e X t 7 3 pisze:cierzniak pisze:...
Wracając do tematu: zainstalowałem ponownie bumblebee (acpi_call) i dalej zużycie wacha się pomiędzy 14-17W a przy włączonym ION2 wskakuje na niebotyczne 19-24W, w życiu tyle nie zużywał energii.. dobrze, że zaczęły się wakacje i laptopa używam w większości pod ładowarką.
Co do poboru energii, jest coś dziwnego i moim zdaniem ma to coś wspólnego z niebotycznymi temperaturami procesora ... wygląda, jak by system non stop coś robił i przy znacznym obciążeniu. Ponadto kwestia laptop-tools ... cóż Ja ich obecnie nie używam. Wynika to z tego, że aby odpowiednio dograć współpracę pm-utils i laptop-tools trzeba się sporo napracować ... po prostu będą sobie wchodziły w drogę, co skutkować moze właśnie nie obniżeniem, a podwyższeniem zużycia energii. Dlatego laptop-mode tak, ale przy bardzo uważnej i skrupulatnej konfiguracji. Ja teraz na to nie mam czasu, dlatego nie dam w najbliższym czasie how-t do tego. Na teraz nie zalecam instalowania laptop-tools od Ubuntu 10.04 w górę.
Poniżej pokazałem jak działa testowy v15.7 (włączone p-state na sztywno - choć akurat w tym przypadku = 1201n nie ma to znaczenia) - widać zużywaną energię i poziom temperatury m.in. procesora - odczytywana z rzeczywistego czytnika - najwyższa temperatura dla jednego z rdzeni procesora:
Kernel v15.7 na 1201n - praca na baterii - 1
Kernel v15.7 na 1201n - praca na baterii - 2
Kernel v15.7 na 1201n - praca na baterii - 3
Jak widać, zużycie energii oraz temperatura procesora (widać na gkrellm) są niskie. Co do temperatury dysku akurat tego nie widać , bo dysk się wyłączył zgodnie z polityką pm-utils i ustawieniami kernela. Jeśli pojawi się konieczność jego uruchomienia włączy się i automatycznie zacznie podawać parametry przez smart - co uwidoczni się także w gkrellm.
PS. Przypominam tu jest Nvidia na pokładzie !

Co prawda z moim xorg.conf, ale i tak prądożerna. W przypadku Lenovo s10, gdzie mamy Intela i GMA950 do tego podkręciłem go do 400 MHz ze 166 MHz, zużycie energii waha się od 8.7-10,03 W - włączone i połączone Wifi oraz włączony bth.
Pozdrawiam
-- 28 cze 2011 08:36 --
Galvatron pisze:Nie, mam tylko jeden HDD.
Wydaje mi się, że coś z tym HDD jest nie tak ... obserwuj system. Od czasu do czasu zapuść pena system i sprawdź dysk dokładnie.
Pozdrawiam
-- 28 cze 2011 08:37 --
Chris1507 pisze:Jeśli na kernelu 2.6.39 zacina mi się ekran, to na Twoim też będzie?
-- 27 cze 2011, o 18:52 --
I nadal nie otrzymałem odpowiedzi, który kernel mam zainstalować.
Co znaczy zacina ekran ?!?
Pozdrawiam
-- 28 cze 2011 08:56 --
linuxozaurus pisze:narzazie twoje jajko działa tylko jak zoptymalizować komputer (laptop) i co zrobić aby działała regulacja jasności (nvidia) i chyba samo jajko nie wystarczy
A przy okazji wraz z nowym jajkiem przeszedł na unity.
Zalecam droga Pani wykonanie mojego skryptu - >
splash-nvidia-ati. Zapewnia działanie pełnego ACPI oraz "ładny" splash

. Uwaga (dla innych użytkowników), to jest tylko dla net/notebooków z Nvidia lub ATi na pokładzie, dla intela jest inny skrypt.
Pozdrawiam