Photoshop CS3 pod ubuntu 8,04

Grafika, film, dźwięk.
benyowsky

Odp: Photoshop CS3 pod ubuntu 8,04

Post autor: benyowsky »

@Nie mogę jednak dotrzeć jak zmienic w nim ten przycisk alt. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby mi ktoś podsunął ścieżkę gdzie tego szukać w PS.@

Włącz Photoshopa.

Następnie wybierz narzędzie stempel.
Najedź kursorem na obiekt, którego chcesz skopiować za pomocą stempla.
Naciśnij na klawiaturze najpierw na prawy alt, później, nie zwalniając prawego przycisku alt wybierz lewy alt. A zatem musisz mieć oba przyciśnięte w tym samym czasie tylko pierwszy musi być prawy, później lewy.

Kliknij teraz w obrazku na fragment, który ma być stemplowany. Zwolnij przyciski i użyj stempla.

Metoda działa też z użyciem klawisza funkcyjnego Windows, ale nie na każdej klawiaturze ten przycisk jest dlatego opisałem metodę dwóch altów (również należy najpierw przycisnąć klawisz Windows, a później lewy alt i trzymając razem wybrać fragment obrazka do stemplowania).

W Photoshop skróty klawiszowe można zmienić w Edycja/skróty klawiszowe (Alt+Shift+Ctrl+K). Ale nie znalazłem tam możliwości zmiany alta.

Wydaje mi się, że najlepsza metoda to ta opisana wyżej. Poza tym Photoshop działa bez problemu na Linuxie.

@Z PS współpracuję już troszkę czasu i niestety w GIMP nie ma dwóch funkcji których używałam a które okazują się niezbędne do korekcji zdjęć które przysłała mi koleżanka :/@

Tak z ciekawości - jaka to funkcja?

pzdr.
WRB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Photoshop CS3 pod ubuntu 8,04

Post autor: WRB »

Ja również używam Photoshopa na VirtualBoxie i moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie. Zajmuję się robieniem stron internetowych i potrzebuję kilku wynalazków, których pod Linuxem nie ma (Internet Explorer, Safari). Jeżeli chodzi o wydajność, to nie mam żadnych zastrzeżeń.

Próbowałem Photoshopa (CS2) pod Winem, ale niestety jego działanie pozostawiało wiele do życzenia. Był niestabilny, minimalizowały mi się okna i nawet sam interface wyglądał jakoś gorzej. Z Fotosklepa korzystam już kilka lat, przez co poruszam się w nim dosyć intuicyjnie, ale pod Winem jakoś mi to nie wychodziło.

VirtualBox rozwiązał wszystkie moje problemy.

Jest jeden minus Windowsa na wirtualnej maszynie, mianowicie Licencja zabrania wirtualizacji tego systemy na innych systemach niż Windows ;)
//mario_7: bzdura, licencja większości Windowsów dopuszcza uruchamianie na maszynach wirtualnych i nie wskazuje systemu bazowego, np. licencja (EULA) Windows 7 Home Premium p. 3. pp. d, zaś np. w licencji Windowsa XP Professional w ogóle nie ma zapisu ani zabraniającego, ani dopuszczającego (więc zakłada się, że co nie jest zabronione - jest dozwolone). Przydałoby się źródło Twojej informacji...

Jeżeli zależy komuś na UNIXowym systemie pod którym działa Photoshop, to może warto zastanowić się na Apple.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”