powrót do Windowsa?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: powrót do Windowsa?

Post autor: hiroshi007 »

wm- pisze:
No wiesz.. hm.. zmartwię cię.. na golusieńkim XP zapisze dane na płycie czy DVDr i to bez instalowania dodatkowego oprogramowania, zrób to na linuksie. :P

Bardzo prosto. Wrzucam czystą płytę do napędu, po chwili wyskakuje komunikat czy otworzyć za pomocą asystenta cd/dvd i otwiera się odpowiedni katalog do którego wrzucam pliki, a potem tylko "nagrywanie na płytę" i leci. Możesz tego nie mieć w starszej wersji Ubuntu (ja mam 8.10). Problemem Windziarzy jest to, że nawet mając takie potężne narzędzie w ogóle go nie używają posiadając Nero jak również darmowego InCD, który nagrywa pliki pakietowo na płyty cd rw dzięki czemu można jej używać prawie jak dyskietki.
A wracając do twojego porównania to gdzie ty KUPUJESZ Linuksy. :w00t:
To, że Ubuntu tak ma, nie znaczy, że wszystkie dystrybucje zaraz po instalacji oferują nam pełną funkcjonalność o której piszesz. Ba, w niektórych nie uświadczysz nawet środowiska graficznego.
Co oczywiście przekłada się na rosnącą popularność Ubuntu, a nawet swoisty "cud marketingowy" tegoż. To ile nerwów zjadłem instalując i konfigurując pierwszy raz Ubuntu i ile soczystych słów poleciało pod jego adresem jest tylko kroplą w morzu nienawiści jaką wyrobiłem sobie poprzez codzienne zmaganie się z błędami Windowsa. Wychodzi na to, że aby utrzymać go w stabilności musiałbym ograniczyć użytkowanie jego do uruchomiania tylko i wyłącznie sapera.
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: wm- »

hiroshi007 pisze:Bardzo prosto. Wrzucam czystą płytę do napędu, po chwili wyskakuje komunikat czy otworzyć za pomocą asystenta cd/dvd i otwiera się odpowiedni katalog do którego wrzucam pliki, a potem tylko "nagrywanie na płytę" i leci. Możesz tego nie mieć w starszej wersji Ubuntu (ja mam 8.10).
Taa.. ja to napisałem tylko dla tego że ktoś napisał że bez nero nie da rady nagrywac płyt cdr.

hiroshi007 pisze: Problemem Windziarzy jest to, że nawet mając takie potężne narzędzie w ogóle go nie używają posiadając Nero jak również darmowego InCD, który nagrywa pliki pakietowo na płyty cd rw dzięki czemu można jej używać prawie jak dyskietki.
Tego nie wiem. Poza tym ilość darmowego oprogramowania pod windę jest olbrzymia, tak jak i pod linuksa rzecz jasna.
hiroshi007 pisze: A wracając do twojego porównania to gdzie ty KUPUJESZ Linuksy. :w00t:
W empiku, na moim łączu internetowym pobranie obrazu iso około 700 MB to prawdziwa tortura.. :(
hiroshi007 pisze: Co oczywiście przekłada się na rosnącą popularność Ubuntu, a nawet swoisty "cud marketingowy" tegoż. To ile nerwów zjadłem instalując i konfigurując pierwszy raz Ubuntu i ile soczystych słów poleciało pod jego adresem jest tylko kroplą w morzu nienawiści jaką wyrobiłem sobie poprzez codzienne zmaganie się z błędami Windowsa. Wychodzi na to, że aby utrzymać go w stabilności musiałbym ograniczyć użytkowanie jego do uruchomiania tylko i wyłącznie sapera.
Tak jak już sugerowałem, jest to indywidualna kwestia szczęścia.
Awatar użytkownika
Jarzyna
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: Jarzyna »

wm- pisze:W empiku, na moim łączu internetowym pobranie obrazu iso około 700 MB to prawdziwa tortura.. :(
Ja ściągałem na moim łączu z 7kb/s. :w00t:

Po za tym, cóż za różnica gdzie kupisz, możesz nawet zamówić na Shipit Ubuntu i będzie za darmo. ;-)
Kubuntu Linux user no. #26234 ;)
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Nigdy nie jest za darmo.. :P Za prąd też płacisz.. Ok,ok.. to akurat jest mało istotne w porównaniu do windowsa jest i tak jak za darmo. Oczywiście można trafić okazję ale... No i prosić się o wysłanie.. i czytam że trzeba i trzy tygodnie czekać.. to wolę empik. Od reki i są czasopisma z płytkami już za 19,90zł. Do przetrawienia jak dla mnie.

Ciekawostka w 8.10 grub "dogonił" xp'ekowego bootloadera.. u mnie obraził się na windę i nie widzi dysku z windą.. :D
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

wm- pisze:

Tego nie wiem. Poza tym ilość darmowego oprogramowania pod windę jest olbrzymia, tak jak i pod linuksa rzecz jasna.

Tak jak już sugerowałem, jest to indywidualna kwestia szczęścia.
No a zgadnij skąd te oprogramowanie tam zawędrowało, odpowiem ze środowiska open-source i niech kolega teraz powie, że na Lina nie ma dobrego oprogramowania (pomijam Windowsowe programy freeware i adware bo wg. mnie potrafią narobić tyle śmieci w systemie, że lepiej kupić wersję płatną.

Czy szczęścia, nie wiem, natomiast wiele rozwiązań znalazłem na tym forum i z całego serca wszystkim dziękuję. Jeśli będziesz miał z czymś problem, a nie znajdziesz tego tu na forum, to wal do mnie na priva, podeślę jakiś link. I pokaż mi drugie takie forum o Windowsie, gdzie nie krzyczą na siebie, obśmiewają i piszą bez błędów :w00t:
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

hiroshi007 pisze:No a zgadnij skąd te oprogramowanie tam zawędrowało, odpowiem ze środowiska open-source i niech kolega teraz powie, że na Lina nie ma dobrego oprogramowania (pomijam Windowsowe programy freeware i adware bo wg. mnie potrafią narobić tyle śmieci w systemie, że lepiej kupić wersję płatną.
Wystarczy spojrzeć na licencję i wiadomo skąd zawędrowało. Jest też parę świetnych "Freeware". Nie mogę powiedzieć że na lina nie ma dobrego oprogramowania bo jak już napisałem windowsa praktycznie nie używam.
hiroshi007 pisze: Czy szczęścia, nie wiem, natomiast wiele rozwiązań znalazłem na tym forum i z całego serca wszystkim dziękuję. Jeśli będziesz miał z czymś problem, a nie znajdziesz tego tu na forum, to wal do mnie na priva, podeślę jakiś link.
Sam potrafię szukać i ostatnio szlag mnie trafił z tą akceleracją.. :shut: Bedę musiał z własnej kasy kupić kartę dzialającą pod linuksem bo szefostwo oczywiście nie raczyło mnie spytać co kupić. Innego wyjścia nie widzę.
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

OK przystopujmy trochę. Nie mam nic do freeware, sam polecam je kumplom z Windą zamiast piraconych Nero i innych. Jednak szlak mnie nieraz trafia, gdy muszę czekać aż załaduje się jakaś reklama, żeby używać programu lub zapychanie łącza przez spyware. Oczywiście jak to sam napisałeś wszystko kwestia licencji.
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Singel »

wm-,wiem co cię może uratować.Popros kogoś,żeby ci zainstalował Ubuntu i je skonfigurował.Ty jestę s z tych,którzy umią tylko używać.Przyjdź do mnie z tym wynalazkiem,jaki tam masz i za friko ci wszystko zrobię:twisted:Nawet Winda XP nie będzie dobrze chodziła na zaśmieconym dysku.Nie poczytają o instalacji systemu.Źle sobie przygotuja dysk,a potem narzekanie,płacz i zgrzytanie zębów.Na http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34 ... ja+systemujest demonstracja jak zainstalować prawidłwo Ubuntu.Ja sobie nagrałem tę demonstarcję i wielokrotnie oglądałem,żeby czegoś nie pokiełbasić(jak pierwszy raz instalowałem Ubuntu)
Intel 2 Core E8400 3.6G,RAM 4G Reaper 1000MHz,Gigabyte P-35,Galaxy 8600GTS,Segeate 320 G.Windows Vista,Ubuntu 8.10,Ubuntu 9.04,Windows 7
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Przykro mi na reinstalację w pracy na razie nie mam czasu, to raz, dwa nie ma sterów pod linuksa na kartę, którą mam. Tz jest ale pod procesory 64.
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

wm- pisze:Przykro mi na reinstalację w pracy na razie nie mam czasu, to raz, dwa nie ma sterów pod linuksa na kartę, którą mam. Tz jest ale pod procesory 64.
No ja bym się spodziewał odwrotnej sytuacji. Ale zdradzisz nam w końcu tę wielką tajemnicę jaka to karta i przede wszystkim jakiś link na forum gdzie zadałeś pytanie względem tego.
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

:D Jaka tajemnica? Ati radeon 9200. Nie pytałem, za to dużo googlowałem..
Np przeczytałem ten watek
viewtopic.php?t=93044

Jasno z niego wynika że ta karta z xorgami nie lata.
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: Gasiu »

https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/ ... 8.28.8.run

nadaj mu prawa wykonywania i odpal przez sudo - może jednak wstanie ;)
Pozdrawiam!
Gasiu
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Trzy czy cztery wersje sterowników próbowałem.. przez envy -g... nic z tego. x'y nie startują. Trzeba wpis "fglrx" zmienić na "vesa" startx... hmm. Te ze strony ati też.

Tak na marginesie.. ile bym postów nie napisał mam ich 11.. :D Miałem o tym nie wspominać.. ale jako ciekawostka.
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: Gasiu »

Te są jakby najnowsze - tyle, że przedtem proponuję wywalić cały inny syf - co za dużo sterowników to niezdrowo ;). Envy instaluje (w 8.10) starszą wersję ;). No i jeszcze możesz zdaje się "Ati" napisać a nie "vesa" - jakby lepiej działa ;P
Pozdrawiam!
Gasiu
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

wm- pisze:
Tak na marginesie.. ile bym postów nie napisał mam ich 11.. :D Miałem o tym nie wspominać.. ale jako ciekawostka.
W off topicu posty nie są naliczane. FAQ się kłania.
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

W domu... :( włączam.. posłuchać, poczytać to i owo) doopa. pionowe zielone kreski na [przemian z cienkimi czarnymi). A ha.. karta graficzna, zgon.. ale ja kupiłem płytę główną z kartą graf. Wyjąłem mojego "sailenca" z pci ekspres...ubuntnu po starcie.. trochę tego loga ubuntu z czarneym tłem.. potem beżowy ektran ... tyle.

Więc walę na windę.. start do pulpitu ok. rozdzielczości 600coś na coś tam nie da się zmienić ale można piasać..z linuksa.. milknę.

Napisałem tyle bo nie zauważyłem ze moje posty są kasowane. Bym się nie wysilał.
Oczywiście skasujcie i to.. Macie prawo. Zrobiłem, natomiast (zapisz stronę jako) by ją wysłać każdemu kto się mnie zapyta czy warto wypróbować linuksa.
Aristarh

Post autor: Aristarh »

Nikt Ci nie karze siedzieć na Linuksie :) To jeszcze nie doskonały system co zawdzięczamy wspaniałym producentą którzy nas olewają, a próbowałeś innych dystrybucji? Polecam ArchLinux, na ext3 odpala się tyle co jaunty na ext4 :)
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Truizm, nikt mi nie każe. W pracy nie mam czasu na próbowanie.
Aristarh

Post autor: Aristarh »

Truizm, nikt mi nie każe. W pracy nie mam czasu na próbowanie.
Skoro nikt Ci nie karze i nie masz czasu na próbowanie to nie wygaduj takich bzdur jak z tą stronką internetową :)
Zrobiłem, natomiast (zapisz stronę jako) by ją wysłać każdemu kto się mnie zapyta czy warto wypróbować linuksa.
Czy warto wypróbować Linuksa, Linux = mnogość dystrybucji, także jeśli wypróbowałeś tylko jedną z nich - ubuntu, to nie rób takich numerów.
Nic to nie dało ;/ Windows dalej twierdzi, że nie ma żadnej partycji w jego stylu ;/
Ponieważ jest ubogi i ograniczony, taki tekst mi się wbił :P
Awatar użytkownika
wm-
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Aristarh pisze:Skoro nikt Ci nie karze i nie masz czasu na próbowanie to nie wygaduj takich bzdur jak z tą stronką internetową :)
Powtórzę w pracy nie mam czasu. Z jaką stronką?
No i jeszcze możesz zdaje się "Ati" napisać a nie "vesa" - jakby lepiej działa
Nie działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”