Witam ponownie. Otóż tak jak uzgodniliśmy podziałałem tydzień na 3.5.0-18-generic x86_64 (łącznie około 24h, paręnaście restartów, hibernacji i uśpień, ZRAM włączony). Po drodze nie zauważyłem żadnych dolegliwości związanych z moim dyskiem Hitachi HTS545032B9A300 w asusie 1201n. Dziś dla pewności przeszukałem logi z poprzedniego tygodnia i nie ma w nich ani błędów pokroju:
Kod: Zaznacz cały
Nov 10 06:47:55 sokar-1201N kernel: EXT4-fs error (device sda6): ext4_journal_start_sb:348: Detected aborted journal
Nov 10 06:47:55 sokar-1201N kernel: EXT4-fs (sda6): Remounting filesystem read-only
ale jak ustaliliśmy to kwestia kerneli z rodziny 3.6 ani tych drugich błędów które trapiły mnie od zawsze na wszystkich kernelach (generic i tych od kolegi eXt73):
Kod: Zaznacz cały
ata1: hard resetting link
ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
ata1.00: configured for UDMA/133
ata1.00: retrying FLUSH 0xea Emask 0x4
ata1.00: device reported invalid CHS sector 0
ata1: EH complete
ale te się wydarzały w sposób losowy i może akurat nie wystąpiły w tym tygodniu. Albo pewnie pomogło co bardziej prawdopodobne dodanie do gruba opcji libata.force=noncq.
Wychodzi na to, że w kernelu jest nie naprawiony błąd już od dość dawna (w 2009
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/379831).
Tylko dziwne, że u innych na tym samym dysku nie ma problemów ba w tym samym netbooku nie ma tych problemów?
Tak przy okazji gdzie można oficjalnie raportować błędy w kernelach albo śledzić je. Chciałem po prostu sprawdzić czy deweloperzy oficjalnie wiedzą o tych błędach i czy coś czynią w kierunku naprawy np. tych błędów z ZRAM w połączeniu z rodziną 3.6.
I tak informacja sterowniki od Nviidi 310.19 sprawują się bardzo zacnie z Kwinem. Poprawili błąd związane ze spadkiem płynności w "expo" i "scale" (u mnie do jakiś 10 -15 klatek) kiedy odtwarzał się film z użyciem vdpau. Jak również ogólna płynność podskoczyła. Cieszy że nareszcie zwrócili uwagę na użytkowników KDE. Mogli by jeszcze ten nie do końca działający VSYNC w kwin naprawić.