NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: witek »

Zacnie, nic tylko korzystać z 12.04.x aż do kolejnego LTS :)

A czy Libreoffice doczeka się nowej wersji w repo czyli 4.1.0?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Zatem widzę, że podstawy będą [oprócz gcc - ale to już inaczej zapewniamy] i nie porzucę 12.04.x ... chyba prędzej jednak będę musiał 12.10 :P. Przy okazji naprawiłem bardzo mnie irytujący błąd w Kubuntu 13.04 i 13.10, a mianowicie wciśnięcie klawisza power na maszynie przy aktywnym zapytaniu usera co ma system robić [np. czy wylogować, etc.] po takim zdarzeniu następuje wyłączenie maszyny = nie pyta. Błąd w sumie był banalny, a Developerzy "bawią" się z nim od ok 2 lat. Kolejny update APM będzie zawierał rozwiązanie [nastąpi podmiana pliku powerbtn.sh w /etc/acpi/] i już będzie działać prawidłowo ;).

Pozdrawiam

-- 08 sie 2013 11:09 --
witek pisze:Zacnie, nic tylko korzystać z 12.04.x aż do kolejnego LTS :)

A czy Libreoffice doczeka się nowej wersji w repo czyli 4.1.0?
Już możesz pobrać:

Libreoffice 4.1.x ppa

a tu adres ppa:

Kod: Zaznacz cały

ppa:libreoffice/libreoffice-4-1
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Dzięki za informację :)
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

Na razie nie polecam instalacji LibreOffice (LO) 4.1 bo NIE MA paczek z polskim interfejsem, a po instalacji paczek językowych z wersji 4.0.x znikają ikony w menu początkowym LO i brakuje tłumaczeń w niektórych miejscach. Po za tym NIE DZIAŁA Global Menu Unity w LO 4.1, a lo-menubar jest usuwany w czasie instalacji w czasie instalacji LO 4.x (błąd zależności pomiędzy lo-menubar a libreoffice-gtk)

Tutaj macie plan wydań >> https://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan

LO 3.5.x EOL (ostatnie wydanie 11.2012) BSA (koniec wsparcia 04.2013) >> Jest w Precise
LO 3.6.x EOL (ostatnie wydanie 08.2013) BSA (koniec wsparcia 01.2014) >> Jest w Quantal
LO 4.0.x EOL (ostatnie wydanie 11.2013) BSA (koniec wsparcia 04.2014) >> Jest w Raring
gravatar.com/fademind
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

FadeMind pisze:Na razie nie polecam instalacji LibreOffice (LO) 4.1 bo NIE MA paczek z polskim interfejsem, a po instalacji paczek językowych z wersji 4.0.x znikają ikony w menu początkowym LO i brakuje tłumaczeń w niektórych miejscach. Po za tym NIE DZIAŁA Global Menu Unity w LO 4.1, a lo-menubar jest usuwany w czasie instalacji w czasie instalacji LO 4.x (błąd zależności pomiędzy lo-menubar a libreoffice-gtk)

Tutaj macie plan wydań >> https://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan

LO 3.5.x EOL (ostatnie wydanie 11.2012) BSA (koniec wsparcia 04.2013) >> Jest w Precise
LO 3.6.x EOL (ostatnie wydanie 08.2013) BSA (koniec wsparcia 01.2014) >> Jest w Quantal
LO 4.0.x EOL (ostatnie wydanie 11.2013) BSA (koniec wsparcia 04.2014) >> Jest w Raring
Czyli w 12.04.x LTS jest aktualnie wersja 3.5.x, która jest już nie wspierana (zakończenie wsparcia 04.2013)? Jeżeli tak to trochę to dziwne. Wg mnie powinno być już 3.6.x
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Wybierz zatem 4.0.4.2 - Ja właśnie z niego korzystam pod 12.10 i działa idealnie ;)

ppa:libreoffice/libreoffice-4-0
Kubuntu 12.10 + LibreOffice 4.0.4.2

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

witek
Zgadza się.

Offtop: http://www.webupd8.org/2013/08/using-nv ... -with.html

https://launchpad.net/ubuntu/+source/nvidia-prime
If you're using Ubuntu 13.10 Saucy Salamander, things got a lot easier and you don't need to configure anything to be able to take advantage of this Optimus feature in the Nvidia graphics drivers 319.12+: a package called "nvidia-prime", which comes with a set of tools that enable Nvidia's Prime on MUXless systems, has been uploaded to the Ubuntu 13.10 Saucy Salamander repositories about a month ago and it has currently reached version 0.4 (released today).
gravatar.com/fademind
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

e X t 7 3 pisze:Przy okazji naprawiłem bardzo mnie irytujący błąd w Kubuntu 13.04 i 13.10, a mianowicie wciśnięcie klawisza power na maszynie przy aktywnym zapytaniu usera co ma system robić [np. czy wylogować, etc.] po takim zdarzeniu następuje wyłączenie maszyny = nie pyta. Błąd w sumie był banalny, a Developerzy "bawią" się z nim od ok 2 lat. Kolejny update APM będzie zawierał rozwiązanie [nastąpi podmiana pliku powerbtn.sh w /etc/acpi/] i już będzie działać prawidłowo ;).
tja, teraz tylko muszę to oprogramować :twisted:
chyba zrobiłem, jak e X t zatwierdzi to podniosę wersję. "PACZ" zadziała jak przeinstalujemy APM.

-- 8 sie 2013, o 18:45 --

Poszła aktualizacja dotycząca naprawy 'guzika' POWER w KDE x64 13.04 i 13.10

-- 9 sie 2013, o 14:09 --

Dostałem od kolegi enedil:
memberlist.php?mode=viewprofile&u=123111 tłumaczenia na język francuski, czekam tylko na tłumaczenia plików "desktop" i będę mógł udostępnić nową wersję programu. Te ostatnie jeszcze cały czas brakują w języku niemieckim:(
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: pavbaranov »

Witajcie. Do wpisu zachęcił mnie NetBit73 twierdząc, że tu jest właściwe miejsce. Mam 3 sprawy.

1. Wg NetBita73 od wersji 6.60 powinna być blokowana możliwość instalacji niewłaściwych sterowników (NVidia w przypadku AMD i vice versa). Mam wersję 6.85a i bez problemu instaluję NVidię choć mam AMD. Jeśli taka funkcjonalność istniała w wersji 6.60, to gdzieś się zagubiła (nie używałem 6.60 zatem nie wiem - wówczas siedziałem na Chakrze, na którą i tak się przeniosę ;)).

2. Teraz już, sygnalizowany tu: http://netbit73.blogspot.com/2013/06/ne ... akosc.html problem. Korzystając z NeteXt bez problemu zainstaluję sterowniki Catalyst (nieodpowiednie dla mojego układu) co doprowadzi do rozwalenia się grafiki. Skrypt radeon, który sprawdza, czy w systemie jest karta AMD sprawdza bowiem wyłącznie, czy lspci zwraca "radeon", a nie już jaka jest jego wersja. Jeśli dobrze pamiętam, obecnie Catalyst obsługuje wyłącznie Radeony z serii HD 5xxx i późniejsze, zatem albo skrypt winien być chyba bardziej rozbudowany.
Tak sobie myślę - nie znam się na pisaniu skryptów, ot garść pomysłów, może któryś jest do wykorzystania - że rozwiązania są następujące:
- wykorzystać możlwość grepa, który jest w stanie sprawdzić wartość z oddzielnego pliku; jeśli lspci zwróci wartość tam znajdującą się - NeteXt nie zainstaluje Catalysta, lub
- zdaje się, że w skrypcie napisać, by pewną wartość (tu zwracaną przez lspci | grep) potraktował jako wartość liczbową i jeśli jest ona mniejsza niż 5000 - nie instalował Catalysta,
- trzeci pomysł, to wykorzystać skrypt (w pythonie) stanowiący część jockey-common, a służący do sprawdzania czy w systemie zainstalowana jest karta graficzna wspierana przez Catalysta i wówczas dopuścić jego instalację (znów - nie wiem, czy da się w skrypcie basha odnieść do skyptu pythona).

I - by ktoś nie był zaskoczony, że mu się Catalyst nie instaluje - w przypadku gdy skrypt odrzuciłby możliwość instalacji Catalysta, warto byłoby by wyświetlił coś w rodzaju: "proponujemy pozostanie przy sterownikach otwartych" (zwłaszcza, że niebawem będą one już prawdopodobnie prawie tak dobre - jeśli nie lepsze - jak Catalyst-Legacy).

NetBit pytał się o to co zwraca lspci w przypadku sterowników Radeon. W moim przypadku jest to:

01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS780M [Mobility Radeon HD 3200]
, jednakże z tego co wiem, linia VGA w przypadku Radeonów zawsze przybiera taką strukturę: ATI <nazwa kodowa karty> [<jakiś Radeon> HD <cyfry>]. AMD wyłączając poszczególne układy z obsługi ich przez Catalysta zdaje się, że najczęściej stosuje nazwę HD <cyfry>. Może to będzie przydatne.

Trzecia sprawa. Wydaje mi się (tu nie mam pewności), że w przypadku zainstalowanych przed skorzystaniem z NeteXta catalystem-legacy skrypt umożliwia zainstalowanie nowszych kerneli niż obsługiwane przez ten sterownik. Obecnie (w Launchpadzie) istnieją bodaj trzy wersje fglrx-legacy, z czego dla Raringa maksymalny kernel to 3.8, dla Quantala 3.5, a dla Precise nawet nie wiem (wcześniejszy, chyba 3.2), a i to, te wersje kerneli działają wyłącznie dzięki patchom. Instalacja kernela w wersji nowszej niż 3.8 w przypadku Raringa doprowadzi do tego, że grafika po restarcie komputera nie wstanie. W przypadku Quantala - nie istnieje kernel NetBita, który mógłby być zainstalowany. Wydaje się zatem, że instalator kerneli winien sprawdzać czy w systemie nie ma zainstalowanego catalyst-legacy i w takim przypadku albo dopuścić instalację kernela v.23 (i to maksymalnie), a i to jedynie w przypadku Raringa, albo w ogóle odmówić instalacji kernela i polecić zmianę sterowników na otwarte jeśli się chce korzystać z kerneli NetBita.

Mój system to Kubuntu 13.04 + upgrade przede wszystkim z kubuntu-ppa (czyli KDE 4.11).
uname -a

Linux kubuntu-K70AC 3.10.9-ext73-f1-25.7-k8-ags-cfs #12 SMP PREEMPT Wed Aug 21 23:08:38 CEST 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
lspci | grep VGA

01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS780M [Mobility Radeon HD 3200]
Komputer ASUS K70AC oparty o AMD Turion X2 Dual-Core Mobile RM-75 (to jest bodaj Family 11h).

A generalnie, to gratuluję fajnego programu i przede wszystkim bardzo wydajnych kerneli.
NetBit73

nv nie jest oprogramowana, blokowała hybrydy typu intel i NV, nie mam maszyn i znających się na rzeczy testerów, którzy są skłonni mi w tym pomóc. To samo dotyczy radeona.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Przydało by się jeszcze ujednolicenie komunikatów. Na moim netbooku z kartą graficzną intela po kliknięciu na nvidię jest inny komunikat niż w radeonie. Takie małe niedociągnięcie.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do Radeona - już odpisałem na Blogu NetBita ... da się zrobić moim zdaniem, ale legacy nie będę wspierał - za dużo zabawy, aby dostosować sterowniki [trzeba by spaczowac dla kerneli 3.9.x - 3.11.x] - da się zrobić nawet teraz mógłbym ... ale według mnie szkoda czasu ;).

Myślę, że na tej karcie ładnie będą działać sterowniki otwarte, jak zacznę budować linie v26.x to dodam wsparcie dla najnowszego DPM = wyższa wydajność i włączona zaawansowana energooszczędność.

Przy okazji właśnie testuje nowy APM v2.8 - tu wyłączyłem kolejny skrypt Canonical - dotyczący ASPM na PCIe ... od teraz APM się tym będzie zajmował - działa o wiele szybciej przełączanie np. pm-utils by Canonical - przełączenie to 1-2 sekundy ! ... a APM to milisekundy ;) ... ponadto testuje tryb odmienny niż Canonical "zarządziło" zamiast default [AC]/powersave [Bat.], włączyłem performance [AC]/powersave [Bat.] - takie działanie skutkuje pełna mocą szyny PCIe i wszystkiego co do niej podłączone na AC - systemu nie interesuje co BIOS żąda - ma dać pełną moc non stop = przesył danych z np. karty graficznej i do niej będzie ciągle na maksymalnym poziomie - co ma niebagatelne znaczenie np. podczas gry ;). Już nie zajdzie sytuacja, gdy nagle z niewiadomych przyczyn system będzie próbował wejść w tryb oszczędności, co doprowadzi do załamania transferu. Zatem nieważne, że Ktoś namieszał w biosie/ma tam bugi - system dostanie pełna moc non stop na zasilaniu sieciowym i oszczędność energii na zasilaniu bateryjnym. Jeśli testy przebiegną pomyśle to wdrożę to rozwiązanie ... właśnie testuje to m.in. na najnowszym Medal of Honor - dla Windy pod Steam i Wine 1.6 - tu zakup za 1 USD [btw. dzięki dla NtBita za zakup - mi kartę kredytową "uwalało" ;)].

Na teraz screeny jak wygląda Steam "pod Windą ;)" i Linuksowy ... a za chwile może filmik z działania MoH z maksymalnymi ustawieniami na stacjonarce z kernelem v25.7 brazos + nowy APM 2.8:

Steam Linux

Steam "Winda"

Pozdrawiam

-- 26 sie 2013 11:21 --
NetBit73 pisze:nv nie jest oprogramowana, blokowała hybrydy typu intel i NV, nie mam maszyn i znających się na rzeczy testerów, którzy są skłonni mi w tym pomóc. To samo dotyczy radeona.
Do Radka moglibyśmy tylko sprawdzać poniżej Radeona 5xxx nie ma sterowników - otwarte.

Pozdrawiam

NetBit73

enedil pisze:Przydało by się jeszcze ujednolicenie komunikatów. Na moim netbooku z kartą graficzną intela po kliknięciu na nvidię jest inny komunikat niż w radeonie. Takie małe niedociągnięcie.
zakładam, że mówisz o systemie 32 bit?
w nv która nie sprawdza czy jest nv dostaniesz w 64 bitach możliwość instalacji a w 32 komunikat ze system nie wspierany
w radeonie dodatkowo sprawdza czy jest jakikolwiek redeon, dlatego w pierwszej kolejności to jest komunikowane, a następnie dopiero info o 32 bitach jeżeli przeszedł wstępną walidację.

Na chwilę obecną nie przewiduję oprogramowywania tego inaczej.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

O tym nie pomyślałem :)
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

A oto 1 link, za chwile dam następne ... powiem szczerze w niektórych momentach gry - w szczególności w dzień w górach [misja z desantem z Chinoków] człowiek może poczuć się jak na prawdziwym polu walki - w żadnej grze nawet Call of Duty tego tak nie czuć ;).

Co do APM ... myślę, że tryb performance dla PCIe ASPM będzie aktywny jedynie w trybach APM: performance-conservative, performance-ondemand i intel-performance. Oczywiście daje wyższą wydajność [i tu m.in. przyjemność z gry], ale nic nie ma za darmo = podnosi temperaturę maszyny o ok 2-4 st. C - w czasie pracy na zasilaniu sieciowym [na baterii energooszczędnie i chłodno]. Zatem jeśli Ktoś będzie cenił [tak jak Ja] pełną moc w czasie pracy na zasilaniu sieciowym/lub w przypadku stacjonarki - wybiera te tryby, jeśli woli cisze i zimną maszynę, ale mniejsze osiągi pozostałe.

Medal of Honor - wine 1.6 - 1

Medal of Honor - wine 1.6 - 2

Medal of Honor - wine 1.6 - 3

Pozdrawiam

pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

@eXt73 - pełna zgoda - wg mnie nie ma sensu w ogóle używanie catalyst-legacy, ale maniacy (;)) są. Wspierać to jednak nie ma najmniejszego sensu, zwłaszcza w obliczu zmian wprowadzanych w kernelu 3.11. Jeszcze żeby Canonical dał Mesę 9.2 ;)
Mi chodzi nie tyle o samo wspieranie itp. - to jest Wasz program - robicie co chcecie. Chodzi mi o to, że ludziska nauczyły się: mam AMD - no to muszę zainstalować sterowniki AMD bowiem na pewno są lepsze. Nie są. Z Catalysta zrezygnowałem jakieś 2 lata temu (jeszcze moja karta była obsługiwana) i od tego czasu mam otwarte i... nie mam problemów. Fakt nie jestem graczem.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

pavbaranov pisze:@eXt73 - pełna zgoda - wg mnie nie ma sensu w ogóle używanie catalyst-legacy, ale maniacy (;)) są. Wspierać to jednak nie ma najmniejszego sensu, zwłaszcza w obliczu zmian wprowadzanych w kernelu 3.11. Jeszcze żeby Canonical dał Mesę 9.2 ;)
Mi chodzi nie tyle o samo wspieranie itp. - to jest Wasz program - robicie co chcecie. Chodzi mi o to, że ludziska nauczyły się: mam AMD - no to muszę zainstalować sterowniki AMD bowiem na pewno są lepsze. Nie są. Z Catalysta zrezygnowałem jakieś 2 lata temu (jeszcze moja karta była obsługiwana) i od tego czasu mam otwarte i... nie mam problemów. Fakt nie jestem graczem.
Co do jakości otwarte vs Catalysty ... cóż ZAWSZE otwarte sterowniki będą lepsze jakości niż zamknięte, co nie oznacza, ze będą miały TĘ SAMĄ FUNKCJONALNOŚĆ ;). Po prostu Developerom po ludzku będzie wstyd puszczać "barachło", jakie standardowo zawiera zamknięte oprogramowanie = zgodnie "ze starym modelem myślenia" - tam nikt nie zobaczy, że prowizorka goni prowizorkę, a bug buga i luka lukę ;) ... na szczęścicie się to zmienia. Co do meritum, cóż na obecną chwilę Catalysty są bardzo wydajne - mowa o wersji które przygotowywałem, a zatem, v13.34 beta3 v4 i 13.8 beat2 v1. Na pewno ich wydajność jest wyższa od otwartych nawet z włączonym DPM i poszerzonym wsparciem dla shaderów [Mesa 9.1.6] od 2-3 x. Podkreślenia jednak wymaga fakt, że obecnie np. KDE 4.11 o WIELE lepiej działa na otwartych + DPM niż na Catalystach ;).

Pozdrawiam

-- 26 sie 2013 17:14 --

Kolejny filmik ... a za chwile jeszcze jeden ... zobaczcie na co powala dobrze zoptymalizowany Linux - wszystkie efekty na maksimum, a tu jeszcze musi "udawać" Windows ;):

Medal of Honor - wine 1.6 - 4

Medal of Honor - wine 1.6 - 5

Pozdrawiam

pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Pełna zgoda, tylko że w przypadku HD =<5000 w ogóle wybór catalyst-legacy jest bez sensu.
BTW - kiedy planujecie kernele w wersji 3.11?
I jeszcze jedno - może warto byłoby pomyśleć o instalacji wersji Mesa 9.2?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Myślę, że najdalej w przyszłym tygodniu będzie v26.0 = Linux-3.11.0. Co do Mesy nie ma szans = nie mam już na to czasu - kiedyś to robiłem i pewnie niektórzy pamiętają, że ją jeszcze optymalizowałem = od 10 do 30 % zysku wydajności było na intelach, ale na teraz nie ma na to czasu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Aktualną mesę jak i najnowsze otwarte sterowniki masz w repo obiaf https://launchpad.net/~oibaf/+archive/g ... ter=raring lub w repo maksona (forum) ale tu raczej tylko dla wersji 12.04.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”