Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8

Post autor: quatrolibro »

e X t 7 3 pisze: Na tym powyżej się zatrzymuje tak ??
Tak.

Poprawiło się (i pogorszyło) z innego końca

Kod: Zaznacz cały

440 mW      0,0 pkts/s                Device         Network interface: eth0 (r8169)
czasami jest nawet 0 albo około 110 mW (przypominam że było 2 dni temu 3 do nawet 5 W)

Natomiast skoczył ogólny wskaźnik na 14-17 W i jest też minimalnie cieplej. (było 10-15 W a z nvidią >24 W)
Wszystko jest na good
I teraz nie wiem czy (teraz) nvidia dostaje prąd + poprawa zarządzania energią, czy coś się pogorszyło.
Ostatnio zmieniane były tylko wpisy w grub.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

quatrolibro pisze:
e X t 7 3 pisze: Na tym powyżej się zatrzymuje tak ??
Tak.

Poprawiło się (i pogorszyło) z innego końca

440 mW      0,0 pkts/s                Device         Network interface: eth0 (r8169)
czasami jest nawet 0 albo około 110 mW (przypominam że było 2 dni temu 3 do nawet 5 W)

Natomiast skoczył ogólny wskaźnik na 14-17 W i jest też minimalnie cieplej. (było 10-15 W a z nvidią >24 W)
Wszystko jest na good
I teraz nie wiem czy (teraz) nvidia dostaje prąd + poprawa zarządzania energią, czy coś się pogorszyło.
Ostatnio zmieniane były tylko wpisy w grub.
Cóż wpisem - pata_acpi=off - wyłączyliśmy ACPI dla PATA/SATA ... zatem dyski nie wchodzą w tryb oszczędzania :P - nawet jak na good to nie jest w 100 % wykorzystywana oszczędność na dyskach, a poprawa bo wyłączone intel iommu.

Pozdarwiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Nie wiem co sie dzieje, wyjelem wtyczke i jestem na baterii, mam ustawione na 20% a samoczynnie po chwili podnosi mi jasnosc ekranu na 70%.
Co recznie zmiejsze na tyle co ustawione - samo po chwili podnosi sie na 70%.

PowerTop 17W-18W, wszystko na Good poza

>> Good          Enable SATA link power management for /dev/sda     
tu po kliknieciu ENTER wskoczylo Good

A co do instalatora to OK, chociaz jak dla mnie to stary byl tez OK :P

23:19 GMT jestem w Londynie
nagle spadlo do 8% naladowania batki w powertop 19.3W, musialem podlaczyc AC bo wylaczylby mi sie laptop.

02:48 GMT
Teraz to juz przegiecie, zostawilem wlaczony laptop na 20 minut tylko zamknelem pokrywe i neta wifi mi rozlaczylo :(
A jak wczesniej pisalem, mam przy zamknieciu pokrywy nie rob nic.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

JerryG pisze:Nie wiem co sie dzieje, wyjelem wtyczke i jestem na baterii, mam ustawione na 20% a samoczynnie po chwili podnosi mi jasnosc ekranu na 70%.
Co recznie zmiejsze na tyle co ustawione - samo po chwili podnosi sie na 70%.

PowerTop 17W-18W, wszystko na Good poza

>> Good          Enable SATA link power management for /dev/sda     
tu po kliknieciu ENTER wskoczylo Good

A co do instalatora to OK, chociaz jak dla mnie to stary byl tez OK :P

23:19 GMT jestem w Londynie
nagle spadlo do 8% naladowania batki w powertop 19.3W, musialem podlaczyc AC bo wylaczylby mi sie laptop.

02:48 GMT
Teraz to juz przegiecie, zostawilem wlaczony laptop na 20 minut tylko zamknelem pokrywe i neta wifi mi rozlaczylo :(
A jak wczesniej pisalem, mam przy zamknieciu pokrywy nie rob nic.
Panie Kolego jak jest:

>> Bad          Enable SATA link power management for /dev/sda     
to tak ma być ... w końcu po to jest linijka: pata_acpi=off. Jeśli ją dasz na Good to zaczną się własnie "jaja". Musimy przetestować, czy ACPI na dyskach robi takie problemy.

Pozdarwiam

-- 18 lis 2012 11:02 --

AMD udostępnił kolejna, betę sterowników Catalyst 12.11 tym razem beta8. Czuć różnicę nawet w stosunku do beta6. Polecam instalacje - oczywiście trzeba usunąć watermark o testowych sterownikach ... ma zbudowany skrypt jeśli są chętni udostępnię ;)

Co do instalatora graficznego - dzięki wydatnej pracy Kolegi Netbit73 instalator już "hula, jak ta lala" - sam sprawdza zależności, wersje systemu [tu konieczne do instalacji gcc 4.7.2], etc. i być może nawet dziś lub jutro udostępnię testowo ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

>> Bad Enable SATA link power management for /dev/sda

to tak ma być ... w końcu po to jest linijka: pata_acpi=off. Jeśli ją dasz na Good to zaczną się własnie "jaja". Musimy przetestować, czy ACPI na dyskach robi takie problemy.
A u mnie jest na Good bez przestawiania enterem, linijka pata_acpi=off też jest i co to dla nas oznacza ?
20 W :cry: na dzień dobry zatrzymanie podczas ładowania:

usb 1-1.4: new full-speed USB device number 4 using ehci_hcd
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: JerryG »

U mnie takze jest Good bez przestawiania enterem.

The battery reports a discharge rate of 17.7 W
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Widocznie pozostałe elementy APM są odczytywane przez PowerTOP jako Good. Po ponownym uruchomieniu zobaczcie Panowie co jest w /var/log/kern.log ... może tam jest coś więcej. Zobaczymy pod v21.3 - właśnie wypuścili Linux-3.6.7 i na nim zbuduje + modyfikacja ustawień. Zobaczymy, co to da.

Aha może jeszcze dla testów odinstalujecie APM [deinstalatorem] i zobaczymy.

Co do instalatora graficznego będzie zawierał odniesienie do:

- kernel płatne - tu info - tu będzie odrębny instalator,
- kernele bezpłatne - K8 i atom,
- deinstalator kerneli,
- APM instalator i deinstalator,
- cpufreqd - to samo powinno być.

Oczywiście sam będzie badał zależności i ewentualnie informował oraz instalował [po zgodzie usera] np. gcc, dkms, etc.

Pozdrawiam

quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

The battery reports a discharge rate of 14.8 W
System baseline power is estimated at 7.85 W
Ta druga linijka co realnie ona pokazuje ? Zawsze ją rozumiałem jako minimalkę potrzebną do działania systemu. Jest stała mniej więcej bo czasem po przecinku coś się zmienia.
12.04 + v20.x było około 7.60 - 7.80W i prawie do tylu schodziło w trybie bezczynności.
12.04 + v21.0 było 4,30 W :o
A teraz 12.10 + v21.2 jest około 7.85 W

Kolejny restart zrobiłem i jak widać wyżej się opłaciło 5W mniej niż za pierwszym razem. Nvidia optimus miesza ? Pomiędzy oczywiście wykoleił się na starcie.
I jeszcze ciekawostka, mam nadzieję że będzie to zrozumiałe. Jeżeli udany start jest poprzedzony udanym startem, to "linuksowa litania" jaka leci przez ekran jest w natywnej dla ekranu rozdzielczości, a jeżeli prawidłowy start jest poprzedzony nieudanym, to mam najpierw "kulfony" a potem dopiero prawidłowe małe literki. Po nieudanym starcie, znika odliczanie czasu na wybór systemu w Grub, stoi i czeka na enter. Po udanym, oczywiście wraca odliczanie czasu. Teoretycznie takie zachowania nie powinny mieć miejsca, chyba że coś w systemie i jego elementach rozruchowych zostaje uszkodzone po nieudanym starcie i wraca do normy po prawidłowym.
Po ponownym uruchomieniu zobaczcie Panowie co jest w /var/log/kern.log ... może tam jest coś więcej
po nieudanych startach nie ma śladu
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm te Optimusy mnie wykończą :P ;)

Pozdrawiam

-- 18 lis 2012 15:21 --

Kwestia Instalatora ;) progres jest spory i już działa idealnie ;) .. dodawanie jeszcze instalacji microcode, a potem w kolejne wersji [zobaczymy] wpisy do grub:

instalator-1

instalator-2

instalator-3

instalator-4

instalator-5

instalator-6

instalator-7

instalator-8

Pozdrawiam

Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86

Post autor: Chris1507 »

https://dl.dropbox.com/u/72313101/scree ... ator-8.png Do poprawy zdania. :) Zwróć uwagę na poprawność (gramatyczną) zdań. Jeśli chcesz, chętnie pomogę przy zdaniach, wystarczy cynk na PW.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Chris1507 pisze:https://dl.dropbox.com/u/72313101/scree ... ator-8.png Do poprawy zdania. :) Zwróć uwagę na poprawność (gramatyczną) zdań. Jeśli chcesz, chętnie pomogę przy zdaniach, wystarczy cynk na PW.
Dzięki za oferowaną pomoc. Na tę chwilę dajemy radę z Kolegą Netbi73 - którego działania są tu nieocenione ;). Opisy ulegną i już uległy zmianie w ostatecznej wersji. Oczywiście wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdarwiam

Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: valdi74 »

e X t 7 3 pisze:AMD udostępnił kolejna, betę sterowników Catalyst 12.11 tym razem beta8. Czuć różnicę nawet w stosunku do beta6. Polecam instalacje - oczywiście trzeba usunąć watermark o testowych sterownikach ... ma zbudowany skrypt jeśli są chętni udostępnię ;)
Niestety AMD coś ostatnio nie ma dobrej ręki do sterowników. W tej wersji jest błąd powodujący gubienie ramek (średnio 1 na sekundę). Może to przeszkadzać podczas odtwarzania filmów. Miejmy nadzieję, że uporają się z tym do wydania wersji stabilnej.
Źródło:
http://forum.xbmc.org/showthread.php?ti ... pid1240418
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: elzear »

Wydaje mi się, że przydała by się również opcja, która pozwoli zobaczyć co wypluwa instalator, tzn. czy nie ma żadnych błędów podczas instalacji. Na screenach nie widzę takiej opcji. Mogła by się też znaleźć opcja gdzie user zaznaczył by, że chce przesłać do Ciebie logi z procesu instalacji + konfiguracja kompa (gdyby były jakieś problemy).

Jak będzie wyglądać opcja płatna? Będzie trzeba podawać jakieś hasło/token?

e X t 7 3 pisze:
Chris1507 pisze:https://dl.dropbox.com/u/72313101/scree ... ator-8.png Do poprawy zdania. :) Zwróć uwagę na poprawność (gramatyczną) zdań. Jeśli chcesz, chętnie pomogę przy zdaniach, wystarczy cynk na PW.
Dzięki za oferowaną pomoc. Na tę chwilę dajemy radę z Kolegą Netbi73 - którego działania są tu nieocenione ;). Opisy ulegną i już uległy zmianie w ostatecznej wersji. Oczywiście wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdarwiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

valdi74 pisze:
e X t 7 3 pisze:AMD udostępnił kolejna, betę sterowników Catalyst 12.11 tym razem beta8. Czuć różnicę nawet w stosunku do beta6. Polecam instalacje - oczywiście trzeba usunąć watermark o testowych sterownikach ... ma zbudowany skrypt jeśli są chętni udostępnię ;)
Niestety AMD coś ostatnio nie ma dobrej ręki do sterowników. W tej wersji jest błąd powodujący gubienie ramek (średnio 1 na sekundę). Może to przeszkadzać podczas odtwarzania filmów. Miejmy nadzieję, że uporają się z tym do wydania wersji stabilnej.
Źródło:
hmm Ja tego akurat nie zauważyłem ;) - odtwarzałem przy udziale xvba ... ale zaważyłem natomiast jakieś wyciek, albo celowy zbieg ? Na razie nie wiem, ale zużycie ram na beta8 podskoczyło o ok. 100 MB ... muszę to sprawdzić. Zresztą zauważyłem, że praktycznie - na tę chwile nie daje się zapewnić w 100 % płynnego KDE w Kubuntu 12.10 - tu fakt pomieszali ostro z usługami np. apparmor wyłączony :P etc. ... muszę zrobić jeszcze parę testów.

Pozdrawiam

-- 19 lis 2012 10:16 --
elzear pisze:Wydaje mi się, że przydała by się również opcja, która pozwoli zobaczyć co wypluwa instalator, tzn. czy nie ma żadnych błędów podczas instalacji. Na screenach nie widzę takiej opcji. Mogła by się też znaleźć opcja gdzie user zaznaczył by, że chce przesłać do Ciebie logi z procesu instalacji + konfiguracja kompa (gdyby były jakieś problemy).

Wszystko jeszcze w opracowaniu - choć w pierwszej wersji raczej takich funkcjonalności nie będzie. Wersja płatna właśnie się zastanawiam nad formą - podobna ale o autoryzacji myślę. Na obecnym etapie instalator wygląda tak - instalator 1.0. Oczywiście jeszcze musimy uzupełnić informacje, i może instalacje wpisów grub [tu muszę opracować metodę] - choć to może już w wersji 1.1 zobaczymy, jak tu się z Kolegą Netbit73 "uwiniemy".

Jeszce jedna prośba Panie i Panowie potrzebuje więcej miejsca na serwerach dropboxa ... zatem prosiłbym Was o wasze adresy mailowe celem zaproszenia do założenia konta. Po tym jak założycie konta [darmowe] na dropboksie, Ja zyskam niezbędną dodatkową przerzeń ;).

Pozdrawiam

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sokarsg-1 »

Witam ponownie. Otóż tak jak uzgodniliśmy podziałałem tydzień na 3.5.0-18-generic x86_64 (łącznie około 24h, paręnaście restartów, hibernacji i uśpień, ZRAM włączony). Po drodze nie zauważyłem żadnych dolegliwości związanych z moim dyskiem Hitachi HTS545032B9A300 w asusie 1201n. Dziś dla pewności przeszukałem logi z poprzedniego tygodnia i nie ma w nich ani błędów pokroju:

Nov 10 06:47:55 sokar-1201N kernel: EXT4-fs error (device sda6): ext4_journal_start_sb:348: Detected aborted journal
Nov 10 06:47:55 sokar-1201N kernel: EXT4-fs (sda6): Remounting filesystem read-only
ale jak ustaliliśmy to kwestia kerneli z rodziny 3.6 ani tych drugich błędów które trapiły mnie od zawsze na wszystkich kernelach (generic i tych od kolegi eXt73):

ata1: hard resetting link
ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
ata1.00: configured for UDMA/133
ata1.00: retrying FLUSH 0xea Emask 0x4
ata1.00: device reported invalid CHS sector 0
ata1: EH complete
ale te się wydarzały w sposób losowy i może akurat nie wystąpiły w tym tygodniu. Albo pewnie pomogło co bardziej prawdopodobne dodanie do gruba opcji libata.force=noncq.
Wychodzi na to, że w kernelu jest nie naprawiony błąd już od dość dawna (w 2009 https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/379831).
Tylko dziwne, że u innych na tym samym dysku nie ma problemów ba w tym samym netbooku nie ma tych problemów?

Tak przy okazji gdzie można oficjalnie raportować błędy w kernelach albo śledzić je. Chciałem po prostu sprawdzić czy deweloperzy oficjalnie wiedzą o tych błędach i czy coś czynią w kierunku naprawy np. tych błędów z ZRAM w połączeniu z rodziną 3.6.

I tak informacja sterowniki od Nviidi 310.19 sprawują się bardzo zacnie z Kwinem. Poprawili błąd związane ze spadkiem płynności w "expo" i "scale" (u mnie do jakiś 10 -15 klatek) kiedy odtwarzał się film z użyciem vdpau. Jak również ogólna płynność podskoczyła. Cieszy że nareszcie zwrócili uwagę na użytkowników KDE. Mogli by jeszcze ten nie do końca działający VSYNC w kwin naprawić.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj w tym miejscu, masz Pan wszystkie wątki i tematy, etc.

Pozdarwiam

-- 19 lis 2012 14:52 --

Jeszcze w kwestii KDE, aby podnieść wydajność i responsywność środowiska można wyłączyć debugowanie KDE. Oczywiście w takiej sytuacji, gdy pojawi się błąd jesteśmy zdani sami na siebie ... ale jeśli wiemy co robimy to nie ma problemu. Realizujemy to poprzez wywołanie:

kdebugdialog

i tu odznaczamy wszystko = usuń zaznaczone, a najlepiej jeszcze dajemy wyłącz komunikaty debugowania. Im słabsza maszyna tym powinno to być badzie odczuwalne.

Pozdrawiam

-- 19 lis 2012 15:22 --

Już znam przyczynę "mulenia" kwina pod KDE 4.9.x pod Kubuntu 12.10 ... jest nim animowanie dekoracji okien - konkretnie Oxygen. Dajemy konfiguracje dekoracji i odznaczamy "Włącz animacje". Z tego tytułu nie tracimy nic z jakości i efektów [zauważalnie],a zyskujemy praktycznie non stop 60 fps [przynajmniej pod moimi kernelami ;)].

Pozdrawiam

Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86

Post autor: Chris1507 »

A jakie ppa warto dorzucić? Zainstalowałem z pakietu "kde-standard". Zainstalować "kde-full"?

-- 19 lis 2012, o 17:31 --

Gdzie te animacje wyłączyć?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Chris1507 pisze:A jakie ppa warto dorzucić? Zainstalowałem z pakietu "kde-standard". Zainstalować "kde-full"?

-- 19 lis 2012, o 17:31 --

Gdzie te animacje wyłączyć?

Co do KDE:

ppa:kubuntu-ppa/ppa
Natomiast aby mieć najnowsze np. KDE także:

ppa:kubuntu-ppa/backports
Co do animacji dekoracji okna Oxygen - jak pisałem, a wygląda to tak:

KDE-dekoracja-Oxygen

Oczywiście KDE można zoptymalizować tak, że np. z wyłączeniem tego an Asusie 1201n [Atom 330 + ION 1 - kernel atom] i MSI X370 [AMD APU E350 - kernel Brazos] mam teraz non stop 60 FPS przy wszystkich efektach w trybie - wysoka rozdzielczość i duże obciążenie procesora.

Pozdrawiam

Pozdarwiam

zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: zovalik »

e X t 7 3 pisze:
valdi74 pisze:
Źródło:
hmm Ja tego akurat nie zauważyłem ;) - odtwarzałem przy udziale xvba ... ale zaważyłem natomiast jakieś wyciek, albo celowy zbieg ? Na razie nie wiem, ale zużycie ram na beta8 podskoczyło o ok. 100 MB ... muszę to sprawdzić. Zresztą zauważyłem, że praktycznie - na tę chwile nie daje się zapewnić w 100 % płynnego KDE w Kubuntu 12.10 - tu fakt pomieszali ostro z usługami np. apparmor wyłączony :P etc. ... muszę zrobić jeszcze parę testów.

Pozdrawiam

-- 19 lis 2012 10:16 --
elzear pisze:Wydaje mi się, że przydała by się również opcja, która pozwoli zobaczyć co wypluwa instalator, tzn. czy nie ma żadnych błędów podczas instalacji. Na screenach nie widzę takiej opcji. Mogła by się też znaleźć opcja gdzie user zaznaczył by, że chce przesłać do Ciebie logi z procesu instalacji + konfiguracja kompa (gdyby były jakieś problemy).

Wszystko jeszcze w opracowaniu - choć w pierwszej wersji raczej takich funkcjonalności nie będzie. Wersja płatna właśnie się zastanawiam nad formą - podobna ale o autoryzacji myślę. Na obecnym etapie instalator wygląda tak - instalator 1.0. Oczywiście jeszcze musimy uzupełnić informacje, i może instalacje wpisów grub [tu muszę opracować metodę] - choć to może już w wersji 1.1 zobaczymy, jak tu się z Kolegą Netbit73 "uwiniemy".

Jeszce jedna prośba Panie i Panowie potrzebuje więcej miejsca na serwerach dropboxa ... zatem prosiłbym Was o wasze adresy mailowe celem zaproszenia do założenia konta. Po tym jak założycie konta [darmowe] na dropboksie, Ja zyskam niezbędną dodatkową przerzeń ;).

Pozdrawiam
Jeśli masz możliwość dostępu do telefonu HTC z Sense 4.0 (lub wyższa, przy 3.6 3GB) to Dropbox daje 23 gb na 2 lata za instalację i zalogowanie się z takiego telefonu.
Jeśli ofc, ktoś wcześniej tego nie zrobił.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Prace nad Instalatorem postępują "jak burza" Kolega Netbit73 dodał wersjonowanie, sprawdzanie nowej wersji, nazwy, automatyczne ściąganie i nadawanie uprawnień dla nowszej wersji, etc. Ja od nowa opracowałem instalowanie i odinstalowywanie moich: APM oraz cpufreqd ;) ... chyba ta wersja wyjdzie jako pierwsza. Kolejna - myślę o dodaniu wpisywania i usuwania - zmiennych do Gruba ... a potem wymyśliłem kwestie włączania i wyłączania usług ... nie ma nic rozsądnego obecnie, a SSM wywala się pod nowym Pythonem [Ubuntu/Kubuntu 12.10] ... zobaczymy ... w każdym bądź razie jestem więcej niż zadowolony z nowego instalatora ;).

Pozdrawiam

-- 19 lis 2012 20:45 --
zovalik pisze:Jeśli masz możliwość dostępu do telefonu HTC z Sense 4.0 (lub wyższa, przy 3.6 3GB) to Dropbox daje 23 gb na 2 lata za instalację i zalogowanie się z takiego telefonu.
Jeśli ofc, ktoś wcześniej tego nie zrobił.
Niestety nie mam takiej możliwości - ma Teraz Motorolę RAZR i HTC Hero ;) ... dlatego Waszmościów prosiłem o taką pomoc ... już praktycznie nie ma miejsca, a przerzucanie miedzy kilkoma kontami jest mocno problematyczne :P

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”