Kernele testowe/stabilne wersja v20.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v20.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

Zastanawiałem się czy budowa własnej paczki ze sterami nVidii nie przyspieszyłaby działania Compiza i Kwin'a, choć wydaje mi się, że problem leży raczej gdzieś w kodzie (metodzie renderowania) obydwu menedżerów okien.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Galvatron pisze:Zastanawiałem się czy budowa własnej paczki ze sterami nVidii nie przyspieszyłaby działania Compiza i Kwin'a, choć wydaje mi się, że problem leży raczej gdzieś w kodzie (metodzie renderowania) obydwu menedżerów okien.
Myślę, że jak już to minimalnie. Wydaje mi się, że to problem leżący zarówno w sposobie renderowania przez sterowniki, jak w samym kwin`ie. O ile pod GF od 8800 w górę KDE działa genialnie płynnie = identycznie jak Compiz, o tyle na starszych układach nie jest tak cudownie. Co najciekawsze, często lepiej i to znacznie działa KDE na chipach GMA i HD intela niż pod Nvidią. Przykładowo pod Sandy Bridge, nawet najsłabszym i3 jest o niebo płynniej niż na GF 7900 ... od niego nawet jest szybszy mój Lenovo s10, który zapewnia idealną płynność KDE ... lepiej niż Asus 1201n z ION`em 1 - tu GF 9400 ;) ... tez mnie to zdziwiło, ale tak jest. To samo tyczy się Radeona - tyczy się słabszych niż 6xxx. Poważne zmiany i pełna [ponoć] płynność ma przynieść KDE 4.10. Już teraz pod nowymi kernelami udaje mi się zachować praktycznie idealną płynność, ale nadal może się zdarzyć małe zacięcie, na słabszych maszynach.

Pozdrawiam

-- 11 wrz 2012 19:39 --

Mam już konfiguracje v20.2 z której jestem bardzo zadowolony ... w zasadzie tak miało już działać v20.1 ;). Sądzę, że do końca tygodnia udostępnię. Będzie to najprawdopodobniej ostatni kernel z linii v20.x i stanie się stabilnym dla Kubuntu/Ubuntu 12.04. Kolejny to już v21.x bazujący na Linux-3.5.x.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Rkady
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Rkady »

eXt73 mam pytanie- czy sprawdzałeś może działanie wersji 20.2 na Intel Atom z cedartrail i GMA3650 ?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Rkady pisze:eXt73 mam pytanie- czy sprawdzałeś może działanie wersji 20.2 na Intel Atom z cedartrail i GMA3650 ?
Nie, nie mam takiej maszyny. Jednak tu jedynie kwestia sterownika ... widzę jednak, że Canonical wsadził te sterowniki (cedarview-graphics-drivers) do repo, zatem powinno działać ok. Natomiast jeśli Ktoś zamierza nabyć maszynę opartą o nowe Atomy - ABSOLUTNIE ODRADZAM - jak już to coś na GMA 950, albo ION`ie - lepiej używane niż te nowe. W zasadzie moim zdaniem to już jest bliski koniec atoma, co prawda Intel jeszcze "walczy" ... ale nikt już tego nie chce = wyparty totalnie przez AMD APU = dużo wydajniejsze, znacznie bardziej energooszczędne. Choć te atomy oparte o GMA 950, przy odpowiedniej optymalziacji działają naprawdę dobrze ... ale widać Intel musiał to ... :P.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

czemu tak stanowczo odradzasz nowe Atomy?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:czemu tak stanowczo odradzasz nowe Atomy?
Wynika to z tego, że wsparcie dla układów GMA 3600/3650 jest pod Linuksem najgorsze z możliwych. Użycie układów PowerVR było swego rodzaju epizodem u Intela, a obecnie przygotowywane Atomy, mają już GMA HD.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

e X t 7 3 pisze:Panowie, co do w/w tematów odniosę się w wolniejszej chwili. Natomiast teraz tak jak pisałem - miałem jednak [wcześniej] lepsze info od Phoronix ;). Nowymi Legacy driverami dla Nvidi nie będzie linia 302.xx, jak podawali, a 304.xx -> NVIDIA Announces New Legacy Linux Support.

Pozdrawiam
Jak napisał Michael Larabel:
NVIDIA's current legacy driver branches include the 71.86.xx, 96.43.xx, and 173.14.xx series, soon to be joined by the 302.xx series when dropping the GeForce 6/7 series support. The GeForce 6 "NV40" series was introduced in 2004 while the GeForce 7 "NV50" / "G70" series launched shortly afterwards.
To właściwie było by dobre rozwiązanie, gdyby włączyli sterowniki 96 do serii 302 i żeby były krytyczne updaty do nich i żeby podążały zawsze za nową wersją X.orga i oczywiście kernela, bo na stacjonarnym posiadam jeszcze Geforce 4.

Podobnie z Geforce 6 i 7:
NVIDIA's Hardy Doelfel wrote, "Michael, you are correct. I will be posting an official announcement the next few days that 304 is the last release branch for some cards, including GeForce 6/7, making 304 the next legacy branch for these GPUs."
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Podobno wsparcie GF5/FX i starszych zostało już całkowicie porzucone.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Galvatron pisze:Podobno wsparcie GF5/FX i starszych zostało już całkowicie porzucone.
No niby tak, ale tu pisze coś o włączeniu kart "starych legacy" do serii 302...
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Źle zrozumiałeś. Ten fragment oznacza dosłownie, że sterowniki 302 (a właściwie 304) dołączą do grupy "legacy", która zawiera 71, 96 i 173.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Kolejny test Phoronix Win7, Ubuntu 12.10 i Kubuntu 12.10 - bardzo ciekawe, jak do tej pory tylko potwierdza słabą wydajność 3D pod Unity natomiast KDE nie ma się czym wstydzić :) http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... dia1&num=1
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Kolejny test Phoronix Win7, Ubuntu 12.10 i Kubuntu 12.10 - bardzo ciekawe, jak do tej pory tylko potwierdza słabą wydajność 3D pod Unity natomiast KDE nie ma się czym wstydzić :) http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... dia1&num=1
To się jeszcze zmieni na korzyść z wejściem KDE 4.10 ... z tego co wiem przede wszystkim w aspekcie responsywności i wydajności samych efektów graficznych i to ponoć ma dać nawet na " średnikach" [na mocniejszych maszynach pod moim kernel już tak jest], typu AMD APU E-350/E-450 non stop 60 kl/s [po generykiem niekoniecznie :P]. Jeśli się to okaże prawdą i wprowadzą wszystkie ulepszenia oraz usną jeszcze jakieś błędy = mamy wręcz desktop idealny ;).

Pozdrawiam

-- 14 wrz 2012 13:12 --

Dziś popołudniu [po 16.00] udostępnię v20.2.

Pozdrawiam

-- 14 wrz 2012 16:36 --
Kernele v20.2 udostępnione
Pozdrawiam

-- 14 wrz 2012 17:37 --

Wypuszczono Catalysty 12.9 - na pewno lepsza jakość obrazu i odczuwalnie podniesiona wydajność - w stosunku do 12.8 ;). Jeśli będzie takie "zapotrzebowanie społeczne" zbuduje paczki.

Pozdrawiam

-- 15 wrz 2012 18:00 --

Po wstępnych testach widzę, ze Catalysty 12.9 w porównaniu do poprzednich - licząc od 12.6 do 12.8 zyskały od 5-20 % mocy [to ostatnie w grach pod wine] !!!!

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: valdi74 »

e X t 7 3 pisze:Wypuszczono Catalysty 12.9 - na pewno lepsza jakość obrazu i odczuwalnie podniesiona wydajność - w stosunku do 12.8 ;). Jeśli będzie takie "zapotrzebowanie społeczne" zbuduje paczki.
Jeśli ktoś używa XBMC Xvba Edition i ma grafikę AMD Fusion to małe ostrzeżenie: http://forum.xbmc.org/showthread.php?ti ... pid1190663

Z innej beczki. Testowałem dziś xubuntu daily live z jajkiem 3.5 i wszystko wskazuje na to, że poprawili wreszcie trefny sterownik do czytnika kart rts5139. Kopiowałem plik 700 MB na kilka kart pamięci i wszystko śmigało (logi czyste). Proponuję dać mu szansę w linii 21 :-)
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

e X t 7 3 pisze: Wypuszczono Catalysty 12.9 - na pewno lepsza jakość obrazu i odczuwalnie podniesiona wydajność - w stosunku do 12.8 ;). Jeśli będzie takie "zapotrzebowanie społeczne" zbuduje paczki.

Pozdrawiam

-- 15 wrz 2012 18:00 --

Po wstępnych testach widzę, ze Catalysty 12.9 w porównaniu do poprzednich - licząc od 12.6 do 12.8 zyskały od 5-20 % mocy [to ostatnie w grach pod wine] !!!!

Pozdrawiam
Z tymi paczkami 12.9 to bym się radził wstrzymać (przynajmniej z tymi co w tej chwili wyszły). Jest to wersja dla serii kart graficznych Embedded. To spcjalna seria kart graficznych dla szczególnych, wydajnych zastosowań 3D i multimediów. Są to takie produkty jak: E6760, E6460, R-Series, G-Series, HD6970M, HD5770, AMD785E. Wsparcie dla zwykłych desktopowych kart czy laptopowych kart graficznych jest baaardzo nieoficjalne, tym bardziej bez dokonywania żadnych modyfikacji czy hacków.

-- niedziela, 16 września 2012, 19:34 --

Między innymi przy konfiguracji po wydaniu:

Kod: Zaznacz cały

sudo amdconfig --initial -f
Nie pozwala na wykonanie i pojawia się:

amdconfig: No supported adapters detected
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: JerryG »

Zainstalowalem kernel 20.2, odpalil sie po restarcie, dziala laptop.
W dmesg mam

ACPI Error: Invalid/unsupported resource descriptor: Type 0x00 (20120320/utresrc-650)
pnp 00:01: can't evaluate _CRS: 12311
spojrzalem w necie ze nie tylko ja to mam :-x
jeszcze takie cos znalazlem

ACPI: Deprecated procfs I/F for battery is loaded, please retry with CONFIG_ACPI_PROCFS_POWER cleared
ACPI: Battery Slot [BAT1] (battery present)

mei: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
mei 0000:00:16.0: setting latency timer to 64
mei 0000:00:16.0: irq 52 for MSI/MSI-X
caly dmesg jest tutaj
http://dl.dropbox.com/u/61025893/Linux/ ... 2%20-21-43
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

valdi74 pisze:
e X t 7 3 pisze:Wypuszczono Catalysty 12.9 - na pewno lepsza jakość obrazu i odczuwalnie podniesiona wydajność - w stosunku do 12.8 ;). Jeśli będzie takie "zapotrzebowanie społeczne" zbuduje paczki.
Jeśli ktoś używa XBMC Xvba Edition i ma grafikę AMD Fusion to małe ostrzeżenie: http://forum.xbmc.org/showthread.php?ti ... pid1190663

Z innej beczki. Testowałem dziś xubuntu daily live z jajkiem 3.5 i wszystko wskazuje na to, że poprawili wreszcie trefny sterownik do czytnika kart rts5139. Kopiowałem plik 700 MB na kilka kart pamięci i wszystko śmigało (logi czyste). Proponuję dać mu szansę w linii 21 :-)
Tak wiem ;). Dostałem od Developerów informacje o usunięciu błędów - na zgłoszony przez mnie 'bug' ;). Zatem wysokie prawdopodobieństwo, że v21.0 będzie zawierał aktywny ten moduł.

Pozdrawiam

-- 17 wrz 2012 09:10 --
luk1don pisze: ...
Z tymi paczkami 12.9 to bym się radził wstrzymać (przynajmniej z tymi co w tej chwili wyszły). Jest to wersja dla serii kart graficznych Embedded. To spcjalna seria kart graficznych dla szczególnych, wydajnych zastosowań 3D i multimediów. Są to takie produkty jak: E6760, E6460, R-Series, G-Series, HD6970M, HD5770, AMD785E. Wsparcie dla zwykłych desktopowych kart czy laptopowych kart graficznych jest baaardzo nieoficjalne, tym bardziej bez dokonywania żadnych modyfikacji czy hacków.

-- niedziela, 16 września 2012, 19:34 --

Między innymi przy konfiguracji po wydaniu:

sudo amdconfig --initial -f
Nie pozwala na wykonanie i pojawia się:

amdconfig: No supported adapters detected
Wiem, że to wersja embadded, ale działa na większości maszyn. Oczywiście najlepiej jak wypuszcza oficjalną wersje 12.9 dla wszystkich.

Pozdrawiam

-- 17 wrz 2012 09:17 --
JerryG pisze:Zainstalowalem kernel 20.2, odpalil sie po restarcie, dziala laptop.
W dmesg mam

ACPI Error: Invalid/unsupported resource descriptor: Type 0x00 (20120320/utresrc-650)
pnp 00:01: can't evaluate _CRS: 12311
spojrzalem w necie ze nie tylko ja to mam :-x
jeszcze takie cos znalazlem

ACPI: Deprecated procfs I/F for battery is loaded, please retry with CONFIG_ACPI_PROCFS_POWER cleared
ACPI: Battery Slot [BAT1] (battery present)

mei: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
mei 0000:00:16.0: setting latency timer to 64
mei 0000:00:16.0: irq 52 for MSI/MSI-X
caly dmesg jest tutaj
http://dl.dropbox.com/u/61025893/Linux/ ... 2%20-21-43
Oczywiście błędy mogą wynikać z błędów ACPI - które nie zostały jeszcze poprawie w kernelu.

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Znalazlem nowy blad w kernelu 20.2 :(
Do tej pory kopiowanie na karte SDHC odbywalo sie bez zadnych problemow, dzisiaj przy probie kopiowania na karte 4GB po skopiowaniu okolo 700 mb wyskoczylo okienko ze dysk pelny.
Zrobilem format za pomoca gparted i skopiowalo tylko okolo 240 mb - znowu ze pelny.
Nastepny format ale pod Win7, proba kopiowania i podobny wynik.
Przenioslem na dysk z odpalonym Win7 wszystkie pliki do skopiowania okolo 3,7 GB i tu sie ladnie skopiowaly :(
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Testowałeś Pan pod v20.1 ?

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Pod wszystkimi od 18.x do teraz mi dzialalo kopiowanie na te karty SDHC.
Z tej partii zakupionych 4GB kart jeszcze zadna nie padla, a ta byla tylko raz uzyta, wiec jakies bledy wielokrotnego zapisu odpadaja.
Dlatego zdziwily mnie obecne problemy.
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Chris1507 »

Coś w związku z moją kamerką wbudowaną robiłeś w kernelu?
Podrzucicie linki do innych kerneli modyfikowanych?

-- 18 wrz 2012, o 21:52 --

Tylko na wbudowanej laptop się freezuje. Kamerka to: Acer CrystalEye webcam, Product: 0xa101, Version: 0x100
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”