Kernele stabilne wersja v22.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v22.x - atom oraz K8

Post autor: quatrolibro »

NetBit73, po włączeniu skryptu "monitor systemu" pokazuje się okienko z pomiarami a potem przez kilkanaście sekund muli ( kursor porusza się skokami, podobnie otwieranie i przesuwanie okien) aż w końcu wszystko staje na amen, nic nie można wywołać z klawiatury, tylko brutalne wyłączenie pomaga. Nigdy nie miałem przez prawie 2 lata używania Linuxa takiej przygody (nie licząc ( tfu tfu ) zwisów na starcie pod v21.x . Było na "używanym" systemie (Powertop, Dolphin, Firefox 4 karty) jak i czystym, zaraz po starcie, na baterii. Nigdy wcześniej nie używałem tego skryptu, nawet nie widziałem go wcześniej w Twojej skryptotece, pozostałe odpalałem nie raz i jest wszystko OK.
Coś sprawdzić, coś podesłać ? Może czegoś mi brakuje w systemie żeby to działało ?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2013, 16:19 przez quatrolibro, łącznie zmieniany 1 raz.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

NetBit73 pisze:
sokarsg-1 pisze:
No to sprawdź, właśnie wrzucam na serwer nową wersję. To co potrzebujesz jest w mojej skryptotece:)
GOTOWE, już jest na serwerze.
Wzielem sobie puscilem stale czyszczenie na 44% , w oknie wyskoczylo mi na poczatku po cat.... ze nie ma takiego pliku, nie zdarzylem skopiowac calosci :(

EDIT:
Az sprawdzilem, monitor systemu wisi sobie otwarte 4 przegladarki a w nich po jakie 10 kart, program pocztowy, kate, dolphin i pare jeszcze programow - nic nie muli.

EDIT 2:
Caly czas mam uruchomiony bash z monitorem, dalej nic nie muli :P ponad godzine

EDIT 3:
Wylaczylem basha, dalej nie mulil ale mam propozycje do skryptow, nie mialem w nim wynikow sensor.
zastosowalem

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install lm-sensors
potem

sudo sensors-detect
tu dawalem wszedzie y [Yes]
pominelem

sudo service module-init-tools start
bo komenda

sensors
ladnie mi wyswietlila

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +65.0°C  (crit = +98.0°C)
temp2:        +65.0°C  (crit = +98.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +64.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0:         +64.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:         +62.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2:         +61.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3:         +60.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Mialem to zainstalowane we wczesniejszych wersjach, teraz pod 12.10 zapomnialem ponownie zainstalowac, dlatego bash nic nie pokazywal.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
pj866339
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: pj866339 »

Witam. Na wstępie podziękowania dla Ext73 oraz NetBit73 za dobre skrypty i kernele.
1. W najnowszej wersji skryptu nie mogę pobrać kernela w wersji 22.1 dla 32bit. Jeśli jest możliwość to proszę o podanie bezpośrednich linków do pobrania, lub poprawę w skrypcie.
2. Czy w kolejnych wersjach kernela mógłby być wprowadzony scheduler BFS (CPU)?
3. Czy kernele z linii płatnej podniosłyby wydajność przy współpracy z Intel Pentium Dual-Core T3400?
4. Podczas wybudzania komputera ze stanu uśpienia procesor jest obciążany procesami kworker i ksoftirqd.
Konfiguracja sprzętowa:
Laptop Asus F5SL
Procesor Intel Pentium Dual Core T3400
4GB RAM, Xubuntu 12.10 32bit, Problem występuje na każdym kernelu.
lspci:

00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems 671MX
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems SiS968 (rev 01)
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems 5513 IDE Controller (rev 01)
00:03.0 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.1 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.3 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 2.0 Controller
00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems 191 Gigabit Ethernet Adapter (rev 02)
00:05.0 IDE interface: Silicon Integrated Systems SATA Controller / IDE mode (rev 03)
00:06.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge
00:07.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge
00:0f.0 Audio device: Silicon Integrated Systems Azalia Audio Controller
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices nee ATI RV620 (Mobility Radeon HD 3400 Series)
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
Sterowniki jakich używam to tylko otwarte.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

lalibre pisze:
Shevchenko1987 pisze:Wygląda to na brak synchronizacji pionowej, ale nie daje 100% pewności.
włączone lub wyłączone daje ten sam efekt
Powiem tak na tym filmiku nic nie widzę = nie widać żadnej płynności ani jej braku = to zrzut i tylko na mega mocnej maszynie byłby idealnie płynny i pokazał nieprawidłowości. W takiej sytuacji należy dokonać nagrania zewnętrznym urządzeniem, np. kamerą, telefonem, etc.

Podejrzewam, że Unity - a tu Compiz przede wszystkim jest na tyle mało wydajny, a maszyna na tyle słaba, że po prostu "nie wyrabia" przy rozdzielczości FullHD. Tu bowiem cała grafika jest renderowana przez układ graficzny i jeśli jest on słaby, niestety dochodzimy do pewnej granicy, którą na ten moment ciężko będzie pokonać przy danym środowisku. Być może pod KDE i nowszych kernelach + np. Mesie 9.1 wydajność będzie już na tyle dobra, że uda się tu zapewnić celowaną płynność środowiska ... być może nawet pod Unity.

Pozdarwiam

-- 17 lut 2013 20:49 --
Shevchenko1987 pisze:ext73, wczoraj popracowałem na baterii (od dłuższego czasu tego nie robiłem) i jestem pod wrażeniem, bo po odpaleniu PowerTop zużycie prądu na mojej maszynie wynosiło ~13-18W co jest świetnym wynikiem, gdy na genericu nie szło zejść poniżej 20. :-) Moja maszyna jest oparta na "bebechach" AMD jeszcze wtedy mało oszczędnych jeśli chodzi o zużycie energii, ale widać "DA SIĘ" poprawić te niedoskonałości :mrgreen: Ustawienia na jakich korzystałem z baterii: ekran na połowę jasności, włączone efekty graficzne, odpalone: Kmail, Kadu i Opera. Także ukłon w stronę twórcy :clap:

Jednak nie ma róży bez kolców. ;-) Przy odłączonym kablu cały czas co chwilę wyłącza się karta dźwiękowa co dało się zauważyć "pstrykaniem" w głośnikach. O ile przy pracy na baterii to zrozumiałe to po ponownym podpięciu dalej sytuacja się powtarzała co normalne już nie było. Pomaga jedynie restart maszyny żeby "pstrykanie" ustąpiło. Szukałem w twoim APM czegoś odnośnie karty dźwiękowej, ale nic tam nie widzę. Jeśli możesz przyjrzyj się sprawie. :roll:

Moja karta to:

00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5000 Series]
Zobacz Pan czy na zasilaniu AC powertop pokazuje wszytko na Bad - tak powinno. Wskazana przez Ciebie sytuacja opisuje przypadek gdy tak się nie dzieje = pci pozostaje na Good.

Pozdarwiam

-- 17 lut 2013 21:07 --
pj866339 pisze:Witam. Na wstępie podziękowania dla Ext73 oraz NetBit73 za dobre skrypty i kernele.
1. W najnowszej wersji skryptu nie mogę pobrać kernela w wersji 22.1 dla 32bit. Jeśli jest możliwość to proszę o podanie bezpośrednich linków do pobrania, lub poprawę w skrypcie.
2. Czy w kolejnych wersjach kernela mógłby być wprowadzony scheduler BFS (CPU)?
3. Czy kernele z linii płatnej podniosłyby wydajność przy współpracy z Intel Pentium Dual-Core T3400?
4. Podczas wybudzania komputera ze stanu uśpienia procesor jest obciążany procesami kworker i ksoftirqd.
Konfiguracja sprzętowa:
Laptop Asus F5SL
Procesor Intel Pentium Dual Core T3400
4GB RAM, Xubuntu 12.10 32bit, Problem występuje na każdym kernelu.
lspci:

00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems 671MX
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems SiS968 (rev 01)
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems 5513 IDE Controller (rev 01)
00:03.0 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.1 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.3 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 2.0 Controller
00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems 191 Gigabit Ethernet Adapter (rev 02)
00:05.0 IDE interface: Silicon Integrated Systems SATA Controller / IDE mode (rev 03)
00:06.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge
00:07.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge
00:0f.0 Audio device: Silicon Integrated Systems Azalia Audio Controller
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices nee ATI RV620 (Mobility Radeon HD 3400 Series)
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
Sterowniki jakich używam to tylko otwarte.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
ad. 1 Na teraz jeszcze nie mam build`ów 32 bitowych - zbuduje do kilku dni. Co do wersji 32 bitowych - krenele z serii v23.x będą ostatnimi, w przypadku których będę wspierał architekturę 32 bitową - to samo tyczy się sterowników. Od kreneli v24.x [Linux-3.9] już tylko 64 bity.

ad. 2 Na pewno nie będzie - na teraz - BFS = odczulany spadek wydajności [przede wszystkim wine] oraz spadek responsywności przy 100 % obciążeniu każdego rdzenia/wątku procesora. Znaczne skoki wydajności - dość trudno ustabilizować ["spłaszczyć" przebieg krzywej wydajności] prace systemu pod tym schedulerem.

ad. 3 Na teraz nie jestem tego pewny - trzeba zapytać Kolegę NetBit73 - testował wersje i7 ;). Myślę,z e teoretycznie mogła by nastąpić poprawa, ale w praktyce nie sprawdzałem na architekturach innych niż Sandy i Ivy Bridge - mowa o linii i7.

ad. 4 co mam przez to rozumieć ? 100 % obciążenie systemu ?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
pj866339
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pj866339 »

Witam ponownie, teraz kolejny raz wykonałem test pod kernelem v22 i generic [3.5], i wszystko się uspokoiło [na kernelu Ext73], a problem był od wielu miesięcy, również na Waszym kernelu , a obecnie zniknął. Zauważyłem jednak, że na genericu i innych jądrach, np. karta WiFi jest aktywna po wybudzeniu, a na kernelu v22 wszystko jest jakby wyłączone, i po wybudzeniu jest aktywowane, co może mieć wpływ na brak obciążenia CPU przez wymienione wyżej procesy. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony efektem Waszej pracy, w przyszłości należy się Wam nagroda, bo to jest nieprawdopodobne, że wreszcie działa poprawnie. Dzięki Ext73 i NetBit73 jeszcze raz. Co do architektury x86-64 - nie ma problemów z obsługą niektórych programów, jeśli posiada się odpowiednie biblioteki? Odpowiadając na pytanie, tak było to stałe obciążenie 100% procesora ze spadkami do ~85%, można było o tym poczytać na forach zagranicznych. Dzięki za odpowiedź na pytania. Teraz oczekuję na najnowsze paczki, a w przyszłości planuję również jakiś datek dla Was.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Mam nadzieję, że jeszcze lepsze "odczucia' i rezultaty pojawią się po zainstalowaniu kernela v22.1 ... zbudowałem je tak, aby w jeszcze większym stopniu wykorzystywały cały możliwy potencjał zarządzania energia przez ACPI = system pod v22.1 powinien pobierać mniej energii i lepiej zarządzać zasobami, niż pod v22.0. Obecnie pracuje też nad kernel z linii v23.x [Linux-3.8.x] - to dodatkowe możliwości, choć prawdziwy skok jakościowy pojawi się z v24.x [Linux-3.9.x], ale te i kolejne będę budował już wyłącznie dla 64 bitowych systemów.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Antyhaker
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Antyhaker »

A jeśli można zapytać, dlaczego tylko x64? Kwestia czasu, czy czegoś innego?
Ludzie żyją otoczeni przez to, co przyjęli za prawidłowe i prawdziwe. Tak właśnie określają "rzeczywistość". To wszystko jednak może być zwykłą iluzją. Generalnie, można założyć, że ludzie żyją w świecie swoich własnych przekonań.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Bo mimo, iż wersja 32-bitowa jest wciąż wersją rekomendowaną przez Ubuntu (co miało się zmienić od tego wydania) to przecież większość ma już procesory 64-bitowe. Druga sprawa to wydajność co potwierdza w testach portal Phoronix. Trzecia sprawa to czas kolegi ext73. ;-)

-- 18 lut 2013 08:20 --
e X t 7 3 pisze:Zobacz Pan czy na zasilaniu AC powertop pokazuje wszytko na Bad - tak powinno. Wskazana przez Ciebie sytuacja opisuje przypadek gdy tak się nie dzieje = pci pozostaje na Good.
Sprawdziłem wczoraj. Odłączyłem kabel, popracowałem na baterii, podłączyłem AC, odpaliłem powertop i wszystko na bad. Błąd nie wystąpił. Tylko w sobotę motyw był trochę inny, bo odpaliłem laptopa od razu z baterii. Dzisiaj powtórzę i zobaczymy. ;-)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem tak udostępniłem 32-bitowe wersje kerneli v22.1.

Co do 32-bitowych wersji ... to z jednej strony właśnie kwestia czasu [jego braku], z driguej w sumie już dojścia do granicy optymalizacji dla tej architektury. Po prostu już ciężko coś wyciągnąć z takich kerneli - fakt są szybsze od generyków, ale na takiej samej maszynie system pracuje nieporównywalnie słabiej niż z dobrze zoptymalizowanym kernelem 64 bitowym. Tyczy się to gównie responsywności, choć i w wydajności potrafi być mocno odczuwalne.

-- 18 lut 2013 08:46 --
Shevchenko1987 pisze:Sprawdziłem wczoraj. Odłączyłem kabel, popracowałem na baterii, podłączyłem AC, odpaliłem powertop i wszystko na bad. Błąd nie wystąpił. Tylko w sobotę motyw był trochę inny, bo odpaliłem laptopa od razu z baterii. Dzisiaj powtórzę i zobaczymy. ;-)
Właśnie tak pomyślałem, że system nie przestawił prawidłowo działania z tryby na baterii do trybu na AC ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

"Popełniłem poradnik" dla zmiany Xorga z wersji 1.11 do wersji 1.13 zawartej w repozytoriach Ubuntu. Wydawałoby się prosta rzecz, a trochę nerwów potrafi utruć. Link do poradnika -->> viewtopic.php?f=146&p=941869#p941869
Może komuś się przyda. Polecam szczególnie tym u których występują freezy (zamrożenia) ekranu przez wadliwą wersje Xorga 1.11 współpracującego z zamkniętymi sterownikami AMD. U mnie od czasu aktualizacji problem znikł. Pozdrawiam ;-)
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

quatrolibro pisze:NetBit73, po włączeniu skryptu "monitor systemu" pokazuje się okienko z pomiarami a potem przez kilkanaście sekund muli ( kursor porusza się skokami, podobnie otwieranie i przesuwanie okien) aż w końcu wszystko staje na amen, nic nie można wywołać z klawiatury, tylko brutalne wyłączenie pomaga. Nigdy nie miałem przez prawie 2 lata używania Linuxa takiej przygody (nie licząc ( tfu tfu ) zwisów na starcie pod v21.x . Było na "używanym" systemie (Powertop, Dolphin, Firefox 4 karty) jak i czystym, zaraz po starcie, na baterii. Nigdy wcześniej nie używałem tego skryptu, nawet nie widziałem go wcześniej w Twojej skryptotece, pozostałe odpalałem nie raz i jest wszystko OK.
Coś sprawdzić, coś podesłać ? Może czegoś mi brakuje w systemie żeby to działało ?
U nikogo nie zauważyłem podobnego zachowania, nawet pod wirtualną maszyną jak odpalam na bardzo niskich zasobach to dalej pracuję płynnie.
a dmesg co na to?
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

@Shevchenko1987
W ww poradniku warto chyba dodać, że z Xorgiem 1.13 nie działają Catalysty Legacy (do LTSa to raczej xorg 1.12.x)
pozdr, wk
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Fakt, o tym zapomniałem. Napiszę do moderatorów o prośbę edycji poradnika. ;-)
Awatar użytkownika
Antyhaker
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:Co do 32-bitowych wersji ... to z jednej strony właśnie kwestia czasu [jego braku], z driguej w sumie już dojścia do granicy optymalizacji dla tej architektury. Po prostu już ciężko coś wyciągnąć z takich kerneli - fakt są szybsze od generyków, ale na takiej samej maszynie system pracuje nieporównywalnie słabiej niż z dobrze zoptymalizowanym kernelem 64 bitowym. Tyczy się to gównie responsywności, choć i w wydajności potrafi być mocno odczuwalne.
Problem z tym że Linux x64 nie chce działać przy Windowsie x64, lub odwrotnie ;p
Ludzie żyją otoczeni przez to, co przyjęli za prawidłowe i prawdziwe. Tak właśnie określają "rzeczywistość". To wszystko jednak może być zwykłą iluzją. Generalnie, można założyć, że ludzie żyją w świecie swoich własnych przekonań.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Problem z tym że Linux x64 nie chce działać przy Windowsie x64, lub odwrotnie ;p
A to niby od kiedy? Ja mam Kubuntu 64-bit oraz Windowsa 7 64-bit i oba działają bez zająknięcia. W ogóle to skąd ten pomysł, bo mało nie spadłem z krzesła jak to przeczytałem ;-)
Awatar użytkownika
Antyhaker
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

No stąd że wystarczy przeglądnąć forum, znaleźć mój post stary i tak mi tam napisano xD

viewtopic.php?f=127&t=162846&start=20
"Dlaczego 32bitowy, ponieważ też muszę cierpieć na swoim laptopie z 4GB ramu bo z nieznanego mi powodu dwa systemu 64 bitowe albo 32 bitowe nie działają, a chcąc działać na jednym i drugim. Myślałem że coś się zmieni z 12.10 ale nic nowego się nie stało, bug chyba był zgłoszony ale nie wiem czy coś z tym zrobili." ;p
W takim razie skoro działają, odpisz w wątku i pomóż rozwiązać problem xD
PietroZ
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: PietroZ »

Antyhaker pisze:No stąd że wystarczy przeglądnąć forum, znaleźć mój post stary i tak mi tam napisano xD

viewtopic.php?f=127&t=162846&start=20
"Dlaczego 32bitowy, ponieważ też muszę cierpieć na swoim laptopie z 4GB ramu bo z nieznanego mi powodu dwa systemu 64 bitowe albo 32 bitowe nie działają, a chcąc działać na jednym i drugim. Myślałem że coś się zmieni z 12.10 ale nic nowego się nie stało, bug chyba był zgłoszony ale nie wiem czy coś z tym zrobili." ;p
W takim razie skoro działają, odpisz w wątku i pomóż rozwiązać problem xD
Więc najlepszym rozwiązaniem na tę chwilę jest instalacja 32 bitowego windowsa ;-)
Dell E6410 | i5-560M | 4GB DDR3 | Intel GMA | M5S 256GB SSD | Broadcom BCM43224
Linux user #483062 | Ubuntu user #24405
garhuy.blogspot.com | www.ubueasy.xorg.pl
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Masz chyba źle rozplanowane partycje. Bo u mnie Windows 7 Professional 64 bit był stawiany jako pierwszy i wszystko działa prawidłowo. Nieważne jaki system bym obok niego zainstalował, a było wiele. Daj nam podgląd partycji z programu Gparted.
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: quatrolibro »

NetBit73 pisze:U nikogo nie zauważyłem podobnego zachowania, nawet pod wirtualną maszyną jak odpalam na bardzo niskich zasobach to dalej pracuję płynnie.
a dmesg co na to?
Spróbowałem trzeci raz, to samo, totalny zwis, na etapie zacinania się kursora udało mi się enterem uruchomić dmesg w konsoli, wypluł błędy związane z touchpadem kilka linijek chyba tej samej treści, potem już nic się nie dało zrobić. Nic się nie zapisuje w logach, nawet to co zobaczyłem w konsoli przepadło.

Tak myślałem że to tylko moja przypadłość. Podejrzany jest i8k driver którym próbowałem utemperować dellowy wiatrak. Nie ogarniam działania tego czegoś ale jako że chłodzenie jakby rzadziej chodzi i częściej się wyłącza gdy nie jest potrzebne, na razie nie usuwam. Sensors podaje wskazania i8k-virtual-0 z temp i absurdalną prędkością wentylatora a w odpalonym ze skryptu monitorze jest samo i8k-virtual-0 bez pomiarów, stąd moje przypuszczenie.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Czy apparmor dalej ma być wyłączony w autostarcie?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”