NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

NetBit73

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: NetBit73 »

NetBit73 pisze:
jirajamgo pisze:Czy w aplikacji można zarządzać wykorzystaniem swapu ? I czy taka opcja mogła by się pojawić jeśli jej nie ma ?
wpływ ma na to APM robi to automatycznie w zależności od wybranej jego wersji itp.
Generalnie robi wszystko w ramie jak długo może,aby najrzadziej korzystać z dysków, szczególnie na baterii = dłuższa praca bez ładowania. Reszt e X t :)

-- 7 sty 2014, o 20:40 --
NetBit73 pisze:Przy okazji nie mogąc zasnąć dziś po nocnej kawie, rano urodził mi się w głowie kod, który o dziwo działa:)

[ciach] - wyjaśnienie kilka postów wyżej... //bear7

zatem niedługo będzie dostępny w netexcie:)

jak macie pomysł na nazwy paczek jakie powinny znaleźć się w nim to poproszę.
dopisałem taką funkcjonalność, że można dodać własną listę programów, które chcemy instalować z netexta. Ich nazwy można podać w pliku:

Kod: Zaznacz cały

~/.netext73/soft
plik oczywiście tworzymy sami dowolnym edytorem textu.
nazwy mogą być oddzielone enterem, spacją, tabulatorem. Program gdy ten plik istnieje doczyta je automatycznie do menu

Poszedł nowy netext, dodałem instalator paczek. Działa tak:
jeżeli nie ma pliku:

Kod: Zaznacz cały

~/.netext73/soft
to go tworzy wrzucając tam przykładowe paczki. Można ten plik modyfikować, wpisując własne, tak aby łatwo coś dodawać usuwać, szczególnie przy reinstalacjach.

Przy okazji zmodyfikowałem wpisy do GRUB zgodnie z wytycznymi e X t 7 3.

Teraz zaczynam pracę nad instalatorem repo. Doszliśmy do wniosku, że będzie on działać dość automatycznie. Czyli: zaznaczenie czeka np przy XBMC dodaje repo go instaluje. Usunięcie czeka usuwa repo przez ppa-purge. Trochę pewnie mi to zajmie :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Kolega NetBit73 w pocie czoła pracuje nad zmianami w NeteXt'73 i co najważniejsze znalazł pewna przyczynę regresji an Ubuntu 14.04 ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
NetBit73

Jeżeli chodzi o wersję 14.04 to są pewne problemy z wyświetlaniem listy wyboru typu np checklist, w zenity. Badałem trochę temat, jak się okazało nie jest to błąd zenity, nie jest to również błąd GTK. Oczywiście nie jest to również problem NeteXta. Tak samo zachowują się przykłady z manuala Zenity.

Kompilacja starszy bibliotek GTK - nie pomaga. Wstawienie starszych paczek zenity również.

Jak się okazało, winę ponosi temat graficzny, po ustawieniu High Contrast działa poprawnie w ubu. Problem jak zauważyłem dotyczy także Kubuntu. Pozostaje mieć nadzieję, że problem zostanie rozwiązany na czas.

Tak wygląda okno w tym "brzydkim" temacie:

https://www.dropbox.com/s/ku0hdo1fv19jv ... ywanie.PNG
a tak to samo w standardowym:
https://www.dropbox.com/s/qicjaijjh9t08 ... wanie2.PNG
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Prawdopodobnie do 2 godzin udostępnię kernele v27.4 oparty o Linux-3.12.7. Tu w szczególności wersje i7 oraz Brazos podlegały znacznie głębszym optymalizacjom - przede wszystkim z myślą o maskulinizacji responsywności przy zachowaniu jak najwyższej wydajności.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
n3grom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: n3grom »

Ktorys raz instaluje Wasz kernel i ogolem wlaczam te modyfikacje, pozniej restartuje komputer i brakuje mi sterownika wifi... iwconfig pokazuje tlko eth0 oraz lo. Posiadam asus 1215n z karta broadcom 4313.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

n3grom pisze:Ktorys raz instaluje Wasz kernel i ogolem wlaczam te modyfikacje, pozniej restartuje komputer i brakuje mi sterownika wifi... iwconfig pokazuje tlko eth0 oraz lo. Posiadam asus 1215n z karta broadcom 4313.
Zapewne miałeś zainstalowany moduł wl, który nie wspiera nowych kerneli ... jaka wersja Ubuntu/Kubuntu etc. ?

Pozdrawiam

n3grom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ubuntu 12.04 lts polska edycja x64 czysta instalacja nawet bez aktualizacji
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

n3grom pisze:ubuntu 12.04 lts polska edycja x64 czysta instalacja nawet bez aktualizacji
To się nie ma czemu dziwić, tam masz "przedpotopową wersje wl, zatem absolutnie nie skompiluje modułu pod moje nowe kernel. Najlepiej odinstaluj moduł wl - tryb wyczyść i odpal kernele ponownie, zobaczymy.

Pozdrawiam

n3grom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jutro po pracy zaczne dzialac i dam znac. Dzieki za zainteresowanie sie i szybka odpowiedz
wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: wojciechr »

Są dwa błędy
** (zenity:7370): WARNING **: Couldn't register with accessibility bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.

✔17:53:27przy aktualizacji pobieram plik linux-firmware_1.121>all.deb i stoi nie sciaga
✔17:54:26Błąd Uwaga ! Nastapiła próba pobrania pliku - sumy kontrolne są niezgodne z założonymi.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

To ostatnie to błąd kodowania adresu url. Też tak miałem i jeszcze raz z palca wpisałem poprawny adres.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
NetBit73

ciekawe, instalowałem to wielokrotnie na różnych maszynach i nie mam tych błędów. Stawiam na słaby net, lub przerywanie pobierania np poprzez uruchamianie 2 rzeczy z netexta naraz, on tego nie lubi gdyż pracuje na tych samych plikach tymczasowych. To może być powodem poza słabym netem.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

U mnie bo i tez mi nie pobiera walac ze bledna suma w momencie pobierania nic nie jest robione na laptopie.
Wiecej, pozamykane przegladarki, akregator a i tak nie moze pobrac.
Slaby net - skoro kradioripper dziala sobie przez 8-12h bez zrywania a w tym czasie sobie chodze po necie wiec odpada ta opcja.
W terminalu wrzucam apt-get install i ladnie mi sciaga.

Jak wyciagnac url adresu i probowac w terminalu przez wget??
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

OK wget sobie poradzil.
Przy 86% stanelo i tu prawdopodobnie wywala sie NeteXt'73 a wget zrobil Proba 2 i pociagnal z pelna predkoscia.
Co do % tak jakos by bylo jak wczesniej pobieralem widzac postep na pasku pobierania.

Jesli mozna by bylo dopisac formulke zeby probowal NeteXt'73 kontynuacje np. jak wget pobierania skonczyly by sie placze ze nie mozna pobrac.
Lenovo G50
NetBit73

JerryG pisze:OK wget sobie poradzil.
Przy 86% stanelo i tu prawdopodobnie wywala sie NeteXt'73 a wget zrobil Proba 2 i pociagnal z pelna predkoscia.
Co do % tak jakos by bylo jak wczesniej pobieralem widzac postep na pasku pobierania.

Jesli mozna by bylo dopisac formulke zeby probowal NeteXt'73 kontynuacje np. jak wget pobierania skonczyly by sie placze ze nie mozna pobrac.
netext tez wgetem ciągnie więc to nie jest wytłumaczenie. Poza tym, może to być też problem dropboxa o czym już pisaliśmy niejednokrotnie.
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Piszę jeszcze raz. Wcześniej miałem komunikat o błędnych sumach kontrolnych. Widocznie string z adresem Url nie był kodowany w Utf-8, bo faktycznie wyświetlały się krzaczki, gdy go manualnie kopiowałem i chciałem wkleić do przeglądarki.

BTW. Skoro i tak już w zależnościach jest Curl, to czemu nie użyć go do pobierania?
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
NetBit73

bo curl do treści lepiej się sprawdza, a wget robi dobrze to co robi
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

@NetBit73
Nietety na 14.04 nie działa "Brak danych, przerwane..." - w "Zaktualizuj..."
Jeśli wejdę bezpośrednio w pobieranie kerneli i wybiorę K8 to: "Błąd pobierania danych z serwera"

Przy okazji znalazłem błąd w pliku update w linii 98 ma być "uname -r" zamiast "uame -r"

pozdr,wk
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

NetBit73 pisze: netext tez wgetem ciągnie więc to nie jest wytłumaczenie. Poza tym, może to być też problem dropboxa o czym już pisaliśmy niejednokrotnie.
Jednak pod NeteXt'73 gdy napotka chwilowe zawieszenie to wywala blad, a w terminalu cos okolo minuty poczekal i ponowil probe z powodzeniem.
Wiec wedlug mnie trzeba spojrzec w kod i jesli tam mozna wydluzyc czas oczekiwania na serwer - zwiekszyc lub nakazac ponowna probe dociagniecia, sam wget moze jest tu bez winy :mrgreen:
Bo puszczony w terminalu jednak dociaga :-D
Lenovo G50
ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”