Zróbcie coś z wyglądem serwisu! Zrzutka na facelifting. Kto chętny?

Uwagi, propozycje tematów, pomysły na serwis Ubuntu.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Zróbcie coś z wyglądem serwisu! Zrzutka na facelifting. Kto chętny?

Post autor: linuxozaurus »

Nem pisze:To akurat była inspiracja tapetą z KDE ;) Pomarańcz i fiolet razem wyglądają źle. Niebieski i zielony są dość neutralnymi kolorami.
Niebieski niepasuje do ubuntu wyglądu serwisu bym nie ruszała. Ale bym zmieniła wygląd forum odświeżyć. (Wygląd forum)
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

Mi się wygląd forum bardzo podoba.
Jeśli administracja forum dopuszcza możliwość zmiany wyglądu stron, to proszę zrobić ankietę, żeby użytkownicy mogli się wypowiedzieć.
Awatar użytkownika
Nem
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: Nem »

Narzekać potrafi każdy, na razie nie widzę chętnych, aby coś zrobić. Więc pochwalę się kolejnymi pomysłami -

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Minimalizm tym razem, do wyboru, do koloru ;)
This world is just illusion, always trying to change you
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: pioruns »

Inny kolor tła to nie jest przebudowa/zmiana forum, to chyba trochę za mało;) Takie coś można sobie samemu w userscripts zrobić;p
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Odp: Zróbcie coś z wyglądem serwisu!

Post autor: luk1don »

figa pisze:ja też mogę się dołożyć :) jak trzeba zrobić "ściepkę narodową" na inne skórki :) kto jeszcze ewentualnie jest chętny ?
mario_7 pisze:Jeśli ktoś chciałby przygotować cały nowy motyw dla forum, to można się do mnie zgłosić na PW po szczegóły.
Może numer konta podajcie...
Awatar użytkownika
Diseant
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: Diseant »

@azhag

Od ponad 5 lat (teraz idzie 6) zajmuje się grafiką i nie jeden styl wykonałem (do PHPBB, MyBB, SMF itd...); nie jedną stronę w życiu zrobiłem (a było ich trochę) i nie robię warezowskich bajerów i srajdupereli jak to ująłeś w twojej wiadomości. Mój post wnosi tylko i wyłącznie o zmianę teraźniejszych bitmap (przycisków, loga czy tła tabeli) na lekko zaakcentowane (gradient o niewielkim procencie krycia).

Forum widzę w tych odcieniach, co jest lub troszeczkę złagodzić ich ostrość, dodać przyciski i bitmapy z Ubuntu 10.10 oraz troszkę zmodyfikować szerokość forum. Portalu nie trzeba modyfikować - jedynie logo na bardziej "oficjalne".

Pozdr.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Nem, świetne prace :clap: Ale logo za duże - musi być gdzieś miejsce na reklamy. Forum się z nich utrzymuje.
pioruns napisał
Inny kolor tła to nie jest przebudowa/zmiana forum, to chyba trochę za mało Takie coś można sobie samemu w userscripts zrobić
Moim zdaniem zmiana kolorów by wystarczyła. Znaczna przebudowa forum wprowadziłaby chaos, wszystkiego trzeba by się uczyć od nowa. I nie wszyscy znają javascript aby sobie samym kolorki zmienić. Ja nie potrafię.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
azhag
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: azhag »

Diseant pisze:@azhag

Od ponad 5 lat (teraz idzie 6) zajmuje się grafiką i nie jeden styl wykonałem (do PHPBB, MyBB, SMF itd...); nie jedną stronę w życiu zrobiłem (a było ich trochę) i nie robię warezowskich bajerów i srajdupereli jak to ująłeś w twojej wiadomości. Mój post wnosi tylko i wyłącznie o zmianę teraźniejszych bitmap (przycisków, loga czy tła tabeli) na lekko zaakcentowane (gradient o niewielkim procencie krycia).

Forum widzę w tych odcieniach, co jest lub troszeczkę złagodzić ich ostrość, dodać przyciski i bitmapy z Ubuntu 10.10 oraz troszkę zmodyfikować szerokość forum. Portalu nie trzeba modyfikować - jedynie logo na bardziej "oficjalne".

Pozdr.
Ile stron i jakiej jakości zrobiłeś, nie wnikam — ale za każdym razem jak widzę „strona wygląda brzydko, trzeba dodać gradienty i zaokrąglone rogi” to mi się automatycznie przypomina cytat z autora skórki, której używam u siebie, na temat prostoty i łebdwazerowości:
I decided to go the way of first design simple template design with square corners and later convert it to web 2.0 template design with gradients and rounded corners.
Co o takiej modzie na gradienty i krągłości sądzę, każdy może się domyślić.

Nem: ta pierwsza z serii kolejnych pomysłów jest boska ;) a bardziej serio — jakby z czwartej wywalić zaokrąglone rogi i spróbować czarnych napisów, może coś by z tego było.
Polski portal Debiana: http://dug.net.pl/
Awatar użytkownika
Diseant
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: LXDE
Kontakt:

Post autor: Diseant »

@azhag

Nie stwierdzam, iż forum wygląda brzydko... Po prostu małe odświeżenie by się przydało. Nie oceniaj czegoś co nie zdążyłeś zauważyć lub w ogóle nie widziałeś. Mówię tylko, żeby styl został troszkę odświeżony a nie, żeby nawalić bajerów i innych g**ien. Nie mam zamiaru się sprzeczać, więc zakańczam na tym (no chyba, że mnie sprowokujesz jak pewien troll na GG - w chwili obecnej)...

Co do motywów Pani Nem. Dobre dobre, ale troszkę bym to inaczej widział - w bardziej spokojnych kolorach. Śmierdzi mi tu trochę Aero, ale to akurat jeszcze można przeboleć. Czcionka OK, logo OK tylko... Zbyt monotonnie... Ale ogółem OK.
Awatar użytkownika
wjk`
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: wjk` »

Nasze forum wygląda kolorystycznie do starych wersji Ubuntu. Powinien Administrator zaktualizować do podobnej jak na http://www.ubuntu.com ;)
Intel E5300, G41M-ES2L, 2GB DDR2 800MHz, 9400GT 512MB, No-Name 400W
Ubuntu 10.10 [internet], Windows 7 [recovery os]
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Wariacja na temat "Kardynał w buduarze"?
Ja podziękuję.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Post autor: mario_7 »

Podstawowa sprawa - specjalna zrzutka na nowy motyw nie jest konieczna.
Jeśli ktoś mimo wszystko odczuwa potrzebę wsparcia finansowego forum, to dobrowolne datki oczywiście można wpłacać, numer konta jest podany na forum.
Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy w ten sposób nam pomagają. :)

Jeśli chodzi o projekty motywów, to z chęcią się im przyjrzymy.
Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby podążały za wytycznymi Canonical:
http://design.canonical.com/the-toolkit ... -websites/
http://design.canonical.com/the-toolkit ... uidelines/
Awatar użytkownika
Nem
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Ujmę to tak. Kolory Canonical są po prostu okropne w tym połączeniu. Powodują u mnie mdłości. Jeśli ktoś zapytałby mnie o najgorsze z możliwych połączeń kolorów to nie był by to już czerwony z zielonym, czy fioletowy z zielonym, bez wahania powiedziałabym że dokładnie taki odcień fioletowego z takim odcieniem pomarańczu.

Poza tym motyw graficzny forum powinien mieć kilka wariantów kolorystycznych do wyboru dla każdego użytkownika, czy to Xubuntu, czy KDE. Ludzie lubią różne kolory, nie tylko te narzucone przez jakiegoś niedouczonego grafika, który stworzył identyfikację wizualną dla Canonical, chyba, że zrobił to na odwal się i akurat ten pomysł zaskoczył, jak to zwykle bywa w przypadku wybrednych klientów, którzy sami nie wiedzą co chcą.
Tu mamy możliwość zapytać innych, co właściwie chcą widzieć, bo to forum jest dla nich. I to jest właśnie najfajniejsze.
Awatar użytkownika
123wilk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: 123wilk »

Obecny motyw tez taki idealny nie jest, powiem to tak kolorki z ubuntu.com bym tu dodał i dał gradienty wypukłe, a nie płaskie, styl bym tez nieco odchudził, byłby lżejszy i ładniejszy.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Admc »

Ja mówię nie gradientom, są zbyt sweetaśne.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
xc1256

Post autor: xc1256 »

moim zdaniem liczy się treść a nie oprawa forum (nie to jest najważniejsze), jeżeli ktoś ma chęć na to aby podłubać się i zaproponować zmianę "kolorów", to jestem na TAK :smile:
Awatar użytkownika
Nem
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Admc pisze:Ja mówię nie gradientom, są zbyt sweetaśne.
Ja jestem za tym aby ktoś, mogę to być ja ;) wykonał parę kolorowych skórek i specjalnie dla maruderów takich jak Admc wersję forum w czystym ASCII ;]
Pisałam już do mario_7, on obstaje przy wersji Canonical, moje projekty mu się nie podobają ;)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Post autor: mario_7 »

Na początek potrzebny jest jeden motyw w duchu Ubuntu - mniej więcej zgodny z wytycznymi Canoncial (nie chodzi o stworzenie kolna ubuntu.com, ale o to, żeby zachować taką konwencję). Dopiero, gdy taki podstawowy motyw będzie gotowy można rozważać dodanie alternatywnych wersji kolorystycznych.

Uważam, że nowa szata graficzna ubuntu.com nie jest taka zła, strona prezentuje się bardzo dobrze, o wiele lepiej niż przed zmianami. Jest czysta, schludna i wieje od niej profesjonalizmem. Moim zdaniem ktoś odwalił kawał dobrej roboty projektując to wszystko i tworząc jednocześnie wytyczne dla innych.
Awatar użytkownika
Nem
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

mario_7 pisze:Moim zdaniem ktoś odwalił kawał dobrej roboty projektując to wszystko i tworząc jednocześnie wytyczne dla innych.
Zgodzę się z rozkładem i rozplanowaniem elementów. Natomiast kolorystyka woła o pomstę do nieba.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Ja tam bym rewolucji nie robił. Co najwyżej coś takiego jak jest na DUG - kilka prostych skinów do wyboru + ewentualnie odświeżyć lekko layout strony głównej, ale bez cukierkowania ;)
Ubuntu.pl to nie portal randkowy, tu ma być przede wszystkim czytelnie i przejrzyście. Na chwilę obecną forum nie ładuje się 3 minuty jak co niektóre strony i dobrze by było się tego trzymać przy ewentualnej przebudowie. Miejmy też na uwadze, że nie każdy ma szybkie łącze, co niektórzy korzystają z radiówek czy też modemów ''komórkowych'' z ograniczeniami transferu i dla nich pobranie dodatkowej porcji grafik będzie problemem.
Reasumując: KISS, ja wiem, że to nie jest forum o Slackware, ale dobrze by było, jakby pozostało proste i bez zbędnych udziwnień ;)
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubuntu.pl”