powrót do Windowsa?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
raven18
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: powrót do Windowsa?

Post autor: raven18 »

Mnie również nie stać :) . Dlatego używam Windows 2008 trial na 240 dni bo zwykła Vista ma maksymalnie tylko 60. Procesor PDC 2Ghz + 2GB ramu.
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: ignacy »

Ja czekam na trial Visty od jakiegoś czasu, ale się chyba nie doczekam.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Singel »

Ja mam Vistę w dwóch wersjach na 2 kompach i chodza dobrze ale pamięci mam po 4G i procki od 3 do 3.6G karty Gigabyte 8600GTS 256 MB a druga Galaxy 8600 GTS,troszke szybsza.Jak sie odpali Vistę to trza sparwdzić czy sa aktualizacje,bo jak sa to po zainstalowaniu sam sie komputer zrestaruje w trakcie np obróbki DVD.A program antywirusowy doliczyliście?i 90 % programów jest płatnych.Jeżeli stać was na nie to gratuluje.Jeżeli nie to jesteście złodziejami i tyle.Ubuntu jest wolne i coraz doskonalsze i za parę lat udział tego systemu znacząco wzrośnie.
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Wszystko płatne? LOL. GG (obojętnie, który klient) , OO.o, Gimp, FF, tuxguitar - wszystko mogę mieć za darmo. Do tego dostaję jakieś-tam nero razem ze sprzętem, a antywirusa też mogę mieć np AVG, który przy odrobinie przezorności nie puści do systemu syfu. W dodatku wybór zarówno komercyjnego jak i darmowego softu na Windowsa wciąż jest znacznie większy. Jak się czyta Twojego posta, to ma się wrażenie, że na Linuksa nie ma komercyjnych programów ;)

BTW.
Singiel - masz wersje 64bit?
Gigabyte GA-MA78G-DS3H,Athlon II x2 245@3.5 (Scythe Ninja 2+Tacens Ventus),Geil DDR2 Dual Ultra 800MHz 2GB,Samsung HD642JJ i HD500HI, ModeCom MC350
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

Ależ są ale nie używam ich bo sa super darmowe.A te programiki co wymieniasz do czego służą?Ściagnij sobie program do konwersji DVD,dodawnai napisów itp.Porządny program antywirusowy jest np Symateca czy Kasperski ewentualnie może być NOD 32.Reszta to chłam,pestka dla cyberprzestępców.ja na Viście w ogóle nie wchodze do Banku,bo nie czuje się w niej bezpieczny.Jeszce bardzo duzo programów i sterowników nie ma na Vistę.Zresztą życzę powodzenia nan nowej drodze życia z Vistą.każdy wszak ma wolny wybór.
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Jeszce bardzo duzo programów i sterowników nie ma na Vistę
Ja bym nieśmiało powiedział, będąc czepliwym, że więcej niż na Ubuntu.
Reszta to chłam,pestka dla cyberprzestępców
Jeżeli czujesz się taki bezpieczny na Ubuntu, to Twoja sprawa ;) Ja w ten mit bezpieczeństwa linuksa nie wierzę, bo najsłabszym ogniwem jest człowiek.
A te programiki co wymieniasz do czego służą?Ściagnij sobie program do konwersji DVD,dodawnai napisów itp
Dodawanie napisów i konwersja DVD to jest te "90%" programów? ;) Z resztą z tego co wiem, to kilka programów, które to potrafi jest.

A teraz znajdź na Ubuntu program, do "konwersji i obróbki" dźwięku, taki porządny, rozbudowany z GUI, a nie konsolowy wynalazek. Jest może jakiś do tagowania z rozbudowaną bazą (a nie taką jak ma easy tag)? Gdzie mogę sobie wrzucić bez problemów najnowsze enkodery ogg, mp3, flac i czego sobie zażyczę i dzielić i słuchać plików w tandemie cue+ape "z kopyta"? Znajdź też taki, który podzieli BEZ REKOMPRESJI tandem mp3+cue. Znajdź taki jak tau analyzer, żebym mógł sprawdźić czy kupiona używana płyta na pewno nie jest dobrą podróbką i jest w jakości CD, a nie jakimś stratnym formacie? ;)

Naprawdę długo możnaby się tak przekomarzać, ale mi się nie chce. Ubuntu ma swoje wady i zalety, ale dla mnie na dzień dzisiejszy, biorąc pod uwagę, że mój komputer to głównie centrum multimedialne, Ubuntu nie spełnia moich oczekiwań. Tyle. I nikt mnie nie przekona, że komputer Ubuntu to wymarzona maszyna multimedialna. Bo chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie postawił na tym np. HTCP ;)
Awatar użytkownika
Aristofeles
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Aristofeles »

To widać masz chyba małe pojęcie o tym ubuntu. Ja używam go do wszytkiego czego potrzebuję na lapku od pracy po filmy czasem jakies starsze gry.
A aplikacje co piszesz? Moze takich jak na windzie nie ma. Jaki problem albo Wine albo crossover i chodzi ci to wszytko jak na windowsie. Bo fakt faktem mało jest w niektórych sektorach aplikacji tak dobrych jak pod winda. Od tego jest WINE.
LInux jest bezpieczniejszy ponieważ ma inna architekture. To konto roota gwarantuje większe bezpieczeństwo niż jakikolwiek antywirus czy firewall. Zauważyłbym, że podobnie próbowano zrobić w Viscie.

Tam też żeby cos zrobić system pyta się po kilka razy. Irytujące.
Co do sprzętu. Ubuntu dużo nie odstaje czasem chyba jest lepiej niż z vista jeżeli chodzi o sprzęt. XP cięzko porównac. Chyba najlepszy mainstreamowy system jaki udał się Microsoftowi. Szczególnie po 2 service packu. Miodzo dla graczy, do obróbki tego czy owego. Wykrywa do dzisiaj prawie każdy sprzęt. Oczywiście pod względem bezpieczeństwa... To super system jak się go nie podłączy do neta.
HP Pavilion dv6151ea c2d 1,66, 2 gb ram, gf 7400 Kubuntu KDE 4.3
PC c2d 1,8ghz@2.4 ghz, 2 gb ram, gf8600, XP
PC P3 650mhz, 256 ram, gf 5500, Xubuntu + Fluxbox

kaaba
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: kaaba »

Może Ardour ? co prawda zbyt długo sie nim nie bawilem i nie wiem czy spelnia wszystkie twoje oczekiwania ale zdawał sie byc porządny i chyba ma trochę tych opcji. Jest od razu dodawany do ubuntu studio o ile sie nie mylę.
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

Ignacy,zamiast podnosić tu ludziom cisnienie to kup sobie tę Vistę i nie męcz ludzi.Jak cie nie stac to ci wyśle Crack:craz:Vista jest fajna jak ja sie uzywa raz w tygodniu z godzinę:razz:Ja nie widziałem jej u kumpla tylko ja mam i cuda z nią robiłem.jak już sie dorobisz to moge ci podpowiedzieć to i owo.Dla mnie Winda ze względu na bezbieczeństo to kiszka i tyle,a o linuksie rzeczywiście bardzo mało wiesz.Dawno powinieneś udoić sobie Vistę i jej używać.Wszak 85% Windowsiarzy ma lewy system:razz:Mam kolegę windowsowego maniaka,którego pasją jest kolekcjonowanie lewego oprogramowania.Ma nawet programy,które normalnie kosztuja po 40 tys zł.Dla mnie windziarze to piraci,bo poprostu na windzie inaczej sie nie da.
Awatar użytkownika
ignacy
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

A aplikacje co piszesz? Moze takich jak na windzie nie ma. Jaki problem albo Wine albo crossover i chodzi ci to wszytko jak na windowsie. Bo fakt faktem mało jest w niektórych sektorach aplikacji tak dobrych jak pod winda. Od tego jest WINE.
Ale dyskutujemy o natywnych aplikacjach, czyż nie? Ja wiem, że jest Wine, czasami używam np. foobara do w/w rzeczy i spisuje się świetnie. Linux nie może być tylko dodatkiem do Wine ;)
Ignacy,zamiast podnosić tu ludziom cisnienie to kup sobie tę Vistę i nie męcz ludzi.Jak cie nie stac to ci wyśle Crack
Nie chcesz, to nie musisz czytać tego tematu, skoro Ci tak "podnosi ciśnienie". Systemu nie będę piracił, "bo nie". Niektórzy wierzą w OpenSource, a ja w kapitalizm :D

A z resztą...
Awatar użytkownika
castor_troy
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: castor_troy »

ignacy, jesteś kolejnym na tym forum fanatykiem windowsa.
Po co się tu rejestrujecie skoro większość waszych postów jest o wyższości windowsa nad linuksem?
IMHO tylko zaśmiecacie to forum.
TUTAJ jest coś dla was.
kozlov
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: kozlov »

a ja to sobie myślę po cichutku gdzieś tam, że net ma łączyć a nie dzielić - niezależnie od użytkowanego systemu. chce wracać do windowsa - niech wraca. ja tam nikogo do tego linuksa nie mam zamiaru namawiać bo i po co? niech sam(a) się namówi. :)
EpoX 8PDA3 + Pentium 4 3 GHz (HT) + 2560 MB RAM + GF 7600GT + Microdia. Z Ubu normalnie nie działa tylko HP SJ 2400c.
Awatar użytkownika
castor_troy
Przyjaciel
Przyjaciel

Masz rację. Ale po co na forum jednego systemu wywyższać inny?
Forum mamy po to, aby sobie pomagać.
Awatar użytkownika
mths
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity

Post autor: mths »

otóż to. windows dla mas, linux tylko dla wybranych :craz:
w sumie nie lubie generalizowac, ale to się akurat sprawdza w przypadku windowsa - jest to system dla nieświadomego stada. GNU/Linux to system dla ludzi inteligentych i świadomy wybór, a nie 'bo w sklepie wciskali razem z komputerem to wziąłem'...

jakkolwiek, nie ma co się nakręcać, nadymać i podniecać. święta wojna linux vs. windows jest bezcelowa. szkoda naszego czasu na głupoty.

ps. komuno wróć! ;]
FreeBSD - live free or die.
Keep it simple, stupid.
Awatar użytkownika
castor_troy
Przyjaciel
Przyjaciel

MOCNE słowa, ale poniekąd tak to wygląda.
Aristarh

Post autor: Aristarh »

lukitd no to Cię zaskoczę cała rosyjska administracja przeszła na linuxy, jestem z Rosji więc wiem, linux jest prostszy od windows xp, po prostu win xp używałeś od dzieciństwa i się w nim obeznałeś, jeśli byś miał zacząć z winda xp i ubuntu na tym samym poziomie i zacząć się uczyć obsługi tu i tu na ubuntu pójdzie szybciej, ubuntu jest stabilniejszy, bezpieczniejszy, prostszy w użytku, dlatego cała rosyjska armia również przeszła na linuxy, w szkołach są w większości przypadków zainstalowane Linux Ubuntu, ATELinux, lub Gentoo mówisz, że Twoi znajomi informatycy nie chwalą linux'a ? Chyba tylko tacy co studiowali matmę i skończyli kursy na nauczyciela informatyki... ;D no to przejrzyjmy prasę i zobaczmy co w niej piszą odnośnie linux'a hmm :

ObrazekObrazek

Nawiasem mówiąc nawet rosyjski system odpalania rakiet jądrowych chcą postawić na linuksie :)

Ale wybacz skoro Twoi znajomi informatycy z kursem nauczyciela informatyki mówili, że linux jest zły to chyba przejdę na Windows XP który się zacina bo ma kaprys :)

http://www.youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ

obejrzyj ten filmik szczególnie zwróć uwagę na końcówkę :)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Najlepiej do Linuksa to namawia się kobiety - sprawdzone :razz: Twierdzą, że co za różnica na czym, byle był internet i gadu-gadu :-) Wydaje mi się, że większość osób (w tym tych, co wychwalili Windows w tym temacie), nie posiedzi zbyt długo na Linuksie z powodu gier, bo nie wierzę, że wszyscy są specjalistami i używają tak specjalistycznego oprogramownaia, że tylko muszą używać Windows. Co do linku, który podał Aristarh, trochę za czasów Windows 98 człowiek naoglądał się tych niebieskich ekranów :-D Pojawiały się one na tyle często, iż każde następne pojawienie się go, ani trochę mnie nie zaskakiwało, i zacząłem je traktować, jako rzecz naturalną przy pracy z tym systemem (ale wspominam go najmilej z wszystkich Windowsów).
Aristarh

Post autor: Aristarh »

Taak 98 to były czasy mój pierwszy komputer dostałem od babci na moje dziewiąte urodziny z windowsem 98 trochę mi się demo kozaków cieło, ale za to World Cup 98 chodził pięknie. Teraz na Ubuntu 8.04 zarzynam w CSS na moim trzecim kompie :D
Awatar użytkownika
mths
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity

Post autor: mths »

Jusko pisze:Najlepiej do Linuksa to namawia się kobiety - sprawdzone :razz:
dokładnie :D moje kobiety też nie widzą różnicy - więc po co przepłacać? ;]

tzn, może inaczej - widzą różnicę, ale zupełnie im nie przeszkadza. wręcz przeciwnie: wygląd, brak reklam, responsywność, stabilność. same plusy ;]
FreeBSD - live free or die.
Keep it simple, stupid.
Awatar użytkownika
Tieria
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Tieria »

mths pisze:widzą różnicę, ale zupełnie im nie przeszkadza. wręcz przeciwnie: wygląd, brak reklam, responsywność, stabilność. same plusy ;]
za to wszyscy kochamy linuksa ;p Ale nie zmuszajmy nikogo. Chce mieć tą viśte to niech kupuje i idzie.. gdzie chce. Prawda jest taka że do linuksa nie można zmusić. Używamy go bo wiemy jaki jest, a komuś kto całe życie widział wszystko w niebieskich barwach blue screena nie można wytłumaczyć że linux jest inny, bo zwyczajnie nie zrozumieć.

Za przykład może posłużyć mój znajomy. Opowieść jeszcze z czasów jego gimnazjum, gdy wiadomo same 5 i 6 miał, pierwszy haxior windy. Schody się zaczęły gdy szkoła dostała nową pracownię, a tam... OS X (Mac'i). Biedny poleciał w zdolnościach na 2 i 3. Swoją drogą OSX też fajny system ;].

Linuks (nie ważne jaki) to jednak nieco inny schemat myślenia niż na windzie. Sama struktura katalogów jest przecież inna o 180 stopni. I weź tu wytłumacz takiemu, gdzie on ma dysk D...

A co do win 98, to szczerze nigdy nie używałem.. poprostu mój poprzedni komputer (pamiętna 486DX2@66Mhz) nie trawiła windows 98 i używałem windows 95, ale podobnie miło wspominam te czasy. Ostatnio chciałem nawet na tym sprzęcie postawić jakiegoś *nix'a (netbsd albo coś) ale niestety nie mogłem nigdzie znaleźć do kupienia karty sieciowej na slot ISA..

Tak na podsumowanie chciałbym dodać, że wg mnie użytkownik windowsa potrafi obsługiwać tylko windows, natomiast po linuksie obsłużysz prawie wszystko.
Gentoo Linux / Gnome 2.22 / Compiz-fusion
Ubuntu 8.10 RC / Gnome 2.24
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”