Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

Ironclad pisze:
e X t 7 3 pisze:
Do niedzieli mam nadzieje, się uda.

Pozdrawiam
Czyli będzie on bazować na kernelu 3.6.8 raring tak? A gdybym zainstalował ten kernel raring + twoje skrypty i wpisy do grub'a to nic się nie zepsuje?
Nie będzie bazował na źródłach vanilla Linux-3.6.8 + moje modyfikacje sterowników eth Intela i parę innych patchy ... nie nic się nie stanie.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Architektura: x86

Post autor: Chris1507 »

e X t 7 3 pisze:Nie, będzie bazował na źródłach vanilla Linux-3.6.8 + moje modyfikacje sterowników eth Intela i parę innych patchy ... nie nic się nie stanie.
Zgubiłeś bardzo ważny przecinek. ;)

Gdyby wszyscy, pracujący przy Linuksie, wkładali tyle pracy co Ty, to by on działał wiele lepiej. ;) Wielkie dzięki za cała włożoną pracę. :)
Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: Ironclad »

Ok, dzięki, robisz dobrą robotę.

Pozdrawiam
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

e X t 7 3 pisze:
Do niedzieli mam nadzieje, się uda.

Pozdrawiam
Instalator

Mam nadzieję, że w tym samym okresie uda nam się zaprezentować nową wersję instalatora. Jestem właśnie na etapie testowania wtyczki pokazującej co mamy zainstalowane. Będzie także możliwość generowania logów, dzięki którym e X t 7 3 będzie mógł szybciej Wam pomóc bez zadawania dodatkowych pytań.

i dwa okienka na zachętę:
http://wstaw.org/m/2012/11/28/plasma-desktopwg2165.png
http://wstaw.org/m/2012/11/28/plasma-desktopae2165.png
artur
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: artur »

Jeszcze jedno dodam o Apparmor
nie tylko my mieliśmy z nim problemy
błąd został zgłoszony już
https://bugs.launchpad.net/apparmor/+bug/1083510
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

e X t 7 3 pisze:Zatem tak ... może i Ja trochę żalów wyleje ;P ... powiem tak wsparcie ze strony użytkowników jest obecnie więcej niż znikome - pominę tu już nawet kwestię paypal`a, ale nawet prośba o wsparcie na rzecz poszerzenia zasobów dropboxa ... zatem otrzymałem dosłownie 3 [oczywiście dziękuje wszystkim którzy się zaangażowali aby pomóc w tym aspekcie w taki, czy inny sposób, Kolegom - quatrolibro, lszlacht, zovalik, jajek, Chris1507 - Panowie kolejność przypadkowa ;)] !!!! potwierdzenia postawienia konta, co skutkowało powiększeniem o 1.5 GB ... żenua ;P. Ostatnio zapytał mnie Kolega Marcin [Netbit73] ... biorąc pod uwagę to co już wie nt. wsparcie usrów [kernele płatne, paypal, etc.] oraz pracy, jaką trzeba włożyć w realizację tego co robię i tego czego On się podjął ... na ile mi straszy jeszcze sił ? ;) ... no cóż ostatnio mi te siły zaczynają "opadać" :P.

Co do optymizacji i relacji inne dystrybucje - Kubuntu/Ubuntu ... zatem tak tu kwestia dystrybucji jest wtórna ... zasadnicze znaczenie ma pierwotna konfiguracja zasobów i tu zarówno Ubuntu, jak i Kubuntu niestety nie daje userom na start tego co powinno. Przykładowo usługa winbind = utrata do 10 % mocy, etc. Znajdę chwile zrobię filmik jak potrafi działać teraz Kubuntu 12.10 pod kernelem v21.4-brazos na X370 pod 100 % obciążeniem wszystkich rdzeni procesora - gwarantuje, że nie zadziała tak ani SuSE, ani Fedora ;).

Co do projektów ... myślę o dalszych optymalizacjach - współpracy z Kolegą Netbitem ... tu już mu przedstawieniem wizje zmian w instalatorze ... ;) Ja oczywiście myślę też o głębszych optymalizacjach kernela - w tym opisywanej już optymalizacji lto ... ale czy dojdzie do skutku nie wiem - czy stary sił i środków [muszę zbudować porządną maszynę "developerska" - w tym najlepiej 24-32 GB ram, procesor najlepiej najnowszy i7 etc. = koszty i to spore ... aby kompilacja nie trwała 1-2 dni :P] ... taki kernel, jak już wspominałem - zbudowałem [kompilacja zajęła ok 12 GB ramu - przy większych optymalizacjach system zażyczył sobie 20 GB - których już nie było :P i trwała ok 14 godzin - normalnie 30 min.] ... wersja i7. Potrafił być nawet do 50 % szybszy od generyka [testowane na i7 w ultrabooku Asusa] ... ale czy to zrobię to już zależy od powyższych czynników ;).
Chyba warto byłoby pomyśleć nad powrotem do pomysłu z maszynami, ale bardziej w stylu Apple, czyli dość ograniczona acz mocno dopieszczona oferta, typu dosłownie parę laptopów + jakiś mini-PC/HTPC. Dobrym pomysłem mogłoby także być wysłanie kerneli i reszty optymalizacji na testy do jakiegoś serwisu, zareklamowanie się na głównym forum Ubuntu i w społeczności Minta.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Myślę o tym [maszyny], ale to nie jest takie proste - fundusze, "dziwne" zagrywki na runku ... cóż zobaczymy. Wiem, że dałbym rade zapewnić maszyny "skrojone na miarę" dopieczone do ostatniej ikony ;) ... ale tu wszystko rozbija się o pieniądze - zobaczymy czy się uda.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Można by spróbować z Kickstarterem.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

e X t wejdź na gg
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

NetBit73 pisze:e X t wejdź na gg
Już z telefonu piszę - jutro pogadamy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Słuchaj, a miałbyś sterowniki do karty graficznej ATI Mobility HD4650 i kernela 21.3/21.4 K8 pod ubuntu 12.10? Byłbym ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ironclad pisze:Słuchaj, a miałbyś sterowniki do karty graficznej ATI Mobility HD4650 i kernela 21.3/21.4 K8 pod ubuntu 12.10? Byłbym ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam
Zmodyfikowane 12.09 sa w repo.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

A oświecisz mnie, które to repo? :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ironclad pisze:A oświecisz mnie, które to repo? :)
Wpisujesz Pan w jakimś managerze pakietów fglrx i wybierasz. Pod 12.10 są zmodyfikowane Catalytsy 12.09 ... i pod w/w wersją Ubuntu/Kubuntu ze względu an nowe X`y [a tu głownie Xrander] działają jedynie te 12.09 z repozytorium oraz 12.11 beta [ostatnia to 8].

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Pytam, ponieważ wcześniej miałem zainstalowane 12.6 Legacy z tąd http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-12-1 ... ch-atiamd/ ale one zmieniają xorg 1.13 na 1.12.3 a szukając w synapticu oprócz tych Legacy mam tylko fglrx 2:9.000-0ubuntu3, więc jak zainstalować te zmodyfikowane?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

aha czekaj Pan Twoja karta już nie jest wspierana zarówno pod GNU/Linux, jak i Windows] ... zatem tylko sterowniki legacy, albo otwarte zostają.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dokładnie tak jest, ta seria nie jest już wspierana, tylko myślałem a w zasadzie miałem nadzieję, że ktoś zmodyfikował nowsze sterowniki, tak jak to się robi z nowszymi sterownikami pod Windows 8, ale jak widać ta seria, mimo jeszcze dobrej wydajnośći (ATI Mobility HD4650 w laptopie taką słabą znowu kartą nie jest) została definitywnie nie wiedzieć czemu porzucona. Szkoda.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ale te legacy to 12.6 tak ? ... nie są złe choć brakuje im odczuwalnie do np.12.9, albo 12.11.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ironclad
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tak, 12.6 Legacy, działają jako tako, problemów niema, jednak jak wspomniałeś cyt. "brakuje im odczuwalnie do np.12.9, albo 12.11". No i prawdopodobnie są odpowiedzialne za zgrzyty w środowisku Cinnamon w którym na tych sterownikach mam dziwne freezy i artefakty i tylko w Cinnamon. Nie da się normalnie korzystać z tego środowiska i chociaż bardzo mi się podoba to jestem zmuszony z niego zrezygnować na rzecz Unity, które mimo optymalizacji i tak pożera sporo pamięci oraz potrafi w pulpicie i włączoną przeglądarką wykorzystywać 40% procesora C2D P8600 2,4Ghz, jednak coraz bardziej przekonuję się do lekkiego i bardzo konfigurowalnego XFCE.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Chyba warto byłoby pomyśleć nad powrotem do pomysłu z maszynami, ale bardziej w stylu Apple, czyli dość ograniczona acz mocno dopieszczona oferta, typu dosłownie parę laptopów + jakiś mini-PC/HTPC. Dobrym pomysłem mogłoby także być wysłanie kerneli i reszty optymalizacji na testy do jakiegoś serwisu, zareklamowanie się na głównym forum Ubuntu i w społeczności Minta.
Popieram pomysł Galvatron. Szybciej sprzedasz nowego laptopa z Twoim kernelem i wsparciem, niż zarobisz jakąś kasę na forum ubuntu. Może rzeczywiście forum Minta też byłoby dobrym rozwiązaniem. Ale tu raczej to chyba oficjalne bardziej by sprzyjało rozwojowi. Może nawet sam Clem by się zainteresował. W końcu nie muszą siedzieć na standardowych kernelach Ubuntu.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”