Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
gesio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: gesio »

Witam ponownie :-)
Tym razem pojawił się inny problem. Odkąd pojawiło się jądro 3.x.x daje się zauważyć przycinanie się systemu podczas gdy korzystam z modemu GSM/3G, czy to alcatel X221S czy huawei E156. Najbardziej uciążliwe to jest podczas słuchania radia internetowego (zacinanie czy przeskakiwanie muzyki). Gdyby nie to, pewnie nie zauważyłbym tego problemu ;-) Dzieje się to zarówno na Twoim jądrze 17.x jak i na genericu. Z modemu korzystam tylko na netbooku Toshiba NB500. Problemu nie stwierdzałem na innych komputerach bo nie korzystam tam z modemu choćby przez słaby zasięg sieci w domu czy posiadanie internetu stacjonarnego. Mogę wprawdzie spróbować ale nie gwarantuję powodzenia. Te "zacinki" nie występują na jądrze 2.38.x.
Jeszcze jedno: podczas uruchamiania systemu pojawiają się jakieś błędy o page table error. W załączonym pliku znajdziesz je od wiersza 735. Mimo to system wstaje normalnie i działa.

Jeszcze jedno: na netbooku mam Xubuntu (XFCE). Unity trochę za bardzo zamulało komputerek.

PS.: Nie wiedziałem za bardzo do jakiego wątku wrzucić ten post. Jak coś źle to przepraszam.
Załączniki
dmesg_gesio.log
(47.98 KiB) Pobrany 214 razy
123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.10
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: 123er »

bpawelczyk pisze:
123er pisze:w aplecie powiadamiania wskaźnik baterii nie pokazuje szacowanego czasu do rozładowania lub naladowania ( zamiast czasu jest napis szacowanie) - laptop thinkpad
dodałem aplet batery status i ten też tylko pokazuje procent.
Kolego ten problem nie dotyczy skryptu kolegi eXt73, problem tkwi w samym Ubuntu i aplecie. Moja propozycja, która u mnie się sprawdziła to instalacja apletu Battery Status, proszę wykonaj krok po kroku jak w opisie http://live.gnome.org/BatteryStatus#Installation. Później w Preferencjach zarządzania zasilaniem wybierz opcję Obszar powiadomień -> Bez wyświetlania ikony, tym samym wyłączysz systemową ikonkę baterii na pasku.

Daj znać jak poszło, jeśli będziesz miał jakieś problemy daj znać, pomogę krok po kroku.
Pozdrawiam
No niestety dotyczy to albo nowych kerneli ( nowszych niż te z 10.10) albo któregoś skryptu ext73 w konflikcie z nowymi kernelami, tego nie jestem w stanie stwierdzić.
Przeczytaj dokładnie co napisałem, m.in.
w aplecie powiadamiania wskaźnik baterii nie pokazuje szacowanego czasu do rozładowania lub naladowania ( zamiast czasu jest napis szacowanie) - laptop thinkpad
dodałem aplet batery status i ten też tylko pokazuje procent.
garnus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: garnus »

a co pokazuje acpi -V (wpisane w terminalu)?
123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.10
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: 123er »

tomek@tomek-SL510:~$ acpi -V
Battery 0: Discharging, 38%, 01:22:08 remaining
Battery 0: design capacity 4846 mAh, last full capacity 3815 mAh = 78%
Adapter 0: off-line
Thermal 0: ok, 35.0 degrees C
Thermal 0: trip point 0 switches to mode critical at temperature 105.0 degrees C
Thermal 0: trip point 1 switches to mode passive at temperature 95.0 degrees C
Cooling 0: LCD 10 of 15
Cooling 1: Processor 0 of 10
Cooling 2: Processor 0 of 10
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Cześć, wrzuciłem skrypt v1.1 jednak rozwiązanie suspendu usb nadal mnie nie satysfakcjonuje. Tak więc chciałem wyłączyć suspend tak jak to było w v1.0 , okomentowalem czesć kodu odpowiedzialną za włączenie suspendu usb (2 petle for) i nic to nie dało 0_o ? Jak mam go wyłaczyć?

Edit:

Dobra , pospieszyłem się z postem , już jest OK . (myślalem że wystarczy sie przelogować , ale przeciez restart był potrzebny :P )

Post do usuniecia.
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

Witam!
Zainstalowałem skrypt instalator-cpufreqd - dynamiczny, jednak usługa ondemand działa do teraz, z tym że robiłem to przed wgraniem kernela i po wgraniu.
I teraz pewnie zmiany nic nie wnoszą, przed aktualizacją skrypt zadziałał.
Procesor AMD Brazos E-450
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

gitarzystaa pisze:Witam!
Zainstalowałem skrypt instalator-cpufreqd - dynamiczny, jednak usługa ondemand działa do teraz, z tym że robiłem to przed wgraniem kernela i po wgraniu.
I teraz pewnie zmiany nic nie wnoszą, przed aktualizacją skrypt zadziałał.
Procesor AMD Brazos E-450
Czasem się zdarzą, że przy kolejnych aktualizacjach system ponowni włącza usługę ondemand. Zobacz w ssm i wyłącz jeśli jest włączona. Po restarcie wszystko powinno pracować normalnie.

Zresztą, gdy nawet nie widzicie, ze ta usługa ponownie została aktywowana, powinniście ją odczuć poprzez spadek wydajności maszyny. Dlatego mocno zalecam instalowanie mojego skrypty cpufreqd i wyłączenie ondemand.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sokarsg-1 »

Witam ponownie.
Ja mam dziś pytanie odnośnie hibernacji mianowicie ile swapu trzeba ustawić gdy się ma 2 GB ramu, aby być pewny, że system za-hibernuje i od-hibernuje bez problemów? Obecnie mam 2 GB swapu i czasami zdarza się że system nie hibernuje a raczej nie od-hibernuje bo się po prostu uruchamia ponownie. Dodam że na jak miałem gnome 2 to takie akcje na moim 1201n i kernelach od eXt73 się nie zdarzały więc to wina właśnie pewnie za małego swapu bo KDE bierze więcej ramu, albo samego kde?
I mam jescze jedno pytanie odnośnie sterownika Nouveau otóż nie mogłem go odpalić na moim 1201n i kubuntu 11.10 , a chciałem to zrobić w ramach testu kwin' a w wersjk OpenGl ES (http://blog.martin-graesslin.com/blog/2 ... gl-es-2-0/). Niby odinstalowałem sterowniki nvidi przez opcje -uninstall ich instalatora wywaliłem wpis z blacklist i lsmod pokazywał, że załadowało moduł nouveau ale kwin w wersji opengl es nie wstawał? Może nouveau w wersji dla ION 1 nie obsługuje opengl ES?

U wpis miał być w temacie o kernelach jak by mógł kto przenieść.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sokarsg-1 pisze:Witam ponownie.
Ja mam dziś pytanie odnośnie hibernacji mianowicie ile swapu trzeba ustawić gdy się ma 2 GB ramu, aby być pewny, że system za-hibernuje i od-hibernuje bez problemów? Obecnie mam 2 GB swapu i czasami zdarza się że system nie hibernuje a raczej nie od-hibernuje bo się po prostu uruchamia ponownie. Dodam że na jak miałem gnome 2 to takie akcje na moim 1201n i kernelach od eXt73 się nie zdarzały więc to wina właśnie pewnie za małego swapu bo KDE bierze więcej ramu, albo samego kde?
I mam jescze jedno pytanie odnośnie sterownika Nouveau otóż nie mogłem go odpalić na moim 1201n i kubuntu 11.10 , a chciałem to zrobić w ramach testu kwin' a w wersjk OpenGl ES (http://blog.martin-graesslin.com/blog/2 ... gl-es-2-0/). Niby odinstalowałem sterowniki nvidi przez opcje -uninstall ich instalatora wywaliłem wpis z blacklist i lsmod pokazywał, że załadowało moduł nouveau ale kwin w wersji opengl es nie wstawał? Może nouveau w wersji dla ION 1 nie obsługuje opengl ES?
Zgadza się najlepiej dać o ok. 500 MB więcej niż ma się ramu ... w końcu mamy ok 2048 MB ramu i może się zdarzyć ze system pokaże że mamy te 2GB na dysku a faktycznie zabraknie nawet kilkuset kilobajtów i "po zawodach". Dlatego swap zawsze lepiej ustawić więcej o wskazaną wartość. Natomiast, co do Nouveau, na tę chwile nie znam przyczyny.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

e X t 7 3 pisze: Czasem się zdarzą, że przy kolejnych aktualizacjach system ponowni włącza usługę ondemand. Zobacz w ssm i wyłącz jeśli jest włączona. Po restarcie wszystko powinno pracować normalnie.

Zresztą, gdy nawet nie widzicie, ze ta usługa ponownie została aktywowana, powinniście ją odczuć poprzez spadek wydajności maszyny. Dlatego mocno zalecam instalowanie mojego skrypty cpufreqd i wyłączenie ondemand.

Pozdrawiam
Problem w tym, że usługa ondemand jest odznaczona, a po wpisaniu w terminalu

Kod: Zaznacz cały

cpufreq-info
dostaje informację, że usługa działa:

arkadiusz@arkadiusz-1215B-1215B:~$ cpufreq-info
cpufrequtils 007: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2009
Report errors and bugs to cpufreq@vger.kernel.org, please.
analyzing CPU 0:
  driver: powernow-k8
  CPUs which run at the same hardware frequency: 0
  CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 0
  maximum transition latency: 1000 ns.
  hardware limits: 825 MHz - 1.65 GHz
  available frequency steps: 1.65 GHz, 1.32 GHz, 825 MHz
  available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
  current policy: frequency should be within 825 MHz and 1.65 GHz.
                  The governor "ondemand" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency is 825 MHz.
  cpufreq stats: 1.65 GHz:26,64%, 1.32 GHz:2,67%, 825 MHz:70,69%  (13794)
analyzing CPU 1:
  driver: powernow-k8
  CPUs which run at the same hardware frequency: 1
  CPUs which need to have their frequency coordinated by software: 1
  maximum transition latency: 1000 ns.
  hardware limits: 825 MHz - 1.65 GHz
  available frequency steps: 1.65 GHz, 1.32 GHz, 825 MHz
  available cpufreq governors: conservative, ondemand, userspace, powersave, performance
  current policy: frequency should be within 825 MHz and 1.65 GHz.
                  The governor "ondemand" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency is 1.65 GHz.
  cpufreq stats: 1.65 GHz:27,28%, 1.32 GHz:2,85%, 825 MHz:69,87%  (14361)
W PowerTOP mam informację, że usługa działa :D w zakładce Tunables

Good          Using 'ondemand' cpufreq governor
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Mowa o pracy na baterii ? Bo jeśli tak - to system powinien taką informacje podawać - cpufreqd jest tak ustawiony. Na baterii ondemand, a na zasilaniu sieciowym zawsze performance ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:Mowa o pracy na baterii ? Bo jeśli tak - to system powinien taką informacje podawać - cpufreqd jest tak ustawiony. Na baterii ondemand, a na zasilaniu sieciowym zawsze performance ;).

Pozdrawiam
kurcze jednak jest problem, po podłączeniu do zasilacza nic się nie zmienia ciągle ondemand :(

edit:
ok już po problemie wystarczyło zmienić nazwę dla backupu pliku konfiguracyjnego :)
dla bezpieczeństwa wprowadzałem polecenia linijka po linijce.

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jak to mówią ... no to git ;).

Ja natomiast nadal szukam oszczędności energii ... zmodyfikowałem ustawienia dla hdparm i niedługo udostępnię skrypt je instalujący. Na teraz niektórzy skarżyli się, że dysk im "klika", były posty o "zabijaniu" dysków, przez Ubuntu ;). Zatem z jednej strony zmodyfikowałem parametr apm, a inaczej -B = zarządzaniem "parkowaniem" głowicy. Niektórzy na sztywno radzą ustawić na 254 ... ale to skutkuje tym, że dysk jest narażony na uszkodzenia w przypadku pracy na baterii. Ja przyjąłem rozwiązanie pośrednie. Na zasilaniu sieciowym mamy 254, a zatem praktycznie bark parkowania. Natomiast w przypadku pracy na baterii, zamiast parametru 128, dałem 192 - daje zatem systemowi prawo do parkowania głowicy, jednak znacznie rzadziej. Choć w zasadzie ten element czasem może być w ogóle nie używany, bo kolejną modyfikacją jest wyłączanie dysku - w przypadku pracy na zasilaniu sieciowym po 5 minutach bezczynności, a w przypadku zasilania bateryjnego po 10 sekundach takiego stanu. Takie rozwiązanie niesie ze sobą dwa "plusy": oszczędza energię i dysk ;).

Pozdrawiam ... i jak bym już nie pisał przed wigilią to życzę wszystkim wesołych, radosnych i spokojnych świat ... i odpoczynku także od "maszyn" ;)

Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Faktycznie głowica u mnie parkuje, ale przez pakiet laptop-mode-tools, zalecałbyś odinstalowanie tego? :)

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Również życzę zdrowych, pogodnych wesołych Świąt i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.:)

Pytanie na po Świętach: Czy przeinstalowanie pm-utils wystarczy, żeby odkręcić skutki użycia skryptu do przyspieszenia odczytu? Mam wrażenie, że akurat u mnie nie tylko nie pomógł, ale chyba wręcz spowodował dodatkowe problemy, z zawieszaniem tuż po rozpoczęciu wczytywania X (czarne tło + niereagujący kursor, dysk przestaje pracować i zostaje tylko reset).
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Również życzę zdrowych, pogodnych wesołych Świąt i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.:)

Pytanie na po Świętach: Czy przeinstalowanie pm-utils wystarczy, żeby odkręcić skutki użycia skryptu do przyspieszenia odczytu? Mam wrażenie, że akurat u mnie nie tylko nie pomógł, ale chyba wręcz spowodował dodatkowe problemy, z zawieszaniem tuż po rozpoczęciu wczytywania X (czarne tło + niereagujący kursor, dysk przestaje pracować i zostaje tylko reset).
Witaj, fakt w twoim przypadku skrypt, może nawet pogorszyć sprawę. Jeśli przeinstalowanie pm-utils nie przyniesie zamierzonych rezultatów, zrobię skrypt przywracający wartości pierwotne.

Pozdrawiam

-- 23 gru 2011 23:07 --
gitarzystaa pisze:Faktycznie głowica u mnie parkuje, ale przez pakiet laptop-mode-tools, zalecałbyś odinstalowanie tego? :)
Moim zdaniem laptop-mode jest obecnie niezbyt dobrym rozwiązaniem.

Stwierdziłem, że uzupełnię skrypt apm o wpisy dotyczące parkowania i usypiania dysku. Wersja 1.3 juz to ma. Poniżej przykład działania - widac na screenie, że dysk jest w trybie sleep - opis"SLP**".

X370 + apm-1.3

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Myślę, że taki skrypt ogólnie by się przydał, bo to jedyna z Twoich modyfikacji którą nie do końca wiadomo jak usunąć.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Zauważyłem jeszcze jeden problem, określiłbym to "rwaniem obrazu", a najbardziej samych okienek i przewijania. Dla zobrazowania problemu nagrałem filmik co prawda telefonem, ale na samym początku widać co jest nie tak.

http://www.youtube.com/watch?v=ULdXX9o5f5o

Identyczny problem miałem kiedyś na lenovo r60e z intel gma 950, wtedy wystarczyła reinstalacja xorga. Tutaj niestety nie. :( Sterowniki ze strony AMD 11.12 + zainstalowany twój skrypt. U Ciebie też tak wygląda, czy system zachowuje pełną płynność?

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

gitarzystaa pisze:Zauważyłem jeszcze jeden problem, określiłbym to "rwaniem obrazu", a najbardziej samych okienek i przewijania. Dla zobrazowania problemu nagrałem filmik co prawda telefonem, ale na samym początku widać co jest nie tak.

http://www.youtube.com/watch?v=ULdXX9o5f5o

Identyczny problem miałem kiedyś na lenovo r60e z intel gma 950, wtedy wystarczyła reinstalacja xorga. Tutaj niestety nie. :( Sterowniki ze strony AMD 11.12 + zainstalowany twój skrypt. U Ciebie też tak wygląda, czy system zachowuje pełną płynność?
Nie u mnie pod KDE tego rodzaju sytuacje nie występują. Pod jakim kernelem to występuje ? Twoje środowisko to GNOME 3, prawda ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

nie moje środowisko to XFCE + Xubuntu 11.10, twój najnowszy kernel [v17.3]

na stockowym kernelu 3.0.14 z pae było tak samo

na ubuntu 10.10 też tak było

EDIT:
Znalazłem jedną rzecz:
Obrazek

Przy próbie włączenia otrzymuje komunikat - Brak uprawnień do wykonania tego działania

W terminal wpisałem

dmesg | grep drm
ale nic nie zwraca, mogę po prostu wpisać kolejne polecenie :(

Może otwarte sterowniki będą lepszy rozwiązaniem, poza tym filmy na youtube w 720p na pełnym ekranie chodzą płynnie. Zachwiana jest chyba płynność 2D, tak jakby system miał wolne odświeżanie ekranu lub nie posiadał sterowników grafiki.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2011, 11:34 przez gitarzystaa, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”