Czego jeszcze brakuje według was w Linuksie?
- master86
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86
Re: Czego jeszcze brakuje według was w Linuksie?
Po co pisać o pakietach biurowych, skoro np. OpenOffice w zupełności wystarcza. Ludzie zachwalają często MS Office, że potrafi to i tamto, a same korzystają tylko z podstawowych funkcji... Nie trzeba płacić 2000 zł, żeby zrobić prezentację na zajęcia do szkoły albo napisać referat...
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Mi brakuje większego nacisku na praktyczność, przyjazność (dla użytkownika) środowiska i programów i jakiejś koordynacji, ogarnięcia. Czasem są miliony programów pewnego rodzaju a brakuje innych, bo wszyscy mają fazę na ten pierwszy rodzaj. Brakuje mi komercyjnych, profesjonalnych programów (dostępnych dla przeciętnego domowego i biznesowego klienta).
Myślę, że przydałoby się jakieś forum, strona, etc. łączące klientów z programistami (nie tylko amatorami). Takie konkretne miejsce gdzie zamawiałoby się kod/funkcję/program. Chyba, że takie ogólnolinuksowe już jest, to poproszę linka.
Myślę, że przydałoby się jakieś forum, strona, etc. łączące klientów z programistami (nie tylko amatorami). Takie konkretne miejsce gdzie zamawiałoby się kod/funkcję/program. Chyba, że takie ogólnolinuksowe już jest, to poproszę linka.
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Blackbox
Mogłabyś podać konkretnie jakich komercyjnych programów dla Linuksa potrzebujesz?Witch Lady pisze:Brakuje mi komercyjnych, profesjonalnych programów (dostępnych dla przeciętnego domowego i biznesowego klienta).
- andrzej11
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Ja bym chciał aby można było cofać zainstalowane pakiety do poprzedniej wersji.
- syskozor
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
możesz zablokować wersję programu. albo trzymać wszystkiego debki po prostu w /var/cache czy gdzie tam to trzym.andrzej11 pisze:Ja bym chciał aby można było cofać zainstalowane pakiety do poprzedniej wersji.
openSUSE 13.1
sysek@jabbim.pl
sysek@jabbim.pl
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Ale to wada Ubuntu a nie Linuksa - przykładowo w PLD mechanizm repackagingu jest włączony na dzień dobry i w każdej chwili możesz przywrócić stan pakietów.andrzej11 pisze:Ja bym chciał aby można było cofać zainstalowane pakiety do poprzedniej wersji.
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
Mat, osobiście to bym chciała zobaczyć komercyjne programy graficzne i obróbki video. Biznesowe - za mało programów do prowadzenia i zarządzania firmą.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
patrz firma lefthandWitch Lady pisze:Mat, osobiście to bym chciała zobaczyć komercyjne (...) Biznesowe - za mało programów do prowadzenia i zarządzania firmą.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- andrzej11
- Piegowaty Guziec
a może jest jakiś pakiet na ubuntu rozwiązujący ten problem???ethanak pisze:Ale to wada Ubuntu a nie Linuksa - przykładowo w PLD mechanizm repackagingu jest włączony na dzień dobry i w każdej chwili możesz przywrócić stan pakietów.andrzej11 pisze:Ja bym chciał aby można było cofać zainstalowane pakiety do poprzedniej wersji.
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
Na ten "problem" nie jest potrzebny żaden pakiet. Niektóre menedżery pakietów (chociażby Synaptic) dają możliwość zainstalowania danej paczki w starszej wersji. Nie jest to może superkomfortowe, ale wykonalne.
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
A mi brakuje w domyślnej instalacji Ubuntu jednej rzeczy - programu do backupów.
Poszukuję funkcjonalności, jaką daje Przywracanie Systemu na Windows, lub chociażby części tej funkcjonalności. Czyli przyrostowe backupy z możliwością przywrócenia stanu, gdy system jest rozwalony, np. używając LiveCD lub chroot.
Czy ktoś ma może podobny program na Linuksa pod ręką? Bo sprawdzałem kilka programów do backupu, żadne mi nie odpowiadały. Na razie robię kopię całej partycji przez dd i kompresuję te obrazy, jednak przydałoby się jakieś rozsądniejsze rozwiązanie.
Poszukuję funkcjonalności, jaką daje Przywracanie Systemu na Windows, lub chociażby części tej funkcjonalności. Czyli przyrostowe backupy z możliwością przywrócenia stanu, gdy system jest rozwalony, np. używając LiveCD lub chroot.
Czy ktoś ma może podobny program na Linuksa pod ręką? Bo sprawdzałem kilka programów do backupu, żadne mi nie odpowiadały. Na razie robię kopię całej partycji przez dd i kompresuję te obrazy, jednak przydałoby się jakieś rozsądniejsze rozwiązanie.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
- andrzej11
- Piegowaty Guziec
a jak to zrobić????k2cl pisze:Na ten "problem" nie jest potrzebny żaden pakiet. Niektóre menedżery pakietów (chociażby Synaptic) dają możliwość zainstalowania danej paczki w starszej wersji. Nie jest to może superkomfortowe, ale wykonalne.
myślałem że mogę zrobić to samodzielnie ale się nie udało. sprawdzałem to w synapticu we właściwościach na pakiecie chromium/wersje ale jest tylko najnowsza wersja. innych nie ma. to jest bardzo przykre, często nowsze wersje oprogramowania gubią przydatne funkcje jak np. nowsza wersja flasha nie wyświetla filmów flash w /tmp ale jak to zrobić aby działało????
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
@ up
Jeżeli dany pakiet jest dostępny w repozytoriach w różnych wersjach, masz dostęp do opcji "Wymuś wersję". Coś takiego powinno zadziałać w przypadku Chromium - w końcu samo PPA twórców zawiera trzy różne gałęzie (beta / dev / daily).
Jeśli danej paczki nie ma już w repozytoriach a Ty mimo wszystko nią dysponujesz (wyciągnąłeś z pamięci podręcznej apt'a, znalazłeś gdzieś w sieci) - zawsze można zainstalować ręcznie przy pomocy dpkg, a potem zablokować możliwość aktualizowania pakietu.
Tak jak napisałem wcześniej - to wszystko da się zrobić, chociaż przy próbie zarządzania w ten sposób większą ilością paczek robi się to niewygodne...
Jeżeli dany pakiet jest dostępny w repozytoriach w różnych wersjach, masz dostęp do opcji "Wymuś wersję". Coś takiego powinno zadziałać w przypadku Chromium - w końcu samo PPA twórców zawiera trzy różne gałęzie (beta / dev / daily).
Jeśli danej paczki nie ma już w repozytoriach a Ty mimo wszystko nią dysponujesz (wyciągnąłeś z pamięci podręcznej apt'a, znalazłeś gdzieś w sieci) - zawsze można zainstalować ręcznie przy pomocy dpkg, a potem zablokować możliwość aktualizowania pakietu.
Tak jak napisałem wcześniej - to wszystko da się zrobić, chociaż przy próbie zarządzania w ten sposób większą ilością paczek robi się to niewygodne...
- andrzej11
- Piegowaty Guziec
ja mam repo daily ale jest tam tylko najnowsza wersja i innych nie ma. co to może oznaczać?
http://zapodaj.net/1dedd3eb6dca.png.html
i jeszcze jak można wyjąć pakiet z pamięci podręcznej apta?
http://zapodaj.net/1dedd3eb6dca.png.html
i jeszcze jak można wyjąć pakiet z pamięci podręcznej apta?
-
- Przebojowy Jelonek
@k2cl:
Dla Debiana istnieje rewelacyjny serwis http://snapshot.debian.org/, gdzie są przechowywane wszelkie możliwe wersje pakietów, jakie kiedykolwiek pojawiły się w repo. Można dodać wpis do sources.list odpowiadający konkretnej dacie i godzinie, w jakiej były pakiety, i wymusić downgrade w Synapticu (czy dowolnym innym narzędziu). Sam tak cofnąłem niedawno cały serwer Xorg, bo nowsza wersja sprawiała problemy.
Dla Ubuntu już nie jest tak kolorowo... Zostaje robić backupy a także pilnować zawartości cache apta, i zrezygnować najlepiej z repo backports i proposed, bo później nie będzie jak przywrócić felernej wersji pakietu.
@andrzej11:
Przejdź do katalogu cache:
Wyszukaj nazwę pakietu:
Instalujesz wersję, której potrzebujesz, podając pełną nazwę pliku:
Jeśli dany program posiada więcej paczek, to musisz je wszystkie cofnąć do poprzednich wersji, bo program może błędnie działać.
Dla Debiana istnieje rewelacyjny serwis http://snapshot.debian.org/, gdzie są przechowywane wszelkie możliwe wersje pakietów, jakie kiedykolwiek pojawiły się w repo. Można dodać wpis do sources.list odpowiadający konkretnej dacie i godzinie, w jakiej były pakiety, i wymusić downgrade w Synapticu (czy dowolnym innym narzędziu). Sam tak cofnąłem niedawno cały serwer Xorg, bo nowsza wersja sprawiała problemy.
Dla Ubuntu już nie jest tak kolorowo... Zostaje robić backupy a także pilnować zawartości cache apta, i zrezygnować najlepiej z repo backports i proposed, bo później nie będzie jak przywrócić felernej wersji pakietu.
@andrzej11:
Przejdź do katalogu cache:
Kod: Zaznacz cały
cd /var/cache/apt/archives
ls chromium*
sudo dpkg -i chromium11.10.xxx.deb
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
dpkg-repackage - tyle że jeszcze nie widziałem tego czegoś w praktycznym zastosowaniu. Przy rpm opcja --repackage powoduje że wszystkie usuwane pakiety są automatycznie pakowane (upgrade to też usunięcie) i zapisywane. Jak to zrobić w Ubuntu? Bo w PLD parę razy mi repackage życie uratował...k2cl pisze:Na ten "problem" nie jest potrzebny żaden pakiet. Niektóre menedżery pakietów (chociażby Synaptic) dają możliwość zainstalowania danej paczki w starszej wersji. Nie jest to może superkomfortowe, ale wykonalne.
- andrzej11
- Piegowaty Guziec
bardzo dziękuję. są tam pakiety do najnowszej wersjipioruns pisze:@k2cl:
@andrzej11:
Przejdź do katalogu cache:Wyszukaj nazwę pakietu:Kod: Zaznacz cały
cd /var/cache/apt/archives
Instalujesz wersję, której potrzebujesz, podając pełną nazwę pliku:Kod: Zaznacz cały
ls chromium*
Jeśli dany program posiada więcej paczek, to musisz je wszystkie cofnąć do poprzednich wersji, bo program może błędnie działać.Kod: Zaznacz cały
sudo dpkg -i chromium11.10.xxx.deb
andrzej@andrzej:/var/cache/apt/archives$ ls chromium*
chromium-browser_15.0.874.120~r108895-0ubuntu1~ucd~stable1~maverick_amd64.deb
chromium-browser-l10n_15.0.874.120~r108895-0ubuntu1~ucd~stable1~maverick_all.deb
chromium-codecs-ffmpeg_15.0.874.120~r108895-0ubuntu1~ucd~stable1~maverick_amd64.deb
ps. poprzednią wersję instalowałem kilka miesięcy temu
- etmoon
- Sędziwy Jeż
Mój kolega, który studiuje na kierunku inżynierskim stwierdził, że brak jest profesjonalnych narzędzi dla inżynierów(np. AutoCad).
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Mnie jednak dokucza brak tej standaryzacji. Spotykam się bowiem z tym, że na jednym distrze coś działa - na innym nie. Przykład z życia - mam wiekową kamerkę internetową (na tyle, że dla Windows nawet w sieci sterów nie ma). Pod Debianem męczyłem się niemiłosiernie i...nic. Podpinam pod Fedorę - działa out of the box (i wszystkie rzeczy zainstalowane do obsługi kamerki te same). Bluetooth USB pod Debianem nie działa, pod Fedorą czy OpenSUSE działa z pudełka. Adobe AIR na Fedorze nie chce się instalować, pod Debianem czy OpenSUSE nie ma problemów z tym. Także brakuje mi pewnego zrównoważenia w działaniu - Linux jest jeden, ale każde distro działa jak chce.
- JezdziecBezNicka
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Zależy co taki "inżynier" robi - do metod numerycznych i symulacji znajdziesz dużo narzędzi. Podobnie do projektowania układów elektronicznych.etmoon pisze:Mój kolega, który studiuje na kierunku inżynierskim stwierdził, że brak jest profesjonalnych narzędzi dla inżynierów(np. AutoCad).
Autodesk niestety ma użytkowników Linuxowych w d**ie.
ThinkPad E330 + ArchLinux + KDE