Kernele testowe/stabilne wersja 15.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe/stabilne wersja 15.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

Jeśli chodzi o v.16.1 to do tego przewidziałem odrębny wątek i tam właśnie napisałem, że udało się rozwiązać (na razie obejść) problem budowy pakietów. Proszę odinstaluj w/w wersje, ściągnij nowy skrypt i go wykonaj. Powinno być ok.

PS. widzę, ze masz K8 ... zatem proszę poczekaj jakąś godzinę udostępnię nowe instalatory.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
roscibaldi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: roscibaldi »

Spróbowałem Twojego kernela na samsungu N145 i Debianie Wheezy. W stosunku do samodzielnie kompilowanego kernela wzrost wydajności zauważyłem we flashu - filmiki działają odrobinę lepiej, reszta chyba bez zmian. Zużycie baterii na min. podświetleniu, wifi i uruchomionej jednej karcie w chromium to ok. 6,5W wg powertop, przy bezczynności mniej. Ogółem jestem zadowolony, jeden tylko problem:
nie działa wybudzenie po uśpieniu, mam czarny ekran. Na kernelu 2.6.39.3 z repo Debiana nigdy nie było nawet pojedynczych przypadków niewybudzenia, podobnie po mojej kompilacji, podobnie na Ubuntu 10.04 i kernelu generic. W /etc/default/grub wpis

Kod: Zaznacz cały

acpi_backlight=vendor
mam. W czym rzecz?
(jeśli już się ten problem przewinął, to przepraszam, w wyszukiwarce nie znalazłem, a tematu nie śledzę na bieżąco)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

roscibaldi pisze:Spróbowałem Twojego kernela na samsungu N145 i Debianie Wheezy. W stosunku do samodzielnie kompilowanego kernela wzrost wydajności zauważyłem we flashu - filmiki działają odrobinę lepiej, reszta chyba bez zmian. Zużycie baterii na min. podświetleniu, wifi i uruchomionej jednej karcie w chromium to ok. 6,5W wg powertop, przy bezczynności mniej. Ogółem jestem zadowolony, jeden tylko problem:
nie działa wybudzenie po uśpieniu, mam czarny ekran. Na kernelu 2.6.39.3 z repo Debiana nigdy nie było nawet pojedynczych przypadków niewybudzenia, podobnie po mojej kompilacji, podobnie na Ubuntu 10.04 i kernelu generic. W /etc/default/grub wpis

Kod: Zaznacz cały

acpi_backlight=vendor
mam. W czym rzecz?
(jeśli już się ten problem przewinął, to przepraszam, w wyszukiwarce nie znalazłem, a tematu nie śledzę na bieżąco)
hmm dziwne ... czy widać jakieś komunikaty ? Czemu nie masz obok acpi_back... wpisu acpi_osi=Linux ? ... mój kernel ma włączone pełne ACPI ... jeśli nie zostanie aktywowane to mogą być problemy ... hmm może Debian ma jakieś inne skrypty ?!? nie testowałem.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”