Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Linux stresznie się tnie;/ Laptop

Post autor: mucha090 »

Wyobraźcie sobie że ubuntu 7.10 spokojnie na takiej konfiguracji by działał :P Nie wiem co teraz Canonical do tego ubuntu wkłada że to ubuntu zaczyna się upodabniać do Visty (sorki ale taka prawda), już Linux Mint jest od niego lżejszy.
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Jaki linux na baaardzo stary komputer

Post autor: pioruns »

@mucha090:
Ubuntu 7.10 A 10.10 to jest równe trzy lata. Jeśli cokolwiek ma się zmienić w Ubuntu, to trzeba dawać nowy, ulepszony soft. Nowy soft=więcej oferowanych funkcji, większe wymagania.
Co masz na myśli mówiąc, że Ubuntu upodabnia się do Visty? Bo nie rozumiem tego chyba. Masz do wyboru Ubuntu, Kubuntu - normalny, dzisiejszy sprzęt, czyli 512MB RAM+ itp. Dla starszych komputerów: Xubuntu, Lubuntu. Jest w czym wybierać, więc oco chodzi? Takie coś miałeś w Viście? Bo nie wydaje mi się;)
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

Fakt, faktem to miałem gorzej z vistą :P ale tak jak napisałem, Mint jest szybszy (lżejszy) i lepszy od ubuntu :D
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Linux stresznie się tnie;/ Laptop

Post autor: Jusko »

makson pisze:W takim razie nie sugeruj, że rozwój Windowsa XP zakończył się w 2001. Do Service Pack 3 (2008 rok) aktywnie go Microsoft 'rozwijał'.
Przecież tu chodzi o wymagania sprzętowe - XP jest z 2001 roku, więc logiczne że ma mniejsze wymagania - był projektowane pod maszyny tamtego czasu. To że rozwijał system to naturalna kolej rzeczy. Na upartego rozwija go nadal, lecz z musu - mieli w końcu zakończyć żywot tego systemu. Dlatego nie wiem dlaczego niektórzy jeszcze porównują system z 2001 roku do obecnych - nie ten przedział sprzętowy, obecny system nie będzie działał na starych PC tak jak XP - siła rzeczy i znak czasów, przy czym coś zupełnie oczywistego.

malacz pisze: ale czy to nie dziwne że xp lepiej chodzi od ubuntu?
mam 256ram z czego 239 jest używane;/ to normalne?
Nie dziwne - dlaczego, patrz wyżej. Poza tym - XP również bierze mi coś koło tego na starcie. Ba - czasem i po uruchomieniu jest 300MB, choć nie mam nic takiego, czysty system z podstawowym kompletem driverów. Za to GNOME na Fedorze po starcie zajmuje mi ~130MB. Sądzę, że może gdybyś zainteresował się czymś innym niż Ubuntu, to kto wie czy z lekkimi zacinkami i GNOME nie wcisnąłbyś, a XFCE to już bez problemu.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
dhg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: dhg »

Czytam ten wątek od poczatku i zauważyłem pewną niepokojącą rzecz: mianowicie ludzie tu zaglądający nawet nie fatygują się żeby przeczytać go od początku.
Wpadają, rzucają swój konfig i oczekują natychmiastowej odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie. Ile razy można wałkować jakie distro na tyle a tyle ramu i dlaczego XP chodzi lepiej niż najnowsze ubuntu na takiej konfiguracji jaka jest podana.
Nie oszukujmy się, najnowsze *buntu nie bardzo chodza na starszych maszynkach. To systemy robione dla nowszego i najnowszego sprzętu i mają swoje wymagania. PIV i 512 ram to już najnizsza półka na której chcą sprawnie chodzić.
Uświadamiajmy to ludziom zamim się zniechęcą do wszystkiego, co windowsowe nie jest, inaczej wiecznie bedziemy powtarzac te same odpowiedzi w stylu "dokup ram" i "spróbuj lubuntu 10.04".

z szacunkiem
dhg

PS: Ten wątek na forum jest zdecydowanie moim ulubionym :D
Inny OS: Debian Stable (6.0.3 Squeeze)
Register Linux User #551166
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

dhg pisze:Czytam ten wątek od poczatku i zauważyłem pewną niepokojącą rzecz: mianowicie ludzie tu zaglądający nawet nie fatygują się żeby przeczytać go od początku.
Wpadają, rzucają swój konfig i oczekują natychmiastowej odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie. Ile razy można wałkować jakie distro na tyle a tyle ramu i dlaczego XP chodzi lepiej niż najnowsze ubuntu na takiej konfiguracji jaka jest podana.
Jest znacznie gorzej niż Ci się wydaje ... oni nie czytają tego wątku ani nawet nie szukają podobnego tematu na forum ... oni po prostu wrzucają to swoje zmęczone do niemożebności pytanie gdziekolwiek na forum.
Zupełnie jakby nie istniał Google, jakby nie było wyszukiwarki, jakby nie istniały strony domowe poszczególnych dystrybucji podające wymagania sprzętowe.
A do tego to mityczne przekonanie, że przecież "Linuksa można uruchomić nawet na młynku do kawy".Obrazek
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
dhg
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: dhg »

igotit4free pisze:Jest znacznie gorzej niż Ci się wydaje ... oni nie czytają tego wątku ani nawet nie szukają podobnego tematu na forum ... oni po prostu wrzucają to swoje zmęczone do niemożebności pytanie gdziekolwiek na forum.
W tym miejscu serdecznie współczuję Administracji i moderacji forum.
igotit4free pisze:Zupełnie jakby nie istniał Google, jakby nie było wyszukiwarki, jakby nie istniały strony domowe poszczególnych dystrybucji podające wymagania sprzętowe.
Niestety do używania google potrzebna jest wkompilowana na stałe opcja myślenia,a to niestety nie jest standartem ;(
igotit4free pisze:A do tego to mityczne przekonanie, że przecież "Linuksa można uruchomić nawet do młynku do kawy".Obrazek
To już herezja! Takie rzeczy tylko w NetBSD ;)
Inny OS: Debian Stable (6.0.3 Squeeze)
Register Linux User #551166
Awatar użytkownika
vampiur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: vampiur »

Może nie na młynku ale blisko Link
C2D 2.8GHz@3.6ghz E7400, 4gb dd2 800, Ga-ep43-s3l, Asus EAH4850 1GB, Samsung 500gb hd 502ij
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Zgoda, ale zauważ że ludzie na sprzęcie z ery "wczesnego XP" chcieliby compiza ze wszystkimi efektami i żeby gry z Windows chodziły co najmniej tak samo ... to ciekawe, że jeden z drugim nie próbuje na takich paściach uruchamiać Sevena z Aero i emulatora PSXa ...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: sir_herrbatka »

Hm, jakie w zasadzie ma wymagania compiz? Wiem, że na netbookach z intelowską grafiką działa zarówno compiz jak i efekty kwin o aero zaś można co najwyżej pofantazjować.
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

sir_herrbatka pisze:Hm, jakie w zasadzie ma wymagania compiz? Wiem, że na netbookach z intelowską grafiką działa zarówno compiz jak i efekty kwin o aero zaś można co najwyżej pofantazjować.
Każda współczesna karta graficzna ATI, Nvidia, Intel, posiadająca działający sterownik wystarczy, aby uruchomić Compiz. Współczesne i oczywiście karty kilka lat wstecz też, takie jak GeForce 4 MX, też działają.

Compiz wymaga jedynie trochę mocy obliczeniowej z CPU i GPU, co można dostosować w konfiguracji, jeśli mamy słabszy sprzęt, to wyłączamy bajery i cieszymy się Compizem nadal.
Awatar użytkownika
vampiur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

sir_herrbatka pisze:Hm, jakie w zasadzie ma wymagania compiz? Wiem, że na netbookach z intelowską grafiką działa zarówno compiz jak i efekty kwin o aero zaś można co najwyżej pofantazjować.
W moim przypadku jest tak trochę odwrotnie, na netbooku odpuściłem ostatecznie z linuxem bo to nie miało tam sensu, więcej się człowiek na użerał niż korzystał. Dorzuciłem ramu do 2gb i win7 jakoś się na tym kula.
C2D 2.8GHz@3.6ghz E7400, 4gb dd2 800, Ga-ep43-s3l, Asus EAH4850 1GB, Samsung 500gb hd 502ij
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

vampiur pisze:W moim przypadku jest tak trochę odwrotnie, na netbooku odpuściłem ostatecznie z linuxem bo to nie miało tam sensu, więcej się człowiek na użerał niż korzystał. Dorzuciłem ramu do 2gb i win7 jakoś się na tym kula.
A ile RAMu było przedtem, gdy testowałeś Linuksa i Compiza? I jaka to dystrybucja była dokładnie?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Ciekawe, kiedy ktoś zapyta o wersję Linuxa na ten komputerhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Odra_1001.
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
vampiur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

pioruns pisze:A ile RAMu było przedtem, gdy testowałeś Linuksa i Compiza? I jaka to dystrybucja była dokładnie?

Ramu było 1gb ale nie w tym problem. Problemem jest gma500 i to że linux niezbyt chce energię oszczędzać na tym sprzęcie i bateria dosłownie wsiąka. Sprawdzałem ubuntu bo na tym były potwierdzone przypadki zmuszenia tego (słowo mocno niecenzuralne) gma500 do działania (jak można wypuścić takie byle co?!). Poza tym przyzwyczaiłem się a reszta sprzętu wystarczy spokojnie pod ubu - atom z520 1.33 GHz. Ale jak już pisałem nie to mnie zniechęciło.

Mały ot. W innym temacie rozgladałem się za czymś lekkim pod wirtuala;)
Luc3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 24.04

Jaki system dla PowerBook G3

Post autor: Luc3k »

Wpadł w moje ręce dosyć już leciwy sprzęt, Macintosh PowerBook G3 Codename Lombard.
Co dla takiego reliktu przeszłości można by wybrać jako system operacyjny? Ten sprzęt Ubuntu raczej nie pociągnie. Może jakaś mała, niewymagająca dystrybucja?
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Re: Jaki system dla PowerBook G3

Post autor: Dwimenor »

Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Jaki linux na baaardzo stary komputer

Post autor: marcin1982 »

Do kandydatów dorzucam jeszcze SliTaz-Linux - iso 30 MB - system z możliwoscią instalacji na dysku:
http://www.slitaz.org/ .
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Re: Jaki system dla PowerBook G3

Luc3k pisze:Wpadł w moje ręce dosyć już leciwy sprzęt, Macintosh PowerBook G3 Codename Lombard.
Co dla takiego reliktu przeszłości można by wybrać jako system operacyjny? Ten sprzęt Ubuntu raczej nie pociągnie. Może jakaś mała, niewymagająca dystrybucja?
A jakieś parametry tego komputera posiadasz? Jaka architektura, ile ram, jaki dysk?
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Jaki linux na baaardzo stary komputer

Post autor: sir_herrbatka »

yellow dog linux

PS
Jakim cudem slitaz zajmuje tylko 30 mega? Xvesa obsługuje już polskie znaki? :pt36:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”