k2cl pisze:@ Fryta86
...moja drobna uwaga - przy 128mb ramu niezależnie od "lekkości" menedżera okien, i tak trudno Ci będzie korzystać z pamięciożernych aplikacji w stylu OpenOffice... Proponuję poszukać alternatywnych, "lżejszych" aplikacji. Odchudzanie samego systemu to jeszcze nie wszystko...
To może pogadajmy o aplikacjach graficznych na starsze komputery. Jestem tym tematem zainteresowany, bo ostatnio na swoim Pentium III, 256MB RAM instalowałem Debian Lenny z LXDE.
A więc przeglądarka:
Wszystkie zużywają za dużo RAMU i mocy obliczeniowej, ale z tych co są to chyba najlepiej Opera, Midori lub IceWeasel
kalkulator - Xcalc
przeglądarka PDF - Xpdf
notatnik - leafpad, mousepad
terminal - LXTerminal, Terminal (Xfce)
menadżer archiwów - Xarchiwer
odtwarzacz multimediów - mplayer
Kolejny problem to pakiet biurowy. OpenOffice.org jest zdecydowanie za ciężki. Można skorzystać z AbiWord i Gnumeric, ale nie da się nimi otwierać i edytować prezentacji. Zawsze pozostają Dokumenty Google.
Jako komunikator używam WebGadu (najnowszy Pidgin, ani Kadu niespecjalnie da się zainstalować na Debian Lenny - gdyby ktoś miał link do paczki .deb to niech poda).
No i jak ktoś zna, to niech poda jaki wyjątkowo lekki odtwarzacz muzyki (mp3 + płytyCD) posiada.
Pozdrawiam.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.