powrót do Windowsa?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Odp: powrót do Windowsa?

Post autor: igotit4free »

Jakub84r pisze: Największa zaleta Windowsa jest taka, że wkładam płytkę do napędu i za godzinę buszuje w internecie, od 10 lat się bawię Windowsem i wiele problemów miałem ale nie z tak podstawowymi rzeczami i nie na tak wczesnym etapie jak tutaj, tutaj na samo doprowadzenie Ubuntu do używalności potrzeba dużo czasu !
No i właśnie o to chodzi, że w pracy na M$ masz 10 letnie doświadczenie i mniej lub bardziej świadomie szukasz w Ubuntu znanych ci stamtąd rozwiązań ... musisz się przestawić i podejść do nowego systemu elastycznie, w nowy sposób. To jest banał powtarzany do znudzenia, ale trzeba pogodzić się z tym, że Ubuntu to nie jest darmowa wersja trochę innego Windows.
Nie poddaję się jednaj jeszcze i próbuję dalej ale już mocno "zaniepokojony" ;)

PS. chyba przyznacie, że dla nowego użytkownika Linuksa takie powitanie (tyloma problemami) może być zniechęcające ;)
Przyznajemy, ale to, że system ma etykietę "przyjaznego" nie znaczy że magicznym sposobem odczyta twoje myśli i ukryte oczekiwania ... czytaj, ucz się, ćwicz i dopiero kiedy skonfrontujesz wiedzę z faktem wadliwego działania systemu będziesz miał moim zdaniem prawo do narzekań i rozczarowania.
Na razie opis twoich problemów wskazuje jedynie na to, że podszedłeś do Ubuntu "z marszu", bez przygotowania, bez podstawowych lektur chociażby na temat instalacji systemu ...

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
KOŁO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: KOŁO »

Jakub, nie poddawaj się!
Sprawdź płytę pod kątem błędów, może płyta jest felerna, miałem kiedyś problemy z instalacją bo okazało się, że płyta się nagrała z błędami.
Registered Linux user number 496211
Ubuntu User number is # 28781
http://koloworld.blogspot.com/
http://Clonmel.pl
Jakub84r
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Jakub84r »

No i właśnie o to chodzi, że podchodziłem do niego jak do Windowsa. Podejście miałem takie zainstaluję i zacznę się uczyć ;) a tutaj zonk hahaha

Ale już się uporałem prawie z wszystkimi problemami 8-) Mam Ubuntu na nowej partycji :) internet działa muszę teraz tamte partycje sformatować i będzie gitara. A później myślę jak naprawić pozostałe błędy typu brak głosu czy nie obsługiwanie USB i Napędu DVD ale to już są problemy jak w Windowsie ;)

Ale wiecie co dziwne, że teraz się udało bez problemu a przedtem robiłem tak samo !! i były problemy. Ta sama płytka, ta sama wersja Linuksa inna tylko partycja :)

Nie poddaję się KOŁO :) spodziewam się jeszcze masy problemów ale już widzę wiele fajnych rzeczy tutaj i myślę, że jak wykazałem do teraz upór to i dalej też wytrwam :)
Płyta główna: GA-K8N51GMF-9, Procesor: AMD Sempron 3000+ 1800 MHz, Karta Graficzna GeForce 6600 PCi-E, RAM: 1 GB,
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Ostatnio rozmawiałem ze znajomym programistą (zawodowym). Ogólnie wymieniliśmy trochę poglądów. On zna jednocześnie i Linuksa i Windows, choć Linuksa raczej z troszeczkę dawniejszych czasów (kiedy nie był jeszcze tak wygodny jak dziś). Cóż...ślepe zapatrzenie w Linuksa nie jest dobre dla informatyka, jeśli chce zarabiać $$$. Wymienił choćby pnącą się w górę platformę .NET, która mimo, że jest tylko na Windows, to jednak jest popularna i często używana. Następnie słynne Visual Studio - kolejna przeszkoda dla programisty na Linuksie. Ja jako argument podawałem względy ideologiczne, takie jak licencja, polityka firmy itd. On z kolei, że niestety, ale Windows jest wszędzie i Microsoft nie jest najlepszy, ale ich system jest jednak powszechnie używany i nic na to nie poradzę. Potem zeszło na OpenGL. Niestety, ale technologia ta przechodzi z rąk do rąk każdej firmy, i tak sobie przechodzi co jakiś czas w inne ręce. Pomimo wszystko - technologia ta nie rozwija się tak dynamicznie jak Microsoft DirectX (choć Mesa ma już zaimplementowaną część jego efektów). Także tu kolejna przewaga Windows - więcej zarobi się znając DirectX. Choć OGL używane jest w programach CAD etc. Popatrzmy jednak na przewagę - ile rzeczy jest w OGL, a ile w DirectX:-( Potem poruszyliśmy kwestię grafiki, z którą wiążę swoją dalszą zawodową przyszłość. Niestety, ale zawodowo również nie wezmą nas z obsługą Gimpa i Inkscape, jako zamienniki Adobe PhotoShop i CorelDRAW.

Także...kurczę...facet ogólnie ma rację, od wielu lat zawodowo w tym siedzi. Nie jest żadnym fanbojem, po prostu zna ten rynek. Niestety, ale zamknięcie się na technologie nie jest dobrym pomysłem, czyli ślepo zapatrzyć się na Linuksa (co akurat mnie się przytrafiło).

I wiecie co stwierdziłem...że facet ma rację, a ślepo upierając się przy Linuksie, jesteśmy jak bojówkarze - mamy swoje racje, ale niestety - z rynkiem pracy nie wygramy, gdzie rządzą technologie MS i ich system.

p.s: jego firma sięga korzeniami Linuksa, wielu z nich wychowało się na linii komend, ale jakiś czas temu musieli go porzucić na rzecz Windows, bo firma miała wybór - albo ideologicznie ciągnie na Linuksie i płynność finansowa firmy jest różna, albo wdrażają Windows i technologie pod niego i utrzymują się dalej na rynku.

Smutne, ale niestety bardzo prawdziwe. Pomimo wszystko - da się odczuć, że Linux nie jest jeszcze (jeśli kiedykolwiek będzie) potęgą, i bez znajomości i technologii MS, informatyk nie ma zbyt wielkiego pola manewru (a informatykiem właśnie jestem, więc to wszystko dało mi do myślenia). Domowy użytkownik, może w pełni zadowolić się jednak Linuksem i wszystkim tym, co on oferuje. Przemyślenia te pisane są z mojego punktu - bezrobotnego informatyka, który upiera(ł) się kurczowo przy Linuksie, kompletnie ignorując technologię MS, traktując ją jak zło wcielone. Może dlatego jestem też bezrobotny, bo zamiast zawczasu uczyć się .NET (co dziś dałoby mi blisko mnie stanowisko pracy), to wolałem kurczowo trzymać się OpenSource w każdym polu.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
Blonka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Blonka »

Jusko porażające jest to co napisałeś, samo życie. Jednak nie wszędzie tak bezwzględnie panuje M$, są dziedziny gdzie linia komend ma się dobrze.
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Oczywiście, na serwerach to Linux i Unixy wiodą prym :-) Dla zwyczajnego użytkownika, Linux też jest świetną alternatywą dla MS Windows. Znajdą się na pewno też firmy, które używają tylko Linuksa i mają się dobrze. Jak wspomniałem - przemyślenia te są z punktu widzenia mojego, patrząc na mój rejon, choć zapewne tak samo jest w innych częściach kraju, jeśli chodzi o informatykę. Po prostu nie można zamykać się na technologię. W przypadku reszty cross-platformowych rzeczy jak np. Java, Python, C++, OpenGL - nie ma większej różnicy system operacyjny, bo wtedy równie dobrze kod pisać możemy na Linuksie, *BSD, Windows czy Maku. Jeśli ktoś chce być klepaczem kodu, to jednak kompletnie na Windows zamknąć się nie może, a jeśli grafikiem, to jednak znajomość PS i Corela się przyda (nie wiem, czy Corel jest na maku, ale FotoSzopka tak). Jeśli jesteśmy jednak naprawdę dobrzy w takie klocki jak grafika, to zawsze można negocjować warunki - mnie się jeszcze jednak ta sztuka nie udała :-)

Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Gasiu »

hehe! Jusko Ameryki to Ty nie odkryłeś z tym twoim kolegą - tak jest i tyle... Podobnie architekt pracę znajdzie w jakimś biurze jeśli zna CAD-a i to z zasady tego co tylko pod windą śmiga... ale zauważ, że grafik musi znać photoshop-a, i używać Windows, bo Adobe nie produkuje wersji pod Linuksa, bo taką ma politykę, bo nie zauważą Linuksa, bo za mały rynek, to po co się męczyć z wersją na inną platformę ;) - zaklęty krąg ;)

i dlatego musimy przełamywać ten krąg - tam gdzie nie ma wyboru to nie ma i tyle - z czegoś żyć trzeba, ale tam, gdzie mam wybór ZAWSZE wybieram Otwarte Oprogramowanie... ;)
Pozdrawiam!
Gasiu
Awatar użytkownika
marbed
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: marbed »

Ano właśnie o tym pisałem jakieś 2 strony temu ;) gdzie rozbawiło mnie stwierdzenie jakiegoś zapewne młodego cżłowieka - nigdy nie wrócę do windows.
Jusko bardzo ładnie ubrał w słowa sytuację jaka panuje obecnie w zakładach pracy. Chcesz czy nie masz pracować na tym co jest bo szef ma znajomego który wygrał przetarg na dostarczenie czegoś tam i nieważne jakie to koślawe ale ma być i koniec.
Przez coś takiego byłem nawet w domu zmuszony wrócić do windy a to z prostego powodu, że edytor CMS do aktualizacji treści strony www za żadne skarby nie dał się uruchomić pod Ubuntu. Jak wiadomo nauczyciele sporą część pracy zabierają do domu i w trosce o dobro dalszego pożycia małżeńskiego :) jak i z konieczności pomocy żonie w tej nieszczęsnej stronie musiałem przesiąść się na windę.
Nie pomogło żadne tłumaczenie - że nie umiem, że nie chcę, że się nie da - wszystkim działa a tobie nie to widocznie masz coś nie tak :/ nie pomogło tłumaczenie że nie mam zamiaru płacić za system tylko po to, żeby coś tam aktualizaowac. Dyrektor przekazał problem i niestety ale głową muru nie przebijesz.
Piszę to po to, żeby kolejny raz wykazać, że nie w tym problem czy linux lepszy czy windows. Problem w tym, że jak masz konkretne zadanie i prawdziwą konieczność wykonania czegoś to te wszystkie gadki, że to wina producentów bo nie zauważają innych systemów itp. można sobie wyrzucić do kosza. Samą ideologią jeszcze się nikt nie najadł - że tak powiem.
Jeśli się komputera używa do przeglądania internetu, oglądania youtube czy allegro to na upartego wystarczyłby MS-DOS tak, tak kiedyś z ciekawości odpaliłem przeglądarkę www na dosie 5.0, Arachne to się chyba nazywało - to tak na marginesie.
Natomiast w starciu z rzeczywistością to tak jak pisze Jusko. twoje prywatne zdanie na temat niewielkie ma znaczenie.
ślepo upierając się przy Linuksie, jesteśmy jak bojówkarze - mamy swoje racje, ale niestety - z rynkiem pracy nie wygramy, gdzie rządzą technologie MS i ich system.
złote słowa!
Awatar użytkownika
Gasiu
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

marbed pisze:(...)
Piszę to po to, żeby kolejny raz wykazać, że nie w tym problem czy linux lepszy czy windows. Problem w tym, że jak masz konkretne zadanie i prawdziwą konieczność wykonania czegoś to te wszystkie gadki, że to wina producentów bo nie zauważają innych systemów itp. można sobie wyrzucić do kosza. Samą ideologią jeszcze się nikt nie najadł - że tak powiem.(...)
Ale to JEST wina producentów sprzętu, sterowników i oprogramowania ;)
Pozdrawiam!
Gasiu
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Aha, bo jak ty byś miał "fabrykę" hard- albo softwaru to byś przeznaczał 50% nakładów np. na linie M$, która ma 99% rynku i przynosi ci 100% zysków i 50% nakładów na linuxa, który ma może 1% rynku i nie przynosi żadnych zysków ?
Tiaaa ;)

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Blonka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Gasiu pisze:Ale to JEST wina producentów sprzętu, sterowników i oprogramowania ;)
Chyba nie pomyślałeś co napisałeś. Nie tak prosto wskazać winnego. A dlaczego nie przypiszesz winy również tym którzy kupują i klikają w okienka. To nie jest czarne i białe, a może ty i on (?) i ja jesteśmy winni, że nie "sponsorujemy" Linuksa. I tak można bez końca, tylko jaki to ma sens?
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Oj przemyślałem - to, że coś Ci nie działa to JEST wina producenta, bo nie zadbał o Ciebie, a to że jemu się nie opłaca to wina UŻYTKOWNIKÓW zapatrzonych w jedynie słuszny system... ;)
Pozdrawiam!
Gasiu
Awatar użytkownika
Blonka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Już część odpowiedzialności przerzuciłeś na tych którzy co jakiś czas naciskają guzik z "kółeczkiem i kreseczką" by przeczytać pocztę, zobaczyć pogodę, poczytać plotki z szerokiego świata, napisać podanie itp. Im jest wszystko jedno co to za system, to ma działać. Ilu z nich (w Polsce) widziało (nie licząc amerykańskiego filmu), dotknęło "jabłuszka", czy wiedzą że jabłuszka są nie tylko do jedzenia? No to o co mieć do użytkowników pretensje. M$ się stara o to by nigdy nie zobaczyli. Na tym polega ten system społeczno-ekonomiczny, zawsze i wszędzie są tacy którym się to nie podoba. Odrobina zimnego, szerszego, obiektywnego (choć trochę) spojrzenia zawsze jednak się przydaje.
Wytrwałości, spokoju i sukcesów.
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: marbed »

Ja bymtak nie generalizował, że użytkownicy są zapatrzeni w jeden system bo to wygląda tak, że sporo ludzi w ogóle nie wie że istnieją inne systemy.
A wzięło się to stąd, że M$ ma agresywną kampanię narzucającą wszędzie swoje produkty i dlatego ludzie uważają, że komputer=windows. Tymczasem Linuksa trzeba samemu szukać i zadać sobie trud a Windows krzyczy do ciebie ze sklepowych półek i reklam.
A jeśli już ktoś trafi na Linuksa to staje przed nie lada problemem jakim jest przyzwyczajenie że obsługa komputera=obsługa windowsa (bo tego go uczyli w szkole i do tego sam doszedł podczas użytkowania).
Do tego dochodzi sprawa oprogramowania.
Nieważne w sumie czyja to wina ale np. kupując drogą lustrzankę mam w komplecie oprogramowanie do edycji plików RAW, program katalogujący zdjęcia, zaawansowane funkcje edycji obrazów - i co? Tylko na Windows. Producent nie uwzglądnił, że fotografujący może mieć akurat Linuksa w domu. A fotografującemu żal oprogramowania, za które w sumie zapłacił bo przecież za darmo nie dostał ;) Ktoś zaraz powie - są zamienniki, może i tak ale np. Gimp nie otwiera Rawów, katalogowanie nie działa pod Wine itp. Więc taki użytkownik dochodzi do wiosku, że nie ma ochoty na pliki binarne tylko chce zainstalować oprogramowanie i zająć się obróbką zdjęć bo do tego ma w domu komputer a nie po to, żeby ślęczeć nad jakimiś kodami. On chce mieć zdjęcia a nie bawić sie w informatyka.
Oczywiście gdyby producent dostarczył owo oprogramowanie również pod Linuksa - to temu fotografowi w sumie wszystko jedno w jakim środowisku pracuje, ważne że ma czego oczekiwał. To trochę tak, jakby kupić super auto, nowoczesne, komfortowe i bezpieczne ale tylko i wyłącznie na CNG - a stacji jest bardzo mało, w mniejszych miejscowościach w ogóle nie ma. Takim autem jeździć się nie da. Nadal jest komfortowe i nowoczesne ale bezużyteczne.
jaroslawb1

Post autor: jaroslawb1 »

Linux jest dla tego.kto ma ochotę bezpiecznie surfować po necie i wie,że po roku takiego surfowania system nie spuchnie do niewyobrażalnych rozmiarów.Będzie pewny,że nikt za pomocą trojana nie ukradnie mu danych z kompa,haseł do banku itp.Linux jest dla zwykłych śmiertelników,którzy cenią niezawodność,stabilność i wydajność.Potrzebują komputera do odbierania poczty,odwiedzania serwisów społecznościowych itp.Jest dla tych,którzy nie chca płacić kosmicznych sum za oprogramowanie i tych,którzy nie lubią mieć kaca moralnego z powodu tego,że ukradli oprogramowanie.Linux nie jest dla grafików komputerowych,ponieważ firma Adobe jeszcze nie stworzyła Photoshopa na Linuksa.Windows jest dla tych,którzy przyzwyczaili się,że OS musi mieć Antyvrusa i trzeba ciągle sprawdzać czy ów ma aktualną bazę.Jest też dla tych,którzy maja z 5 defragmentatorów i z 8 czyścicieli systemu,Posurfuje się kilka dni w sieci,to Windows uzbiera kilka tysięcy śmieci.
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: hiroshi007 »

Ciekawa analogia nasuwa się z programami antywirusowymi. Ktoś kogo stać instaluje sobie super-wypasionego Kasperskiego, a osoby mniej majętne np. takiego Avasta, który programem antywirusowym raczej nie jest tylko rezydentnym skanerem którym możemy zablokować dostęp wirusowi albo usunąć go razem z plikiem. Za to ma jedną niepodważalną, zaletę - jest za darmo. Ale tu wśród Windowsiarzy nie ma kłótni, który z tych programów jest lepszy. Po prostu albo instalujesz Avasta albo pirackiego Kaspra i wstydzisz się potem przyznać.
Ale Linux nie jest tak ograniczony jak Avast. Jego jądro jest aktualizowane znacznie częściej niż Windowsa przez co mamy już dostęp do nowych technologii. Które w Win dotrą po czasie w postaci poprawek. Ja do tej pory zdołałem przekonać do Lina 5 osób więc wnioskuję że jego popularność rośnie. Zaczyna walczyć o swoje miejsce na rynku net-booków i telefonów przez co jest zauważany przez producentów oprogramowania.
Jest też druga strona niechęci Adobe i Sp. do Linuksa i jest nią wolne oprogramowanie. Załóżmy, że takie programy by powstały na Linuksa. Załóżmy, że Linux dzięki temu zająłby w rankingach miejsce obok Windowsa. Powstała by dosyć krępująca sytuacja dla producentów zamkniętego kodu bo sami w ten sposób ożywiliby swoją konkurencję. I nie mówię tu tylko o wojnie GIMP vs Photoshop ale także MPlayera, K3B, VLC, Amaroka i ich windowsowych odpowiedników. Świat zacząłby łaskawie patrzeć na wolny kod a wtedy żegnajcie grube miliony.
butsh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: butsh »

Pełna zgoda @hiroshi007.
Ponadto ile straciłyby sklepy sprzedające soft/sprzęt komputerowy. Kiedyś spytałem pana w sklepie oznaczonym "Ms Certified" dlaczego tylko Windows, czemu nie mają nawet jednego zestawu z Linuksem. Pan z rozbrajającą szczerością odpowiedział, że nie tylko nie sprzedają, ale zawsze i wszystkich strają się zniechęcać i odstraszać od instalacji wolnego oprogramowania. Że niby sprawia problemy, że żaden sprzęt poprawnie nie działa i nie chodzą gry itd, itd. Po to tylko żeby klient kupił Windows, potem Office, potem np. Corela, i inne oferowane przez ich aplikacje, które są pod Windows. Gdyby nie to traciliby rocznie bardzo dużo pieniędzy. Oczywiście świadomie wprowadzają klientów w błąd, gdyż są to ludzie w większości po studiach informatycznych i wiedzą o czym mówią. Tak to wszystko działa już od wielu lat i stąd monopol Microsoftu, bo nie tylko Microsoft zarabia na sprzedaży ich oprogramowania ale wiele mniejszych i większych firm. Nie będą przecież podcinać gałęzi na której siedzą....
Pozdrawiam! ;-)
jaroslawb1

Post autor: jaroslawb1 »

Po co ta płonna dyskusja o biznesie i zarabianiu?Linux jest i się intensywnie rozwija.Nie długo jego udział w rynku znacząco wzrośnie za sprawą Androida i Moblina.Opłaca się,nie opłaca,a aplikacje będą powstawać,bo będzie coraz więcej smartfonów,netboków i noteboków z Linuksem.W Zawierciu w sklepie Euro-Agd na 10 laptopów 7 jest z Linuksem.Na początku były tylko z Ubuntu.Ostatnio widziałem z płatną Mandrivą Extreme.Powstał Tlen,powstaje Gadu-Gadu.najwidoczniej wiele firm zaczyna dostrzegać coraz powszechniejszą obecność Linuksa na rynku.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

jaroslawb1 pisze:Po co ta płonna dyskusja o biznesie i zarabianiu?Linux jest i się intensywnie rozwija.Nie długo jego udział w rynku znacząco wzrośnie za sprawą Androida i Moblina.Opłaca się,nie opłaca,a aplikacje będą powstawać,bo będzie coraz więcej smartfonów,netboków i noteboków z Linuksem.W Zawierciu w sklepie Euro-Agd na 10 laptopów 7 jest z Linuksem.Na początku były tylko z Ubuntu.Ostatnio widziałem z płatną Mandrivą Extreme.Powstał Tlen,powstaje Gadu-Gadu.najwidoczniej wiele firm zaczyna dostrzegać coraz powszechniejszą obecność Linuksa na rynku.
Na razie, to myślenie życzeniowe (vide Android czy Moblin). Na rynku pracy Linux ciągle wygląda tak, jak pisałem tutaj niedawno. Jeśli nie czytałeś, przeczytaj: klik. Jeśli chodzi o zwykłego użytkownika domowego, sytuacja jest jednak troszkę inna. Jeśli jesteś jednak informatykiem, musisz swoje "Linux-only" włożyć do kieszeni, i się przystosować.

Awatar użytkownika
Blonka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Oby stwierdzenie "OS jedynie słuszny" przeszło do historii. Mając wybór zawsze przyjemniej.
Ładnie, optymistycznie wygląda
w sklepie Euro-Agd na 10 laptopów 7 jest z Linuksem
, w Carrefour niestety w piątek nie było ani jednego z Linuksem, a stała już jedna 7, można przyjąć że to ja miałem pecha.

Wróć do „Pogaduchy”