A czy Libreoffice doczeka się nowej wersji w repo czyli 4.1.0?
Moderator: e X t 7 3
Już możesz pobrać:witek pisze:Zacnie, nic tylko korzystać z 12.04.x aż do kolejnego LTS
A czy Libreoffice doczeka się nowej wersji w repo czyli 4.1.0?
Kod: Zaznacz cały
ppa:libreoffice/libreoffice-4-1
Czyli w 12.04.x LTS jest aktualnie wersja 3.5.x, która jest już nie wspierana (zakończenie wsparcia 04.2013)? Jeżeli tak to trochę to dziwne. Wg mnie powinno być już 3.6.xFadeMind pisze:Na razie nie polecam instalacji LibreOffice (LO) 4.1 bo NIE MA paczek z polskim interfejsem, a po instalacji paczek językowych z wersji 4.0.x znikają ikony w menu początkowym LO i brakuje tłumaczeń w niektórych miejscach. Po za tym NIE DZIAŁA Global Menu Unity w LO 4.1, a lo-menubar jest usuwany w czasie instalacji w czasie instalacji LO 4.x (błąd zależności pomiędzy lo-menubar a libreoffice-gtk)
Tutaj macie plan wydań >> https://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan
LO 3.5.x EOL (ostatnie wydanie 11.2012) BSA (koniec wsparcia 04.2013) >> Jest w Precise
LO 3.6.x EOL (ostatnie wydanie 08.2013) BSA (koniec wsparcia 01.2014) >> Jest w Quantal
LO 4.0.x EOL (ostatnie wydanie 11.2013) BSA (koniec wsparcia 04.2014) >> Jest w Raring
ppa:libreoffice/libreoffice-4-0
If you're using Ubuntu 13.10 Saucy Salamander, things got a lot easier and you don't need to configure anything to be able to take advantage of this Optimus feature in the Nvidia graphics drivers 319.12+: a package called "nvidia-prime", which comes with a set of tools that enable Nvidia's Prime on MUXless systems, has been uploaded to the Ubuntu 13.10 Saucy Salamander repositories about a month ago and it has currently reached version 0.4 (released today).
tja, teraz tylko muszę to oprogramowaće X t 7 3 pisze:Przy okazji naprawiłem bardzo mnie irytujący błąd w Kubuntu 13.04 i 13.10, a mianowicie wciśnięcie klawisza power na maszynie przy aktywnym zapytaniu usera co ma system robić [np. czy wylogować, etc.] po takim zdarzeniu następuje wyłączenie maszyny = nie pyta. Błąd w sumie był banalny, a Developerzy "bawią" się z nim od ok 2 lat. Kolejny update APM będzie zawierał rozwiązanie [nastąpi podmiana pliku powerbtn.sh w /etc/acpi/] i już będzie działać prawidłowo.
01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS780M [Mobility Radeon HD 3200]
Linux kubuntu-K70AC 3.10.9-ext73-f1-25.7-k8-ags-cfs #12 SMP PREEMPT Wed Aug 21 23:08:38 CEST 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS780M [Mobility Radeon HD 3200]
Do Radka moglibyśmy tylko sprawdzać poniżej Radeona 5xxx nie ma sterowników - otwarte.NetBit73 pisze:nv nie jest oprogramowana, blokowała hybrydy typu intel i NV, nie mam maszyn i znających się na rzeczy testerów, którzy są skłonni mi w tym pomóc. To samo dotyczy radeona.
zakładam, że mówisz o systemie 32 bit?enedil pisze:Przydało by się jeszcze ujednolicenie komunikatów. Na moim netbooku z kartą graficzną intela po kliknięciu na nvidię jest inny komunikat niż w radeonie. Takie małe niedociągnięcie.
Co do jakości otwarte vs Catalysty ... cóż ZAWSZE otwarte sterowniki będą lepsze jakości niż zamknięte, co nie oznacza, ze będą miały TĘ SAMĄ FUNKCJONALNOŚĆpavbaranov pisze:@eXt73 - pełna zgoda - wg mnie nie ma sensu w ogóle używanie catalyst-legacy, ale maniacy (;)) są. Wspierać to jednak nie ma najmniejszego sensu, zwłaszcza w obliczu zmian wprowadzanych w kernelu 3.11. Jeszcze żeby Canonical dał Mesę 9.2
Mi chodzi nie tyle o samo wspieranie itp. - to jest Wasz program - robicie co chcecie. Chodzi mi o to, że ludziska nauczyły się: mam AMD - no to muszę zainstalować sterowniki AMD bowiem na pewno są lepsze. Nie są. Z Catalysta zrezygnowałem jakieś 2 lata temu (jeszcze moja karta była obsługiwana) i od tego czasu mam otwarte i... nie mam problemów. Fakt nie jestem graczem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości