I jest ok

Na wstępie napiszę że używam wyłącznie gimpa(pod linuksem( na Windowsie 7 u mnie po prostu nie działa). Gdzieś, chyba nawet na tym topiku napisałem że dyskusja jest bez sensu. Wpiszmy w google nazwy obu programów.Heos pisze: Zapytam tradycyjnie, pracujesz zawodowo jako grafik, używasz wszystkich funkcji PS, Ilustratora czy po prostu tak mówisz bo nie sprawdzałeś co może GIMP?
Tylko, że wygodny interfejs gimpa jest wygodny tylko gdy ma się wirtualne pulpity. Pod windowsem gimp potrafi doprowadzić do szału.Żeby jeszcze interfejs był tak samo wygodny jak w Gimpie...
To prawda, nie dość, że zamula to okienka uciekają. Ale co to za problem ściągnąć Cube 3D czy inny program do emulacji wirtualnych pulpitów?sir_herrbatka pisze:Pod windowsem gimp potrafi doprowadzić do szału.
Jestem typowym amatorem-samoukiem obrabiającym swoje zdjęcia, ale takim, którego interesują bardziej zaawansowane funkcje niż, dajmy na to, redukcja czerwonych oczu. Gimp - owszem - może i posiada wiele funkcji, jednak dostęp do nich to utrapienie, zajmuje 3 razy tyle czasu co dostęp do tych samych czy podobnych funkcji w Photoshopie. To chyba najbardziej odstręczająca mnie, i chyba nie tylko mnie, rzecz w gimpie. Jeśli to nie ulegnie poprawie, na pewno nie przesiądę się na ten program.Heos pisze:Photoshop - Gimp. Posiada większość funkcji potrzebnych do podstawowej i zaawansowanej edycji grafiki. Z wyjątkiem skrajnie zaawansowanych możliwości przydatnych tylko dla zawodowych grafików.
Zapytam tradycyjnie, pracujesz zawodowo jako grafik, używasz wszystkich funkcji PS, Ilustratora czy po prostu tak mówisz bo nie sprawdzałeś co może GIMP?
Heos, dla odmiany powiedz Ty mi, czy Ty używałeś Photoshopa, że stwierdzasz kategorycznie, że jest on tylko dla zawodowych grafików, czy opierasz swoją opinię nie na swoim doświadczeniu, czy tylko na tym co się przyjęło mówić i pisać na stronach Linuksowych i Gimpowych? Dobrze się zastanów zanim podasz odpowiedź, czy na pewno masz kompetencje lub argumenty, żeby popularyzować takie stwierdzenia.Heos pisze:Photoshop - Gimp. Posiada większość funkcji potrzebnych do podstawowej i zaawansowanej edycji grafiki. Z wyjątkiem skrajnie zaawansowanych możliwości przydatnych tylko dla zawodowych grafików.
Zapytam tradycyjnie, pracujesz zawodowo jako grafik, używasz wszystkich funkcji PS, Ilustratora czy po prostu tak mówisz bo nie sprawdzałeś co może GIMP?
Ja mam podłączone dwa monitory i tak z Photoshopem pracuje mi się całkiem przyjemniesir_herrbatka pisze:no bo widzisz nacoipoco - gimpa używa się w dość banalny ale niespotykany na windowsach sposób: na jednym pulpicie ustawia się okno z obrazkiem na fullscreen a na drugim upycha się wszystkie narzędzia. Zmiana pulpitu na krawędzi i interfejs gimpa nie ma sobie równych.
Po pierwsze Linux to nie tylko wolne oprogramowanie (ten niepoprawny termin zawsze mnie drażnił).janek.sid pisze:Oczywiście, nie każdy potrzebuje Photoshopa, tak jak nie każdy potrzebuje w ogóle jakiegokolwiek softu do obróbki grafiki (rezygnacja z umieszczania GIMPa na domyślnej instalce Ubuntu). Jednak zakładanie z góry, że tylko zawodowi graficy zyskają na użytkowaniu Photoshopa, to albo myślenie życzeniowe, albo typowa Linuksowa propaganda, która nie trzyma się faktów i stara się na siłę wszystkim udowodnić, że wolne oprogramowanie to jest to czego WSZYSCY potrzebują.
No ale dwa monitory to nawet problem na biurku zmieścić.Ja mam podłączone dwa monitory
Tak i nie, zależy jak na to spojrzeć.mat pisze:Po pierwsze Linux to nie tylko wolne oprogramowanie (ten niepoprawny termin zawsze mnie drażnił).
Od kiedy LightZone a zwłaszcza Bibble Pro to zamienniki Photoshopa? Nie bez kozery podałem przykład Photoshopa, a nie np. Lightrooma.mat pisze:Po drugie możesz pod Linuksem skorzystać w tym przypadku z programów komercyjnych np LigtZone lub Bibble Pro.
Pojawi się, miejmy nadziejesir_herrbatka pisze:Ja używam GIMPA do raczej (w zasadzie zdecydowanie) amatorskiej obróbki. I niestety ale wszelkie moje ograniczenia wynikają jedynie z mojego braku jakichkolwiek umiejętności, nie bardzo mam pojęcie nawet o czym tu piszesz. Ale czy w GIMP nigdy nie pojawi się obróbka w 16 bitach?
Znalazłem tutorial, jak zrobić obrys, ale nie jest to tak łatwe jak w Photoshopie. Zrobienie obrysu tekstu zajmuje kilka minut w Gimpie. W Photoshopie dwie sekundy. Ja jednak mam dwa komputery i na stacjonarnym mam jeszcze Windowsa XP, którego zakupiłem pięć lat temu i używam, gdyż mam oryginał. Na laptopie mam natomiast najnowsze Ubuntu, z którego jestem zadowolony.Admc pisze:@vigo
Może jest pod postacią wtyczki, pytałeś na forum gimpa?
Ja na przykład dziś szukałem ponad godzinę programu do edycji kursorów X11, a okazało się, że wystarczy wtyczka do gimpa, żeby obsługiwał ten format.
Zanim odkryłeś to forum, ja je współtworzyłem, więc wydaje mi się jak najbardziej odpowiednim miejscem dla mnie. Nie wyżalam się. Wręcz przeciwnie - pytanie z topicu było "Co was trzyma przy Windows", więc odpowiedziałem. To raz, geniuszu.janek.sid pisze:Widzisz STiKi, na pewno znajdziesz coś dla siebie, a jak nie, to wyżalasz się tutaj zupełnie bez sensu i to forum nie jest właściwym miejscem dla Ciebie
Ano nie bo używasz linuxa. Środowisko graficzne windowsa jest niestety dużo bardziej ograniczone od gnome czy też kde i to sprawia, że świetny (najlepszy darmowy?) program graficzny jest mniej popularny niż być może. Szkoda bo popularność przekłada się tu na szybkość rozwoju, ilość "how to" w necie, rozpowszechnienie formatów itd.No o tym nie pomyślałem.
Wydaje mi się, że było to ironiczne parodiowanie postawy niektórych użytkownikówWidzisz STiKi, na pewno znajdziesz coś dla siebie, a jak nie, to wyżalasz się tutaj zupełnie bez sensu i to forum nie jest właściwym miejscem dla Ciebie
Dokładnie o to chodziło. Nie wiem STiKi czy wszystko co napisałeś pod moim cytatem kierowałeś do mnie. Jeśli tak, to źle się zrozumieliśmy. Dokładnie podzielam Twoje zdanie. W szczególności:sir_herrbatka pisze: Wydaje mi się, że było to ironiczne parodiowanie postawy niektórych użytkowników
STiKi pisze:wydaje mi się jak najbardziej odpowiednim miejscem dla mnie.
STiKi pisze:Trzy - skoro korzystam z legalnego Photoshopa i Corela OD LAT, bo na na tym polega moja praca, po co mam się przestawiać na GIMPa na przykład? Znam go na tyle, na ile byłby mi potrzebny, aby szybko coś zrobić, ale nie korzystam z niego bo stać mnie na Photoshopa. Proste.
To są dla mnie najważniejsze postulaty o jakie staram się walczyć na forum!STiKi pisze:Pamiętaj, że to, że jesteś użytkownikiem Linuksa, nie czyni Cię lepszym od innych.
Windows, MacOSX i wszystko inne to też systemy, które są bardzo dobre i potrzebne.
I nie każdy użytkownik tych systemów ma mniejszą wiedzę informatyczną od Ciebie.
Zastanów się następnym razem, nim coś napiszesz.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości