Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: e X t 7 3 »

Galvatron pisze:Co się stało ze skryptem readahead-turbo?
Został "wcielony" w "lżejszej" formie do APM. Możesz Pan zaaplikować ten skrypt. Jeśli chciałbyś ostrzejsze ustawienia [pierwotne wartości readahead-turbo] mogę przywrócić ten skrypt.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Byłbym wdzięczny.:)
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Byłbym wdzięczny.:)
Oki zrobię to do jutra ;).

Jeszcze co do APM v1.8 ... na tę chwile jestem z niego mocno zadowolony. Jednak jeszcze muszę jutro parę testów przeprowadzić ... ale dzięki paru zabiegom udaje się maksymalnie oszczędzać prace dysków i przez to energię ... w stosunku np. do APM 1.5 spadki sięgają nawet 2 watt ;).

Udostępniłem skrypt APM v1.8 oraz deinstalator wszystkich wersji w/w skryptu. Nowy APM powinien zapewnić maksymalną oszczędność energii, poprawę responsywności i oszczędne gospodarowanie pracą dysków [w tym swapem na baterii], a także dodatkową próbę wprowadzenia układów wifi i eth w tryb oszczędności.

Ponadto zastawiam się nad skryptem wyłączającym pewne usługi [sysv i upstart] - celem poprawy wydajności, responsywności i oszczędności energii. Pod Ubuntu/Kubuntu 12.10 są problemy z poprawnym działaniem ssm, co znacznie utrudnia wielu userom zarządzanie usługami systemowymi ... jeśli znajdę czas to zrobię to. Zastawiam się czy nie dawać tego tylko jako bonus do płatnych kerneli ... ale zobaczę.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

Witam,
Nie wiem co się dzieje, ale jak zainstaluję Twój skrypt cpufreq to:
Gdy odłączę zasilanie częstotliwośc spada do 0,93 mhz i jest ok.
Pokrótkim czasie wędruje spowrotem do maksymalnych 2,27 MHZ i tak zostaje...
Procesor to core i3 M350 http://ark.intel.com/products/43529/Int ... e-2_26-GHz
APM zainstalowany, Twój kernel w wersji testowej też - jest ok, jedyna rada na Bug w dellach 1558 https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1007765
Wpisy w grubie też zrobione wg Twojego zalecenia.
System Xubuntu 12.04
Powertop melduje co następuje:

Kod: Zaznacz cały

The battery reports a discharge rate of 1.12 W
The estimated remaining time is 2 hours, 40 minutes

Summary: -nan wakeups/second,  -nan GPU ops/seconds, -nan VFS ops/sec and -0,0% CPU use

Usage       Events/s    Category       Description
            100,0%                      Device         Audio codec hwC0D0: IDT
              6,7%                      Device         Display backlight
              0,0 pkts/s                Device         Network interface: eth0 (r8169)
            100,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 5
            100,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 6
            100,0%                      Device         PCI Device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300 Series]
            100,0%                      Device         PCI Device: Ricoh Co Ltd MMC/SD Host Controller
            100,0%                      Device         PCI Device: Ricoh Co Ltd R5C832 PCIe IEEE 1394 Controller
            100,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2
            100,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller
            100,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller
            100,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller
            100,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller
            100,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio
            100,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port
              0,0 pkts/s                Device         Network interface: eth1 (wl)
              0,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller
              0,0%                      Device         USB device: EHCI Host Controller
              0,0%                      Device         USB device: Intel built in USB hub
              0,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1
              0,0%                      Device         PCI Device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 4
              0,0%                      Device         USB device: Laptop_Integrated_Webcam_2M (CN07RGXF724870630C7BA01)
              0,0%                      Device         USB device: Intel built in USB hub
              0,0%                      Device         USB device: EHCI Host Controller
Pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm jeśli skacze do maksymalnej wartości to coś musi zajmować "jego uwagę" ... zobacz na obciążenie w jakimś "monitorze systemu" [jak w KDE] - nie pamiętam, jak coś takiego się nazywa w XFCE, albo też z konsoli w top i sprawdź Pan, czy nadmiernie coś nie meczy procesora.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Witam,
Właśnie nic go nie męczy, widzę to na Conky standartowy Firefox max 6% potem dziwne rzeczy się dzieją. Po podłączeniu zasilania jest znowu 2,27 po odłączeniu zegar spada do 0.93 i zaczyna iść w górę ale dochodzi do 1,7 i tak już zostaje nawet po podłączeniu zasilania gdzie powinien skoczyć spowrotem do 2,27.
Dodatkowo pojawiają się błędy dysku odmontowywuje go i syslogu pojawiaja się wpisy typu:

EXT4-fs (sda2): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=600
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

pijetja pisze:Witam,
Właśnie nic go nie męczy, widzę to na Conky standartowy Firefox max 6% potem dziwne rzeczy się dzieją. Po podłączeniu zasilania jest znowu 2,27 po odłączeniu zegar spada do 0.93 i zaczyna iść w górę ale dochodzi do 1,7 i tak już zostaje nawet po podłączeniu zasilania gdzie powinien skoczyć spowrotem do 2,27.
Dodatkowo pojawiają się błędy dysku odmontowywuje go i syslogu pojawiaja się wpisy typu:

To nie błąd a celowe moje działanie [na bateri =600] na sieciowym powinno być > EXT4-fs (sda2): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0 ;) ... zrób Pan tak -odinstaluj cpufreqd i zainstaluj ponownie - zobaczymy.

Pozdarwiam

Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: Miras1990 »

Witam,
Wyłączyłem kartę graficzną AMD za pomocą "vgaswitcheroo" ponieważ na stronie AMD nie ma jeszcze sterowników dla Kubuntu 12.10. Pobór prądu spadł z 40W :pt36: na 17,9W, a gdy wyłączyłem wszystkie aplikacje które używam zazwyczaj to zauważyłem że pobór prądu wynosił 14,1W ;-). Jak na razie to jest najlepszy wynik jaki uzyskałem.
Zastosowałem wszystkie skrypty i wpisy w grubie jakie są dostępne w poradniku Pana eXt73. Poniżej znajdują się zrzuty ekranu z programu "powertop". Może ktoś wie co to są za błędy które znajdują się na drugim obrazku. Jeden związany jest z "cpufreq", a pozostałe nie znam.

http://images.tinypic.pl/i/00231/hle3v4bbsflo.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00231/kxp895jcmr7i.jpg

Dzięki za pomoc:-)
Pozdrawiam
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Telefon: Nokia Lumia 930
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj wygląda na to, ze nie działa zarządzanie energią na poziomie procesora ... stąd mamy bad przy zarządzaniu częstotliwością i na z wysokim prawdopodobieństwem powiązany z tym Bad dotyczący NMI Wachdog. Sprawdź w Biosie, czy zarządzanie energia procesora jest aktywne - powinien moc zmieniać częstotliwość, wyłączać rdzenie, etc. - w czasie pracy na baterii [mój cpufreqd]

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Witaj, sprawdziłem w biosie czy jest taka opcja i niestety nic takiego nie mam. Mogę tylko zmienić przełączanie karty graficznej z "Dynamic" na "Fixed", włączyć wirtualizację i na tym kończą się możliwości konfiguracyjne. W podpisie podany jest model i parametry laptopa, a co do biosu to jest najbardziej okrojona wersja jaką widziałem. Procesor ma cały czas częstotliwość 2133mhz, a wcześniej miał 800mhz, 1175mhz, 1900mhz i 2301mhz (tryb turbo 2,6Ghz).

Pozdrawiam
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Oczywiście mowa o baterii, tak ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Tak. Chodzi mi o to żeby jak najdłużej wytrzymał na baterii.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Miras1990 pisze:Tak. Chodzi mi o to żeby jak najdłużej wytrzymał na baterii.
Zatem jest coś nie tak. System widać nie widzi możliwości zmiany częstotliwości. Rozumiem, że cpufreqd właczone tak, to samo APM i wpisy w Grub ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:
Miras1990 pisze:Tak. Chodzi mi o to żeby jak najdłużej wytrzymał na baterii.
Zatem jest coś nie tak. System widać nie widzi możliwości zmiany częstotliwości. Rozumiem, że cpufreqd właczone tak, to samo APM i wpisy w Grub ?

Pozdrawiam
Tak wszystko jest włączone. Ściągnąłem najnowszą wersję: NeteXt'73 v3.50 i instalowałem wszystko z tamtąd.

Pozdrawiam;)

-- 8 stycznia 2013, o 21:36 --

Zmienię kernel na 21.6 i zobaczę co się stanie.

Pozdrawiam;-)
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

Aktualnie od zmiany dystrybucji na elementaryOS 0.2 (ponad miesiąc temu), problemów z owym zamrażaniem ekranu nie doświadczyłem, prawdopodobnie w moim przypadku wszystko rodziło KDE :)

Pozdrawiam :)
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Witam,
Zainstalowałem kernel
"3.6.11-ext73-f1-21.6-k8-ags-cfs"
i zrobiłem screeny na baterii oraz wyłączyłem wszystkie programy które używam podczas pracy i urządzenia takiej jak myszki, pendrive itd.

Po wyłączeniu karty graficznej AMD za pomocą "vgaswitcheroo":
http://i49.tinypic.com/6tn33n.jpg

Po 4 minutach:
http://i45.tinypic.com/v2ya6c.jpg

I po wykorzystaniu wentylatora 220mm z komputera PC (oczywiście podłączony do prądu, a nie do usb):
http://i50.tinypic.com/246owv9.jpg

Wentylator pracował później jeszcze przez 10 minut i temperatura spadła do 30C, ale pobór prądu nie spadł poniżej 9,76W ;-). Jeśli wykorzystałbym podkładkę chłodzącą to pewnie efekt byłby lepszy, ale jej nie mam jeszcze. Na samym końcu dodam screen z błędami jakie pokazał mi program "powertop".
Przy użyciu NeteXt'73 v3.50 zainstalowałem takie skrypty:
-intel microcode
-skrypt APM
-skrypt cpufreq
-wpisy w grubie

http://i50.tinypic.com/2mmy0hy.jpg

Procesor nie zmienia automatycznie częstotliwości tylko utrzymuje cały czas 2301MHz.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę napisać i ja sprawdzę czy działa.

Pozdrawiam;-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

To proszę może odinstaluj cpufreqd [przez NeteXt'73] i zobaczymy ... dziwne.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Widzę, że nie jestem odosobniony w problemach z CPUfreqd...
Poza tym Twoje wpisy w Grub na mojej maszynie powodują totalny freez jak włączam kompa na bakterii, włącza się normalnie podziała zdążę odpalić FF i zwis.... Jak wyjączę z guzika to nie słysze standartowego dzwięku zatrzymywanego dysku...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

pijetja pisze:Widzę, że nie jestem odosobniony w problemach z CPUfreqd...
Poza tym Twoje wpisy w Grub na mojej maszynie powodują totalny freez jak włączam kompa na bakterii, włącza się normalnie podziała zdążę odpalić FF i zwis.... Jak wyjączę z guzika to nie słysze standartowego dzwięku zatrzymywanego dysku...
hhmm a jaka maszyna ? W pierwszej kolejności, jakie wpisy, jeśli mają one charakter bardzo podstawowy,np: GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax", to oznacza że jest jakiś poważny problem na ACPI. Zatem albo środowisko w jakim pracujesz ma błędy, albo bios, albo nawet coś hardwarowo nie działa prawidłowo. Tu konieczne byłyby bardzo szczegółowe Informacje, w tym wynik dmesg, gdy to się dzieje.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Witam,
To jest związane z Acpi i z wpisem chyba jak sprawdziłem acpi_osi=Linux
Środowiski graficzne XFCE, może i błąd związany ze środowiskiem... sprawdzę ale na szybko...
Gdy mam wpisane acpi_osi=Linux to dmesg pojawiają mi się dodatkowo następujące linijki:

[Firmware Bug]: ACPI: BIOS _OSI(Linux) query honored via cmdline
Resztę sprawdzę wieczorem...
ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”