EDIT:
Czy jakbym zrobił tak jak na obrazku poniżej to nic by się nie stało?

Tak było wcześniej

Przede wszystkim sprawdź jeszcze w ten sposób:
Czyli powinno być OKNajważniejsze funkcje programu Paragon Hard Disk Manager 8.5:
Partycjonowanie
Zmiana rozmiaru, przesuwanie, ukrywanie, łączenie, przywracanie i konwertowanie partycji bez ryzyka zniszczenia danych.
jeżeli jesteś pewien Paragon-a to działaj. Pewno nic się nie stanie ale pewien procent ryzyka jest.Krzychu95 pisze:To niedobrze, że muszę defragmentować, bo u mnie trwa to jakieś 2 do ... nie wiem ilu godzin. A jak tam w defragmentatorze pokarze że jest mniej więcej ok to bym nie musiał?
Ale jak Paragon przesuwa dane to nie trzeba defragmentować?
To OKPS. Heh pisze z LiveCD Ubuntu heh
EDIT:
A dane mam już na pendrivie
Bardzo rozsądnie.Krzychu95 pisze:Jutro to zrobię bo dziś komp jest potrzebny dość szybko, a jak jutro coś zepsuje to najwyżej zrobię format, wrzucę dane i nikt nie zauważy xD
Masz wszystko OKKrzychu95 pisze:Zainstalowałem Ubuntu!
Tylko jeden problem. Mianowicie jak ustawić aby Windows był pierwszy na liście do otwierania systemu. Nie wiem jak u was to wygląda, ale u mnie jest takie okienko i tam są systemu do wyboru
Ubuntu 8.10 karnel
Ubuntu 8.10 karnel(coś podobnego)
Ubuntu 8.10 karnel (coś podobnego)
Other system (czy tam OS)
Windows XP Profesional.
Jak by były potrzebne zdjecia to moge wrzucić.
Kod: Zaznacz cały
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
i zamiast 0 wpisujesz 3default 0
u Ciebie były 3 plus czwarty Windows## ## End Default Options ##
Nie to nie wymóg,pesymik pisze:Miałem zamiar podzielić dysk 320GB na
C(Vista) 40GB
D(pliki NTFS 180GB)
/ 8GB Ubuntu 8.10 lub Intrygująca Iranka
/home 10 GB
/swap 2GB
E(mp3) 40GB
F(dokumenty) 40 GB
ale widzę że wszyscy dają partycje linuxowe na koniec. Czy to jest wymóg? Czy swap też ma być na końcu?
Kod: Zaznacz cały
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
Mam rozumieć, że działa?Krzychu95 pisze:Dzięki.
Wiem jestem typowym użytkownikiem Windowsa, dla którego linuxowy terminal to czarna magia, ale sobie poszukam trochę w google i wędzie dobrze
Wygląda na to że robisz dobrze, ale w procesie instalacji instalator wymaga aby każdą partycję zamontować, "określonego głównego systemu plików" tzn. wskazać partycję / i punkt montowania tak samo partycję /home (60GB) i jej punkt montowania.Kolgejt pisze:Otóż mam pewien problem.Partyczje porobiłem(na początku miałem 1 dysk twardy podzielony na C(Windows), D(Dane) i E(Dane).Zrobiłem 3 partycje tzn. na system linuksa, home i swap, robiłem to w programie GParted. Kiedy instaluje Linuxa instalator każe mi wybrać partycje to ja wybieram ręcznie. Potem w okienku pokazuje mi się łącznie 6 partycji, czyli dysk C(Windows) NTFS, dysk D(Dane z WIndows'a) NTFS, dysk E(dane z WIndowsa) oraz 3 partycje - SWAP 2GB,partycja która miała być jako /home 60GB(ext3) oraz partycja na system 40GB(ext3). Wszystko ładnie pięknie, tak jak chciałem, klikam dalej a tu mi wyskakuje komunikat, że nie ma określonego głównego systemu plików i piszę, że mam to poprawić w menu partycjonowania, a ja nie wiem o co chodzi :O
Hmm. Ja też dałem default 4 chociaż mam tylko Viste i też działe bez problemuKrzychu95 pisze:Działa! Pięknie dzięki szefuńciu!
Tylko że zrobiłem tam 4 bo jeszcze pomiędzy tymi trzema Linuxami, a XP było takie coś jak Other OS, a tak to wszystko dobrze
To się ciesz, bo nie znasz dnia, ani godzinypesymik pisze:Hmm. Ja też dałem default 4 chociaż mam tylko Viste i też działe bez problemu
Ja zrobiłem tak:Kolgejt pisze:Otóż mam pewien problem.Partyczje porobiłem(na początku miałem 1 dysk twardy podzielony na C(Windows), D(Dane) i E(Dane).Zrobiłem 3 partycje tzn. na system linuksa, home i swap, robiłem to w programie GParted. Kiedy instaluje Linuxa instalator każe mi wybrać partycje to ja wybieram ręcznie. Potem w okienku pokazuje mi się łącznie 6 partycji, czyli dysk C(Windows) NTFS, dysk D(Dane z WIndows'a) NTFS, dysk E(dane z WIndowsa) oraz 3 partycje - SWAP 2GB,partycja która miała być jako /home 60GB(ext3) oraz partycja na system 40GB(ext3). Wszystko ładnie pięknie, tak jak chciałem, klikam dalej a tu mi wyskakuje komunikat, że nie ma określonego głównego systemu plików i piszę, że mam to poprawić w menu partycjonowania, a ja nie wiem o co chodzi :O
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości