Witam mam bardzo podobny problem.
Kilka dni temu zainstalowałem Lubuntu10.04 i jak się okazało karta wifi usb tp-link tl-wn422g nie miała ochoty współpracować na Linuksie.
Kilka dni próbowałem przy pomocy google i różnych pokrewnych wątków na forach wskrzesić wspomnianą kartę, bez skutku.
Użyłem sposobu, który podał RykoS, a dokładnie tych tutaj
http://lukaszklich.pl/2010/08/15/karta- ... g-w-10-04/ z użyciem podanych tam sterowników i przez chwile myślałem, że mi się udało, bo dla sterownika netathur.inf wszystko poszło pomyślnie i polecenie
&sudo ndiswrapper -l
WARNING:All config files need .conf: /etc/modprobe.d/ndiswrapper, it will be ig mored in a future release
netathur: driver installed device (0CF3:1006) present
, ale karta dalej nie działa, dioda się nie świeci, co w takiej sytuacji dalej jest nie tak?
polecenia:
& lsusb widzi urządzenie Bus 001 Device 002: ID 0cf3:1006 Atheros Communications, Inc.
& iwconfig lo no wireless extensions
Proszę o pomoc jestem początkującym użytkownikiem linuxa i nie wiem jak poradzić sobie z tym problemem.
PS. przepraszam, że przepisuję wyniki procesów z terminala ale nie mam internetu na komputerze z Lubuntu.
Edit: zmieniłem rozszerzenie pliku /etc/modprobe.d/ndiswrapper dodając rozszerzenie .conf, ale dalej bez z mian jeśli chodzi o &iwconfig.