był faktycznie błąd, już go poprawiłem i udostępniłem nową wersje skryptu.tomith pisze:Mam Broadcoma 4313 w asusie 1215n. Wiem, że straszny szajs to jest. Chwilowo nie potrafię też dojść do porozumienia z grafiką intela - brak 3d i unity nie działa, sterowniki z xorg-edgers nie pomogły :/ Kurde a mogłem zostać przy LTSie...
Co do wifi - NeteXt twierdzi że sterowniki są, moduł wl załadowany a iwconfig twierdzi że interfejsów bezprzewodowych nie ma.
--edyta--
NeteXt niby odinstalowuje te 5.100.82.118-8 a potem twierdzi że nadal są zainstalowaneDopiero synaptic je wywalił. Restart - wifi działa..
Kernele stabilne wersja v22.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
Moderator: e X t 7 3
Re: Kernele testowe wersja v22.x - atom oraz K8
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Super, jeszcze mam takie przemyślenia co do NeteXt:
- start bez neta powoduje wyświetlenie pustego okienka - mógby być komunikat że do działania potrzebny net
- wyzwolenie akcji, np instalacji sterowników nvidia nie można anulować na etapie pobierania pliku.
Czy móglbym jeszcze prosić o podpowiedź co z tym nieszczęsnym gma 3150?
optirun glxgears działa - czyli nvidia hula.
- start bez neta powoduje wyświetlenie pustego okienka - mógby być komunikat że do działania potrzebny net
- wyzwolenie akcji, np instalacji sterowników nvidia nie można anulować na etapie pobierania pliku.
Kod: Zaznacz cały
glxgears
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual
co do neta jest tak przecież... takie okno się pojawia: http://wstaw.org/m/2013/02/24/plasma-desktopFm1609.pngtomith pisze:Super, jeszcze mam takie przemyślenia co do NeteXt:
optirun glxgears działa - czyli nvidia hula.Kod: Zaznacz cały
glxgears Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0". Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual
- pijetja
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Stery są stare bo stąd: http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php wersja 5.100.82.112 nie wiem czym są spaczone.
Jakoś nie mam ochoty na nowsze stery, rosnace numerki preferuję wyłącznie na koncie
Ale kernelek 22.2 przetestuję.
PS.
Czy ktoś testował Kernele eXt-a na debianie?? Standardowy powoduje crash w połączeniu z moją grafiką...
Jakoś nie mam ochoty na nowsze stery, rosnace numerki preferuję wyłącznie na koncie

Ale kernelek 22.2 przetestuję.
PS.
Czy ktoś testował Kernele eXt-a na debianie?? Standardowy powoduje crash w połączeniu z moją grafiką...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86
Sorki, mój błąd - odpalałem przez starszą wersjęco do neta jest tak przecież... takie okno się pojawia: http://wstaw.org/m/2013/02/24/plasma-desktopFm1609.png

- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Ja testowałem, ale trzeba było zbudować go sobie ze źródeł.pijetja pisze:Czy ktoś testował Kernele eXt-a na debianie?? Standardowy powoduje crash w połączeniu z moją grafiką...

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Warunkiem sine qua non jest posiadanie gcc przynajmniej w wwersji 4.7.2.pijetja pisze:...
PS.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Dodatkowym warunkiem, którego Debian nie spełnia jest brak biblioteki libc6 w wersji co najmniej 2.15, a jest 2.13. Dlatego trzeba sobie budować ze źródełe X t 7 3 pisze:
Warunkiem sine qua non jest posiadanie gcc przynajmniej w wwersji 4.7.2.
Pozdrawiam

- pijetja
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
Oj chyba za dużo tych warunków...
@Shevchenko1987 moja grafa to ati 5470 ale mam takiego buga, który tylko w dellach występuje. Siedzi na genaryku w ubuntu i w debianie od wersji 3.0. Na kernelach eXt-a się nie objawia i mnie to niezmiernie dziwi. i już wiem, że nie jest związany z fglrx...
Budować nie będę... Dzięki za odpowiedź.
czekam na opinie o 22.2
Pozdrowienia
P.
@Shevchenko1987 moja grafa to ati 5470 ale mam takiego buga, który tylko w dellach występuje. Siedzi na genaryku w ubuntu i w debianie od wersji 3.0. Na kernelach eXt-a się nie objawia i mnie to niezmiernie dziwi. i już wiem, że nie jest związany z fglrx...
czekam na opinie o 22.2
Pozdrowienia
P.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
Na jajku v22.2 zyskałem dodatkowe 45 minut pracy na baterii, w trybie bezczynności pokazało 8,32 W co jest najlepszym wynikiem od października (v20.3 jeżeli dobrze pamiętam)
e X t 73 Nie wiem co zmieniłeś, ale na v22.1 miałem zdecydowanie mniej "złych" uruchomień systemu (pobór prądu > 20 W w trybie bezczynności i procesor w trybie turbo), od wydania tamtego jajka do dzisiaj były tylko dwa takie przypadki. Mam nadzieję że v22.2 utrzyma ten kierunek.
edit:
Niestety komputer reaguje dosyć gwałtownie, jeszcze się nie przyjrzałem dobrze ale np. odpalenie programu, lub otworzenie strony w przeglądarce skutkuje gwałtownym włączeniem chłodzenia. Pobór prądu skacze do około 16 - 17 W, taktowanie procesora około 1,6 - 1,7 GHz Skoku wydajności nie widać a para idzie w gwizdek. Wyłączenie programów (w tym przypadku FF i Powertop) skutkuje zatrzymaniem wiatraka. Po ponownym odpaleniu Powertop już pokazuje 9-10 W. Pod v22.1 było przyjemniej, w tych samych warunkach: zdecydowanie ciszej i na mniejszym prądzie 12 - 14 W. a taktowanie procesora 800 - 900 MHz ze skokami chwilowymi jeżeli było potrzebne. Przypomina to pobudzenia o których już nie raz pisałem ale takie o połowę mniejsze.

e X t 73 Nie wiem co zmieniłeś, ale na v22.1 miałem zdecydowanie mniej "złych" uruchomień systemu (pobór prądu > 20 W w trybie bezczynności i procesor w trybie turbo), od wydania tamtego jajka do dzisiaj były tylko dwa takie przypadki. Mam nadzieję że v22.2 utrzyma ten kierunek.
edit:
Niestety komputer reaguje dosyć gwałtownie, jeszcze się nie przyjrzałem dobrze ale np. odpalenie programu, lub otworzenie strony w przeglądarce skutkuje gwałtownym włączeniem chłodzenia. Pobór prądu skacze do około 16 - 17 W, taktowanie procesora około 1,6 - 1,7 GHz Skoku wydajności nie widać a para idzie w gwizdek. Wyłączenie programów (w tym przypadku FF i Powertop) skutkuje zatrzymaniem wiatraka. Po ponownym odpaleniu Powertop już pokazuje 9-10 W. Pod v22.1 było przyjemniej, w tych samych warunkach: zdecydowanie ciszej i na mniejszym prądzie 12 - 14 W. a taktowanie procesora 800 - 900 MHz ze skokami chwilowymi jeżeli było potrzebne. Przypomina to pobudzenia o których już nie raz pisałem ale takie o połowę mniejsze.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj
Ja pod pod v22.2 na 1201n właśnie praktycznie non stop mam 9.8 do 12.5 Watta, co jest naprawdę dobrym wynikiem. Nawet jak uruchamiam na baterii = ewentualny bug na nvidii ... i tu wtedy skok np. do 16 Watt, ale po 6-10 minutach spada do 12.5 i już trzyma normalnie.
Jeśli masz np. czytnik kart Realteka, to na 22.2 będzie skok zużycia o 1-4 Watt w stosunku do v22.1. Dopiero dam zmieniony APM v2.1 i będzie oki.
Pozdrawiam
-- 24 lut 2013 21:42 --
W kernelach v22.2 pojawił się "błąd" = nie wiem jakim cudem przestawiło mi konfiguracje pewnych elementów = konieczność przebudowania kerneli = będzie v22.3. Ciągły brak czasu skutkuje błędami. Przyjąłem zatem, że krenele v22.x są ostatnimi, w przypadku których daje wsparcie dla 32 bitów. Po prostu aby zapewnić odpowiednią jakość muszę się skupić na określonej architekturze
.
Pozdrawiam
Ja pod pod v22.2 na 1201n właśnie praktycznie non stop mam 9.8 do 12.5 Watta, co jest naprawdę dobrym wynikiem. Nawet jak uruchamiam na baterii = ewentualny bug na nvidii ... i tu wtedy skok np. do 16 Watt, ale po 6-10 minutach spada do 12.5 i już trzyma normalnie.
Jeśli masz np. czytnik kart Realteka, to na 22.2 będzie skok zużycia o 1-4 Watt w stosunku do v22.1. Dopiero dam zmieniony APM v2.1 i będzie oki.
Pozdrawiam
-- 24 lut 2013 21:42 --
W kernelach v22.2 pojawił się "błąd" = nie wiem jakim cudem przestawiło mi konfiguracje pewnych elementów = konieczność przebudowania kerneli = będzie v22.3. Ciągły brak czasu skutkuje błędami. Przyjąłem zatem, że krenele v22.x są ostatnimi, w przypadku których daje wsparcie dla 32 bitów. Po prostu aby zapewnić odpowiednią jakość muszę się skupić na określonej architekturze

Pozdrawiam

- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Dałem Ci link z paczkami to zainstaluj i sprawdź.pijetja pisze:Oj chyba za dużo tych warunków...
czekam na opinie o 22.2
Pozdrowienia
P.

-- 24 lut 2013 22:03 --
To czekamy w takim razie.e X t 7 3 pisze:W kernelach v22.2 pojawił się "błąd" = nie wiem jakim cudem przestawiło mi konfiguracje pewnych elementów = konieczność przebudowania kerneli = będzie v22.3. Ciągły brak czasu skutkuje błędami. Przyjąłem zatem, że krenele v22.x są ostatnimi, w przypadku których daje wsparcie dla 32 bitów. Po prostu aby zapewnić odpowiednią jakość muszę się skupić na określonej architekturze.
Pozdrawiam

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Wersja Brazos akurat nie ma błędu 
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Ext,mam pytanie.
Zawiesza mi się lapem,Nigdy nie miałem z nim problemu.
Możesz mi podpowiedzieć,w które logi mam spojrzeć,ew. wrzucę je tutaj.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Najważniejszy to dmesg ... ale także kern.log [tylko spakuj go] = może być spory.Foka0111 pisze:Ext,mam pytanie.
Pozdrawiam
-- 25 lut 2013 09:43 --
Aha w wersji v22.3 i v23.0 wbijam ponownie Alsę na sztywno = lepsza wydajność, ale i energooszczędność.
Pozdrawiam

- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Ext.
Wrzuciłem na dropboxa dwa pliki.
Zawias był mniej więcej ok 9:00 dzisiaj - 25.02.20013
http://dl.dropbox.com/u/18287771/kern.log
http://dl.dropbox.com/u/18287771/dmesg
Zaczęło się to dziać od momentu podłączenia zewnętrznego monitora po HDMI.
Zauważyłem,że jak podłączony jest zewn. monitor i obraz przerzucony jest na niego,to w powermizer zegar nie schodzi poniżej 2.Jak odłączę monitor to po chwili bezczynności ustawia na 0.
Mam Nvidię 9600GS i stery 310.14
Zainstaluję najnowsze stery 313.18 i zobaczę,czy coś to pomoże,no chyba,że w logach jest jakiś błąd który powoduje zawiechy.
Na razie wróciłem na generyk i odłączyłem monitor zewnętrzny
Wrzuciłem na dropboxa dwa pliki.
Zawias był mniej więcej ok 9:00 dzisiaj - 25.02.20013
http://dl.dropbox.com/u/18287771/kern.log
http://dl.dropbox.com/u/18287771/dmesg
Zaczęło się to dziać od momentu podłączenia zewnętrznego monitora po HDMI.
Zauważyłem,że jak podłączony jest zewn. monitor i obraz przerzucony jest na niego,to w powermizer zegar nie schodzi poniżej 2.Jak odłączę monitor to po chwili bezczynności ustawia na 0.
Mam Nvidię 9600GS i stery 310.14
Zainstaluję najnowsze stery 313.18 i zobaczę,czy coś to pomoże,no chyba,że w logach jest jakiś błąd który powoduje zawiechy.
Na razie wróciłem na generyk i odłączyłem monitor zewnętrzny
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zobaczę na to w wolnej chwili ... "błędy" wyeliminowane i buduje nowe kernele ... do dwóch dni wydam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Przywróciłem system clonezillą , coś się zaczęło krzaczyć.
Tak,że jestem na generyku i sterach 310.14.
Powróciłem też do KDE 4.9.5 bo na wszystkich moich maszynach na KDE 4.10 system uruchamiał się do TTY1 i musiałem ręcznie logować się a następnie startX.
Na początku miałem artefakty ,ale po uaktualnieniu generyka do 3.2.0.38 gierki na steamie śmigają płynnie.
Na sterach 313,18 gry cięły się strasznie.
Tak,że jestem na generyku i sterach 310.14.
Powróciłem też do KDE 4.9.5 bo na wszystkich moich maszynach na KDE 4.10 system uruchamiał się do TTY1 i musiałem ręcznie logować się a następnie startX.
Na początku miałem artefakty ,ale po uaktualnieniu generyka do 3.2.0.38 gierki na steamie śmigają płynnie.
Na sterach 313,18 gry cięły się strasznie.
-
- Zakręcona Traszka
kernel zainstalowany, dziala na oko OK
W dmesg po prawie 17h uzywania, paru usypianiach znowu pojawily sie
wczesniej po jakich 13-14h bylo czysto, nie bylo tych wpisow ale pojawil sie teraz
i po tym wpisie cala litania jak wyzej.
Chwile po przelaczeniu na baterie bylo 18W, teraz po paru minutach
przyczyna jest ze sciemnienie ekranu nie dziala w momencie przelaczenia na baterie, w ustawieniach mam 30% na baterii.
Co dziwne gdy recznie zmiejsze po chwili samoczynnie wraca na 100%
W dmesg po prawie 17h uzywania, paru usypianiach znowu pojawily sie
CPU4: Package power limit notification (total events = 29)
CPU5: Package power limit normal
[drm:i915_hangcheck_hung] *ERROR* Hangcheck timer elapsed... GPU hung
[drm] capturing error event; look for more information in /debug/dri/0/i915_error_state
Chwile po przelaczeniu na baterie bylo 18W, teraz po paru minutach
The battery reports a discharge rate of 22.3 W
The estimated remaining time is 2 hours, 2 minutes
Co dziwne gdy recznie zmiejsze po chwili samoczynnie wraca na 100%

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zobaczymy, jak będzie na v22.3 i v23.0.
Pozdrawiam
Pozdrawiam