fanubuntufan pisze:Wiem, ze podobny temat byl, jednak chce utworzyc nowy zeby jeszcze bardziej zwrocic na to uwage, bo system ktory dedykowany jest dla niezaawansowanych userow wyopuszcza takie szambo... Ogolnie mowiac zmarnowalem pol dnia na to zeby odpalic to ubuntu.
Zainstalowalem wg instrukcji - najpierw obok windows 7 pozniej sam skonfigurowalem potrzebne partycje - wg instrukcji i dalej nie widzi.
Jak to mozliwe, ze ktos wypuscil tak niedopracowany instalator? Zamiast przyciagnac zniecheca...
fanubuntufan pisze:
Tego typu dystrybucja powinna sie zainstalować bez żadnego gadania, nie powinienem w ogóle zaglądać na to forum, wszystko powinno byc intuicyjne, bo jesli chcialbym studiowac konfiguracje linuxa ba - jakiegos glupiego loader - Gruba, to bym nie isntalowal dystrybucji dla Laikow tylko walna bym sobie gentoo albo tak jak to teraz zrobilem Arch linuxa - super szybkie distra bez filozofi.
Niestety musze stwierdzić że pod kątem okienek linux jak widać jest na niższym poziomie intuicyjności niż windows 3.1.
Linux jest dobry czysty zwykły tekstowy, gdzie mamy pelna kontrole - czyli te wszystkie bez tych domylnych okienek.
A wiecie co mnie najbardziej zdziwilo - ze w tym obecnemy instalatorze nie ma nawet zwyklej konsoli - jest jakis tester - ze bez instalacji mozna testowac ubuntu - ale halo - czemu nikt nie pomyslal ze wpiepszyc tam konsole - tylko teraz jesli mialbym sobie cos naprawic, musze sciagac jakis obraz live-linuxa i to poprawiac.......... paranoja.
fanubuntufan pisze:
Zrobiłem sobie taki eksperyment
Mam dla Ciebie propozycję kolejnego eksperymentu. Zainstaluj najpierw Ubuntu, a potem postaw obok Windows tak, aby po ukończeniu instalacji, oba systemy się odpalały. Dlaczego Windows nadpisuje GRUB-a?
Widzisz... Idea jest taka, że - podobnie jak to jest w przypadku Windowsa - Ubuntu ma być jedynym systemem. Laik ma postawić system, który będzie jedynym systemem na dysku, a nie współdzielić swoją egzystencję z innym. Taka jest idea tego prostego instalatora. Zatem, jak nie chcesz bawić się w konfigurację GRUB-a, zainstaluj Ubuntu jako jedyny system na dysku i tych problemów mieć nie będziesz.
namok pisze:ethanak pisze:spróbuj sobie w trybie graficznym odinstalować stery do grafiki - jak ci się uda to pogadamy.
To ja poproszę o instrukcje w którym momencie trzeba wyjść z trybu graficznego livecd aby odinstalować stery do grafiki zainstalowanego systemu.
To ja zapytam tak... Czy można z poziomu LiveCD, bez korzystania z terminala, usunąć z zainstalowanego systemu sterownik karty graficznej? Czy z poziomu LiveCD, można wyklikać z zainstalowanego systemu usunięcie sterownika karty graficznej?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.