Huawei e160 w Play Online - używa ktoś na Ubuntu 8.10? proszę o opinie
- dadix3
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Huawei e160 w Play Online - używa ktoś na Ubuntu 8.10? proszę o opinie
zrób tak a będzie działało :
Po podłączeniu system sam powinien wykryć sprzęt. Jeżeli nie pojawi się okno konfiguracji nowego, komórkowego polącznia, klikamy prawym przyciskiem myszy na ikonkę NetworkManagera (dwa czarne monitorki w prawym górnym roku ekranu obok zegara), wybieramy Modyfikuj połączenia... > zakładka Komórkowe > przyciks Dodaj, z listy wybieramy "iPlus", a potem przycisk Dalej, Zastosuj. Następnie zaznaczamy utworzone połączenie, klikamy "Edycja", zmieniamy nazwę na "Play Online" i wpisujemy kolejno:
Zakładka "Komórkowe""
Numer: *99#
Nazwa użytkownika i hasło: pozostawiamy puste
APN: internet
Sieć, PIN, PUK zostawiamy puste, jeżeli potrzebujemy PIN to wpisujemy.
Zakładka Protokół Sieciowy PPP:
Zaznaczamy "Używane uwierzytelnienie" i wszystkie poniżej (PAP, CHAP, MSCHAP, MSCHAPv2, EAP)
Kompresja: zaznaczamy "Dopuszczalna komresja danych BSD", "... Deflate", "... TCP header"
Zakładka Ustawienia IPv4:
Metoda: Automatycznie (PPP), tylko adresy
Serwery DNS: 89.108.195.20, 89.108.195.21
Na samym górze okienka można zaznaczyć też opcję "Łączenie automatyczne", żeby połączenie było nawiązywane automatycznie.
Teraz klikamy prawym przyciskiem myszy ikonę NetworkManagare i z menu kontekstowego wybieramy skonfigurowane przed chwilą połączenie. Odtąd powinno działać.
=============
Kiedy jest ustanownione połączenie i jesteś pewien, że działa:
otwierasz terminal i wpisujesz:
Kod:
cat /etc/resolv.conf
Powinna pokazać się zawartość pliku z następującymi DNS-ami: 89.108.195.20, 89.108.195.21
Jeżeli tak jest, można zablokować plik przed modyfikacją (która mogłaby nastąpić po restarcie systemu), poniższym poleceniem:
Kod:
sudo chattr +i /etc/resolv.conf
Jeśli coś pójdzie nie tak i chcemy zrezygnować z całej procedury, blokadę zawsze można zdjąć poleceniem
Kod:
sudo chattr -i /etc/resolv.conf
Jeżeli nie ma właściwych numrerów DNS, można samodzielnie wyedytować plik poleceniem:
Kod:
sudo gedit /etc/resolv.conf
i wkleić do niego taką zawartość:
Kod:
# Generated by NetworkManager
nameserver 89.108.195.20
nameserver 89.108.195.21
Potem należy koniecznie zapisać plik i zablokować przed zapisem poleceniem:
Kod:
=============
Może występować jeszcze taki problem, iż połączeni zadziała tylko wówczas, gdy modem zostanie podłączony; nie zadziała natomiast, jeśli w czasie uruchamiania systemu znajdował się już w porcie USB. Jeżeli ktoś i na to zna radę, proszę się nią podzielić.
Po podłączeniu system sam powinien wykryć sprzęt. Jeżeli nie pojawi się okno konfiguracji nowego, komórkowego polącznia, klikamy prawym przyciskiem myszy na ikonkę NetworkManagera (dwa czarne monitorki w prawym górnym roku ekranu obok zegara), wybieramy Modyfikuj połączenia... > zakładka Komórkowe > przyciks Dodaj, z listy wybieramy "iPlus", a potem przycisk Dalej, Zastosuj. Następnie zaznaczamy utworzone połączenie, klikamy "Edycja", zmieniamy nazwę na "Play Online" i wpisujemy kolejno:
Zakładka "Komórkowe""
Numer: *99#
Nazwa użytkownika i hasło: pozostawiamy puste
APN: internet
Sieć, PIN, PUK zostawiamy puste, jeżeli potrzebujemy PIN to wpisujemy.
Zakładka Protokół Sieciowy PPP:
Zaznaczamy "Używane uwierzytelnienie" i wszystkie poniżej (PAP, CHAP, MSCHAP, MSCHAPv2, EAP)
Kompresja: zaznaczamy "Dopuszczalna komresja danych BSD", "... Deflate", "... TCP header"
Zakładka Ustawienia IPv4:
Metoda: Automatycznie (PPP), tylko adresy
Serwery DNS: 89.108.195.20, 89.108.195.21
Na samym górze okienka można zaznaczyć też opcję "Łączenie automatyczne", żeby połączenie było nawiązywane automatycznie.
Teraz klikamy prawym przyciskiem myszy ikonę NetworkManagare i z menu kontekstowego wybieramy skonfigurowane przed chwilą połączenie. Odtąd powinno działać.
=============
Kiedy jest ustanownione połączenie i jesteś pewien, że działa:
otwierasz terminal i wpisujesz:
Kod:
cat /etc/resolv.conf
Powinna pokazać się zawartość pliku z następującymi DNS-ami: 89.108.195.20, 89.108.195.21
Jeżeli tak jest, można zablokować plik przed modyfikacją (która mogłaby nastąpić po restarcie systemu), poniższym poleceniem:
Kod:
Jeśli coś pójdzie nie tak i chcemy zrezygnować z całej procedury, blokadę zawsze można zdjąć poleceniem
Kod:
sudo chattr -i /etc/resolv.conf
Jeżeli nie ma właściwych numrerów DNS, można samodzielnie wyedytować plik poleceniem:
Kod:
sudo gedit /etc/resolv.conf
i wkleić do niego taką zawartość:
Kod:
# Generated by NetworkManager
nameserver 89.108.195.20
nameserver 89.108.195.21
Potem należy koniecznie zapisać plik i zablokować przed zapisem poleceniem:
Kod:
=============
Może występować jeszcze taki problem, iż połączeni zadziała tylko wówczas, gdy modem zostanie podłączony; nie zadziała natomiast, jeśli w czasie uruchamiania systemu znajdował się już w porcie USB. Jeżeli ktoś i na to zna radę, proszę się nią podzielić.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:

Ja umiem sobie "zrobić", żeby działało i zajmuje mi to mniej więcej jedną komendę, z tym że leniwa natura człowieka i przeświadczenie, że towar, za który płacę jest "wybrakowany" doprowadza mnie do frustracji

I to jest mój jedyny problem

Tym niemniej dziękuję za włożoną pracę.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Gratuluję, ja sie poddałem po miesiącu walki. Jedyna różnica jaka widzę w ustawieniach z którymi walczyłem to nazwa połączenia - ja nazywałem je "Play" a u was jest "Play Online".cyla29 pisze:ja też jestem całkiem zielona i nie tylko w ubuntu ale w komputerach, a mimo to poradziłam sobie z huawey e 160 w play na ubuntu.
Pod winXP działa jak zły, a ze komp jest dla starszych użytkowników to tak zostawiłem.
Może kiedys jeszcze spróbuję, narazie nie mam ani czasu ani zdrowia

ggl zmuszenie e160 na Ubuntu 8.04 do prawidłowego działania jest bardziej skomplikowane niż na Ubuntu 8.10 , tu napisałem cała instrukcje co trzeba zrobić .
Cześć.
Wiecie może jak zrobić (jak skonfigurować) by działał Huawei e160 (Play) w Kubuntu 9.4?
Wiecie może jak zrobić (jak skonfigurować) by działał Huawei e160 (Play) w Kubuntu 9.4?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
zdejmij blokadę pin na karcie sim, a potem jak modem wepniesz do kompa to network manager powinien automatycznie zestawić połączenie
ostatnio w piątek włąśnie ten modem uruchamiałem i jedyne co to pin trzeba było wyłączyć, reszta z automatu działała
ostatnio w piątek włąśnie ten modem uruchamiałem i jedyne co to pin trzeba było wyłączyć, reszta z automatu działała
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
a działa wam montowanie karty pamięci w tym modemie na ubuntu 9.04??? dokładnie opisałem tu w tym wątku< viewtopic.php?t=100215 >
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Co do trudności z wyświetlaniem m.in. wiadomosci.gazeta.pl:
Problem u mnie rozwiązał się prosto, wystarczyło wgrać nowy soft.
Wysyłałem nawet modem do serwisu Play, ale tam kolesiom nie chciało się wgrać tego softu. Odesłano mi z opisem, że modem działa poprawnie... wr...
Aktualizację oprogramowania można ściągnąć ze strony Play (stan na 22.08.2009):
http://web.playmobile.pl/pl/internet/pr ... index.html
Tylko nie wiem jak ją zainstalować pod Linuksem, może przez Wine?
Problem u mnie rozwiązał się prosto, wystarczyło wgrać nowy soft.
Wysyłałem nawet modem do serwisu Play, ale tam kolesiom nie chciało się wgrać tego softu. Odesłano mi z opisem, że modem działa poprawnie... wr...
Aktualizację oprogramowania można ściągnąć ze strony Play (stan na 22.08.2009):
http://web.playmobile.pl/pl/internet/pr ... index.html
Tylko nie wiem jak ją zainstalować pod Linuksem, może przez Wine?