Dystrybucja na starszego laptopa

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
t7x4id
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Dystrybucja na starszego laptopa

Post autor: t7x4id »

Dżolero pisze:Cześć t7x4id !
Zainteresowałem się Slackware, jednak http://jakilinux.org/linux/slackware/ ta strona mówi, że jest to raczej dla bardziej zaawansowanych użytkowników dystrybucja, więc nie wiem czy się za nią zabiorę.
Dodam jeszcze, że zanim cokolwiek zacznę działać (instalacja itp) to najpierw musze ściągnąć obraz dysku z netu, przenieść go na penie, wypalić itp <~ długą droge przechodzą pliki zanim się pojawią na płytce, tak więc wolę to zrobić, raz a porządnie niż ściągać 3 systemy ;)
Możesz w takim bądź razie polecić coś dla początkujących, z wgranymi kodekami i niewolnymi formatami, z lekkim środowiskiem graficznym ?
Jasne, że mogę;) Polecam Ci Pardusa;) Sam go dziś zainstalowałem i uważam, że jest to naprawdę dobry system;) I wszystko chodzi od razu;)
Tylko, że raczej nie jest to lekki system.. Procek 800MHz, 256 MB RAM..
Więc jednak lepiej będzie jak zainstalujesz tak jak radzi Grzegosh. Chociaż wiesz, osobiście nie lubię LXDE, już lepsze XFCE (moim zdaniem):)
A co do Slackware - to naprawdę nie jest straszny system i jeśli zainstalujesz go (co jest proste!) i poświęcisz trochę czasu to on odwdzięczy się i to bardzo;)
Jeśli jeszcze coś będzie nie jasne to pisz;)
H4ck th3 p14n3t!;)
"Mess with the best, die like the rest."
jawor121
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: jawor121 »

bzyk69 pisze:Hmm... a od kiedy to posiadanie systemu Windows XP jest nielegalne?
Jeżeli masz problemy z oczami to pędź do okulisty - przesiadywanie przy komputerze na pewno nie poprawi Twojego wzroku ;)
No, obecnie jadę na pirackim Windowsie na tamtym kompie i dlatego chcę zmienić go na Linuksa.Chcę żeby było legalnie.
Laptop:Hp Pavilion Dv6920ea
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: mati75 »

ubuntu minimal cd + lxde i powinnien chodzić jak burza
Debian Developer
dariuszbojek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: dariuszbojek »

Wstaw MINT 7 LXDE PL i po kłopocie.
avt31
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: avt31 »

Pojawiła się ostatnio wersja PCLinuxOS LXDE (PCLXDE) 2009. Info z 01-08-2009 "Według zapowiedzi wersja ta jest mała, szybka i przeznaczona dla komputerów PIII lub wyżej (nie działa na starszym sprzęcie K6/PII."
Projekt Linux MINT PL z lxde jest zawieszony. Info z 7-07-2009 "Z przykrością informujemy, że nieoficjalna edycja Linux Mint 7 Gloria PL LXDE wydawana przez nas zostaje zawieszona do odwołania. Obecnie trwają pracę nad wydaniem oficjalnej wersji Linux Mint z LXDE, gdy zostaną ukończone polska edycja najprawdopodobniej powróci."
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: mati75 »

avt31 pisze: Projekt Linux MINT PL z lxde jest zawieszony. Info z 7-07-2009 "Z przykrością informujemy, że nieoficjalna edycja Linux Mint 7 Gloria PL LXDE wydawana przez nas zostaje zawieszona do odwołania. Obecnie trwają pracę nad wydaniem oficjalnej wersji Linux Mint z LXDE, gdy zostaną ukończone polska edycja najprawdopodobniej powróci."
Ja ktoś koniecznie chce mogę udostępnić, tylko proszę o kontakt na PW.
Debian Developer
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”