Kernele testowe/stabilne wersja 16.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Re: Kernele testowe wersja 16.x - atom oraz K8

Post autor: taedoju »

compiz - 0.9.4
kde - 4.6.2 (kubuntu) + Twoj ostatni kernel...
asuss 1001ha , atom proc 1,6ghz 1gb ram

hmm nie działa mi z jakiegoś powodu simple service manager ..natomiast BUM dziala normalnie..
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

taedoju pisze:compiz - 0.9.4
kde - 4.6.2 (kubuntu) + Twoj ostatni kernel...
asuss 1001ha , atom proc 1,6ghz 1gb ram

hmm nie działa mi z jakiegoś powodu simple service manager ..natomiast BUM dziala normalnie..
nie działa bo próbuje wywołać gksu ... zmień w menu wywołanie z simple-service-manager, na kdesu simple-service-manager i będzie działać.

Pozdrawiam

-- 05 paź 2011 11:02 --
Galvatron pisze:Mam trzy pytania.

1. Czy do KDE będziesz oferował Compiza 0.9.x, czy może 0.8.6 z PPA?

2. Jak wygląda sprawa ze sterownikami AMD i Brazosem, bo trochę się obawiam kupować pod Linuksa sprzęt z kartą AMD (rosyjska ruletka w sterownikach/X.org'u - coś się zmieni i zacznie się wiadoma "jazda", a w razie czego nie ma jak wsadzić GeForce'a).

3. Mam rozumieć, że 32-bitowa gałąź kernela pożyje jeszcze góra ok. roku?
ad 1. Na pewno 0.9.x ... pomimo jeszcze młodego wieku o niebo lepsze. Jednak nie wiem, czy pod KDE będę stosował ... kwin już na tyle dojrzał, że może to być niekonieczne. Na pewno pod KDE 4.8 może to już być wręcz zbyteczne - zgodnie z tym co twierdzą Developerzy tego środowiska, kwin w wersji 4.8 w stosunku do 4.7 to skok nawet kilkuset % wydajności na plus. Już teraz udało mi się skonfigurować praktycznie wszystkie efekty z idealną płynnością ... jeszcze tylko pokaz okien nie jest idealny, ale nad tym pracuje.

ad. 2. Mogę zagwarantować, że Brazos po odpowiedniej konfiguracji działa doskonale i jest znacznie bardziej energooszczędny od Nvidii. Po w zasadzie miesiącu testów mogę śmiało powiedzieć, że to wręcz doskonała architektura, a Kubuntu 11.10 pod KDE 4.7.1 + mój kernel z linii Brazos + Catalysty 11.8/11.9 ... pracują wręcz koncertowo. Powiesz szczerze, jak przystępowałem do testów nie sadziłem, że taki wręcz idealny tandem uda mi się uzyskać ;). W zasadzie jestem zadowolony z X370 przynajmniej, jak z Asusa 1201n, na którym także wszystko idealnie działa ... choć muszę przyznać X370 jest wydajniejszy (ok 40-60 %) i znacznie bardziej energooszczędny - tak ze 2 razy ;).

ad.3 Gałąź 32 bitowa będzie utrzymywana przynajmniej przez kilka lat ... w końcu nie każdy atom ma rejestry 64 bitowe ... podobnie, jak i większe maszyny. Zatem będą linie 32 i 64 bit atom i K8.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Dzięki.:)
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Cześć.
1. Masz jakieś specjalne kernele pod Brazosa , czy mówisz o tych dla AMD K8 które udostępniasz? (jeśli masz specjalne pod brazosa , to czy będą dostępne publicznie , za darmo?)

2. Czy mi się wydaje czy nie ma linka do kernela 16.4 (K8) ze sterownikami Realteka?
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Ad.1: Kiedyś była już o tym mowa i jest specjalny kernel "Brazos", ale, przynajmniej na razie, będzie on dostępny wyłącznie dla klientów e X t 7 3, kupujących laptopy oparte o tę platformę - dla reszty przeznaczony jest kernel "K8".

Ad.2: Nie ma specjalnych nagłówków dla Realteka, bo wszystko co trzeba jest już w standardowym w kernelu.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

eXt jak to zrobić..?
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Najprościej będzie wcisnąć Alt + F1 i wpisać:

Kod: Zaznacz cały

kdesu simple-service-manager
Jeśli masz jakiś skrót do tej aplikacji, to wtedy jako komendę uruchamiającą wpisujesz ten kod.;)
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

taedoju
możesz też klasycznie w terminalu:

sudo simple-service-manager
jeśli ssm nadal nie będzie chciał się odpalić, to zapewne akualizowałeś system z 10.10 do 11.04 i w katalogach:
/etc/init/
/etc/init.d/
zostały jakieś śmieci (ja miałem taki przypadek), wtedy zobacz:

ls -al /etc/init
i jeśli są tam pliki o rozszerzeniach INNYCH niż:
*.conf
*.conf-disabled
to je skasuj i powinno być OK.
pozdr, wk
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam, poniżej krótki pokaz integracji KDE 4.7 z aplikacjami GTK3. Zbudowałem dla KDE paczkę z Chakra-Gtk-config i po odpowiedniej konfiguracji, aplikacje takie pracują ładnie ;):

kde-gtk3-integracja-1

kde-gtk3-integracja-2

kde-gtk3-integracja-3

kde-gtk3-integracja-4

kde-gtk3-integracja-5

kde-gtk3-integracja-6

kde-gtk3-integracja-7

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Fajnie, choć moim zdaniem pracując w KDE lepiej używać natywnych aplikacji, bo wtedy można skorzystać na przykład z Oxygen Transparent.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Fajnie, choć moim zdaniem pracując w KDE lepiej używać natywnych aplikacji, bo wtedy można skorzystać na przykład z Oxygen Transparent.
Oczywiście, że tak ... ale przyznasz, że przyjemnie jest korzystać z wielu aplikacji nawet "obcych", ale wyglądających jak natywne ... np. dla mnie Synaptica nic nie zastąpi ;). Chce oferować ... "zrównoważone" i kompletne środowisko.

kde-gtk3-integracja-8

kde-gtk3-integracja-9

Pozdrawiam

-- 06 paź 2011 14:22 --

Jeszcze jedna kwestia, która mnie "męczyła" ... "niezbyt ładny" wygląd Libre Office w przypadku integracji z KDE ... cóż, jak się nie da tak to trzeba wykorzystać integracje z GTK i następnie "przeformatować" to wskazanym przeze mnie pakietem ;) ... poniżej efekt. Nie tylko znacznie efektowniej, ale także znacznie funkcjonalniej ;)

Ładny LibreOffice-1

Ładny LibreOffice-2

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Libre Office rzeczywiście wygląda super. Można prosić o paczuszkę Chakra-Gtk-config?
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Czy twoje kernele K8 są pod procesory AMD czy można jest stosować dla C2D Intela ?
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Dla komputerów stacjonarnych (Desktop/Workstation) oraz laptopów wyposażonych w procesory firm Intel oraz AMD
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3: Poobserwowałem sobie zachowanie systemu przy instalowaniu pakietów na kernelu 16.4 i jak dotąd nie zauważyłem znanego z 16.3 mulenia oraz "zatykania się" systemu.:D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:e X t 7 3: Poobserwowałem sobie zachowanie systemu przy instalowaniu pakietów na kernelu 16.4 i jak dotąd nie zauważyłem znanego z 16.3 mulenia oraz "zatykania się" systemu.:D
Starałem się aby tego nie było ;) ... GCC 4.6 ma nowe opcje, które niedługo przetestuje, jeśli mam racje znowu dodatkowy skok wydajności ;).

Co do paczki z Chakra-Gtk-config ... jest ona teraz mocno "alpha". Zatem osoby, które ją otrzymają będą testerami = przekażą mi informacje nt. ewnetualnych braków zależności, etc. Sam w sobie pakiet jest bardzo stabilny, jednak w jego budowę na tę chwile "nie przyłożyłem się specjalnie" ;).

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

hmm może mi ktoś zasugerować co może powodować błąd "segmentation fault" ? jeszcze nie zaobserwowałęm czy dizeje się to na compiz czy na kwin ale czesto wywala mi ten błąd przy wyłączaniu komputera lub używaniu niektórych programów (ktorrent totalnie odpadł przez tą sytuacje, ciągle się wywalał)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

taedoju pisze:hmm może mi ktoś zasugerować co może powodować błąd "segmentation fault" ? jeszcze nie zaobserwowałęm czy dizeje się to na compiz czy na kwin ale czesto wywala mi ten błąd przy wyłączaniu komputera lub używaniu niektórych programów (ktorrent totalnie odpadł przez tą sytuacje, ciągle się wywalał)
Witaj, spróbuj może odpalić dany program przez kdesu ktorrent, albo nowo stworzonego użytkownika i zobacz, jak odpali to wina problemów z uprawnieniami.

Co do KDE nie przestaje mnie zadziwiać ... np. gry pod wine potrafią pod KDE (włączone większość efektów, moja konfiguracja i mój kernel) działać do ... 60 % szybciej !!!!! w stosunku do Unity z Compizem i ok 20-40 % szybciej do GNOME 2.3.x pod Metacity ... szczęka mi opada ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Jak tylko pojawi się twój kernel pod kubu 64 bit to od razu zarzucam.Na chwilę obecną kubuntu (11.04) to straszny muł.Czekam też na skrypt dla IO dla HDD oraz opis ustawień KDE które dają kopa temu środowisku.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”