Sprytny zabieg. Z pierwszą częścią twojego zdania trudno się nie zgodzić. Jednak druga część zdania to nie jest wniosek wyciągnięty z pierwszej części, tylko twoja opinia - jedynie stwarzasz pozory, że czymś ją uzasadniłeś.igotit4free pisze:Tak, tak właśnie uważam. Jestem przekonany, że Linuks jest odmiennym, specyficznie powstającym, specyficznie dystrybuowanym i specyficznie zaopatrywanym w aplikacje systemem operacyjnym i błędnym jest oczekiwanie, że kiedykolwiek odniesie komercyjny sukces "like Windows".
Częściowo masz rajcę. Jednak jest sporo osób, firm, które nie mogą przejść na Linuksa bo brak im odpowiedniego oprogramowania na tą platformę. Nie można zapominać, że o potędze systemu operacyjnego decyduje ilość dostępnego oprogramowania. Wydanie programów komercyjnych na Linuksa na pewno nie zmniejszyłoby jego popularności.igotit4free pisze: Śmieszą i złoszczą mnie stwierdzenia typu "Linuks odniósłby sukces, gdyby powstawały natywne i komercyjne odpowiedniki popularnych programów graficznych, projektowych, biurowych itp" ...
A użytkownicy innych systemów operacyjnych to co? Jak mają potrzebę to biegną do sklepu kupować program? Czy może szukają w internecie darmowych odpowiedników/wersji?igotit4free pisze: My dostajemy system za free, potrzebnych aplikacji szukamy w repozytoriach albo w miarę umiejętności sami je sobie piszemy ... w ogromnej większości jak już ktoś ma jakąś komercyjną aplikację dla Linuksa, to dlatego że "była za darmo w gazecie" albo do ściągnięcia ... dlatego moim zdaniem jesteśmy skazani na mniej lub bardziej przaśne programiki homemade i sytuacja ta się IMHO nie zmieni.
Buahaha. Teraz to wynik ankiety jest 'niereprezentatywny', ale gdyby potwierdzał twoje tezy to pewnie taki już by nie był? W każdym razie widać, że nie masz zamiaru się przejmować jakimikolwiek argumentami niezgodnymi z twoim poglądem.igotit4free pisze: Nie wiem jaki będzie wynik ankiety, na razie wynik ten na pewno nie jest reprezentatywny ... na tym forum bywa dzień w dzień kilka setek użytkowników, znaczna z nich część ma Linuksa dłużej niż rok ... głos zabrało raptem kilkadziesiąt, z tego kilka błędnie uznając że np. kupno gry dla Windows albo płyty CD jest nakładem na rozwój Linuksa.
Spodziewam się, że spora grupa nie odda głosu zgodnego z prawdą albo nie zagłosuje wcale "żeby nie zaszkodzić Linuksowi", ale dajmy szanse wypowiedzieć się pozostałym.
I jeszcze:
Celowo odwracasz kota ogonem? Gracze nie przechodzą na Linuksa dlatego, że na niego jest jakaś gra, ale brak pewnych gier może powstrzymać gracza chętnego Linuksowi do przejścia na tę platformę. Stąd wydanie popularnych tytułów takich jak Quake III na Linuksa może likwidować w niektórych przypadkach tę barierę.igotit4free pisze: Wskaż mi jedną grę, której ukazanie się na Linuksa przekonało kogoś do zakupu komputera albo instalacji tego systemu. Jedną.