Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: luk1don »

e X t 7 3 pisze:
Witaj, ale nikt nei zamierza używać kernela zbudowanego dla i486 ;).
No myślę :razz:
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Witam.

Zastanawiam się, czy z premierą 12.04 nie zainteresować się Lubuntu 64bitowym i generalnie LXDE. Moje pytanie, ktoś siedzi na LXDE? Jakieś opinie?
Dużym szokiem będzie dla mnie przeniesienie się z KDE? I najważniejsze, jak to środowisko stoi z responsywnością/szybkością działania w porównaniu do KDE?

Nie interesują mnie efekty graficzne ani nic z tych rzeczy, bardziej duże możliwości konfiguracji, oraz jak najmniejsze obciążenie pamięci/systemu. Tak więc czy warto?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

patrykos91 pisze:Witam.

Zastanawiam się, czy z premierą 12.04 nie zainteresować się Lubuntu 64bitowym i generalnie LXDE. Moje pytanie, ktoś siedzi na LXDE? Jakieś opinie?
Dużym szokiem będzie dla mnie przeniesienie się z KDE? I najważniejsze, jak to środowisko stoi z responsywnością/szybkością działania w porównaniu do KDE?

Nie interesują mnie efekty graficzne ani nic z tych rzeczy, bardziej duże możliwości konfiguracji, oraz jak najmniejsze obciążenie pamięci/systemu. Tak więc czy warto?
Co do szybkość - jest to środowisko szybkie - bez dwóch zdań, ale konfiguracja jest trudniejsza niż KDE.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Dominbik »

konfiguracja na początku jest trudna, potem jest już zwykle łatwiej.

najlepiej od razu openbox + tint2.
daje dużego kopa, mocno oszczędza zaosby, ładne, wygodne, funkcjonalne i wyrabia skila
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Dominbik pisze:konfiguracja na początku jest trudna, potem jest już zwykle łatwiej.

najlepiej od razu openbox + tint2.
daje dużego kopa, mocno oszczędza zaosby, ładne, wygodne, funkcjonalne i wyrabia skila
Ja oczywiście preferuje KDE ... ale właśnie przetestowałem Minta na Debianie [Linux Mint Debian 201204 RC] ... i powiem szczerze, jak nie lubiłem GNOME `a 3 tak tutaj Cinnamon daje nieźle czadu ... działa i wygląda naprawdę genialnie ! ... Zatem na pewno teraz mogę rekomendować zarówno KDE 4.8.2, jak i Cinnamon od 1.2-1.4. Powiem szczerze wydajność Cinnamon dała mi do myślenia :P.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Osjan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Osjan »

A co jest takiego w gnoome 3 czego Pan nie lubi? Moim zdaniem jest piękne tylko największym minusem jest prędkość i MUTTER zamisat compiza
Plecy, klata, barki bo od tego są ciężarki!

Może troche to lamerskie ale http://signup.leagueoflegends.com/?ref=4f22c034c5209546703796 :D
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Ja oczywiście preferuje KDE ... ale właśnie przetestowałem Minta na Debianie [Linux Mint Debian 201204 RC] ... i powiem szczerze, jak nie lubiłem GNOME `a 3 tak tutaj Cinnamon daje nieźle czadu ... działa i wygląda naprawdę genialnie ! ... Zatem na pewno teraz mogę rekomendować zarówno KDE 4.8.2, jak i Cinnamon od 1.2-1.4. Powiem szczerze wydajność Cinnamon dała mi do myślenia :P.
Ja tam wybrała bym Cinnamona. Ale nie mam nic przeciwko Gnome 3
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

jakby nie było; środowisko i aplikacje w nim to na słabszych komputerach desktopowych w zasadzie pierwszorzędna rzecz jeśli chodzi szybkość, wydajność...
tak nie używałbym Wheezy na pentium4 :roll:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Osjan pisze:A co jest takiego w gnoome 3 czego Pan nie lubi? Moim zdaniem jest piękne tylko największym minusem jest prędkość i MUTTER zamisat compiza
Ze względu na bardzo ubogie narzędzia konfiguracji - przede wszystkim zarządzania energią. O ile na najniższym poziomie można pokusić się o realizacje tych działań na poziomie budowanych skryptów - vide mój skrypt APM. O tyle już np. ustalanie jasności ekranu w zależności od poziomu baterii, usypiania, hibernacji, etc. powinno być z poziomu narzędzi konfiguracyjnych posiadających interfejs użytkownika - vide KDE.

Natomiast, co do muttera ... to muszę powiedzieć, że ostatnio się miło rozczarowuje. W przykładowym połączeniu GNOME 3 + nakładka Cinnamon w niczym nie ustępuje wydajności i płynności Compizowi ... i to dobrze skonfigurowanemu Compizowi, aż byłem w szoku ;).

Pozdrawiam

-- 19 kwi 2012 22:03 --
linuxozaurus pisze:
Ja tam wybrała bym Cinnamona. Ale nie mam nic przeciwko Gnome 3
Jedno jest uzupełnieniem drugiego ;)

Pozdrawiam

badziewmax
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: badziewmax »

Mam nadzieję, że to dobry wątek na takie pytanie i że nie zgubiłem już odpowiedzi po drodze,

kiedy można się spodziewać wersji desktopowej dla 12.04?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

badziewmax pisze:Mam nadzieję, że to dobry wątek na takie pytanie i że nie zgubiłem już odpowiedzi po drodze,

kiedy można się spodziewać wersji desktopowej dla 12.04?
Kerneli ? w zasadzie już możesz Pan instalować ;). Natomiast wersja v18.4 i 19.0 - raczej w okolicach niedzieli/poniedziałku.

Pozdrawiam

badziewmax
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: badziewmax »

Właśnie zauważyłem, że chyba nici z zabawy, bo nie ma jeszcze kerneli 64 pod Intela :/
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

"K8" - wbrew nazwie - jest uniwersalny, a nie tylko dla AMD. Jego nazwa pochodzi od zestawu zastosowanych optymalizacji, które dają najlepszy efekt na wszystkich maszynach. Istnieje także wersja dedykowana nowszym kontrukcjom, osobna dla AMD ("Brazos", w tym także Llano i chyba Bulldozer), oraz Inttela ("i7"), ale ona już jest płatna - trzeba kupić gotową maszynę lub subskrypcję.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:"K8" - wbrew nazwie - jest uniwersalny, a nie tylko dla AMD. Jego nazwa pochodzi od zestawu zastosowanych optymalizacji, które dają najlepszy efekt na wszystkich maszynach. Istnieje także wersja dedykowana nowszym kontrukcjom, osobna dla AMD ("Brazos", w tym także Llano i chyba Bulldozer), oraz Inttela ("i7"), ale ona już jest płatna - trzeba kupić gotową maszynę lub subskrypcję.
Kolega Galvatron ma 100 % racje ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Mógłbyś jeszcze raz napisać jakim dokładnie architekturom dedykowany jest "Brazos"?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Mógłbyś jeszcze raz napisać jakim dokładnie architekturom dedykowany jest "Brazos"?
Zatem K10, Brazos, Llano [Fusion], Bulldozer. Teraz się zastanawiam nad wdrożeniem - za jakiś czas GCC 4.7 ... tam będę miał możliwość jeszcze głębszej optymalizacji ... wtedy wersja zarówno Brazos jak i i7 (tu wsparcie dla i3, i5, i7- tu na pewno Sandy Bridge i po aplikacji gcc 4.7.x jescze głębsza optymalizacja dla Ivy Bridge) uzyskałybym jescze większy skok wydajności i responsywności.

Pozdrawiam

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: sokarsg-1 »

Witam.
Dzisiaj trochę nie na temat aczkolwiek o wydajności.
Ponieważ strasznie mnie zaczął drażnić dysk HDD w moim 1201n to znaczy strasznie przymula i powoduje, że czasami praca z netbookiem staje się katorgą chciałem się spytać czy jest sens kupowania jakigoś SSD do współpracy z atomem? Czy SSD nie będzie się "marnował" z tak wolnym procesorem? I jak byście mogli ewentualnie polecić jakiś bo ja ostatnio nie jestem w temacie a obiło mi się o uszy, że niektóre SSD potrafią szybko padać. Ewentualnie choć to raczej pewne Linux obsługuje bez problemu SSD? I jeszcze na koniec czy taki dysk 2,5 cala będzie można ewentualnie w przyszłości wsadzić do jakiejś stacjonarki?
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: xacti »

Dysk nie bedzie stopowany przez procesor, mozna uzywac go w desktopie ;)
Mozna powiedziec, ze linux bardziej nadaje sie do wspolpracy z SSD z uwagi na inna charakterystyke SWAP'a.
Dobre porownanie jest dostepne w serwisie PurePC http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/wie ... d_z_sata_3
Mam nadzieje, ze nikt sie nie obrazi za linkowanie innego portalu ;)
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: elzear »

Co do wydajności na atomie nie jestem w stanie się wypowiedzieć.
2. co do dysku: na dzień dzisiejszy chyba najlepszym wyborem będzie Samsung z serii 830, albo Crucial M4. Nie przodują one w wydajności jednak na pewno jest mniej zwrotów tych dysków niż Vertexów.
3. Konfiguracja SSD: http://siduction.org/index.php?module=n ... 78&lang=en
4. W 12.04 prawdopodobnie przydzielenie przestrzeni jest automatyczne ( ja mam zainstalowane obok win 7 i z automatu przydzieliło odpowiednio przestrzeń).
Ogólnie różnica działania na ssd a na zwykłym hdd jest naprawdę spora.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do dysków to fakt, SSD jest niezłym rozwiązaniem ... ale najlepiej się sprawuje jeśli aktywny jest nie scheduler CFQ, a Deadline. Sprawdza się on znacznie lepiej na dyskach SSD i RAID. Mój kernel ma aktywne oba scheduler`y, ale domyślnym jest CFQ. Natomiast aby wybrać Deadline, wystarczy do grub.conf dołożyć:

Kod: Zaznacz cały

elevator=deadline
Co do kerneli ... v18.4 będzie bazował na 3.2.16. Natomiast v19.0 na 3.3.3. Jednak do tej ostatniej wersji nie wdrożono jeszcze patchy o jakich pisałem, co oczywiście skutkuje w określonych warunkach "wywaleniem" btusb i następczo usb-storage. Oczywiście mój kernel będzie miał aplikowane opisane patche Andrei`a Emeltchenki, a zatem pod moimi kernelami taka sytuacja nie wystąpi. Postaram się wypuścić najpierw v18.4, a następnie v19.0. Myślę, ze najdalej do końca tygodnia oba się uda udostępnić.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”