Kernele testowe/RC wersja v19.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
- Galvatron
- Zakręcona Traszka

- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Kernele testowe wersja v19.x - atom oraz K8
Opery 12 używam na Pentium IV 3GHz + 7300GT + Forceware 302.17 i po wyłączeniu eksperymentalnej sprzętowej akceleracji, oraz gładkiego przewijania, chodzi bez zarzutu.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
-
pst
- Sędziwy Jeż

- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Ja, za bardzo zarawiłem się właśnie tym gładkim przewijaniem, że nie wyobrażam sobie bez niego życiaGalvatron pisze:Opery 12 używam na Pentium IV 3GHz + 7300GT + Forceware 302.17 i po wyłączeniu eksperymentalnej sprzętowej akceleracji, oraz gładkiego przewijania, chodzi bez zarzutu.
BTW: Udało mi się rozwiązać problem wolnej czułości trackpointa. Znalezione na necie komendy wrzuciłem do terminala:
Kod: Zaznacz cały
xinput set-prop "DualPoint Stick" "Device Accel Profile" 6
xinput set-prop "DualPoint Stick" "Device Accel Velocity Scaling" 10Na wolne ładowanie baterii zaradziłem sobie tak, że w biosie lapka włączyłem opcję "Dell FastCharge" i na razie jest OK. Pozostał mi problem z tym przycinającym początku przewijania strony w przeglądarce
No a zaobserwowałem też, że jakby mi lapek bardziej się na ubunciaku grzeje aniżeli na windzie. I jeszcze taka sprawa jaką zauważyłem, to to, że czy na pc czy lapku, nawet jak nic nie robie to mam użycie procka rzędku kilku %. Tak powinno być ?
BTW; ext73:
Takie pytanko mam z ciekawości - kiedy planujesz nowe wydanie swojego jajka, jeżeli można wiedzieć ?
EDIT:
Jednak jest problem z trackpointem. Te komendy powyżej działają tylko do restartu systemu, potem trzeba z powrotem je wklepywać. Wiecie może jak zrobić by te komendy działały raz, a dobrze?
EDIT2:
Ok. Poradziłem sobie już z tym:P Dodałem te 2 komendy do Programów startowych, i bangla.
-
Dominbik
- Wytworny Kaczor

- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Czy powinno? To indywidualna kwestia, jak czujesz z powodu tego dyskomfort to nie powinno. Możesz zmienić środowisko/distro na coś lżejszego. Zwykle bez większego wysiłku można uzyskać niższe nagrzewanie/obciążenie niż na Windows. Sam mam zwykłego Archa z skonfigurowanym cpufreq, sterowniki nvidia, acpi + lekkie środowisko i grzeje się mniej niż na Windows7. Przy okazji zredukujesz użycie procesora. Do 5% na rdzeń po zalogowaniu i w stanie "nic nie robienia" jest praktycznie nie odczuwalne. Osobiście gdy zostawię kompa mam 1.3% wdg htop (na drugim rdzeniu 0.0%) i jestem zadowolonypst pisze: No a zaobserwowałem też, że jakby mi lapek bardziej się na ubunciaku grzeje aniżeli na windzie. I jeszcze taka sprawa jaką zauważyłem, to to, że czy na pc czy lapku, nawet jak nic nie robie to mam użycie procka rzędku kilku %. Tak powinno być ?
wpisz sobie do /etc/rc.local jeżeli przy wpisywaniu tych komend muszą być odpalone Xy/środowisko - do autostartu środowiskapst pisze: Jednak jest problem z trackpointem. Te komendy powyżej działają tylko do restartu systemu, potem trzeba z powrotem je wklepywać. Wiecie może jak zrobić by te komendy działały raz, a dobrze?
- Foka0111
- Zakręcona Traszka

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Ja też pod windą mam parę stopni chłodniejszego laptopa ok. 42-44 stopni.Chłodzenie pasywne.
Pod ubuntu od wersji 10.04 mam 47 i rośnie po czym wiatrak zbija znowu do 47.
U ext73 na którymś tam zrzucie również widziałem 47 stopni.
Pod ubuntu od wersji 10.04 mam 47 i rośnie po czym wiatrak zbija znowu do 47.
U ext73 na którymś tam zrzucie również widziałem 47 stopni.
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Jeśli chodzi o temperaturę to używacie Panowie GNOME 3 Shell lub unity tak ? albo czegoś bazującego an GNOME: XFCE, Cinnamon, etc ?
Pod KDE po odpowiedniej konfiguracji będzie niższa temperatura
. Mierzona w czasie pracy na AC, czy baterii ?
Co do nowego kernela ... prawdopodobnie w przyszłym tygodniu - już dopracowałem konfiguracje = będzie, 'lżejszy' - wyższa responsywność i wydajniej niż pod 19.1, niedużo ale parę procent przynajmniej - pod Sandy i Ivy Bridge nawet kilkanaście procent lepiej powinno być.
Pozdrawiam
Co do nowego kernela ... prawdopodobnie w przyszłym tygodniu - już dopracowałem konfiguracje = będzie, 'lżejszy' - wyższa responsywność i wydajniej niż pod 19.1, niedużo ale parę procent przynajmniej - pod Sandy i Ivy Bridge nawet kilkanaście procent lepiej powinno być.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
pst
- Sędziwy Jeż

No właśnie używam standardowego unity z ubuntu 12.04, bardzo przypadł mi do gustu.e X t 7 3 pisze:Jeśli chodzi o temperaturę to używacie Panowie GNOME 3 Shell lub unity tak ? albo czegoś bazującego an GNOME: XFCE, Cinnamon, etc ?Pod KDE po odpowiedniej konfiguracji będzie niższa temperatura
BTW. To prawda, że flash 11.2 będzie ostatnią wersją na linuxa ?
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
Tak i pod Androida ... pod Linuksem będzie rozwijany w Chrome/Chromium. Ja akurat jestem zadowolony już dawno powinno się przejść na HTML5.pst pisze:No właśnie używam standardowego unity z ubuntu 12.04, bardzo przypadł mi do gustu.e X t 7 3 pisze:Jeśli chodzi o temperaturę to używacie Panowie GNOME 3 Shell lub unity tak ? albo czegoś bazującego an GNOME: XFCE, Cinnamon, etc ?Pod KDE po odpowiedniej konfiguracji będzie niższa temperatura
BTW. To prawda, że flash 11.2 będzie ostatnią wersją na linuxa ?
Pozdrawiam
-
Dominbik
- Wytworny Kaczor

- Wersja Ubuntu: 10.04
dokładnie. chodź u mnie np. w Chromium HTML5 wywiera większe obciążenie na youtube niż flash. Ale mimo tej ceny jestem za całkowitym przejściem na HTML5
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
Jeszcze co do Flash`a w Chrome wersja 20.x.x.x jest obecny Flash 11.3, którym.in. niweluje błędy flash 11.2 na systemach z Nvidią = odwrócone kolory.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Galvatron
- Zakręcona Traszka

- Kontakt:
Zainstalowałem na próbę Chrome 20, i od razu wywaliłem, bo wydajność chyba Flasha wręcz spadła, w stosunku do 11.2 + Opera 12/Chromium 18 (najprawdopodobniej winny jest sam Chrome), a jakoś pewniej czuję się bez dodatków od Google.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
Co do wydajności masz racje ... Chrom wręcz muli w porównaniu do Chromium ... ale z kolei pod Chrome możesz zagrać w takie gry, jak From The Dust, która na mojej stacjenorce z wszystkim na maksimum działa idealnie płynnie ... do czego to doszło grać przez przeglądarkiGalvatron pisze:Zainstalowałem na próbę Chrome 20, i od razu wywaliłem, bo wydajność chyba Flasha wręcz spadła, w stosunku do 11.2 + Opera 12/Chromium 18 (najprawdopodobniej winny jest sam Chrome), a jakoś pewniej czuję się bez dodatków od Google.
Pozdrawiam
- Galvatron
- Zakręcona Traszka

- Kontakt:
Prawie bym zapomniał: Ostatnio prawie udało mi się zmusić Kubuntu 12.04 do poprawnej pracy z Compizem 0.8.8 w miejscu Kwin'a, przy pomocy binarek Compiza z jakiegoś rosyjskiego repo i kilku paczek z Ubu 11.04. Niestety, poza wątpliwym źródłem paczek samego Compiza, do rezygnacji zmusiły mnie także pewne problemy z cieniami.
Niemniej stary dobry Compiz 0.8.x ma wyraźną przewagę w wydajności Pulpitu, więc chyba pobawię się w jego kompilację ze źródeł.
Niemniej stary dobry Compiz 0.8.x ma wyraźną przewagę w wydajności Pulpitu, więc chyba pobawię się w jego kompilację ze źródeł.
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
Co do kwestii kerneli v20.0. testuje m.in. wersje atom i tu newralgiczną architekturą jest ION na Nvidii. Kubuntu 11.10 w wersji 32 bit nawet w połączeniu z kernelem z linii v17.x to była prawie tragedia - słaba wydajność i tragiczna responsywność środowiska. Po przejściu na 12.04 i 64 bity pod kernelem v19.1 już jest nieźle ale odczuwalnie słabiej niż np. na MSi X370 bazującym na APU AMD E-350. Jednak wersja v20.0 musze przyznać działa o wiele "płynniej". Środowisko KDE działa już tak szybko, że momentami nie byłbym pewien, czy to Asus 1201n, czy MSi X370
. Porównywałem v19.1 + Nvidia 302.17 [minimalna wersja sterownika, aby zbudować moduł] z v20.0 + 302.17 ... i różnica jest bardzo odczuwalna ... na szczęście na korzyść v20.0. Po ponownej analizie struktury kernela, dokonałem zmian w konfiguracji i ponownie udało mi się odczuwalnie podnieść responsywność i wydajność kernela. Mam nadzieje, że w najbliższych dniach i Wy Panie i Panowie to potwierdzicie
.
Jeszcze odnośnie MSi X370, KDE 4.8.4 pod v20.0 w wersji Brazos jest już tak szybkie, jak compiz
.
Pozdrawiam
Jeszcze odnośnie MSi X370, KDE 4.8.4 pod v20.0 w wersji Brazos jest już tak szybkie, jak compiz
Pozdrawiam
- witek
- Wytworny Kaczor

- Wersja Ubuntu: 16.04
To ja tak cichutko się przypomnę o braku podawania czasu pracy na baterii. Modułu sbs i sbs-battery nic nie pomogły 
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
hmm zobaczymy, pod v20.0 ... ale wydaje mi się, ze to jakaś kwestia konfiguracji lub ACPI ... ale zobaczymy w najbliższych dniach.witek pisze:To ja tak cichutko się przypomnę o braku podawania czasu pracy na baterii. Modułu sbs i sbs-battery nic nie pomogły
Pozdrawiam
-
pst
- Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:Jeszcze co do Flash`a w Chrome wersja 20.x.x.x jest obecny Flash 11.3, którym.in. niweluje błędy flash 11.2 na systemach z Nvidią = odwrócone kolory.
Pozdrawiam
Co do odwróconych kolorów we flashu 11.2 to jest na to fix
No a jake X t 7 3 pisze:Mam nadzieje, że w najbliższych dniach i Wy Panie i Panowie to potwierdzicie.
A odnosnie tego przycinania przy początku przewijania stron, zauważyłem, że na windowsie 8 mam to samo, także to raczej nie jest problem samego ubuntu. Nie wiem co jest grane, lapek działa mi w porządku, dysk wymieniałem w tym roku na chyba najszybszy możliwy talerzowy, wdc bpkt 750gb black 7200 rpm. Jeszcze pamięć wymieniam w tym miesiącu na 4gb, bo tak czy siak mam 2 w dwóch kościach po jeden. Z jakieś trzy miesiące temu czyściłem laptopa, nawet nową pastę na procka nałożyłem. Na grafikę i chipset mam niestety tasmy termoprzewodzące, więc póki co nie ruszałem. Bardzo dbam o sprzęt, temeraturki i stabilność na bieżąco monitoruje. Może uda mi się w końcu wywęszyć co jest tego przyczyną.
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
Przyczyną jest buforowanie strony = albo łącze jest słabe albo router ma spore opóźnienia 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- witek
- Wytworny Kaczor

- Wersja Ubuntu: 16.04
W takim razie czekam na wydanie kernela v20.0e X t 7 3 pisze:hmm zobaczymy, pod v20.0 ... ale wydaje mi się, ze to jakaś kwestia konfiguracji lub ACPI ... ale zobaczymy w najbliższych dniach.witek pisze:To ja tak cichutko się przypomnę o braku podawania czasu pracy na baterii. Modułu sbs i sbs-battery nic nie pomogły
Pozdrawiam
Pobieram też Kubuntu 12.10 i zobaczę czy na genericu coś się ruszyło w temacie.
-
pst
- Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:Przyczyną jest buforowanie strony = albo łącze jest słabe albo router ma spore opóźnienia
Pozdrawiam
Właśnie, to się dzieje nawet po całkowitym załadowaniu strony.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: inny OS
mam małe pytanie jak przywrócić regulację jasności ekranu (padło mi po wymianie płyty gł)? oczywiście twoje jajko?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.