Mini FAQ dla wszystkich nowych użytkowników Ubuntu:
1. Instalujemy system i najnowsze aktualizację.
2. Sprawdzamy jak często parkuje dysk:
Instalujemy program do odczytu liczby parkowań
Sprawdzamy liczbe parkowań na laptopie podłączonym do sieci
Kod: Zaznacz cały
sudo smartctl -a /dev/sda | grep Load_Cycle_Count
Patrzymy na wartość
193 Load_Cycle_Count 0x0012 099 099 000 Old_age Always - 19605
Jak widać u mnie dysk zaparkował 19605 razy. Sprawdzamy ponownie za jakiś czas. Jeśli przyrost
jest większy niż
90-100 na
dobę to powinieneś się zacząć martwić. Jeśli nie to wszystko ok i możesz sobie darować dalsze czytanie.
3.Jeśli problem istnieje, postępujesz według rozwiązania które przedstawił
SirLancelot
Kwestia temperatury
Może się tak zdarzyć że po całkowitym wyłączeniu parkowania nasz dysk zacznie osiągać wysoką temperaturę. Aby to sprawdzić:
1.instalujemy program do odczytu temp.
2.sprawdzamy temperaturę
3. Sprawdzamy jaka jest maksymalna dopuszczalna temperatura dla naszego dysku
sudo smartctl -a /dev/sda | grep Temperature_Celsius
4.Odczytujemy wartość:
194 Temperature_Celsius 0x0002 144 100 000 Old_age Always - 38 (Lifetime Min/Max 18/51)
Jak widać aktualna temperatura mojego dysku wynosi 38, a dopuszczalny zakres zawiera sie w przedziale od 18 do 51. (Lifetime Min/Max 18/51)
5. Jeśli wartość temperatury przekracza maksymalną dopuszczlną wartość to:
Jeśli postępowaliśmy zgodnie z tym co napisał
SirLancelot to
zmieniamy:
BATT_HD_POWERMGMT=254
LM_AC_HD_POWERMGMT=254
na jakieś mniejsze wartości np
BATT_HD_POWERMGMT=200
LM_AC_HD_POWERMGMT=200
Należy dobrać to eksperymentalnie mając na uwadze że niższa wartość oznacza częstsze parkowanie, ale dzięki temu także mniejszą temperaturę.
@SirLancelot To nie są moje skrypty, one są wbudowane w system !!!. Zajrzyj do katalogów /etc/acpi/battery.d /etc/acpi/ac.d /etc/acpi/start.d itp. na pewno masz tam pliki 90-hdparm.sh
Jeśli one nie działają u Ciebie prawidłowo i poradziłeś sobie włączając laptop mode to także jest jak najbardziej ok. Możesz tak zostawić.
Jeśli jednak chcesz to możesz zmodyfikować ten skrypt, tak jak napisałem w poście wyżej.
I wyłączyć to co włączyłeś czyli w /etc/default/acpi-support dać ENABLE_LAPTOP_MODE=false i w /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf dać CONTROL_HD_POWERMGMT=0
nieedytowany laptop-mode.conf
http://wklej.org/id/44380/
EDIT:
kazmen pisze:wieszti to ja proponuje wstawić skrypt pana lukk do katalogu odpowiadającego za "wybudzanie" nie wiem ktory to

ale dokladnie opisal to odrazu na 1 stronie tego wątku
korzystałem z tego do momentu az nie zrobili tych aktualizacji
za wybudzanie odpowiada /etc/acpi/resume.d
nie wiem czy to coś pomoże bo ten skrypt który jest w systemie, to taki bardziej rozbudowany skrypt lukka więc też powinien działać, ale to chyba jakiś błąd w acpi, ktoś już wcześniej pisał o tym problemie.