Tlen oficjalnie na Linuksa!

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
beluosus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Tlen oficjalnie na Linuksa!

Post autor: beluosus »

GG zdecydowanie bardziej obciąża procesor i pamięć (stwierdzam na podstawie obserwacji obu procesów w htop). Zwłaszcza, że wyświetla te swoje reklamy.
Kurs Linuksa: for i in $(ls /bin); do man $i; done
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: kitus94 »

Dzięki, przerzucę się na Tlen....
:)
Awatar użytkownika
Ajschylos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: Ajschylos »

tlen całkowicie do mnie nie przemawia, KADU GÓRĄ !!!
For relaxing time, make it Suntory time...
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Ajschylos - są oczywiście różne gusta i guściki. Tlen 7 nie ma jeszcze dodatków zbyt dużo, gdyż w fazie Beta nie na tym koncentrowane są prace. Tlen 6 (tylko dla Windows) posiada jednak tyle skinów i wtyczek, że Kadu chowa się i wstydzi pokazać na oczy. Gdy prace nad Tlen 7 dobiegną końca a wtyczkarze zaczną tworzyć i portować swoje dzieła, Kadu niestety też okaże się mało funkcjonalnym komunikatorem przy Tlenie 7. Po prostu przy pluginach dla Tlen 6, to Kadu jest malutkie. Gdy zostaną one przeportowane do Tlen 7, będzie to najbardziej funkcjonalny komunikator dla Linuksa.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
marcin111
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: marcin111 »

Witam
I wtedy zamiast pidgina będzie zainstalowany w polskim remixie 10.04 LTS Tlen ;)
Pozdrawiam.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kitus94 »

Witam, mam problem z deinstalacją tlenu,
otóż zainstalowałem go wpisując w konsole sudo sh i przeciągnąłem na nia plik .bin z programem, teraz chciałbym go odinstalować, ale nie ma nic w pakietach synaptic i nie wiem gdzie to może byc.

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam.!
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Takie coś nigdy nie będzie widoczne w Synapticu, gdyż są tam tylko rzeczy instalowane z repo bądź paczki deb. Tlen jest aplikacją osobną i instalowaną ręcznie (ani z pliku deb, ani z repo). Zrób to samo co przy instalacji (przeciągnij do terminalu) i wybierz opcję odinstaluj, lub ręcznie usuń Tlen z folderu /opt (wymaga uprawnień roota).

suzenon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: suzenon »

A ja nadal nie mogę przesyłać plików ( viewtopic.php?p=687795#p687795 ), pomimo updatów problem cały czas ten sam. O dziwo przed pewnym update'em przesyłanie plików działało idealnie.

Ktoś ma/miał podobny problem?

@up, a jeśli usunię się tlena na twardo z /opt (sudo rm) to co się stanie ze skrótami w menu?
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Skróty zostaną.

Ściągnij instalkę, odpal i wybierz odinstaluj.
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Mnie też nie działa przesyłanie plików - nawet w wariancie Tlen7 <--> Tlen7. Niestety nie mam już sił na kolejne pisanie bugów. Wersja dla Linuksa jest o tyle problematyczna, że zanikanie dźwięków pod większością dystrybucji zależy od Alsy/Pulseaudio. Chwilowo na parę dni musiałem wskoczyć na Ubuntu 8.04 i tu dźwięki śmigają bez problemu (a na wielu nowszych distrach siadły i trzeba posiłkować się wtyczkami).

EDIT:
W ogóle są małe cuda - przykładowo mogę ustawić swój avatar dla sieci GG, ale już dla Tlenu...nie. Po prostu nie ustawia się avatar Tlenowy i tyle. Ustawię avatar w ustawieniach konta GG i zostaje już, a w oknie konta Tlenu znika za każdym razem, mimo zapisania opcji. Ciężka sprawa. Jak myślicie - kiedy Tlen dobije do stabilnej wersji?

EDIT2:

No bo popatrzcie na datę pierwszego postu w temacie. Teraz pomyślcie...ile czasu program tkwi już w wersji Beta...

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Mnie też się nie podoba że tak długo siedzimy w fazie beta testów, ale cóż zrobić... Wydaje mi się, że przy tym projekcie pracuje za mało ludzi i dlatego to tak wolno idzie. Tlen Team chyba się zagotował... ;)

Za to Kadu 0.6.6 szybko się rozwija. Są już na etapie alpha 5. Nie wiadomo ile wyjdzie alf, bet i rc ale praca wre i to cieszy ;D
anthrax
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: anthrax »

Nie chce bronić zespołu tworzącego tlena, ale pisanie aplikacji z założeniem, że ma działać na kilku systemach i platformach należy raczej do kłopotliwych zadań. Ponadto w porównaniu do gg z tlena korzysta relatywnie mało osób co przekłada się na mniejsze pieniądze i budżet przeznaczony na rozwój komunikatora. Program jak tylko zostanie ukończony może się okazać czarnym koniem wsród komunikatorów ze względu na obsługę 3 protokołów (najpopularniejszych w naszym kraju), duże możliwości personalizacji, obsługę wtyczek (do tlena 6 są ich setki) oraz wideo. Napewno znajdą się dogmatyczni zwolennicy open source, którzy będa narzekać że program ma zamknięty kod i jest tworzony przez komercyjna firmę. Istnieją jednak programy, które pomimo że są tworzone przez zewnętrzne firmy to jednak pod wieloma względami są lepsze od swoich otwartych odpowiedników. Dobrym przykładem jest Opera.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Tak - ja dobrze o tym wiem. Parę dobrych lat temu, gdy na moim desktopie rządził Windows, używałem Tlenu. Do dziś pamiętam czas spędzony na szukaniu fajnych skórek. Niestety z czasem Tlen 6 zaczął coraz bardziej puchnąć w kwestii RAM (a miałem wtedy tylko 96MB), więc musiałem szukać lżejszego zamiennika (znalazłem wtedy Konnekta). Niemniej Tlen 6 względem dodatków miażdży każdy komunikator, łącznie z kobyłą jaką stał się Gadu-Gadu. Jeśli wtyczkarze przeportują choćby część swych prac, to Kadu schowa się ze swoimi modułami. Niemniej sytuacja na razie wygląda tak:

- Tlen został oparty o komponenty cross-platform, więc nie ma wcale aż takiej tragedii przy portowaniu (choć każdy z systemów ma swoją specyfikę - to oczywiste).
- Od niemal roku czasu program Tlen wisi w fazie Beta.
- Niestety ostatnie wersje sprawiają sporo komplikacji (patrząc po forach).

Nie wiem od kiedy używasz Tlenu, jednak przez spory czas tempo prac było bardzo dynamiczne. Jeśli dobrze pamiętam, z początku po 2 aktualizacje dziennie, nie było niczym dziwnym. Z czasem Tlen zaczął być aktualizowany coraz rzadziej (czy dobrze pamiętam, że niedawno było 3 miesiące przestoju?). Nie wiem, czy to z powodu tak intensywnego szlifowania kodu, czy zmieniono w O2 priorytety - nie mnie to wiedzieć. Poza tym - do Tlen7 nie ma też jeszcze jakiś szczegółowych wytycznych w kwestii tworzenia wtyczek czy skinów, więc na razie społeczność tworząca dodatki praktycznie nie istnieje. Tlen7 to zupełnie nowa już bajka w porównaniu do wersji 6, więc i dodatki wymagają pewnie już innego przygotowania.

anthrax
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: anthrax »

Udało mi się rozwiązać problem z dźwiękiem:D

Poniższe rozwiązanie dotyczy osób, które przy próbie odtwarzania w tlenie dźwięku poprzez gstreamer dostają taki błąd:

Kod: Zaznacz cały

GStreamer-CRITICAL **: gst_element_make_from_uri: assertion `gst_uri_is_valid (uri)' failed
W pierwszej kolejności usuwamy pakiety phonon oraz phonon-backend-gstreamer.

Następnie pobieramy poniższe pakiety oraz instalujemy je w systemie:
phonon
phonon-backend-gstreamer

Pakiety pochodzą z eksperymentalnego repozytorium, którego nie polecam dodawać na stałe do swojego pliku sources.list.

Pakiety są w starszej wersji niż pakiety dostępne w repozytoriach Ubuntu. Należy pamiętać aby ich nie aktualizować. Jak zablokować pakiety znajdziecie w tym temacie.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Czy Wam też wersja x59 po pewnym czasie sama ucieka (nawet zminimalizowana do traya) z prawej strony ekranu do lewej? Ja mam ją po prawej stronie, minimalizuję i normalnie używam PC. Po pewnym czasie na dolnym pasku aplikacji pojawia się Tlen i znika. Po tym czasie pojawia się po lewej stronie ekrany. Tak samo okno listy kontaktów za każdym uruchomieniem programu otwiera mi się nieco szerokie. Wiecie co Wam powiem...raz przeczytałem, że kolejne coraz mniej udane bety męczą już nawet zdeklarowanych użytkowników Tlenu 7. I to jest prawda...zmęczyłem się kolejnymi problematycznymi Betami, które zaczynają wychodzić coraz rzadziej, niosąc ze sobą nowe problemy. Tlen Team zwolnił tempo, bugi pozostają i tworzą się nowe, a Tlen 7 wyjdzie z Bety chyba dopiero za kolejny rok...zaczynam myśleć na zmianą komunikatora.

EDIT:
Pomijam już to, że tak istotna funkcja jak automatyczne aktualizacje nie działają mi zupełnie (z tego co usłyszałem nie działają też na Mandrivie i wiem, że mnie na Fedorze). Jak w takim przypadku myśleć w ogóle o wersji stabilnej, gdy problemy są już na starcie.

Awatar użytkownika
jaksior
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: jaksior »

A czy ktoś wie jak zwiększyć rozmiar czcionki osoby piszącej ?? bo kurde oczopląsu można dostać. W opcjach jest możliwość zmiany czcionki i rozmiaru ale ona zmienia się tylko u mnie w programie i osoba która widzi co piszę również ma większe literki. Ale osoba z która rozmawiam nawet gdy zwiększy rozmiar czcionki u siebie, to ja dalej widzę małe literki.

Z góry dziękuje
jKaeno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: jKaeno »

W tlenie podczas normalnej rozmowy nie ma formatowania tekstu, więc jakakolwiek zmiana po Twojej stronie będzie widoczna tylko i wyłącznie dla Ciebie.
Krzysztof 'jKaeno' Żuk
ekipa.tlen.pl - społeczność komunikatora Tlen.pl
Registered Ubuntu user # 26036
Awatar użytkownika
Sławek90
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: Sławek90 »

Rozwijanie tlena jest takie szybkie jak topnienie śniegu przy -20 stopni C.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Dokładnie :sad: Prace idą w tak zawrotnym tempie, że aż strach. Jedna wersja w miesiącu na program rozwijany od ponad roku... Wydawanie wersji "widmo" np. ostatnia .59 nie wiem czemu to ma służyć... Moim zdaniem wcale im nie zależy. Robią to, bo dostają za to pieniądze. Żadnej przyjemności w tym nie widzę. To co zrobiła Opera z 10.50 to naprawdę mistrzostwo świata. Tyle, że im zależało i wiedzieli o co walczą...
Awatar użytkownika
KOŁO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: KOŁO »

Tlena używam od dłuższego czasu (7 wersje beta) i nie miałem z nim prawie żadnych problemów, po za redukowaniem mi kontaktów na serwerze (z około 200 mam z 20 ).
Aktualizację pobierają się automatycznie, dodałem dźwięki, emotikony, ikonki, motywy romów itp

Poniżej link do obrazka, jak to u mnie wygląda
http://i47.tinypic.com/23ra9ft.jpg

//ka_o_3991: nieregulaminowo duży obrazek
Sorki ;)
Registered Linux user number 496211
Ubuntu User number is # 28781
http://koloworld.blogspot.com/
http://Clonmel.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”