku jakiś moduł zarządzający ładnie energią.
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Zalecam droga Pani wykonanie mojego skryptu - > splash-nvidia-ati. Zapewnia działanie pełnego ACPI oraz "ładny" splash ;). Uwaga (dla innych użytkowników), to jest tylko dla net/notebooków z Nvidia lub ATi na pokładzie, dla intela jest inny skrypt.
niestety jajko nie załadował nic tylko czarny ekran
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:
Proszę włącz system w trybie ratunkowym i zobaczymy o czym informuje.

Pozdrawiam
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Architektura: x86

Post autor: Chris1507 »

e X t 7 3 pisze:
Chris1507 pisze:Jeśli na kernelu 2.6.39 zacina mi się ekran, to na Twoim też będzie?

Pozdrawiam
Znaczy chipset graficzny się wiesza: viewtopic.php?f=136&t=145567
PietroZ
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: PietroZ »

cierzniak pisze:Już od startu jest takie zużuycie, ale ostatnio ciągle używam programów w Javie (jDownloader, czasem Minecraft), ogromne zuzycie RAM i 40-70% procek non-stop.
Proszę, wrzuć tego 15.7 i podaj mi linka, odinstaluję bumblebee i wgram samo acpi_call, już odinstalowałem laptop-mode. a co myślisz o idei programu Jupiter? Alternatywa dla Super Hybrid Engine dla Windowsa stworzona przez WebUpd8, używam go, ale nie wiem czy on coś daje. znaczy, mam panel, a w nim szybką zmianę rozdzielczości ekranu, orientacji, I/O dla BT, WiFi i Gładzika oraz "Super Performance, High Performance i Power Saver", co nie działa (nie ma różnicy), ale może jest w środku jakiś moduł zarządzający ładnie energią.
A nie zauważyłeś tego tekstu na stronie WebUpd8?
Jupiter is not just for EeePC, it also works on other netbooks or laptops.
Awatar użytkownika
cierzniak
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Ale poza Jupiterem jest dodatek:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get cierzniak@1215n:~$ sudo apt-get install jupiter*
jupiter              jupiter-support-eee  

newubuntuuser
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: newubuntuuser »

Mam problem. Problem powtarza się przy 3cim kernelu z rzędu (14.ileś, 15.0 i najnowszy) -- wcześniej nie miałem takiego problemu.
Otóż przy instalacji lub każdorazowo po wpisaniu "apt-get upgrade" mam taką o to sekwencję:

Konfigurowanie linux-image-2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq (2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq-10.00.Custom) ...
Running depmod.
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/dkms 2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq /boot/vmlinuz-2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq
 * dkms: running auto installation service for kernel 2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq           
 *       virtualbox-ose (4.0.4)...                                                             [ OK ] 
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs 2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq /boot/vmlinuz-2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq /boot/vmlinuz-2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common 2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq /boot/vmlinuz-2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq
run-parts: /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common exited with return code 20
Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq.postinst line 346.
dpkg: błąd przetwarzania linux-image-2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq (--configure):
 podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 linux-image-2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Co robię źle? Coś muszę doinstalować?
Mam laptopa z zintegrowanym intelem i core 2 duo.
Standardowe sterowniki wifi.
kurzy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: kurzy »

Jak znajdziecie trochę czasu, to poproszę o dalsze porady: po instalacji kernela od naszego dobrodzieja żywotność baterii w zasadzie nie wzrosła: w stanie wegetacji wytrzymuje ok 3h,a przy wifi i odpalonych kilku programach (FF, LOffice, Tb etc.) spada do trochę ponad 2h. To, co w preferencjach baterii określone jest jako "tempo" waha się od 7 z kawałkiem do 12.5W. Czy to mojej baterii fabryka tak mało dała, czy można ją jednak jeszcze jakoś podkręcić? Jakieś dodatkowe narzędzia do zarządzania energią (zgodnie z sugestią eXt73 odinstalowałem jednak laptop-mode-tools; mam zainstalowany powertop)?

W innym wątku czytałem porady eXt73, żeby kilkunastokrotnie rozładować i naładować baterię - to rzeczywiście może pomóc?

Co jeszcze podpowiecie?
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

@newubuntuuser:
odinstalowanie pakietu: nvidia-common powinno rzecz naprawić.

Z innej beczki:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... aspm&num=1

ktoś może próbował?
Podobno dodanie opcji:

pcie_aspm=force
do kernela daje spore oszczędności energii.

pozdr, wk
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witko pisze:@newubuntuuser:
odinstalowanie pakietu: nvidia-common powinno rzecz naprawić.

Z innej beczki:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... aspm&num=1

ktoś może próbował?
Podobno dodanie opcji:

pcie_aspm=force
do kernela daje spore oszczędności energii.

pozdr, wk
Co do nvidia-common św. racja ... tylko dziwne, że instalator tego nie odinstalował .. musi być powiązane czymś "dziwnym", np. ubuntu-netbook. Proszę zatem o informacje jakich wersji Ubuntu/Debiana/Minta używacie, gdyż inaczej nie jestem w stanie przeanalizowałem wszystkich zależności i takie krzaki będą sie zdarzały na innych wersjach niż Desktopowe wersje Ubuntu/Debiana/Minta. Co do oszczędzania energii ... cóż ... w przypadku mojego kernela nie ma to sensu ;). Ja od dawna wymuszam stosowanie aspm (na sztywno wbudowane w kernel). Zatem to wymuszanie nie powinno i raczej nic nie daje w przypadku mojego kernela ... bo on już w tym rybie pracuje od prawie roku ;). Jednym warunkiem zapewnienia maksymalnej oszczędności jest włączenie pełnego ACPI przez skrypty, które daje. To warunek wręcz konieczny, aby zapewnić pełną oszczędność energii !!!!
Pozdrawiam

-- 29 cze 2011 08:18 --
Chris1507 pisze:
e X t 7 3 pisze:

Pozdrawiam
Znaczy chipset graficzny się wiesza: viewtopic.php?f=136&t=145567
Proszę spróbować. Zresztą pracuje nad nowym xorg.conf dla Intela - poszukam ewentualnych rozwiązań. na teraz - zobaczymy co się bedzie działo po zainstalowaniu.

Pozdrawiam
maciek78
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: maciek78 »

wojciechr pisze:Maciek78 a do kogo to piszesz i czy w dobrym wątku?

Do ext73 i w dobrym watku, nie zacytowalem blad
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Oprócz budowy nowego kernela staram się usprawnić instalator ... najbliższy powinien już sprawdzać, czy dodano/nie dodano repozytoria i informować o swoich działaniach m.in. przez notify. Mam nadzieję, że do końca roku uda mi się zbudować instalator ... z graficznym GUI, co pozwoli na udostępnienie w zasadzie jednego narzędzia do instalacji wszystkich elementów = krenele/skrypty/pliki konfiguracje. Zobaczymy, czy starczy mi na to czasu i umiejętności :).

A to tak to będzie wyglądało przy najbliższym kernelu - mam nadzieje ze się wyrobie:

testowy instalator-1

testowy instalator-2

testowy instalator-3

Pozdrawiam
kurzy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: kurzy »

e X t 7 3 pisze:Jednym warunkiem zapewnienia maksymalnej oszczędności jest włączenie pełnego ACPI przez skrypty, które daje. To warunek wręcz konieczny, aby zapewnić pełną oszczędność energii !!!![/b]
Czy mógłbyś zatem, jeśli znajdziesz czas, dokładnie powiedzieć, co - oprócz instalacji Twojego kernela - muszę jeszcze zrobić, żeby oszczędzać energię? Tak krok, po kroku. Z góry dzięki
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

e X t 7 3 pisze:
linuxozaurus pisze:
Proszę włącz system w trybie ratunkowym i zobaczymy o czym informuje.

Pozdrawiam
zanim zdarzyłeś odpowiedzieć zdarzyłam przeinstalować na czysto bez formatu /home. Mam tylko twoje jajko (k8 z sterownikami dla broadcoma) twojego skryptu nie uruchomiłam już potem.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Teraz na szybko prawdopodobnie udało mi się rozwiązać problem odłączania dysków (mowa o dyskach 2.5 i 3.5") na USB = problem z wyłączaniem zasilania, co skutkowało kernel pannicami/zawieszaniem totalnym systemu ... testowałem już kilkanaście razy i działa prawidłowo. Zatem mój kernel w przeciwieństwie do generica już nie powinien mieć z tym problemu ... z tego co przeanalizowałem po prostu ... skrypty Ubuntu/GNOME nie ładowały właściwego modułu kernela. Prawdopodobnie też udało mi się rozwiązać problem z GPS ... zobaczymy. Może jeszcze przed weekendem wypuszczę kernel v15.7 ... dodatkowo powinien być jeszcze oszczędniejszy = w spoczynku (komputer "nic" nie robił) na Asusie 1201n (po - automatycznym = następuje po minimum 10 sekundach, a dysk ok. 1-5 min. - wyłączeniu dysku i dźwięku oraz osłabieniu odwołań do AP WiFi) zużycie energii potrafiło spaść do 12.3 W ;).

Pozdrawiam
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: sokarsg-1 »

A jak tam idzie poszukiwanie przyczyny większego zużycia baterii po odhibernowaniu? Na moim 1201n po ponownym uruchomieniu kompa mam około do 13W a po odhibernowaniu zużycie skacze na 15W. Mowa o ubuntu 11.04 i kernelach 15.6 w dół.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sokarsg-1 pisze:A jak tam idzie poszukiwanie przyczyny większego zużycia baterii po odhibernowaniu? Na moim 1201n po ponownym uruchomieniu kompa mam około do 13W a po odhibernowaniu zużycie skacze na 15W. Mowa o ubuntu 11.04 i kernelach 15.6 w dół.
Witam ... a widzisz tego nie poddałem badaniu :P ... znajdę chwilę to po weekendzie przeprowadzę testy i postaram się poszukać przyczyny.

PS. Jak długo masz 15 W ? bo 14-16 W to standardowy pobór w trakcie pracy (np. coś piszesz w Libre Office, etc.) - włączony dysk, dźwięk, połączenie wifi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Zaliczyłam kermel panic. i dotyczył braku możliwości podmontowania roota. A twoje jajko jest niestabilne już bez skrypt optymalizacyjnego.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”