Jaki Tuner Tv Pod Ubuntu ? - Odpowiedź
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Jaki Tuner Tv Pod Ubuntu ? - Odpowiedź
Postanowiłem w końcu kupić tuner zewnętrzny. I dobrze trafiłem bo nie mam kłopotów z instalacją sterowników zarówno pod Linuxem jak i po Windowsem. No i jeszcze tuner mogę podłączyć do dowolnego monitora. Obraz jest bajeczny - FullHD!!!
http://pclab.pl/news36273.html
Polecam to każdemu.
http://pclab.pl/news36273.html
Polecam to każdemu.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
podczepię się do wątku, jako że używam ubuntu, i nawet jak nie ubuntu to chcę linuksa permanentnie na główny system. I przyszedł czas żeby kupić sobie tuner TV:
-po pierwsze nie chcę na niego wydać więcej niż 250-300zł (ta górna granica to z bólem wielkim, ale jak będzie trzeba to trudno),
-po drugie chciałbym żeby był zewnętrzny - usb (laptop i pecet, a dwóch tunerów nie kupię)
-po trzecie - hybrydowy z DVB w standardzie MPEG-4 (tym co w polszcze będzie).
Taki mały koncert życzeń, widać że nie jest łatwo. Na stronie mythTV jest wiele tunerów, ale szukanie pasującego po liście tam jest męczące choćby dlatego że o połowie w polsce nawet nie słyszeli.
Niby do wszystkich moich potrzeb pasuje tuner X3MTV-HU2200, ale też nie ma słowa nigdzie w necie czy on działa jakoś na linuksie czy też nie..
Jakby mógł mnie ktoś wspomóc wiadomościami albo pomysłami jak skutecznie znaleźć taki tuner który by mi przypasował będę dozgonnie wdzięczny
.
EDIT:
Jeszcze znalazłedm ASUS My Cinema-U3000 hybrid, który podobno radzi sobie z dvb mpeg4, jak jest z jego działaniem pod linuchem, bo na wiki mythTV nie ma wiele. Jeśli by działał, to pewnie było by to.
-po pierwsze nie chcę na niego wydać więcej niż 250-300zł (ta górna granica to z bólem wielkim, ale jak będzie trzeba to trudno),
-po drugie chciałbym żeby był zewnętrzny - usb (laptop i pecet, a dwóch tunerów nie kupię)
-po trzecie - hybrydowy z DVB w standardzie MPEG-4 (tym co w polszcze będzie).
Taki mały koncert życzeń, widać że nie jest łatwo. Na stronie mythTV jest wiele tunerów, ale szukanie pasującego po liście tam jest męczące choćby dlatego że o połowie w polsce nawet nie słyszeli.
Niby do wszystkich moich potrzeb pasuje tuner X3MTV-HU2200, ale też nie ma słowa nigdzie w necie czy on działa jakoś na linuksie czy też nie..
Jakby mógł mnie ktoś wspomóc wiadomościami albo pomysłami jak skutecznie znaleźć taki tuner który by mi przypasował będę dozgonnie wdzięczny

EDIT:
Jeszcze znalazłedm ASUS My Cinema-U3000 hybrid, który podobno radzi sobie z dvb mpeg4, jak jest z jego działaniem pod linuchem, bo na wiki mythTV nie ma wiele. Jeśli by działał, to pewnie było by to.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Także zastanawiam się nad kupnem tunera tv i znalazłem coś takiego http://www.x3mtv-tuners.pl/product.php?id=3. Czy ma ktoś z was doświadczenie z tą firmą. Niby jest napisane, że są sterowniki do Linuxa ale czy na pewno działa? Joorva, chyba mają też to co Ciebie interesuje.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 22.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
joorva ? janisz ? Zakupiliscie cos ? Tez mysle o czyms hybrydowym ale wewnetrznie.
Ciekawie wygląda to co podałes janisz. Ciekawostką jest ze to polska firma jest. Nie wiedziałem ze mamy w Polsce producenta kart tv z taka bogata oferta! Przejrzalem ich ofertę i tylko przy jednej karcie hybrydowej znalazłem obsługę linuksa ale i tak jestem w szoku.
Myślalem oczywiście o Leadteku TV2000 ale lepiej byłoby kupic kartę raz a dobrze
Tu jest mala rozmowa viewtopic.php?t=112611, w zasadzie ten watek powinien byc chyba w tamtym dziale.
Ciekawie wygląda to co podałes janisz. Ciekawostką jest ze to polska firma jest. Nie wiedziałem ze mamy w Polsce producenta kart tv z taka bogata oferta! Przejrzalem ich ofertę i tylko przy jednej karcie hybrydowej znalazłem obsługę linuksa ale i tak jestem w szoku.
Myślalem oczywiście o Leadteku TV2000 ale lepiej byłoby kupic kartę raz a dobrze

Tu jest mala rozmowa viewtopic.php?t=112611, w zasadzie ten watek powinien byc chyba w tamtym dziale.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Jednak postanowiłem zaczekać aż DVB-T wejdzie na stałe. Na razie odbieram na telewizorze ale co jakiś czas tracę sygnał albo zmieniają się programy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
X3M TU100
Leadtek WinFast ExDTV2300 H
Leadtek WinFast DTV Dongle Gold
AverMedia AVerTV Digi Express Card/54
LifeView LV9H Hybrid TV ExpressCard/34
LifeView LV5T Delux DVB-T USB BOX
Który z nich będzie działał pod KUbuntu 9.1 i odbierał sygnał mpeg4?
Karty są USB albo EC
Gugel mało pomaga, a co do mpeg4 to czasem informacje podawane przez różnych sprzedawców sa sprzeczne.
Sprzęt to laptop Toshiba Satellite L300, Celeron? 550 2.0 GHz, 2GB RAM.
Karta graficzna: Intel? GMA X3100 z pamięcią współdzieloną.
Leadtek WinFast ExDTV2300 H
Leadtek WinFast DTV Dongle Gold
AverMedia AVerTV Digi Express Card/54
LifeView LV9H Hybrid TV ExpressCard/34
LifeView LV5T Delux DVB-T USB BOX
Który z nich będzie działał pod KUbuntu 9.1 i odbierał sygnał mpeg4?
Karty są USB albo EC
Gugel mało pomaga, a co do mpeg4 to czasem informacje podawane przez różnych sprzedawców sa sprzeczne.
Sprzęt to laptop Toshiba Satellite L300, Celeron? 550 2.0 GHz, 2GB RAM.
Karta graficzna: Intel? GMA X3100 z pamięcią współdzieloną.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
podbijam
EDIT:
Widzę brak zainteresowania tematem
Chciałbym kupić tuner DVB-T i DVB-S czyli naziemna cyfra i satelitarna planuje zrobić ze starego komputera centrum multimedialne na oprogramowaniu XBMC do tego jakiś pilot raczej radiowy żeby nie było trzeba cerować w odbiornik podczerwieni. Teraz moje pytanie czy ktoś mógłby polecić jakiś tuner z w/w który działa na linuxie i w miarę szybko pracuje tzn przełącza programy itp.
Mój stary komp to Athlon 1.9 Palomino 756 ramu grafika ATI Radeon 9200 SE ale chyba ją zmienie bo na nowszysch linuxach nie ma sterowników
EDIT:
Widzę brak zainteresowania tematem

Mój stary komp to Athlon 1.9 Palomino 756 ramu grafika ATI Radeon 9200 SE ale chyba ją zmienie bo na nowszysch linuxach nie ma sterowników
Re: Jaki Tuner Tv Pod Ubuntu ? - Odpowiedź
Witam
czy jest jakikolwiek tuner lub wejście video dla linuxa na ARM ?
czy jest jakikolwiek tuner lub wejście video dla linuxa na ARM ?