powrót do Windowsa?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: powrót do Windowsa?

Post autor: lukitd »

Otóż dzisiaj zostałem poproszony przez sąsiada o pomoc w reanimowaniu komputera z Windows XP, w którym rozleciał się HDD i w związku z tym również instalację nowego XP...
Cóż, jak się siedzi tylko na Linuxie to potem się nie umie naprawić Windowsa. Ja mogę z zamkniętymi oczami Ci naprawić Windowsa bez utraty danych. Zresztą nigdy jeszcze na Windowsie nie straciłem danych. Na Linuxie natomiast straciłem już i nie wiedziałem jak go naprawić i sformatowałem dysk.

A pamiętajmy, że wciąż na zdecydowanej większość PC króluje winda. A ja naprawiam ludziom kompy, więc się opłaca go dobrze znać. A jeszcze mi się nie zdarzyło widzieć u normalnego ludka Linuxa.

Dla przykładu dziś miałem zlecenie żeby komuś odrobić zadanie z Turbo Pascala. No i ciekawe czy pod Linuxem by to się dało jakiś program napisać i skompilować w języku Pascali żeby on działał pod Windowsem potem?
nie umiesz ogarnąć pierwszej kompilacji Xorga i Kernela.
Xorga skonfigurować i pisać i kompilować programy to ja umiem akhurat.

Co do kolegi siostry. U mnie tak by nie dało rady, bo siostry /bracia /znajomi chcą mieć takie oprogramowanie co wszyscy. Tzn. w szkole uczą się Windowsa, pracę domową mają zadaną z Windowsa i programów Windowsowych, ich znajomi mają Windowsa. No i co najważniejsze czają już trochę Windowsa a nie mają czasu ani chęci uczyć sie nowego systemu.

To nie moja wina, że Windows się utarł na komputerach PC i że jest on wszędzie w szkole, w bibliotece, w domach, w pracy... Pretensje do (nie wiem kogo) ...
statystyki naszego kolegi z forum debiana
Co Wy się czepiacie forum Debiana? Co to kogo obchodzi? Tutaj jest forum Ubuntu.

A poza tym każdy ma prawo do wypowiedzi i ma praco wybrać sobie oprogramowanie. I ja też mam prawo do wypowiedzi i to każdy powienien uszanować.

A ja nikogo nie obrażam a jak mi się zdarzyło to przepraszam ale poprostu moderator mi jeden napisał, że jak chcę popisać o powrocie do Windowsa to tutaj mogę... I to coś złego?

I za co niby miałbym być zbanowany?

Już przemyślałem sprawę i napisałem przecież że Was szanuję że chcecie być legalni.

I jak napisał kolega:
Linuks to takie lody z gorącą kawą. Zęby bolą czasem jak cholera. Ale smak jest wyborny tylko razem.
Całkowicie sie z tym zgadzam. Ale do sieci nadaje się znakomicie...
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 13:33 przez lukitd, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
borkos

Post autor: borkos »

Cóż, jak się siedzi tylko na Linuxie to potem się nie umie naprawić Windowsa. Ja mogę z zamkniętymi oczami Ci naprawić Windowsa bez utraty danych. Zresztą nigdy jeszcze na Windowsie nie straciłem danych. Na Linuxie natomiast straciłem już i nie wiedziałem jak go naprawić i sformatowałem dysk.
Znowu zaczynasz swój wątek!!!!! Pisałes ze zrozumiałeś i chyba jedak nie dotarło
A pamiętajmy, że wciąż na zdecydowanej większość PC króluje winda. A ja naprawiam ludziom kompy, więc się opłaca go dobrze znać. A jeszcze mi się nie zdarzyło widzieć u normalnego ludka Linuxa.

:craz: My są nie normalnie :craz: tylko ty jesteś wielku guru hakier ......
Dla przykładu dziś miałem zlecenie żeby komuś odrobić zadanie z Turbo Pascala. No i ciekawe czy pod Linuxem by to się dało jakiś program napisać i skompilować w języku Pascali żeby on działał pod Windowsem potem?
brak komentarza

Xorga skonfigurować i pisać i kompilować programy to ja umiem akhurat.
Jasne
Jak to napisali na forum debiana wiedzę to ty masz ......
Co do kolegi siostry. U mnie tak by nie dało rady, bo siostry /bracia /znajomi chcą mieć takie oprogramowanie co wszyscy. Tzn. w szkole uczą się Windowsa, pracę domową mają zadaną z Windowsa i programów Windowsowych, ich znajomi mają Windowsa. No i co najważniejsze czają już trochę Windowsa a nie mają czasu ani chęci uczyć sie nowego systemu.
Wszyscy mają więc miej i ty!!! Nikt nie zmusza cie do ubuntu niech to dotrze do ciebie!!!!!!!
A jak nie zostałeś nauczony to przepraszam ale nie to jest nasz problem
To nie moja wina, że Windows się utarł na komputerach PC i że jest on wszędzie w szkole, w bibliotece, w domach, w pracy... Pretensje do (nie wiem kogo) ...
Jedyny coś w formie pretensji to tylko ty i nikt więcej !!!!!
Co Wy się czepiacie forum Debiana? Co to kogo obchodzi? Tutaj jest forum Ubuntu.
To to Nas obchodzi ze tam robiłeś to samo co tu z tym w forum debian jest ciekawa opcja bana. Tam w sposób bezpośredni zostałeś uświadomiony ze źle gadasz, i kropka.
A poza tym każdy ma prawo do wypowiedzi i ma praco wybrać sobie oprogramowanie. I ja też mam prawo do wypowiedzi i to każdy powienien uszanować.
Ok ale wypwiedz to co innego. Ty coś bredzisz nie umiejąc podać rozsądnych faktów. Wypowiedz to nie jest obrażanie poglądów. Tak jak to robisz. A co do słowa szanować to chyba jednak nie wiesz co to znaczy!!!!!!
A ja nikogo nie obrażam a jak mi się zdarzyło to przepraszam ale poprostu moderator mi jeden napisał, że jak chcę popisać o powrocie do Windowsa to tutaj mogę... I to coś złego?
Barczo dobrze pisał!!!! Forum debiana czy nasze nie jest za bardzo dobrym miejscem do pokazywania wyższość świat bożego narodzenia nad wielkanocą.
I za co niby miałbym być zbanowany?
Ty chyba jesteś pokolenie gimnazjum - nie umiesz czytać ze zrozumieniem
Już przemyślałem sprawę i napisałem przecież że Was szanuję że chcecie być legalni.
a co do tego ma legalność !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil:

I jak napisał kolega:
Awatar użytkownika
Ruri
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Ruri »

Koniec, lukitd dostał urlop. Reszta też może ;)
przypominam że
Na forum panuje przyjazna atmosfera, wszelkie kłótnie na temat wyższości jednej dystrybucji nad inną, bądź zniechęcanie newbie swoją postawą - nie są tu mile widziane.
obowiązuje wszystkich. A coś za dużo tu negatywnej energii się pojawiło. Wiec Panie i Panowie, liczymy do dziesięciu (ja również) i robimy swoje...
Awatar użytkownika
castor_troy
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: castor_troy »

lukitd pisze:Albo irek_pi we wcześniejszych postach pisał że wpada normalnie w jakąś apopleksję na widok windy.

Także użytkownicy na forach Linuxowych zrównują z błotem Windowsa a wywyższają Linuxa i to mnie wkurzyło.
No i widzisz. Znowu rozumiesz czyjeś słowa tak jak ci wygodnie. Ja nie napisałem, że windows jest taki, czy siaki. Ja po prostu dość nerwów przez niego straciłem i stąd moja metafora.
Awatar użytkownika
h!v
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: h!v »

Wytam
bgerlich pisze: Dowiedziałem się potem, że Ubuntu już jest znany Policji, że był oskarżony o sutenerstwo,
Kradnę to na siga!
bgerlich pisze: ...Zanim zmienił nazwisko znany był jako Soltzman i w latach 1948 - 1953 był jednym ze stalinowskich oprawców w więzieniu w Rawiczu...
O brawo!
Od dawna tak się nie uśmiałem!

Pozdrawiam
h!v
$ touch girl
Permision denied
$ sudo touch girl http://ars.userfriendly.org/cartoons/?id=20080608
borkos

temat kolegi zamknijmy moim postem

08:49:47 (702748)
siema
08:49:59 (702748)
zamawiałeś coś kiedyś w komputronik.pl??
11:32:27 (702748)
jesteś?
11:32:31 (702748)
bo mam pytanie
17:09:19 (702748)
widzę zbanowali mnie koledzy
17:09:19 (702748)
hahahha
17:09:27 (702748)
teraz to napewno będę uzywał Linuxa
17:09:35 (702748)
naszykujcie się
17:09:36 (702748)
<lol2>
17:42:51 mwski (662256)
no już sie naszykowałem
17:42:56 markowski (662256)
sam sie domagałes
17:43:07 maowski (662256)
dawałem znaki ze razcej taka dyskusja nie na miejscu
17:43:10 markowski (662256)
a ty twardo
17:43:36 (702748)
powodzenia życzę
17:43:59 (702748)
a już się zastanawiałem
17:44:09 (702748)
może bym sobie kupił router adsl
17:44:21 (702748)
i może bym zainstalował Ubuntu
17:44:35 (702748)
ale po tym jak mnie potraktowali na forach linuxowych?
17:44:37 (702748)
to chu:craz:

sam moderator mi pokazał że tam mogę pisać o powrocie do windowsa
17:48:39 (702748)
bo taki był tytuł postu
17:48:43 markowski (662256)
nie ale tylko tak
17:48:49 mareowski (662256)
no tak
17:48:50 markowski (662256)
mogłes
17:48:56 marski (662256)
ale wolałeś zrobić inaczej
17:49:02 (702748)
oj dobra
17:49:04 (702748)
szkoda gadać
17:49:05 mawski (662256)
zamiast mowić o porwoce tak jak to inni dziś robili
17:49:13 marwski (662256)
to ty słałes słałes
17:49:18 mareski (662256)
sam sie doigrałes i tyle
17:49:20 (702748)
Ci cali linuxiarze to mafia jakaś
17:50:04 marowski (662256)
a ja jestem don korleone
17:50:23 (702748)
a idź pan

temat uwazam za zamknięty z treści wynikało ze nawet nie miał zainstalowanego ubuntu
Mniejsza

Może lepiej przejdzmy do konstruktywnej dyskusji
salvadhor
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: salvadhor »

Karmiliście trolla o bardzo małym rozumku, to się dokarmiliście :)
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
Awatar użytkownika
ryniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: ryniek »

salvadhor pisze:Karmiliście trolla o bardzo małym rozumku, to się dokarmiliście :)
Błeheheheh, chyba go przekarmiliśmy bo zaliczył zgona :P. A raczej Ruri mu go zaaplikował :P

PS: Ile ów zgon będzie trwał? Ruri - siedem dni
Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: px33 »

To to chyba nie zgon tylko hibernacja ;)
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: lukitd »

W takim razie co mi powiecie na to:

Kolega mnie poprosił aby mu złożył kompa. Kupiłem wszystkie nowe części w sklepie. A mianowicie:
AMD Athlon 64 LE-1620 AM2
ASUS M2M-VM
Corsair 2x1024MB DDR2 800MHz
Seagate Barracuda 7200rpm 250GB Serial ATA NCQ, RoHS
ASUS GeForce 7300GT 256MB DDR2 HDTV PCI-E
LG DVD-RW x16 ATA
XP i Vista instaluje się na nim i działa bez zarzutu. Natomiast gdy chciałem zainstalować UBUNTU żeby przetestować, to na samym początku instalacji, po wybraniu opcji instalacji i po załadowaniu jądra Linuxa wyskakuje jakiś błąd po angielsku na czarnym ekranie i kaplica.

Testowałem UBUNTU 7.10 i 8.10 i to samo.

I co taki niezawodny jest Linux?

Ruri - widzę ze mało zrozumiałeś, masz miesiąc czasu teraz. Zawodny okazał się user jak zobaczył białe literki na czarnym tle to już czytać nie umiał, przecież w elementarzu było odwrotnie: czarne na białym.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 13:34 przez lukitd, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

Dobry człowieku... czy nie czas zakończyć ten wątek? Ty jesteś przekonany o wyższości produktów M$, większość użytkowników forum jest przeciwnego zdania. Ponieważ nie widzę szans na złagodzenie stanowiska którejkolwiek ze stron, dalsza dyskusja nie ma chyba sensu... po prostu do niczego nie prowadzi.
A tak swoją drogą - nie powiem, niezłe masz chody wśród twórców Ubuntu, skoro miałeś już okazję instalować niedostępny dla zwykłego użytkownika 8.10...
sebal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: sebal »

po wybraniu opcji instalacji i po załadowaniu jądra Linuxa wyskakuje jakiś błąd po angielsku na czarnym ekranie i kaplica.
Hmmm....a jak kaplica wyglądała ? a może to kościółek był?
pozdrawiam
blaze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: blaze »

Nie jestem juz uzytkownikiem ubuntu, tylko innej dystrybucji, czasem zagladam na to forum, ale pozwole sobie wtracic pare slow. Wg mnie:
1. Kazdy uzywa tego czego chce, systemow komputerowych takze.
2. Nie ma rzeczy (i systemow) niezawodnych.
3. Zarowno windows jak i linux ma swoje plusy i minusy.
4. Linux jest innym systemem jak windows, wiec wiele porownan jest calkowicie bezsensownych.
5. Wiele klopotow nowych uzytkownikow linuxa powstaje z przyzwyczajen do windowsa (osobiscie od dawna nie uzywam windowsa, wiec kiedy z nim sie spotykam, mam trudnosci z obejsciem sie w windowsie).
6. Jestem przekonany na 100%, ze czas poswiecony na konfiguracje obojetnie jakiego linuxa (nie mam na mysli kompilowania wszystkiego;) ) jest duzo duzo duzo krotszy niz czas "zmarnowany" na problemy wystepujace w przyszlosci w windowsie. Nie twierdze tu, ze w linuxie zadne problemy nie wystepuja, ale ich ilosc jest duzo razy mniejsza w linuxie.
7. W zwiazku z powyzszym punktem - po instalacji windowsa praktycznie nie mozna zrobic nic. Po instalacji np. ubuntu w standardowej wersji - mamy szeroka game bardzo dobrego oprogramowania.
8. To ze sa tysiace postow na forach linuxowych, nie swiadczy o tym ze system jest zly, wg mnie wrecz przeciwnie - mozna zawsze liczyc na pomoc, a poza tym stanowia one ogromna baze wiedzy.
9. Systemy linuxowe nie wymagaja posiadania aplikacji uzytkowych bez mozliwosci ich usuniecia.
10. Co kto lubi - nie podoba sie, to nie uzywac. Jak z autami.
11. Wsparcie, wsparcie i jeszcze raz wsparcie.
12. Niektorzy smieja sie ze wpisuje cos w konsoli zeby cos zrobic. Wpisanie komendy instalacji pakietu w konsoli jest duzo szybsze, niz wejscie na strone (lub co gorsza najpierw wyszukiwanie w googlach), klikniecie na link, zapisanie pliku na dysk, uruchomienie pliku, i klikanie 'dalej' kilka razy.

P.S.
Ile bedzie stal stabilnie bez "rosnacego zamulania" windows, a ile linux. Potem mozna policzyc sobie zmarnowany/zyskany czas w obydwu systemach i porownac.

Osobiscie nic nie mam do uzytkownikow windowsa, jak chce to uzywa. Do systemu mam, ale do linuxa tez mam, jednak to juz na roznych plaszczyznach. Cenie sobie wygode i stabilnosc pracy na komputerze (chyba o to chodzi?), wiec i cenie sobie linuxa, wlasnie za to. Windows nigdy mnie nie zawiodl przy konfiguracji. Linux nigdy mnie nie zawiodl przy normalnej codziennej pracy.
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: anemus »

blaze pisze:(...)
P.S.
Ile bedzie stal stabilnie bez "rosnacego zamulania" windows, a ile linux. Potem mozna policzyc sobie zmarnowany/zyskany czas w obydwu systemach i porownac.

(...)
Najciekawsza jest wiara użytkowników w to, że Windows im mimo długiego czasu działa szybko i sprawnie.
Instalowałem znajomemu system i podstawowe aplikacje półtora roku temu. Zainstalowałem też Everesta i wyrzuciłem do niego skróty (był mi potrzebny do identyfikacji karty dźwiękowej i sieciowej), ale zapisałem wyniki testów wewnętrznych - dla sportu.
Ostatnio miał drobne problemy i poprosił mnie o pomoc. Nagadał się przy tym jak to zadbany system działa stabilnie i szybko mimo braku reinstalacji (mimo "drobnych problemów" z trojanikiem ;) ). Dla sportu zapuściłem mu te same testy i jakie było jego zdumienie gdy okazało się, że tona programów do konserwacji systemu zainstalowana przez niego przez półtora roku nic nie dała :P
Do spowolnienia Windowsa dochodzi stopniowo i większość użytkowników tego nie zauważa.
"I smoke two joints before I smoke two joints and then I smoke two more"
Tux Marley
Awatar użytkownika
jaceks
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: jaceks »

anemus pisze: Do spowolnienia Windowsa dochodzi stopniowo i większość użytkowników tego nie zauważa.

Tak, różnicę w wydajności najlepiej odczuwa się zaraz po reinstalacji systemu...wtedy wszystko śmiga, ale z czasem znów system zwalnia.:-?
borkos

co do produktów M$ to jedyny sluszny system to WINDOWS 2k3 inne są ..... też ciekawe ale dużo bardziej awaryjne.

A co do lukitd to wskazal bardzo ważny błąd kapliczny napis białych literek na czarnym tle trzeba to koniecznie do developerów zgłośić koniecznie
Bo błąd kapliczny dosięgnie i nas :D
Pozdrawiam

EDIT:
lukitd pisze:W takim razie co mi powiecie na to:

Kolega mnie poprosił aby mu złożył kompa. Kupiłem wszystkie nowe części w sklepie. A mianowicie:

XP i Vista instaluje się na nim i działa bez zarzutu. Natomiast gdy chciałem zainstalować UBUNTU żeby przetestować, to na samym początku instalacji, po wybraniu opcji instalacji i po załadowaniu jądra Linuxa wyskakuje jakiś błąd po angielsku na czarnym ekranie i kaplica.

Testowałem UBUNTU 7.10 i 8.10 i to samo.

I co taki niezawodny jest Linux?

Ruri - widzę ze mało zrozumiałeś, masz miesiąc czasu teraz. Zawodny okazał się user jak zobaczył białe literki na czarnym tle to już czytać nie umiał, przecież w elementarzu było odwrotnie: czarne na białym.
ciekawy tylko jestem dlaczego nie napisałes dlaczego chciałes sprawdzić ubuntu???!!!
Pozatym ile jeszcze będziesz sprawdzać swoją wiedzę?
martin903

Post autor: martin903 »

Ja tam zainstalowałem Ubuntu, a właściwie Xubuntu (mam słaby komputer) z ciekawości. Stale miałem problemy z wirusami itp więc zainstalowałem Xubuntu. Od razu mi się spodobał i został już w moim komputerze.
borkos

martin903 pisze:Ja tam zainstalowałem Ubuntu, a właściwie Xubuntu (mam słaby komputer) z ciekawości. Stale miałem problemy z wirusami itp więc zainstalowałem Xubuntu. Od razu mi się spodobał i został już w moim komputerze.
tak trzymaj
Awatar użytkownika
ryniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: ryniek »

E tam gadanie głupot. Dla lukitd Linux widać nie pasuje bo za dużo z nim ma problemów. Chociaż sam nie wiem co to za problemy. Nie mam wykształcenia informatycznego, ani programować nie potrafię a sobie radzę podczas sytuacji awaryjnych z Linuksem.
Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
borkos

RYNIEK pisze:E tam gadanie głupot. Dla lukitd Linux widać nie pasuje bo za dużo z nim ma problemów. Chociaż sam nie wiem co to za problemy. Nie mam wykształcenia informatycznego, ani programować nie potrafię a sobie radzę podczas sytuacji awaryjnych z Linuksem.
Ryniek
Są dwa rodzaje ludzi tacy jak likitd i jak TY. Pierwsza Cześć Ludzi którzy wszystko zrzucają na swój brak wiedzy a inni radzą sobie jak to sam napisałes mimo braku wykształcenia informatycznego. Jeśli nie masz takiego wyksztacenia to tylko się chwali ze potrafisz sobie poradzić.
Dopełniając tego posta napisze ze lukitd jest technikiem informatykiem czyli wysoka szkoła jazdy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”