Kernele stabilne wersja v22.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
Moderator: e X t 7 3
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Kernele testowe wersja v22.x - atom oraz K8
NetBit73, po włączeniu skryptu "monitor systemu" pokazuje się okienko z pomiarami a potem przez kilkanaście sekund muli ( kursor porusza się skokami, podobnie otwieranie i przesuwanie okien) aż w końcu wszystko staje na amen, nic nie można wywołać z klawiatury, tylko brutalne wyłączenie pomaga. Nigdy nie miałem przez prawie 2 lata używania Linuxa takiej przygody (nie licząc ( tfu tfu ) zwisów na starcie pod v21.x . Było na "używanym" systemie (Powertop, Dolphin, Firefox 4 karty) jak i czystym, zaraz po starcie, na baterii. Nigdy wcześniej nie używałem tego skryptu, nawet nie widziałem go wcześniej w Twojej skryptotece, pozostałe odpalałem nie raz i jest wszystko OK.
Coś sprawdzić, coś podesłać ? Może czegoś mi brakuje w systemie żeby to działało ?
Coś sprawdzić, coś podesłać ? Może czegoś mi brakuje w systemie żeby to działało ?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2013, 16:19 przez quatrolibro, łącznie zmieniany 1 raz.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
Wzielem sobie puscilem stale czyszczenie na 44% , w oknie wyskoczylo mi na poczatku po cat.... ze nie ma takiego pliku, nie zdarzylem skopiowac calosciNetBit73 pisze:sokarsg-1 pisze:
No to sprawdź, właśnie wrzucam na serwer nową wersję. To co potrzebujesz jest w mojej skryptotece:)
GOTOWE, już jest na serwerze.

EDIT:
Az sprawdzilem, monitor systemu wisi sobie otwarte 4 przegladarki a w nich po jakie 10 kart, program pocztowy, kate, dolphin i pare jeszcze programow - nic nie muli.
EDIT 2:
Caly czas mam uruchomiony bash z monitorem, dalej nic nie muli

EDIT 3:
Wylaczylem basha, dalej nie mulil ale mam propozycje do skryptow, nie mialem w nim wynikow sensor.
zastosowalem
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install lm-sensors
sudo sensors-detect
pominelem
sudo service module-init-tools start
sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +65.0°C (crit = +98.0°C)
temp2: +65.0°C (crit = +98.0°C)
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0: +64.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0: +64.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +62.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2: +61.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3: +60.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Witam. Na wstępie podziękowania dla Ext73 oraz NetBit73 za dobre skrypty i kernele.
1. W najnowszej wersji skryptu nie mogę pobrać kernela w wersji 22.1 dla 32bit. Jeśli jest możliwość to proszę o podanie bezpośrednich linków do pobrania, lub poprawę w skrypcie.
2. Czy w kolejnych wersjach kernela mógłby być wprowadzony scheduler BFS (CPU)?
3. Czy kernele z linii płatnej podniosłyby wydajność przy współpracy z Intel Pentium Dual-Core T3400?
4. Podczas wybudzania komputera ze stanu uśpienia procesor jest obciążany procesami kworker i ksoftirqd.
Konfiguracja sprzętowa:
Laptop Asus F5SL
Procesor Intel Pentium Dual Core T3400
4GB RAM, Xubuntu 12.10 32bit, Problem występuje na każdym kernelu.
lspci:
Sterowniki jakich używam to tylko otwarte.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
1. W najnowszej wersji skryptu nie mogę pobrać kernela w wersji 22.1 dla 32bit. Jeśli jest możliwość to proszę o podanie bezpośrednich linków do pobrania, lub poprawę w skrypcie.
3. Czy kernele z linii płatnej podniosłyby wydajność przy współpracy z Intel Pentium Dual-Core T3400?
4. Podczas wybudzania komputera ze stanu uśpienia procesor jest obciążany procesami kworker i ksoftirqd.
Konfiguracja sprzętowa:
Laptop Asus F5SL
lspci:
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems 671MX
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems SiS968 (rev 01)
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems 5513 IDE Controller (rev 01)
00:03.0 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.1 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 1.1 Controller (rev 0f)
00:03.3 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 2.0 Controller
00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems 191 Gigabit Ethernet Adapter (rev 02)
00:05.0 IDE interface: Silicon Integrated Systems SATA Controller / IDE mode (rev 03)
00:06.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge
00:07.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge
00:0f.0 Audio device: Silicon Integrated Systems Azalia Audio Controller
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices nee ATI RV620 (Mobility Radeon HD 3400 Series)
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Powiem tak na tym filmiku nic nie widzę = nie widać żadnej płynności ani jej braku = to zrzut i tylko na mega mocnej maszynie byłby idealnie płynny i pokazał nieprawidłowości. W takiej sytuacji należy dokonać nagrania zewnętrznym urządzeniem, np. kamerą, telefonem, etc.lalibre pisze:włączone lub wyłączone daje ten sam efektShevchenko1987 pisze:Wygląda to na brak synchronizacji pionowej, ale nie daje 100% pewności.
Podejrzewam, że Unity - a tu Compiz przede wszystkim jest na tyle mało wydajny, a maszyna na tyle słaba, że po prostu "nie wyrabia" przy rozdzielczości FullHD. Tu bowiem cała grafika jest renderowana przez układ graficzny i jeśli jest on słaby, niestety dochodzimy do pewnej granicy, którą na ten moment ciężko będzie pokonać przy danym środowisku. Być może pod KDE i nowszych kernelach + np. Mesie 9.1 wydajność będzie już na tyle dobra, że uda się tu zapewnić celowaną płynność środowiska ... być może nawet pod Unity.
Pozdarwiam
-- 17 lut 2013 20:49 --
Zobacz Pan czy na zasilaniu AC powertop pokazuje wszytko na Bad - tak powinno. Wskazana przez Ciebie sytuacja opisuje przypadek gdy tak się nie dzieje = pci pozostaje na Good.Shevchenko1987 pisze:ext73, wczoraj popracowałem na baterii (od dłuższego czasu tego nie robiłem) i jestem pod wrażeniem, bo po odpaleniu PowerTop zużycie prądu na mojej maszynie wynosiło ~13-18W co jest świetnym wynikiem, gdy na genericu nie szło zejść poniżej 20.Moja maszyna jest oparta na "bebechach" AMD jeszcze wtedy mało oszczędnych jeśli chodzi o zużycie energii, ale widać "DA SIĘ" poprawić te niedoskonałości
Ustawienia na jakich korzystałem z baterii: ekran na połowę jasności, włączone efekty graficzne, odpalone: Kmail, Kadu i Opera. Także ukłon w stronę twórcy
![]()
Jednak nie ma róży bez kolców.Przy odłączonym kablu cały czas co chwilę wyłącza się karta dźwiękowa co dało się zauważyć "pstrykaniem" w głośnikach. O ile przy pracy na baterii to zrozumiałe to po ponownym podpięciu dalej sytuacja się powtarzała co normalne już nie było. Pomaga jedynie restart maszyny żeby "pstrykanie" ustąpiło. Szukałem w twoim APM czegoś odnośnie karty dźwiękowej, ale nic tam nie widzę. Jeśli możesz przyjrzyj się sprawie.
![]()
Moja karta to:Kod: Zaznacz cały
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40) 01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5000 Series]
Pozdarwiam
-- 17 lut 2013 21:07 --
ad. 1 Na teraz jeszcze nie mam build`ów 32 bitowych - zbuduje do kilku dni. Co do wersji 32 bitowych - krenele z serii v23.x będą ostatnimi, w przypadku których będę wspierał architekturę 32 bitową - to samo tyczy się sterowników. Od kreneli v24.x [Linux-3.9] już tylko 64 bity.pj866339 pisze:Witam. Na wstępie podziękowania dla Ext73 oraz NetBit73 za dobre skrypty i kernele.
Konfiguracja sprzętowa:
Laptop Asus F5SL
lspci:Sterowniki jakich używam to tylko otwarte.Kod: Zaznacz cały
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems 671MX 00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge 00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems SiS968 (rev 01) 00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems 5513 IDE Controller (rev 01) 00:03.0 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 1.1 Controller (rev 0f) 00:03.1 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 1.1 Controller (rev 0f) 00:03.3 USB controller: Silicon Integrated Systems USB 2.0 Controller 00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems 191 Gigabit Ethernet Adapter (rev 02) 00:05.0 IDE interface: Silicon Integrated Systems SATA Controller / IDE mode (rev 03) 00:06.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge 00:07.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems PCI-to-PCI bridge 00:0f.0 Audio device: Silicon Integrated Systems Azalia Audio Controller 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices nee ATI RV620 (Mobility Radeon HD 3400 Series) 02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
ad. 2 Na pewno nie będzie - na teraz - BFS = odczulany spadek wydajności [przede wszystkim wine] oraz spadek responsywności przy 100 % obciążeniu każdego rdzenia/wątku procesora. Znaczne skoki wydajności - dość trudno ustabilizować ["spłaszczyć" przebieg krzywej wydajności] prace systemu pod tym schedulerem.
ad. 3 Na teraz nie jestem tego pewny - trzeba zapytać Kolegę NetBit73 - testował wersje i7

ad. 4 co mam przez to rozumieć ? 100 % obciążenie systemu ?
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Xfce
Witam ponownie, teraz kolejny raz wykonałem test pod kernelem v22 i generic [3.5], i wszystko się uspokoiło [na kernelu Ext73], a problem był od wielu miesięcy, również na Waszym kernelu , a obecnie zniknął. Zauważyłem jednak, że na genericu i innych jądrach, np. karta WiFi jest aktywna po wybudzeniu, a na kernelu v22 wszystko jest jakby wyłączone, i po wybudzeniu jest aktywowane, co może mieć wpływ na brak obciążenia CPU przez wymienione wyżej procesy. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony efektem Waszej pracy, w przyszłości należy się Wam nagroda, bo to jest nieprawdopodobne, że wreszcie działa poprawnie. Dzięki Ext73 i NetBit73 jeszcze raz. Co do architektury x86-64 - nie ma problemów z obsługą niektórych programów, jeśli posiada się odpowiednie biblioteki? Odpowiadając na pytanie, tak było to stałe obciążenie 100% procesora ze spadkami do ~85%, można było o tym poczytać na forach zagranicznych. Dzięki za odpowiedź na pytania. Teraz oczekuję na najnowsze paczki, a w przyszłości planuję również jakiś datek dla Was.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Mam nadzieję, że jeszcze lepsze "odczucia' i rezultaty pojawią się po zainstalowaniu kernela v22.1 ... zbudowałem je tak, aby w jeszcze większym stopniu wykorzystywały cały możliwy potencjał zarządzania energia przez ACPI = system pod v22.1 powinien pobierać mniej energii i lepiej zarządzać zasobami, niż pod v22.0. Obecnie pracuje też nad kernel z linii v23.x [Linux-3.8.x] - to dodatkowe możliwości, choć prawdziwy skok jakościowy pojawi się z v24.x [Linux-3.9.x], ale te i kolejne będę budował już wyłącznie dla 64 bitowych systemów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Antyhaker
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
A jeśli można zapytać, dlaczego tylko x64? Kwestia czasu, czy czegoś innego?
Ludzie żyją otoczeni przez to, co przyjęli za prawidłowe i prawdziwe. Tak właśnie określają "rzeczywistość". To wszystko jednak może być zwykłą iluzją. Generalnie, można założyć, że ludzie żyją w świecie swoich własnych przekonań.
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Bo mimo, iż wersja 32-bitowa jest wciąż wersją rekomendowaną przez Ubuntu (co miało się zmienić od tego wydania) to przecież większość ma już procesory 64-bitowe. Druga sprawa to wydajność co potwierdza w testach portal Phoronix. Trzecia sprawa to czas kolegi ext73. 
-- 18 lut 2013 08:20 --

-- 18 lut 2013 08:20 --
Sprawdziłem wczoraj. Odłączyłem kabel, popracowałem na baterii, podłączyłem AC, odpaliłem powertop i wszystko na bad. Błąd nie wystąpił. Tylko w sobotę motyw był trochę inny, bo odpaliłem laptopa od razu z baterii. Dzisiaj powtórzę i zobaczymy.e X t 7 3 pisze:Zobacz Pan czy na zasilaniu AC powertop pokazuje wszytko na Bad - tak powinno. Wskazana przez Ciebie sytuacja opisuje przypadek gdy tak się nie dzieje = pci pozostaje na Good.

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem tak udostępniłem 32-bitowe wersje kerneli v22.1.
Co do 32-bitowych wersji ... to z jednej strony właśnie kwestia czasu [jego braku], z driguej w sumie już dojścia do granicy optymalizacji dla tej architektury. Po prostu już ciężko coś wyciągnąć z takich kerneli - fakt są szybsze od generyków, ale na takiej samej maszynie system pracuje nieporównywalnie słabiej niż z dobrze zoptymalizowanym kernelem 64 bitowym. Tyczy się to gównie responsywności, choć i w wydajności potrafi być mocno odczuwalne.
-- 18 lut 2013 08:46 --
.
Pozdrawiam
Co do 32-bitowych wersji ... to z jednej strony właśnie kwestia czasu [jego braku], z driguej w sumie już dojścia do granicy optymalizacji dla tej architektury. Po prostu już ciężko coś wyciągnąć z takich kerneli - fakt są szybsze od generyków, ale na takiej samej maszynie system pracuje nieporównywalnie słabiej niż z dobrze zoptymalizowanym kernelem 64 bitowym. Tyczy się to gównie responsywności, choć i w wydajności potrafi być mocno odczuwalne.
-- 18 lut 2013 08:46 --
Właśnie tak pomyślałem, że system nie przestawił prawidłowo działania z tryby na baterii do trybu na ACShevchenko1987 pisze:Sprawdziłem wczoraj. Odłączyłem kabel, popracowałem na baterii, podłączyłem AC, odpaliłem powertop i wszystko na bad. Błąd nie wystąpił. Tylko w sobotę motyw był trochę inny, bo odpaliłem laptopa od razu z baterii. Dzisiaj powtórzę i zobaczymy.

Pozdrawiam

- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
"Popełniłem poradnik" dla zmiany Xorga z wersji 1.11 do wersji 1.13 zawartej w repozytoriach Ubuntu. Wydawałoby się prosta rzecz, a trochę nerwów potrafi utruć. Link do poradnika -->> viewtopic.php?f=146&p=941869#p941869
Może komuś się przyda. Polecam szczególnie tym u których występują freezy (zamrożenia) ekranu przez wadliwą wersje Xorga 1.11 współpracującego z zamkniętymi sterownikami AMD. U mnie od czasu aktualizacji problem znikł. Pozdrawiam
Może komuś się przyda. Polecam szczególnie tym u których występują freezy (zamrożenia) ekranu przez wadliwą wersje Xorga 1.11 współpracującego z zamkniętymi sterownikami AMD. U mnie od czasu aktualizacji problem znikł. Pozdrawiam

U nikogo nie zauważyłem podobnego zachowania, nawet pod wirtualną maszyną jak odpalam na bardzo niskich zasobach to dalej pracuję płynnie.quatrolibro pisze:NetBit73, po włączeniu skryptu "monitor systemu" pokazuje się okienko z pomiarami a potem przez kilkanaście sekund muli ( kursor porusza się skokami, podobnie otwieranie i przesuwanie okien) aż w końcu wszystko staje na amen, nic nie można wywołać z klawiatury, tylko brutalne wyłączenie pomaga. Nigdy nie miałem przez prawie 2 lata używania Linuxa takiej przygody (nie licząc ( tfu tfu ) zwisów na starcie pod v21.x . Było na "używanym" systemie (Powertop, Dolphin, Firefox 4 karty) jak i czystym, zaraz po starcie, na baterii. Nigdy wcześniej nie używałem tego skryptu, nawet nie widziałem go wcześniej w Twojej skryptotece, pozostałe odpalałem nie raz i jest wszystko OK.
a dmesg co na to?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
@Shevchenko1987
W ww poradniku warto chyba dodać, że z Xorgiem 1.13 nie działają Catalysty Legacy (do LTSa to raczej xorg 1.12.x)
pozdr, wk
W ww poradniku warto chyba dodać, że z Xorgiem 1.13 nie działają Catalysty Legacy (do LTSa to raczej xorg 1.12.x)
pozdr, wk
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Fakt, o tym zapomniałem. Napiszę do moderatorów o prośbę edycji poradnika. 

- Antyhaker
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Problem z tym że Linux x64 nie chce działać przy Windowsie x64, lub odwrotnie ;pe X t 7 3 pisze:Co do 32-bitowych wersji ... to z jednej strony właśnie kwestia czasu [jego braku], z driguej w sumie już dojścia do granicy optymalizacji dla tej architektury. Po prostu już ciężko coś wyciągnąć z takich kerneli - fakt są szybsze od generyków, ale na takiej samej maszynie system pracuje nieporównywalnie słabiej niż z dobrze zoptymalizowanym kernelem 64 bitowym. Tyczy się to gównie responsywności, choć i w wydajności potrafi być mocno odczuwalne.
Ludzie żyją otoczeni przez to, co przyjęli za prawidłowe i prawdziwe. Tak właśnie określają "rzeczywistość". To wszystko jednak może być zwykłą iluzją. Generalnie, można założyć, że ludzie żyją w świecie swoich własnych przekonań.
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
A to niby od kiedy? Ja mam Kubuntu 64-bit oraz Windowsa 7 64-bit i oba działają bez zająknięcia. W ogóle to skąd ten pomysł, bo mało nie spadłem z krzesła jak to przeczytałemProblem z tym że Linux x64 nie chce działać przy Windowsie x64, lub odwrotnie ;p

- Antyhaker
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
No stąd że wystarczy przeglądnąć forum, znaleźć mój post stary i tak mi tam napisano xD
viewtopic.php?f=127&t=162846&start=20
"Dlaczego 32bitowy, ponieważ też muszę cierpieć na swoim laptopie z 4GB ramu bo z nieznanego mi powodu dwa systemu 64 bitowe albo 32 bitowe nie działają, a chcąc działać na jednym i drugim. Myślałem że coś się zmieni z 12.10 ale nic nowego się nie stało, bug chyba był zgłoszony ale nie wiem czy coś z tym zrobili." ;p
W takim razie skoro działają, odpisz w wątku i pomóż rozwiązać problem xD
"Dlaczego 32bitowy, ponieważ też muszę cierpieć na swoim laptopie z 4GB ramu bo z nieznanego mi powodu dwa systemu 64 bitowe albo 32 bitowe nie działają, a chcąc działać na jednym i drugim. Myślałem że coś się zmieni z 12.10 ale nic nowego się nie stało, bug chyba był zgłoszony ale nie wiem czy coś z tym zrobili." ;p
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Więc najlepszym rozwiązaniem na tę chwilę jest instalacja 32 bitowego windowsaAntyhaker pisze:No stąd że wystarczy przeglądnąć forum, znaleźć mój post stary i tak mi tam napisano xD

Dell E6410 | i5-560M | 4GB DDR3 | Intel GMA | M5S 256GB SSD | Broadcom BCM43224
Linux user #483062 | Ubuntu user #24405
garhuy.blogspot.com | www.ubueasy.xorg.pl
Linux user #483062 | Ubuntu user #24405
garhuy.blogspot.com | www.ubueasy.xorg.pl
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Masz chyba źle rozplanowane partycje. Bo u mnie Windows 7 Professional 64 bit był stawiany jako pierwszy i wszystko działa prawidłowo. Nieważne jaki system bym obok niego zainstalował, a było wiele. Daj nam podgląd partycji z programu Gparted.
-
- Serdeczny Borsuk
Spróbowałem trzeci raz, to samo, totalny zwis, na etapie zacinania się kursora udało mi się enterem uruchomić dmesg w konsoli, wypluł błędy związane z touchpadem kilka linijek chyba tej samej treści, potem już nic się nie dało zrobić. Nic się nie zapisuje w logach, nawet to co zobaczyłem w konsoli przepadło.NetBit73 pisze:U nikogo nie zauważyłem podobnego zachowania, nawet pod wirtualną maszyną jak odpalam na bardzo niskich zasobach to dalej pracuję płynnie.
a dmesg co na to?
Tak myślałem że to tylko moja przypadłość. Podejrzany jest i8k driver którym próbowałem utemperować dellowy wiatrak. Nie ogarniam działania tego czegoś ale jako że chłodzenie jakby rzadziej chodzi i częściej się wyłącza gdy nie jest potrzebne, na razie nie usuwam. Sensors podaje wskazania i8k-virtual-0 z temp i absurdalną prędkością wentylatora a w odpalonym ze skryptu monitorze jest samo i8k-virtual-0 bez pomiarów, stąd moje przypuszczenie.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Czy apparmor dalej ma być wyłączony w autostarcie?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.