Czego jeszcze brakuje według was w Linuksie?

Dyskusje o dystrybucjach niezwiązanych z Ubuntu
Awatar użytkownika
master86
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Re: Czego jeszcze brakuje według was w Linuksie?

Post autor: master86 »

Po co pisać o pakietach biurowych, skoro np. OpenOffice w zupełności wystarcza. Ludzie zachwalają często MS Office, że potrafi to i tamto, a same korzystają tylko z podstawowych funkcji... Nie trzeba płacić 2000 zł, żeby zrobić prezentację na zajęcia do szkoły albo napisać referat...
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: Witch Lady »

Mi brakuje większego nacisku na praktyczność, przyjazność (dla użytkownika) środowiska i programów i jakiejś koordynacji, ogarnięcia. Czasem są miliony programów pewnego rodzaju a brakuje innych, bo wszyscy mają fazę na ten pierwszy rodzaj. Brakuje mi komercyjnych, profesjonalnych programów (dostępnych dla przeciętnego domowego i biznesowego klienta).

Myślę, że przydałoby się jakieś forum, strona, etc. łączące klientów z programistami (nie tylko amatorami). Takie konkretne miejsce gdzie zamawiałoby się kod/funkcję/program. Chyba, że takie ogólnolinuksowe już jest, to poproszę linka.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

Witch Lady pisze:Brakuje mi komercyjnych, profesjonalnych programów (dostępnych dla przeciętnego domowego i biznesowego klienta).
Mogłabyś podać konkretnie jakich komercyjnych programów dla Linuksa potrzebujesz?
Awatar użytkownika
andrzej11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: andrzej11 »

Ja bym chciał aby można było cofać zainstalowane pakiety do poprzedniej wersji.
Awatar użytkownika
syskozor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: syskozor »

andrzej11 pisze:Ja bym chciał aby można było cofać zainstalowane pakiety do poprzedniej wersji.
możesz zablokować wersję programu. albo trzymać wszystkiego debki po prostu w /var/cache czy gdzie tam to trzym.
openSUSE 13.1
sysek@jabbim.pl
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: ethanak »

andrzej11 pisze:Ja bym chciał aby można było cofać zainstalowane pakiety do poprzedniej wersji.
Ale to wada Ubuntu a nie Linuksa - przykładowo w PLD mechanizm repackagingu jest włączony na dzień dobry i w każdej chwili możesz przywrócić stan pakietów.
Awatar użytkownika
Witch Lady
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Witch Lady »

Mat, osobiście to bym chciała zobaczyć komercyjne programy graficzne i obróbki video. Biznesowe - za mało programów do prowadzenia i zarządzania firmą.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Witch Lady pisze:Mat, osobiście to bym chciała zobaczyć komercyjne (...) Biznesowe - za mało programów do prowadzenia i zarządzania firmą.
patrz firma lefthand
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
andrzej11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ethanak pisze:
Ale to wada Ubuntu a nie Linuksa - przykładowo w PLD mechanizm repackagingu jest włączony na dzień dobry i w każdej chwili możesz przywrócić stan pakietów.
a może jest jakiś pakiet na ubuntu rozwiązujący ten problem???
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

Na ten "problem" nie jest potrzebny żaden pakiet. Niektóre menedżery pakietów (chociażby Synaptic) dają możliwość zainstalowania danej paczki w starszej wersji. Nie jest to może superkomfortowe, ale wykonalne.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

A mi brakuje w domyślnej instalacji Ubuntu jednej rzeczy - programu do backupów.
Poszukuję funkcjonalności, jaką daje Przywracanie Systemu na Windows, lub chociażby części tej funkcjonalności. Czyli przyrostowe backupy z możliwością przywrócenia stanu, gdy system jest rozwalony, np. używając LiveCD lub chroot.
Czy ktoś ma może podobny program na Linuksa pod ręką? Bo sprawdzałem kilka programów do backupu, żadne mi nie odpowiadały. Na razie robię kopię całej partycji przez dd i kompresuję te obrazy, jednak przydałoby się jakieś rozsądniejsze rozwiązanie.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
andrzej11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

k2cl pisze:Na ten "problem" nie jest potrzebny żaden pakiet. Niektóre menedżery pakietów (chociażby Synaptic) dają możliwość zainstalowania danej paczki w starszej wersji. Nie jest to może superkomfortowe, ale wykonalne.
a jak to zrobić????

myślałem że mogę zrobić to samodzielnie ale się nie udało. sprawdzałem to w synapticu we właściwościach na pakiecie chromium/wersje ale jest tylko najnowsza wersja. innych nie ma. to jest bardzo przykre, często nowsze wersje oprogramowania gubią przydatne funkcje jak np. nowsza wersja flasha nie wyświetla filmów flash w /tmp ale jak to zrobić aby działało????
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

@ up
Jeżeli dany pakiet jest dostępny w repozytoriach w różnych wersjach, masz dostęp do opcji "Wymuś wersję". Coś takiego powinno zadziałać w przypadku Chromium - w końcu samo PPA twórców zawiera trzy różne gałęzie (beta / dev / daily).
Jeśli danej paczki nie ma już w repozytoriach a Ty mimo wszystko nią dysponujesz (wyciągnąłeś z pamięci podręcznej apt'a, znalazłeś gdzieś w sieci) - zawsze można zainstalować ręcznie przy pomocy dpkg, a potem zablokować możliwość aktualizowania pakietu.

Tak jak napisałem wcześniej - to wszystko da się zrobić, chociaż przy próbie zarządzania w ten sposób większą ilością paczek robi się to niewygodne...
Awatar użytkownika
andrzej11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ja mam repo daily ale jest tam tylko najnowsza wersja i innych nie ma. co to może oznaczać?

http://zapodaj.net/1dedd3eb6dca.png.html

i jeszcze jak można wyjąć pakiet z pamięci podręcznej apta?
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: pioruns »

@k2cl:
Dla Debiana istnieje rewelacyjny serwis http://snapshot.debian.org/, gdzie są przechowywane wszelkie możliwe wersje pakietów, jakie kiedykolwiek pojawiły się w repo. Można dodać wpis do sources.list odpowiadający konkretnej dacie i godzinie, w jakiej były pakiety, i wymusić downgrade w Synapticu (czy dowolnym innym narzędziu). Sam tak cofnąłem niedawno cały serwer Xorg, bo nowsza wersja sprawiała problemy.
Dla Ubuntu już nie jest tak kolorowo... Zostaje robić backupy a także pilnować zawartości cache apta, i zrezygnować najlepiej z repo backports i proposed, bo później nie będzie jak przywrócić felernej wersji pakietu.

@andrzej11:
Przejdź do katalogu cache:

Kod: Zaznacz cały

cd /var/cache/apt/archives
Wyszukaj nazwę pakietu:

ls chromium*
Instalujesz wersję, której potrzebujesz, podając pełną nazwę pliku:

sudo dpkg -i chromium11.10.xxx.deb
Jeśli dany program posiada więcej paczek, to musisz je wszystkie cofnąć do poprzednich wersji, bo program może błędnie działać.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: ethanak »

k2cl pisze:Na ten "problem" nie jest potrzebny żaden pakiet. Niektóre menedżery pakietów (chociażby Synaptic) dają możliwość zainstalowania danej paczki w starszej wersji. Nie jest to może superkomfortowe, ale wykonalne.
dpkg-repackage - tyle że jeszcze nie widziałem tego czegoś w praktycznym zastosowaniu. Przy rpm opcja --repackage powoduje że wszystkie usuwane pakiety są automatycznie pakowane (upgrade to też usunięcie) i zapisywane. Jak to zrobić w Ubuntu? Bo w PLD parę razy mi repackage życie uratował...
Awatar użytkownika
andrzej11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

pioruns pisze:@k2cl:
Dla Debiana istnieje rewelacyjny serwis http://snapshot.debian.org/, gdzie są przechowywane wszelkie możliwe wersje pakietów, jakie kiedykolwiek pojawiły się w repo. Można dodać wpis do sources.list odpowiadający konkretnej dacie i godzinie, w jakiej były pakiety, i wymusić downgrade w Synapticu (czy dowolnym innym narzędziu). Sam tak cofnąłem niedawno cały serwer Xorg, bo nowsza wersja sprawiała problemy.
Dla Ubuntu już nie jest tak kolorowo... Zostaje robić backupy a także pilnować zawartości cache apta, i zrezygnować najlepiej z repo backports i proposed, bo później nie będzie jak przywrócić felernej wersji pakietu.

@andrzej11:
Przejdź do katalogu cache:

cd /var/cache/apt/archives
Wyszukaj nazwę pakietu:

ls chromium*
Instalujesz wersję, której potrzebujesz, podając pełną nazwę pliku:

sudo dpkg -i chromium11.10.xxx.deb
Jeśli dany program posiada więcej paczek, to musisz je wszystkie cofnąć do poprzednich wersji, bo program może błędnie działać.
bardzo dziękuję. są tam pakiety do najnowszej wersji

andrzej@andrzej:/var/cache/apt/archives$ ls chromium*
chromium-browser_15.0.874.120~r108895-0ubuntu1~ucd~stable1~maverick_amd64.deb
chromium-browser-l10n_15.0.874.120~r108895-0ubuntu1~ucd~stable1~maverick_all.deb
chromium-codecs-ffmpeg_15.0.874.120~r108895-0ubuntu1~ucd~stable1~maverick_amd64.deb
oznacza to widocznie że co jakiś czas są usuwane, albo może robiłem kiedyś porządek i wyczyściłem pamięć podręczną a przecież takich zdarzeń nie pamiętam. pytanie jest takie czy system co jakiś czas robi tam porządek automatycznie?

ps. poprzednią wersję instalowałem kilka miesięcy temu
Awatar użytkownika
etmoon
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: etmoon »

Mój kolega, który studiuje na kierunku inżynierskim stwierdził, że brak jest profesjonalnych narzędzi dla inżynierów(np. AutoCad).
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Mnie jednak dokucza brak tej standaryzacji. Spotykam się bowiem z tym, że na jednym distrze coś działa - na innym nie. Przykład z życia - mam wiekową kamerkę internetową (na tyle, że dla Windows nawet w sieci sterów nie ma). Pod Debianem męczyłem się niemiłosiernie i...nic. Podpinam pod Fedorę - działa out of the box (i wszystkie rzeczy zainstalowane do obsługi kamerki te same). Bluetooth USB pod Debianem nie działa, pod Fedorą czy OpenSUSE działa z pudełka. Adobe AIR na Fedorze nie chce się instalować, pod Debianem czy OpenSUSE nie ma problemów z tym. Także brakuje mi pewnego zrównoważenia w działaniu - Linux jest jeden, ale każde distro działa jak chce.
Awatar użytkownika
JezdziecBezNicka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JezdziecBezNicka »

etmoon pisze:Mój kolega, który studiuje na kierunku inżynierskim stwierdził, że brak jest profesjonalnych narzędzi dla inżynierów(np. AutoCad).
Zależy co taki "inżynier" robi - do metod numerycznych i symulacji znajdziesz dużo narzędzi. Podobnie do projektowania układów elektronicznych.

Autodesk niestety ma użytkowników Linuxowych w d**ie.
ThinkPad E330 + ArchLinux + KDE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o Linuksie”