Kernele testowe/stabilne wersja v20.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v20.x - atom oraz K8

Post autor: JerryG »

Zle zrozumiales moj wpis :razz:
Zrobilem oczy jak zaczal mi XP smigac, wiec ten 10-letni system porownalem do mojego KDE.
Gdyby nie przyzwyczajenie to siedzialbym na tym XP, poza tym brak paru programow, tu mam darmo a tam bym musial kupowac.

Na baterii okolo 6h, gdzie na genericku mam max 3h a jedynie na kernelu eXt73 dochodzi do 9h.
To przy moim uzywaniu na AC jest szczegolem, dla mnie system ma dzialac stabilnie, programy otwierac sie szybko, kopiowanie zeby nie spowolnialo mi dzialania laptopa do poziomu powiedzmy Pentium 266.
Co sie zdarza gdy przenosze dane po miedzy partycjami, czy zewnetrznym dyskiem.

Tego nie zaobserwowalem na XP, fakt swiezy system, widzi tylko 3,5GB RAM z 6GB, ale nawet jak mialem po otwieranych kupe programow nie korzystal ze swapa jak KDE potrafiacy zapchac z 4GB dopoki nie dalem vm.swappiness=5.

Poczekamy na linie 21.0 kerneli a ja na kernela i7, zapowiadanego 20.4 chyba nie bede instalowal, no chyba ze znajde czas i znudow :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Powiem tak XP na początku działania może być szybszy = mniejsza funkcjonalność [w tym sterowniki], brak efektów, etc. ... ale nie daj podziała 6 miesięcy i ma zainstalowane tyle aplikacji, ile Kubuntu i po tym czasie porównajmy ;).

Tego nie zaobserwowalem na XP, fakt swiezy system, widzi tylko 3,5GB RAM z 6GB, ale nawet jak mialem po otwieranych kupe programow nie korzystal ze swapa jak KDE potrafiacy zapchac z 4GB dopoki nie dalem vm.swappiness=5.

Pod v21.0 nie powinno być podobnych objawów. Przynajmniej Ja nie dostrzegłem - ale coś nie tak jest z systemem skoro zapycha tyle ramu i ostro korzysta ze swap.

Kernel i7 powinien być w wielu aspektach odczuwalnie szybszy i bardziej responsywny [od K8, nie wspominając generyka]... ale prawdziwy skok pojawiłby się, gdybym wdrożył optymalizacje lto [flaga -flto]. Ja wspomniałem już ją testowałem na kernelu, który roboczo nazywam Premium [wersja i7 i Brazos] ... tu w pewnych przypadkach wydajność potrafiła być dwukrotnie większa niż na K8 [testowane na i7 Ivy Bridge] ... jest tylko jedno "ale" wymaga od maszyny "produkcyjnej", naprawdę "wiele". Przykładowo moja "maszyna produkcyjna", czyli stacjonarka z AMD Athlonem X4 i 4 GB ramu o mało ducha nie wyzionął przy jego kompilacji ... zajętość ram w najbardziej newralgicznym punkcie przy włączonym lto i innych optymalizacjach dla wersji i7 ... to 12 GB RAM !!!! oczywiście korzystał z poszerzonego do 10 GB swapu :P ... ale już się zastanawiałem kiedy mi dysk "zaora". Kompilacja trwała ok 10 godzin zamiast ok 30-50 min, jak to jest standardowo. Zatem jak wszystko opiera się znowu o finanse = muszę rozbudować maszynę przynajmniej do 16 GB ram, zmienić płytę i być może mocniejszy procesor. Zobaczymy - założyłem, że jeśli uda mi się zyskać środki z udostępniania wersji i7 i Brazos podejmę się budowania kerneli opartych o optymalizacje lto - przy odczuwalnie mocniejszej konfiguracji raczej wdrożyłbym to wtedy nawet w darmowych wersjach atom i K8.

Chociaż, aby ubiec pytania na ten moment trzeba jasno stwierdzić, że to a razie "pieśń przyszłości" - pierwsze kernele o to oparte pojawiłby się pewnie najwcześniej wiosną przyszłego roku = jeszcze konieczne jest parę zmian w patchach na kernel i w samym kompilatorze - nie wiadomo, czy wszytko wprowadzą już w gcc 4.7.x, czy dopiero 4.8.x. Używanie kompilatora bez odpowiednich zmian - skutkować będzie pewnymi regresjami w działaniu takiego kernela. Jednak, jak już zobaczyłem [i mój zdziwiony Kolega także = jego maszyna "testowa" ;)] - potencjał jest i to znaczny - jeśli wszytko pójdzie, jak zakładają "Promotorzy" tych zmian - w tym Andi Kleen, to zmiany takie będą nawet dostępne w źródłach Vanilla ... ale zobaczymy ;).

Pozdrawiam

-- 15 paź 2012 19:29 --

Przyznam się szczerze, że dziś nie zdążę z v20.4 ... z "prozaicznej" przyczyny - modyfikowałem konfiguracje v21.0 ;) ... i udało mi się jeszcze podnieść jego wydajność ... zatem jak tak dalej będzie to wypuszczę, obie wersje jednocześnie w okolicach środy ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

To już może odpuść wersje v20.4, a skoncentruj się na v21.0 ;-)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Shevchenko1987 pisze:To już może odpuść wersje v20.4, a skoncentruj się na v21.0 ;-)
Nie jeszcze wyposzczę ;) stanie się stabilną ... a v21.0 testową ;). Konsekwentnym trzeba być - taka rola Dewelopera ;) ... czasem nie to co fajne, a konieczne trzeba zrobić ... jak zresztą we wszystkim w życiu ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

No spoko ;-) Ciekawi mnie zachwyt luk1don nad jego kompilacją kernela... Co on tam nam(ł)odził. ;-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Shevchenko1987 pisze:No spoko ;-) Ciekawi mnie zachwyt luk1don nad jego kompilacją kernela... Co on tam nam(ł)odził. ;-)
;) też jestem ciekaw ;)

Pozdrawiam

-- 15 paź 2012 21:33 --

Zatem teraz jestem zadowolony z konfiguracji v21.0 ;). Udało mi się zniwelować powołany przeze mnie efekt błędu tsc: Fast TSC calibration unsuccessful [pojawiający się na niektórych maszynach, jak wskazałem na kernelu 3.6.x i skutkujący opóźnieniem ok 5-10 sekund start systemu - czas miedzy "rozpakowaniem" image kernela, a uruchomieniem init systemv/upstart] ;). Patch o jakim mówiłem usuwał pewien efekt - pokazywanie na ekranie w/w, ale tylko połowicznie rozwiązywał problem opóźnionego startu. Teraz na każdej maszynie, nawet jeśli nie obsługuje lub są problemy z obsługą Fast TSC calibration [z przeróżnych powodów - np. mocne podkręcenie maszyny] - system wczytuje się bez żadnej zwłoki ;). Ponadto udało mi się znacznie podnieść responsywność krenela oraz ustabilizowałem jego wydajność w "górnych rejestrach" - krzywa wydajności bardziej płaska i to raczej kosztem wyeliminowania spadków wydajności ;).

Pozdrawiam

-- 16 paź 2012 09:49 --

Panie i Panowie jeszcze w kwestii responsywności maszyny ... chyba nie można zarzucić temu systemowi braku responsywności [pod 100 % obciążeniem] ? ;)

Kubuntu-12.04-kernel-v21.0-ext73-64-brazos - 100 % obciążenie CPU

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
M3cin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: M3cin »

e X t 7 3 pisze:

Panie i Panowie jeszcze w kwestii responsywności maszyny ... chyba nie można zarzucić temu systemowi braku responsywności [pod 100 % obciążeniem] ? ;)

Pozdrawiam
<3 moje klimaty w tle, ISOS itp

A co do maszynki to ładnie, nawet bardzo ładnie, ciekawi mnie dlaczego ja nie potrafię aż tak ogarnąć mojego Asusa. Czekam nadal na owoc Linusowego faka :-).
HP ProBook 4540s | Radeon HD7650m | Bloglinux: http://www.linuxportal.pl/blogi/bloglinux
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Shevchenko1987 pisze:No spoko ;-) Ciekawi mnie zachwyt luk1don nad jego kompilacją kernela... Co on tam nam(ł)odził. ;-)
Ciekawość to pierwszy stopień do piekła ;-)
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

luk1don ja już raczej nigdzie indziej nie trafię ;-) Więc może byś mógł udostępnić stworzony przez siebie kernel lub przesłać patche, konfigi do kolegi ext73 żeby on wdrożył twoje diabelnie szybkie rozwiązania :-)
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Shevchenko1987 pisze:luk1don ja już raczej nigdzie indziej nie trafię ;-) Więc może byś mógł udostępnić stworzony przez siebie kernel lub przesłać patche, konfigi do kolegi ext73 żeby on wdrożył twoje diabelnie szybkie rozwiązania :-)
A do nieba byś nie chciał? Wszystko w swoim czasie :roll:
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

W niebie się znajdę jak udostępnisz swój kernel i faktycznie okaże się mega-hiper-ultra-szybki :-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

M3cin pisze:
e X t 7 3 pisze:

Pozdrawiam
<3 moje klimaty w tle, ISOS itp

A co do maszynki to ładnie, nawet bardzo ładnie, ciekawi mnie dlaczego ja nie potrafię aż tak ogarnąć mojego Asusa. Czekam nadal na owoc Linusowego faka :-).
No cóż tu oprócz konfiguracji środowiska, sterowników podstawowe znaczenie ma kernel. Oczywiście pod wersjami K8, czy atom powinno się pracować na maszynach do jakich zostały przeznaczone odpowiednio wygodniej, responsywniej i wydajniej niż pod generykiem, ale oczywiście nie osiągną one poziomu kerneli Brazos i i7 - pod architekturami dla nich docelowymi. Ostatnio zacząłem zliczać wszystkie elementy kernela które mają znaczenie (wzajemne ich powiązania i zależności) dla wydajności, responsywności i energooszczędności systemu i na razie naliczyłem (zaznaczam tylko absolutne minimum) od 150 do 200, których wzajemne zależności, aktywacja dezaktywacja wywoła określony efekt ... i to w połączeniu, bo oddzielenie wywoła kompletnie inny skutek ... ale co przeglądam config to dodaje kolejne ... a jest tego ok. 6000 wiec myślę, że niedługo do absolutnego minimum zaliczę pewnie ok. 500 albo i więcej ... muszę to w końcu spisać ;).

Tak czy siak mam nadzieje ze kernele z linii v21.x pozwolą na przyjemną pracę i zabawę ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Na czym bazują kernele v2.1?
Bo wlaśnie mam tu jakiś metr od kichola ;), świeżutkie jajko 3.6.2 i działa dość zacnie, bez żadnego kombinowania z konfigiem, w zasadzie konfig pozostaje bez znaczących zmian od czasu jajka 2.6.32 - choć to może brzmi trochę strasznie. ;)
Jedyna różnica w kolejnych wersjach u mniej, to najróżniejsze i czasem dziwne zestawy latek, z których na stałe zostały tylko Grsecurity i Fbcondecor.

Całośc działa trochę lepiej, niż Stadion Narodowy. :rotfl:

Pozdrawiam
:craz:

//bear7: Ten żart ze stadionem to Ci się udał :clap:
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, 18:59 przez jacekalex, łącznie zmieniany 2 razy.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

jacekalex pisze:Na czym bazują kernele v2.1?
Bo wlaśnie mam tu jakiś metr od kichola ;), świeżutkie jajko 3.6.2 i działa dość zacnie, bez żadnego kombinowania z konfigiem, w zasadzie konfig pozostaje bez znaczących zmian od czasu jajka 2.6.32 - choć to może brzmi trochę strasznie. ;)
Jedyna rożnica w kolejnych wersjach u mniej, to najróżniejsze i czasem dziwne zestawy latek, z których na stałe zostały tylko Grsecurity i Fbcondecor.

Całośc działa trochę lepiej, niż Stadion Narodowy. :rotfl:

Pozdrawiam
:craz:

//bear7: Ten żart ze stadionem to Ci się udał :clap:
Kernele v21.0 bazują właśnie na Linux-3.6.2 ;) ... i zapewniam będą działać znacznie lepiej niż nasz SN ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

No to dzisiaj środa, więc czekamy na owy kernel ;-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Shevchenko1987 pisze:No to dzisiaj środa, więc czekamy na owy kernel ;-)
Witaj ... nie wiem czy nie przesunę tego terminu na czwartek - mam coś pilnego do zrobienia i jeszcze waham się co do wybory "wersji" v21.0 (mam dwie) ... dziś podejmę decyzje ;). Tak czy siak dam dziś znać ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Udostępnij obie ;-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Shevchenko1987 pisze:Udostępnij obie ;-)
hehe nie ma czasu tego wszystkiego zrobić ;) ... mam nadzieje, że zdajesz sobie sprawę ile to wszystko kosztuje czasu, pracy i "parowania" zwojów mózgowych ? ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Zdaję, bo kiedyś też się bawiłem w kompilację kernela i to na maszynie wyposażonej w jeden rdzeń 1,5 GHz ;-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Shevchenko1987 pisze:Zdaję, bo kiedyś też się bawiłem w kompilację kernela i to na maszynie wyposażonej w jeden rdzeń 1,5 GHz ;-)
Ciesz się zatem ;), bo jak wiesz buduje wersje atom, K8, Brazos i i7 ... przy czym w przypadku atom i K8 zarówno 32, jak i 64 bity, co sumarycznie daje 6 kolejnych konfiguracji i kompilacji + budowa paczek dla broadcoma = taka ilość zaangażowanych zasobów czasowych, że już poważnie "zagraża" to innym obowiązkom ... nie wspominając czasu koniecznego do "pracy koncepcyjnej" ;P bo to zajmuje najwięcej czasu i moich "zasobów" - w tym studiowania różnorakich "dzieł", manuali, "pogadanek" z Deweloperami rożnych rozwiązań, czy tez czasem nawet dziesiątki, czy wręcz setki kompilacji testowych, a następnie analizy wdrażanych rozwiązań - wersje v21.0 poprzedzi na pewno ok. 60 kompilacji ;)

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”