Zatem kończąc temat Androida i innych systemów mobilnych. Najlepiej samemu się przekonać, jak działa taki tablet. Dla mnie tablet z Androidem jest nieporozumieniem. Jednak to jest tylko i wyłącznie moje zdanie. Każdy ma prawo używanie tego co uważa za najlepsze dla niego

.
Pozdrawiam
-- 23 mar 2012 09:20 --
Galvatron pisze:Przy bieżącym starcie znowu miałem zwiechę - zamrożony kursor na czarnym tle i ciągłe światło diody HDD:
Dokładna specyfikacja maszyny:
CPU: Pentium IV 3,06GHz HT ("Northwood", 512KB L2, FSB 533);
Płyta główna: Epox P4X400D (chipset VIA P4X400);
RAM: GoodRAM 1GB + 512MB DDR400;
GPU: Galaxy 7300GT Zalman Edition;
HDD: Seagate Barracuda 7 120GB 2MB cache (ST3120022A);
Nagrywarka: LG HL-DT-ST DVD-RAM GH22NP21;
Napęd: LiteOn ATAPI DVD D DH16D2P
PSU: Modecom MC-350W
lspci: http://pastebin.com/HcUBfBuq
dmesg: http://pastebin.com/F36r5Ckx
kern.log: http://pastebin.com/pVcafK9p
Witaj
Najgorsze jest to, że w logach - przynajmniej Ja - nie widzę nic niepokojącego - odnośnie omawianego problemu. Widzę jednak, że opisywane przez Ciebie zjawisko prawdopodobnie związane jest z przejściem z trybu read-only, do read-write i ustawienia parametrów jurnalingu, a zatem w tym momencie mamy jeszcze "spokój":
Kod: Zaznacz cały
Mar 22 20:12:37 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
Mar 22 20:12:37 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda3): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
Jednak już po ustawieniu parametrów commit=0, brak kolejnych etapów logowania.
Kod: Zaznacz cały
483.Mar 22 20:13:20 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0
484.Mar 22 20:13:24 ext73-kernel kernel: EXT4-fs (sda3): re-mounted. Opts: commit=0
Zatem można przypuszczać, ze to ustawienie jurnalingu skutkowało jakimś problem, albo po stronie sterownika ext4, albo pata_via, albo samego kontrolera na płycie, czy w końcu dysku.
Zrobimy tak, że Ja zrobię skrypt, który ustawi wartość commit na 6, a zatem zapisywanie danych do dziennika będzie następować co 10 minut. Zobaczymy, czy to coś da. Ponadto kolejnym efektem ubocznym, że tak to określe powinno być … dość odczuwalne podniesienie wydajności dysku

. Przynajmmniej Ja u siebie to testuje [tyle ze ustawiłem te wartkości w trybie AC na 3, a bateria nadal 6] i w połączeniu z moim skryptem rh-turbo skutkuje znacznym podniesieniem szybkości odczyty z dysku. Wynika to z odczytu większych „paczek” i bark „straty” czasu na zapisywanie do dziennika. Oczywiście może rodzić to w skrajnych sytuacjach problemy, np. przy hard-resecie utrata ostatnio zapisywanych danych, ale jest to dość małe ryzyko.
Pozdrawiam
-- 23 mar 2012 11:56 --
PS. widzę, że ten efekt poprawy wydajności dysku [parametr commit] jest bardzo "kapryśny". Na jednych maszynach odczuwalny, na innych praktycznie nie ... widać bardzo zależne od wydajności dysku/kontrolera.
Pozdrawiam
-- 23 mar 2012 15:48 --
Nowe kernel v18.3 powinny być odczuwalnie wydajniejsze i bardziej responsywne. Przykładowo udało mi się tak zmodyfikować konfiguracje kernel 3.2.12, że jest na identycznym poziomie responsywności, co v19.0 [mój testowy] bazujący na Linux-3.3.0

. Choć tamten nadal jest wydajniejszy ... ale na niego przyjdzie czas - jak poprawią kluczowe błędy.
Pozdrawiam