Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: linuxozaurus »

A teraz mi pozostaje przekopiować dane z niego i czekać na nowy :-x
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

Witam!

Jednak cos jest nie tak pod 18.3 :-x
Pol dmesg wyglada w ten sposob

Kod: Zaznacz cały

wlan0: Wrong control channel in association response: configured center-freq: 2412 hti-cfreq: 2432  hti->control_chan: 5 band: 0.  Disabling HT.
>   jak wyzej
>   jak wyzej
>   jak wyzej - ale nie wkleilem wszystkich takich lini
wlan0: Wrong control channel in association response: configured center-freq: 2412 hti-cfreq: 2432  hti->control_chan: 5 band: 0.  Disabling HT.
ieee80211 phy0: brcms_c_dotxstatus: INTERMEDIATE but not AMPDU
do tego zrywa polaczenia wifi, w NetworkManagerze wyswietla

kanal: 1 (2412)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

Galvatron pisze:Poczyniłem bardzo ciekawą obserwację ze swoim HDD: Kopiowanie tego samego pliku z partycji /home na root, oraz w jej obrębie, potrafi być do kilkudziesięciu % szybsze niż w obrębie /home. Znaczyłoby to, że coś jest nie tak z prędkością zapisu na /home. Być może jest to jakoś związane z faktem uszkodzenia tej partycji podczas zabaw z Gparted, a potem "ożywienia" Tedtdisk'iem, jedynie kosztem zmiany rodzaju, z rozszerzonej na podstawową, oraz numeru - z sda5, wewnątrz sda2 (rozszerzonej), na sda3?
nie lepiej sprawdzić dysk jakimiś narzędziami typu fsck, hdparm, badblocks czy chociażby HD Tune pod Windowsem? a obecny stan zbackupować na jakiegoś pendrive, zrobić format i później wsadzić to spowrotem na partycje (potem tylko edycja /etc/fstab)?

wtedy na 100% wykluczysz sw to zostaje Ci uszkodzenie fizyczne dysku
linuxozaurus pisze:A teraz mi pozostaje przekopiować dane z niego i czekać na nowy :-x
gdybyś miała jądro generic oraz brak zamkniętych sterowników można rozpakować zawsze system na inny komputer i działać tymczasowo na tym samym systemie, lecz innym hardware. z tego co wiem można tak przy obecnych fabrycznych rozwiązaniach np. w debianie, archu, ubuntu gdzie /dev jest dynamicznie tworzony podczas uruchamiania przez udev, jądro działające na wielu różnych konfiguracjach itd...
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

gdybyś miała jądro generic oraz brak zamkniętych sterowników można rozpakować zawsze system na inny komputer i działać tymczasowo na tym samym systemie, lecz innym hardware. z tego co wiem można tak przy obecnych fabrycznych rozwiązaniach
Jesteś tutaj w błędzie bo
1 sypnęła się partycja home (system jej nie montuje).
2 dysk uległ awarii niezależnie od generica.
3 tutaj nie ma fabrycznych rozwiązań bo lapek był goły (fabrycznie dysk nie był sformatowany).
4 Stosowanie Bumblebee.

A teraz rozważam zainstalowanie bety 2 lub RC.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2012, 17:50 przez linuxozaurus, łącznie zmieniany 1 raz.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

JerryG pisze:Witam!

Jednak cos jest nie tak pod 18.3 :-x
Pol dmesg wyglada w ten sposob

>   jak wyzej
>   jak wyzej
>   jak wyzej - ale nie wkleilem wszystkich takich lini
do tego zrywa polaczenia wifi, w NetworkManagerze wyswietla

kanal: 1 (2412)
Witaj to ostatnio znany problem - widzę, ze na broadcomie pojawił się w okolicach października-listopada 2011 ... Twój router ma aktywny DFS [Dynamic Frequency Selection] ? Jeśli tak wyłącz i na sztywno ustaw jeden kanał. Zobaczymy.

Pozdrawiam

-- 11 kwi 2012 22:43 --

Jeszcze co do kerneli ... mam już bardzo wydajny i responsywny v19.0 oparty o 3.3.1 ... jednak w związku z błędem po stronie [prawdopodobnie] usb-storage oraz bluetooth i tu btusb ... jeszcze się wstrzymam. Błędy ponownie zgłosiłem, ale Greg K-H poprosił o wykonanie kolejnych testów i pomimo ciągłego braku czasu muszę to zrobić - mam nadzieje, że tę kwestie rozwiążą bo tylko to mnie teraz "trzyma" przed wypuszczeniem wersji opartej o w/w.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Witam.

Czy jest możliwość podmiany KNetwork Manager na coś innego? , na zwykły Network Manager np ten z gnome?

KNetwork Manager ma błąd który uniemożliwia mi łączenie się z siecią eduroam, i jakoś nie spieszą się by go naprawić, a wspomniane połączenie jest mi dość potrzebne. Błąd polega na niemożliwości skonfigurowania połączenia TLS z użyciem klucza prywatnego .p12 (okienko certyfikat użytkownika ustawione na "brak" - nie jest możliwe).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

patrykos91 pisze:Witam.

Czy jest możliwość podmiany KNetwork Manager na coś innego? , na zwykły Network Manager np ten z gnome?

KNetwork Manager ma błąd który uniemożliwia mi łączenie się z siecią eduroam, i jakoś nie spieszą się by go naprawić, a wspomniane połączenie jest mi dość potrzebne. Błąd polega na niemożliwości skonfigurowania połączenia TLS z użyciem klucza prywatnego .p12 (okienko certyfikat użytkownika ustawione na "brak" - nie jest możliwe).
Tyle, ze Network Managera powinieneś mieć zainstalowanego ?!?! ... w KDE działa jedynie dodatkowo widget plasmy networkmanagment. Zatem powinno być to identyczne, jak pod GNOME, ale zawsze możesz doinstalować albo network-manager-gnome, albo network-manager-kde i zobaczysz, jak to wygląda.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Właśnie dostałam nowy dysk i niebawem zabiorę się za nową czystą instalację systemu.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

e X t 7 3 pisze: Co do kerneli ... zacząłem się zastanawiać nad ty, czy od Ubuntu/Kubuntu 12.04 porzucić wsparcie dla 32 bitów w przypadku K8. Większości procesorów wspiera architekturę x86_64. Na pewno zostawie 32 bity w wersji atom. Ponadto wersjami wiodącymi będą 64 bitowe kernele: K8 i atom oraz specjalne [jako standard w oferowanych maszynach oraz odpłatnie poza nimi] wersje Brazos [AMD Athlon II, Llano i Brazos] oraz i7 [i3, i5 oraz i7]. Te ostatnie będą budowane tylko w architekturze 64 bit.

Pozdrawiam
Brałeś pod uwagę faktyczny udział w 32 i 64-bitowych Ubuntu w rynku? Z systemów tych korzystają w końcu nie tylko 32-bitowe maszyny.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Ja jeszcze na stacjonarce mam 32 bity.

-- 12 kwi 2012 18:26 --

zainstalowałam ubuntu 12.04 beta 2 i niebawem sprawdzę nowe jajko ale teraz mnie czeka jeszcze ponowne kopiowanie na nowy dysk w laptopie.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:
e X t 7 3 pisze: Co do kerneli ... zacząłem się zastanawiać nad ty, czy od Ubuntu/Kubuntu 12.04 porzucić wsparcie dla 32 bitów w przypadku K8. Większości procesorów wspiera architekturę x86_64. Na pewno zostawie 32 bity w wersji atom. Ponadto wersjami wiodącymi będą 64 bitowe kernele: K8 i atom oraz specjalne [jako standard w oferowanych maszynach oraz odpłatnie poza nimi] wersje Brazos [AMD Athlon II, Llano i Brazos] oraz i7 [i3, i5 oraz i7]. Te ostatnie będą budowane tylko w architekturze 64 bit.

Pozdrawiam
Brałeś pod uwagę faktyczny udział w 32 i 64-bitowych Ubuntu w rynku? Z systemów tych korzystają w końcu nie tylko 32-bitowe maszyny.
Racja ... ale po serii testów dochodzę do wniosku, że czas systemów 32-bitowych właśnie dobiega końca. Opieram to na serii testów i codziennej pracy. Systemy 64-bitow ... dobrze zoptymalizowane - a to jest clue , aby docenić zmianę architektury, dają o wiele wyższą responsywność i wydajność w przeważającej liczbie zastosowań. Jedynym minusem z jakim się spotkałem jest większe niż w przypadku systemów 32-bitowych zapotrzebowanie na pamieć operacyjną. O ile pod moimi kernelami różnica będzie na poziomie od 20 do 80 MB, o tyle pod generic`iem nawet 150 MB ramu więcej zostaje zajętego. Dlatego uważam, że z nadejściem Ubuntu/Kubuntu 12.04 nadchodzi czas na "przesiadkę" pod systemy 64 bitowe - o ile to jest możliwe.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Dlatego uważam, że z nadejściem Ubuntu/Kubuntu 12.04 nadchodzi czas na "przesiadkę" pod systemy 64 bitowe - o ile to jest możliwe.
Ja przejdę na 64 bity na pc po pojawieniu się Ubuntu 12.04 a na laptopie (Dell) zainstalowałam Ubuntu 12.04 beta 2 wraz z aktualizacjami.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3 pisze: Racja ... ale po serii testów dochodzę do wniosku, że czas systemów 32-bitowych właśnie dobiega końca. Opieram to na serii testów i codziennej pracy. Systemy 64-bitow ... dobrze zoptymalizowane - a to jest clue , aby docenić zmianę architektury, dają o wiele wyższą responsywność i wydajność w przeważającej liczbie zastosowań. Jedynym minusem z jakim się spotkałem jest większe niż w przypadku systemów 32-bitowych zapotrzebowanie na pamieć operacyjną. O ile pod moimi kernelami różnica będzie na poziomie od 20 do 80 MB, o tyle pod generic`iem nawet 150 MB ramu więcej zostaje zajętego. Dlatego uważam, że z nadejściem Ubuntu/Kubuntu 12.04 nadchodzi czas na "przesiadkę" pod systemy 64 bitowe - o ile to jest możliwe.

Pozdrawiam
Rozumiem przewagę wersji 64-bit, ale zwracam też uwagę na dużą rzeszę użytkowników, którzy z różnych powodów nie mogą lub nie chcą natychmiast w nie wchodzić. Pod Ubuntu maszyny z 32-bitowcami, zwł. najszybszymi (Pentium IV/Athlon XP) przeżywają drugą młodość i stają się na tyle "współczesne", że można je spokojnie jeszcze długo eksploatować. Moim zdaniem, po latach bycia jedynie "opcją" (i to "eksperymentalną"), najpierw trzeba globalnie pokazać użytkownikom że Ubuntu 64-bit to "normalny", pełnowartościowy, stabilny i dojrzały OS, oraz że daje on realne korzyści, jednak bez elementu presji/przymusu.

Co do twoich maszyn, to myślałeś może nad oferowaniem także np. takich mini-PC/HTPC, na Brazosie: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow ... 2?page=0,2, ew. na Celeronach "Sandy/Ivy Bridge" + GT520/620?

Zastanawiałeś się może nad jakąś marką dla swojego sprzętu? Bo jakiś czas temu wpadł mi do głowy taki pomysł: Ubook/U-Book i Ubox/U-Box (nie mylić z U-Boot :P).
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

A wracając do sprawy uszkodzonego dysku. U mnie doszło do seryjnego uszkodzenia bitów odpowiedzialnych za uprawnienia dostępu do plików co spowodowało ze musiałam skorzystać z polecenia

sudo nautilus
I to samo przy kopiowaniu na nowy.Dodam bity informacji o zawartości plików w większości bez naruszeń.
Naruszone były pliki konfiguracyjne unity. i parę innych plików konfiguracyjnych w obrębie konta użytkownika.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:
e X t 7 3 pisze: Racja ... ale po serii testów dochodzę do wniosku, że czas systemów 32-bitowych właśnie dobiega końca. Opieram to na serii testów i codziennej pracy. Systemy 64-bitow ... dobrze zoptymalizowane - a to jest clue , aby docenić zmianę architektury, dają o wiele wyższą responsywność i wydajność w przeważającej liczbie zastosowań. Jedynym minusem z jakim się spotkałem jest większe niż w przypadku systemów 32-bitowych zapotrzebowanie na pamieć operacyjną. O ile pod moimi kernelami różnica będzie na poziomie od 20 do 80 MB, o tyle pod generic`iem nawet 150 MB ramu więcej zostaje zajętego. Dlatego uważam, że z nadejściem Ubuntu/Kubuntu 12.04 nadchodzi czas na "przesiadkę" pod systemy 64 bitowe - o ile to jest możliwe.

Pozdrawiam
Rozumiem przewagę wersji 64-bit, ale zwracam też uwagę na dużą rzeszę użytkowników, którzy z różnych powodów nie mogą lub nie chcą natychmiast w nie wchodzić. Pod Ubuntu maszyny z 32-bitowcami, zwł. najszybszymi (Pentium IV/Athlon XP) przeżywają drugą młodość i stają się na tyle "współczesne", że można je spokojnie jeszcze długo eksploatować. Moim zdaniem, po latach bycia jedynie "opcją" (i to "eksperymentalną"), najpierw trzeba globalnie pokazać użytkownikom że Ubuntu 64-bit to "normalny", pełnowartościowy, stabilny i dojrzały OS, oraz że daje on realne korzyści, jednak bez elementu presji/przymusu.

Co do twoich maszyn, to myślałeś może nad oferowaniem także np. takich mini-PC/HTPC, na Brazosie: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow ... 2?page=0,2, ew. na Celeronach "Sandy/Ivy Bridge" + GT520/620?

Zastanawiałeś się może nad jakąś marką dla swojego sprzętu? Bo jakiś czas temu wpadł mi do głowy taki pomysł: Ubook/U-Book i Ubox/U-Box (nie mylić z U-Boot :P).

Zatem, jeśli taka będzie wola będę kontynuował budowanie dla 32-bitów K8 ... choć to wydłuży czas "od kernela do kernela", ale jeśli taka wola będzie i liczba użytkowników będzie większa niż 10 to będę to robił przynajmniej do końca roku ;). Natomiast co do sprzętu - tu będę chciał być dość otwarty na propozycje potencjalnych klientów. Oczywiście do pewnych maszyn mogę "nie mieć dostępu" po cenie, jaka byłaby akceptowana. Jak wszędzie tu też mamy "politykę biznesu" i często o tym, co kto oferuje nie decyduje jakości takiej usługi, a odpowiednie relacje z kontrahentami :P. Na pewno na początek będę chciał unikać maszyn z Optimusem ... na teraz takie maszyny dla niewprawnego usera mogą rodzić komplikacje.

Co do nazwy ... na pewno będzie związana z moją ksywą: e X t 7 3 ... w sumie zaczyna być postrzegana jako swego rodzaju "marka" i zapewne z tego "skorzystam" ;)

Pozdrawiam

ulvhedin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Enlightenment

Post autor: ulvhedin »

mistrzu eXt73!
1. moze w przyszlosci bys wydawal kernele w postaci paczek deb, wygodniejsze dla wszystkich
2. szukasz moze wsparcia kapitałowego dla swojego biznesu? ;)
ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ulvhedin pisze:mistrzu eXt73!
1. moze w przyszlosci bys wydawal kernele w postaci paczek deb, wygodniejsze dla wszystkich
2. szukasz moze wsparcia kapitałowego dla swojego biznesu? ;)
Witaj

ad.1 ... ale to sa paczki deb ;).
ad.2 a co Waść proponujesz ? ;)

Pozdrawiam

ulvhedin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Enlightenment

Post autor: ulvhedin »

chodzi mi i rezygnacje z instalatora i upakowanie wszystkiego od poczatku w paczusie :)
ad.2 na priva napisze
ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

W najbliższych tygodniach postaram się finansowo wspomóc projekt. Oczywiście nie chodzi mi tylko o podtrzymanie linii K8 32-bit, boprzede wszystkim BARDZO sobie cenię Twoje wsparcie.:)

Spotkałeś się może z konkurencyjnym poniekąd projektem - kernelem Liquorix dla Debiana? Wczoraj nawet chciałem od razu przetestować najnowszą wersję, opartą o źródła 3.3.0, jako potencjalny zamiennik dla poczciwego K8, ale za każdym razem bootowanie stawało na komunikacie switching to clocksource tsc. Oczywiście będę jeszcze próbował, ale tym razem z finalnym 12.04.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ulvhedin pisze:chodzi mi i rezygnacje z instalatora i upakowanie wszystkiego od poczatku w paczusie :)
ad.2 na priva napisze
Zatem tak, myślę nad usprawnieniem instalowania moich rozwiązań, albo w postaci graficznego instalatora, albo ppa. Jednak każde z tych rozwiązań skutkuje wzmożeniem pracy w początkowej fazie ich wdrożenia, na co teraz sobie pozwolić nie mogę ;). Ponadto ppa wprowadza pewne ograniczenia w procesie budowania paczek, a Ja dość ostro korzystam z dobrodziejstw jakie daje GCC ;). Jednaka do końca roku muszę tu wprowadzić zmiany.

Pozdrawiam

-- 13 kwi 2012 10:26 --
Galvatron pisze:W najbliższych tygodniach postaram się finansowo wspomóc projekt. Oczywiście nie chodzi mi tylko o podtrzymanie linii K8 32-bit, boprzede wszystkim BARDZO sobie cenię Twoje wsparcie.:)

Spotkałeś się może z konkurencyjnym poniekąd projektem - kernelem Liquorix dla Debiana? Wczoraj nawet chciałem od razu przetestować najnowszą wersję, opartą o źródła 3.3.0, jako potencjalny zamiennik dla poczciwego K8, ale za każdym razem bootowanie stawało na komunikacie switching to clocksource tsc. Oczywiście będę jeszcze próbował, ale tym razem z finalnym 12.04.
Tak znam kernel Liquorix, to kernel Steven`a Barrett`a. Bazuje na jego źródłach zen-kernel. Ja poznałem Stevena właśnie w czasie, kiedy korzystałem z jego repozytorium git dla ZEN. Obecnie nie używam – o przyczynach już pisałem, a widać je w teście Phoronix. Właśnie Steven pochwalił się na Face`ię, że Jego kernel był testowany na Phoronix. Oczywiście mu pogratulowałem [widać na jego tablicy :P] ;).

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”