Powiem tak XP na początku działania może być szybszy = mniejsza funkcjonalność [w tym sterowniki], brak efektów, etc. ... ale nie daj podziała 6 miesięcy i ma zainstalowane tyle aplikacji, ile Kubuntu i po tym czasie porównajmy

.
Tego nie zaobserwowalem na XP, fakt swiezy system, widzi tylko 3,5GB RAM z 6GB, ale nawet jak mialem po otwieranych kupe programow nie korzystal ze swapa jak KDE potrafiacy zapchac z 4GB dopoki nie dalem vm.swappiness=5.
Pod v21.0 nie powinno być podobnych objawów. Przynajmniej Ja nie dostrzegłem - ale coś nie tak jest z systemem skoro zapycha tyle ramu i ostro korzysta ze swap.
Kernel i7 powinien być w wielu aspektach odczuwalnie szybszy i bardziej responsywny [od K8, nie wspominając generyka]... ale prawdziwy skok pojawiłby się, gdybym wdrożył optymalizacje lto [flaga -flto]. Ja wspomniałem już ją testowałem na kernelu, który roboczo nazywam Premium [wersja i7 i Brazos] ... tu w pewnych przypadkach wydajność potrafiła być dwukrotnie większa niż na K8 [testowane na i7 Ivy Bridge] ... jest tylko jedno "ale" wymaga od maszyny "produkcyjnej", naprawdę "wiele". Przykładowo moja "maszyna produkcyjna", czyli stacjonarka z AMD Athlonem X4 i 4 GB ramu o mało ducha nie wyzionął przy jego kompilacji ... zajętość ram w najbardziej newralgicznym punkcie przy włączonym lto i innych optymalizacjach dla wersji i7 ... to 12 GB RAM !!!! oczywiście korzystał z poszerzonego do 10 GB swapu

... ale już się zastanawiałem kiedy mi dysk "zaora". Kompilacja trwała ok 10 godzin zamiast ok 30-50 min, jak to jest standardowo. Zatem jak wszystko opiera się znowu o finanse = muszę rozbudować maszynę przynajmniej do 16 GB ram, zmienić płytę i być może mocniejszy procesor. Zobaczymy - założyłem, że jeśli uda mi się zyskać środki z udostępniania wersji i7 i Brazos podejmę się budowania kerneli opartych o optymalizacje lto - przy odczuwalnie mocniejszej konfiguracji raczej wdrożyłbym to wtedy nawet w darmowych wersjach atom i K8.
Chociaż, aby ubiec pytania na ten moment trzeba jasno stwierdzić, że to a razie "pieśń przyszłości" - pierwsze kernele o to oparte pojawiłby się pewnie najwcześniej wiosną przyszłego roku = jeszcze konieczne jest parę zmian w patchach na kernel i w samym kompilatorze - nie wiadomo, czy wszytko wprowadzą już w gcc 4.7.x, czy dopiero 4.8.x. Używanie kompilatora bez odpowiednich zmian - skutkować będzie pewnymi regresjami w działaniu takiego kernela. Jednak, jak już zobaczyłem [i mój zdziwiony Kolega także = jego maszyna "testowa"

] - potencjał jest i to znaczny - jeśli wszytko pójdzie, jak zakładają "Promotorzy" tych zmian - w tym Andi Kleen, to zmiany takie będą nawet dostępne w źródłach Vanilla ... ale zobaczymy

.
Pozdrawiam
-- 15 paź 2012 19:29 --
Przyznam się szczerze, że dziś nie zdążę z v20.4 ... z "prozaicznej" przyczyny - modyfikowałem konfiguracje v21.0

... i udało mi się jeszcze podnieść jego wydajność ... zatem jak tak dalej będzie to wypuszczę, obie wersje jednocześnie w okolicach środy

.
Pozdrawiam