Koniecznie, proszę sprawdź taktowanie procesora kiedy masz te 20.5 WJerryG pisze:
Wrocilem na Kubuntu, mam teraz 12.10.
jednak trzymanie sie LTS jakos nie wychodzi na dobre, moze ze starszym sprzetem komus wyjdzie![]()
Siedze na generic, bumbleebe zainstalowaneWersja 18.0 kernela jednak jest nie do pobicia, 11h na bateriiKod: Zaznacz cały
The battery reports a discharge rate of 20.5 W The estimated remaining time is 2 hours, 17 minutes
Jak już nie raz pisałem, u mnie pobór prądu skacze razem z taktowaniem procesora - tryb turbo w każdym rdzeniu - a nic się nie dzieje, nic nie robię, odpalony tylko powertop i mam 19-24 W, obciążenie procesora maksymalne skoki do 20%, na każdym rdzeniu, taktowanie 2,3 - 2,9 GHz !
Czasami robi się tak w trakcie sesji, a zazwyczaj już od startu systemu. Pomagają 2-3 restarty i mam około 10 W i taktowanie 800-1200 na początek tylko że z 15% baterii jest już w plecy po tych restartach.
Podobna sytuacja jest na zasilaczu 800 - 1200 MHz w miarę cicho, wiatrak co jakiś czas. A jak się uruchomi w trybie turbo, grzeje się i hałasuje. Czyli identycznie jak na baterii.
Mam APM w trybie ondemand.
Ja nie widzę dużej różnicy. Działało super KDE 4.9 i tak samo dobrze działa 4.10 (zobaczę później jak z tearingiem, może z tym się poprawiło).e X t 7 3 pisze:Co do KDE 4.10 ... zainstalowałem już na 12.04 i powiem niezłe jest:
- bardzo szybkie,
- jak by to ująć ... schludne,
- nad wyraz stabilne, jak na pierwsze wydanie z nowej linii
Choć trzeba przyznać, że podczas instalacji z backports nie obyło się bez problemów: "uwaliło" kwina = konieczność instalacji "ręcznej" > sudo apt-get install kde-window-manager oraz źle wyświetlany obraz na nvidii w trybie natywnym dla Qt - tu na teraz lepiej włączyć rastr i szybciej i ładniej
Zainstalowało się bez problemów i bez "uwalenia" kwina (Mint 14 więc buntu 12.10)
Pobór prądu skoczył minimalnie o około 1-2 W, w każdym razie w bezczynności nie udało się zejść poniżej 10W ( było do minimum 8,5 W w KDE 4.9)
Tam gdzie wcześniej miałem 10-14 W teraz jest 12-16 W ( konsola 1-2 okna, Firefox 3-5 kart ) Może trzeba coś jeszcze podregulować. Mam na razie wszystko poustawiane jak w 4.9 Oczywiście są to bardzo ogólne spostrzeżenia po 2 dniach używania. To co napisałem powyżej o skokach (pobór prądu i taktowanie) daje się bardziej we znaki.