Co Was najbardziej irytuje w Ubuntu?

Plotki, ploteczki na temat Ubuntu
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Co Was najbardziej irytuje w Ubuntu?

Post autor: Dominbik »

Diseant pisze:w LXDE mamy podany na tacy PCManFM, który działa jak błyskawica. Thunar też nie grzeszy stabilnością i szybkością, choć jest także lepszy od standardowych menadżerów w GNOME i KDE.
mi to mówić nie musisz korzystam z Rox-Filer
Diseant pisze:dlatego połącznie Openbox z gtk jest idealnym rozwiązaniem.
jestem tego samego zdania. z tym, że używam samego openboxa+tint2 (bez LXDE) ikonki na pulpicie jeżeli chce Rox może to realizować. 50MB RAM zajmuje na starcie przy 1GB RAM.
rom pisze:Zużycie 800 MB RAM posiadając 2 GB to marnotrawienie 1 GB ;) Zamulić może, kiedy zacznie zapisywać rzeczy do swap. I wtedy trzeba się martwić.
dokładnie
Awatar użytkownika
Mateusz91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Architektura: x86_64

Post autor: Mateusz91 »

Wzrastająca ociężałość. Tyczy się to chyba wszystkich "ubupochodnych" za wyjątkiem Lubuntu.
Gigabyte GA-EP43-DS3/Intel Core 2 Quard Q9550 2833 MHz/GeForce GTS 250 1024 MB/4096 MB DDR3/Genius 6000 + Xonar DS/ + eMachines eM350
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Post autor: mistrz1 »

A mnie to, że w każdej wersji coś nie działa na moim laptopie i w każdej co innego. Jak jedno naprawią, to drugie zepsują. No i jest niespodzianka i zagadka, co w tej wersji nie będzie działało? Chodzi mi o ustawienia i instalację domyślną, tak, żeby od początku wszystko śmigało, żeby nie było potrzeby nic już dłubać.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
Awatar użytkownika
stiff
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: stiff »

mistrz1 pisze:A mnie to, że w każdej wersji coś nie działa na moim laptopie i w każdej co innego. Jak jedno naprawią, to drugie zepsują. No i jest niespodzianka i zagadka, co w tej wersji nie będzie działało? Chodzi mi o ustawienia i instalację domyślną, tak, żeby od początku wszystko śmigało, żeby nie było potrzeby nic już dłubać.
Dlatego używam LTS i na kilku kompach, których używam wszystko konfiguruję tak samo i działa. Problemy, które miałem z konfiguracją rozwiązałem i jest ok.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2013, 06:36 przez stiff, łącznie zmieniany 1 raz.
http://ubuntu.freesoftware.cba.pl/1404.html
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: xxx666xxx »

Mnie irytuje to , że im nowsze jądro i cały Ubuntu tym więcej zasobów pochłania ... Ubuntu z Włączonym Compizem oraz wszystkimi efektami tak by upodobnić do MacOSX ( bo taki wygląd mi się podoba i już ! ) jest zupełnie nieużywalny na słabym netbook'u MSI U100 . Normalnie klapa ! Na szczęście poczytałem trochu w necie i zainstalowałem sobie OSX na moim netbooku i śmiga bosko mimo efektów animacyjnych . Działa super tylko musiałem wymienić kartę Wi-Fi z Realtek'a na oryginalny AirPort Extreme ( pod PCI-E Mini ) by w pełni sprzęt był kompatybilny z OSX a to był koszt ok 30 zł więc niski . OSX wykrywa mi kompa jako MacBook Air ze słabym procesorem Intel Core 2 Solo ( normalnie to jest Atom :D ) . Wydajność powiedziałbym porównywalna z XFCE bez efektów compiz . Jednak dopiero z tym systemem zaczynam jak mi coś zalezie za skórę i mnie coś mocno w nadgryzionym jabłku zirytuje to przeproszę się i wrócę do ubuntu ...
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
fojtek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: fojtek »

Unity
Z linuxem poza krótkim flirtem kilka lat temu bawię się ok. 6 miesięcy (wcześniej był DOS i wszelkie mutacje Windowsa od 3.11 do Visty). Tym co mnie do niego przekonało jest właśnie Unity. Większość programów odpalam z poziomu eksploratora plików (wszystko jedno jakiego) a pasek daje mi możliwość odpalenia w dowolnym momencie, bez minimalizowania innych okien, kolejnego programu. IMHO to szybkie i wydajne - znacznie lepsze niż skróty na pulpicie zasłoniętym oknami aplikacji czy rozwijane menu a'la Windows.
Mam wrażenie że jestem jednym z nielicznych. Większość psioczy na Unity i chciał bym poznać _konkretne_ zarzuty wobec tego (niemłodego już) wynalazku.
Jak mawiał Przylaszczkiewicz "Jak ma zachwycać skoro nie zachwyca?" ;)

A irytuje mnie
- nieintuicyjność (?) systemu
- idiotyczne ustawienia domyślne
- brak natychmiastowych podpowiedzi
- błędy w systemie (próbowałem aktualizować 12.4 i bezboleśnie zdołałem dojść do 12.10, potem pojawiają się błędy skutecznie zniechęcające do aktualizacji)
Awatar użytkownika
stiff
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: stiff »

fojtek pisze:Unity
Z linuxem poza krótkim flirtem kilka lat temu bawię się ok. 6 miesięcy (wcześniej był DOS i wszelkie mutacje Windowsa od 3.11 do Visty). Tym co mnie do niego przekonało jest właśnie Unity. Większość programów odpalam z poziomu eksploratora plików (wszystko jedno jakiego) a pasek daje mi możliwość odpalenia w dowolnym momencie, bez minimalizowania innych okien, kolejnego programu. IMHO to szybkie i wydajne - znacznie lepsze niż skróty na pulpicie zasłoniętym oknami aplikacji czy rozwijane menu a'la Windows.
No, ale przecież w Windows też można wszystko otwierać bez minimalizowania okien.
fojtek pisze:Mam wrażenie że jestem jednym z nielicznych. Większość psioczy na Unity i chciał bym poznać _konkretne_ zarzuty wobec tego (niemłodego już) wynalazku.
Wg mnie całkiem ok... wygodniejszy od Unity jest dla mnie Pantheon.
Obrazek
A jaki zarzut wobec Unity? Po kliknięciu na ikonę z bocznego paska nie minimalizuje się program (wiem... niby można to zmienić, ale obecnie coś już nie działa). Drugie to, że menu programów nie jest zintegrowane z samym programem... można to niby zmienić, ale w praktyce nie zawsze działa jak trzeba. Pantheon jest tego pozbawiony?
fojtek pisze:A irytuje mnie
- nieintuicyjność (?) systemu
- idiotyczne ustawienia domyślne
- brak natychmiastowych podpowiedzi
- błędy w systemie (próbowałem aktualizować 12.4 i bezboleśnie zdołałem dojść do 12.10, potem pojawiają się błędy skutecznie zniechęcające do aktualizacji)
Nieintuicyjność? Dla mnie całkiem intuicyjny.
Idiotyczne ustawienia? No każdy ma swoje jakieś tam przyzyczajenia, nie dogodzisz wszystkim... dlatego można coś tam samemu zawsze dłubać.
Brak natychmiastowych podpowiedzi? Podpowiedzi czego?
Błędy w systemie? A jaki system ich nie ma? Windowsy bez problemu aktualizujesz?
http://ubuntu.freesoftware.cba.pl/1404.html
Awatar użytkownika
etmoon
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: etmoon »

Widzę, że nie tylko mi odpowiada elementaryOS Luna.
Mi w Ubuntu brak było pewnej spoistości środowiska i programów. Ubuntu także potrafiło zająć swoimi unity-panel cały procek, czyli 100% CPU, ale akurat nie wiem czy to wina systemu czy mojego komputera (za wolny procesor (Dual Core 1.5 GHz)?). Brak jest też w nim prostych do wyklikania ustawień systemowych. Większość konfiguracji robiłem i tak doinstalowanymi programami takimi jak Ubuntu Tweak. Uważam, że jest to słaba strona Ubuntu jak i eOSu.
fanubuntufan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ubuntu po instalacji nie laduje gruba

Post autor: fanubuntufan »

Wiem, ze podobny temat byl, jednak chce utworzyc nowy zeby jeszcze bardziej zwrocic na to uwage, bo system ktory dedykowany jest dla niezaawansowanych userow wyopuszcza takie szambo... Ogolnie mowiac zmarnowalem pol dnia na to zeby odpalic to ubuntu.

Zainstalowalem wg instrukcji - najpierw obok windows 7 pozniej sam skonfigurowalem potrzebne partycje - wg instrukcji i dalej nie widzi.

Jak to mozliwe, ze ktos wypuscil tak niedopracowany instalator? Zamiast przyciagnac zniecheca...
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: Ubuntu po instalacji nie laduje gruba

Post autor: namok »

Podaj wynik bootinfoscripti napisz konkretnie co nie działa bo zarówno tytuł jak i zawartość posta niewiele mówią.
fanubuntufan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: fanubuntufan »

@namok bardzo Ci dziękuję że się pofatygowałeś i mi chcesz pomóc, ale już nie trzeba:)

Zrobiłem sobie taki eksperyment, ścignąłem sobie opis instalacji setp by step Arch linux'a, następnie wydrukowałem a żeby nie gapić się w drugi komp w czasie stawiania nowego systemu, następnie odpaliłem instalator, ustawilem sobie partycje, ustawilem sobie gruba, ustawiłem wg instrukcji grafike i dzwiek i zainstalowałem goły system. Dowiedziałem się że istnieje tam pacman dzieki ktoremu z lini komend moge wszystko zainstalować wpisując w zasadzie poza poleceniem pacman i flagami - sama nazwe szukanej apalikacji. Nie musze sie wczytywac w glupie ikonki i klikac jak klikaczu.
Dziki pacmanowi zainstalowalem super lekkiego fluxboxa pozniej dalej dzieki pacmanowi doinstalowalem sobie interesujace mnie programy, calosc zajela mi godzine - tak mi głąbowi co nie umie zainstalować linuxowego windowsa...

Dążę do tego, że jakbym bardzo chciał to bym sobie sam bez zakładania wątku na forum wyszukał jak mam odpalić tego gruba.
Ale jak widac az tak bardzo nie chcialem... wystrczylo mi ze stracilem 4 gdziny nie udanych prob odpalenia Ubuntu:) Tak jestem pewnie przeglupi zeby miec to distro.

Tego typu dystrybucja powinna sie zainstalować bez żadnego gadania, nie powinienem w ogóle zaglądać na to forum, wszystko powinno byc intuicyjne, bo jesli chcialbym studiowac konfiguracje linuxa ba - jakiegos glupiego loader - Gruba, to bym nie isntalowal dystrybucji dla Laikow tylko walna bym sobie gentoo albo tak jak to teraz zrobilem Arch linuxa - super szybkie distra bez filozofi.

Niestety musze stwierdzić że pod kątem okienek linux jak widać jest na niższym poziomie intuicyjności niż windows 3.1.
Linux jest dobry czysty zwykły tekstowy, gdzie mamy pelna kontrole - czyli te wszystkie bez tych domylnych okienek.

A wiecie co mnie najbardziej zdziwilo - ze w tym obecnemy instalatorze nie ma nawet zwyklej konsoli - jest jakis tester - ze bez instalacji mozna testowac ubuntu - ale halo - czemu nikt nie pomyslal ze wpiepszyc tam konsole - tylko teraz jesli mialbym sobie cos naprawic, musze sciagac jakis obraz live-linuxa i to poprawiac.......... paranoja.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

fanubuntufan pisze:A wiecie co mnie najbardziej zdziwilo - ze w tym obecnemy instalatorze nie ma nawet zwyklej konsoli - jest jakis tester - ze bez instalacji mozna testowac ubuntu - ale halo - czemu nikt nie pomyslal ze wpiepszyc tam konsole - tylko teraz jesli mialbym sobie cos naprawic, musze sciagac jakis obraz live-linuxa i to poprawiac.......... paranoja.
Rzecz w tym że jest. Ten instalator to właśnie wersja livecd i jeśli potrzebujesz naprawić zainstalowany system to możesz wykonać do niego 'chroot'.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Hej - jak włączysz testuj Ubuntu, to możesz włączyć konsolę - zrobisz to klikając Crtl+Alt+F2.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

enedil pisze:Hej - jak włączysz testuj Ubuntu, to możesz włączyć konsolę - zrobisz to klikając Crtl+Alt+F2.
Oczywiście, bo używanie terminala w środowisku graficznym jest karalne. :wall:
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

spróbuj sobie w trybie graficznym odinstalować stery do grafiki - jak ci się uda to pogadamy.
poza tym konsola i terminal to dwie różne rzeczy - nie wszystko uruchomisz w terminalu (np. speakup czy yasr).
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

fanubuntufan pisze:Wiem, ze podobny temat byl, jednak chce utworzyc nowy zeby jeszcze bardziej zwrocic na to uwage, bo system ktory dedykowany jest dla niezaawansowanych userow wyopuszcza takie szambo... Ogolnie mowiac zmarnowalem pol dnia na to zeby odpalic to ubuntu.

Zainstalowalem wg instrukcji - najpierw obok windows 7 pozniej sam skonfigurowalem potrzebne partycje - wg instrukcji i dalej nie widzi.

Jak to mozliwe, ze ktos wypuscil tak niedopracowany instalator? Zamiast przyciagnac zniecheca...
Myślę, że to bardziej stosowne miejsce dla tego żal-wątku.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Orald
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Orald »

Najbardziej irytuje mnie brak możliwości prostego umieszczania ikon na panelu bocznym.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

ethanak pisze:spróbuj sobie w trybie graficznym odinstalować stery do grafiki - jak ci się uda to pogadamy.
To ja poproszę o instrukcje w którym momencie trzeba wyjść z trybu graficznego livecd aby odinstalować stery do grafiki zainstalowanego systemu.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

fanubuntufan pisze:Wiem, ze podobny temat byl, jednak chce utworzyc nowy zeby jeszcze bardziej zwrocic na to uwage, bo system ktory dedykowany jest dla niezaawansowanych userow wyopuszcza takie szambo... Ogolnie mowiac zmarnowalem pol dnia na to zeby odpalic to ubuntu.

fanubuntufan pisze: Tego typu dystrybucja powinna sie zainstalować bez żadnego gadania, nie powinienem w ogóle zaglądać na to forum, wszystko powinno byc intuicyjne, bo jesli chcialbym studiowac konfiguracje linuxa ba - jakiegos glupiego loader - Gruba, to bym nie isntalowal dystrybucji dla Laikow tylko walna bym sobie gentoo albo tak jak to teraz zrobilem Arch linuxa - super szybkie distra bez filozofi.

Niestety musze stwierdzić że pod kątem okienek linux jak widać jest na niższym poziomie intuicyjności niż windows 3.1.
Linux jest dobry czysty zwykły tekstowy, gdzie mamy pelna kontrole - czyli te wszystkie bez tych domylnych okienek.

A wiecie co mnie najbardziej zdziwilo - ze w tym obecnemy instalatorze nie ma nawet zwyklej konsoli - jest jakis tester - ze bez instalacji mozna testowac ubuntu - ale halo - czemu nikt nie pomyslal ze wpiepszyc tam konsole - tylko teraz jesli mialbym sobie cos naprawic, musze sciagac jakis obraz live-linuxa i to poprawiac.......... paranoja.
fanubuntufan pisze: Zrobiłem sobie taki eksperyment
Mam dla Ciebie propozycję kolejnego eksperymentu. Zainstaluj najpierw Ubuntu, a potem postaw obok Windows tak, aby po ukończeniu instalacji, oba systemy się odpalały. Dlaczego Windows nadpisuje GRUB-a?

Widzisz... Idea jest taka, że - podobnie jak to jest w przypadku Windowsa - Ubuntu ma być jedynym systemem. Laik ma postawić system, który będzie jedynym systemem na dysku, a nie współdzielić swoją egzystencję z innym. Taka jest idea tego prostego instalatora. Zatem, jak nie chcesz bawić się w konfigurację GRUB-a, zainstaluj Ubuntu jako jedyny system na dysku i tych problemów mieć nie będziesz.
namok pisze:
ethanak pisze:spróbuj sobie w trybie graficznym odinstalować stery do grafiki - jak ci się uda to pogadamy.
To ja poproszę o instrukcje w którym momencie trzeba wyjść z trybu graficznego livecd aby odinstalować stery do grafiki zainstalowanego systemu.
To ja zapytam tak... Czy można z poziomu LiveCD, bez korzystania z terminala, usunąć z zainstalowanego systemu sterownik karty graficznej? Czy z poziomu LiveCD, można wyklikać z zainstalowanego systemu usunięcie sterownika karty graficznej?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

fanubuntufan pisze:albo tak jak to teraz zrobilem Arch linuxa - super szybkie distra bez filozofi.
Eee a co to?
https://wiki.archlinux.org/index.php/The_Arch_Way pisze:The following five core principles comprise what is commonly referred to as the Arch Way, or the Arch Philosophy, perhaps best summarized by the acronym KISS for Keep It Simple, Stupid.
bear7 pisze:
namok pisze:
To ja zapytam tak... Czy można z poziomu LiveCD, bez korzystania z terminala, usunąć z zainstalowanego systemu sterownik karty graficznej? Czy z poziomu LiveCD, można wyklikać z zainstalowanego systemu usunięcie sterownika karty graficznej?
Tu chodziło o konsolę, a nie terminal.

//bear7: To przeczytaj raz jeszcze, cytaty, które komentujesz. Tu akurat chodziło o odinstalowanie sterownika karty graficznej. Poza tym, jeżeli do naprawy zainstalowanego systemu korzystasz z trybu LiveCD, to namok słusznie zwrócił Ci uwagę. Nie trzeba przechodzi na konsolę. Chroot można zrobić z poziomu terminala w trybie LiveCD. No chyba, że komuś przeszkadza widoczna tapeta...
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „... o Ubuntu”