Witam Was,
dostałem ostatnio internet w iPlusie z modemem Huawei E1750 i była lipa. A teraz problemem jest tylko zbyt jaskrawo świecące na niebiesko światełko modemu, hihi.
Na podstawie danych w necie udało mi się znaleźć następującą metodę, po zastosowaniu której jednokrotnie, możemy zapomnieć, że mieliśmy modem problemowy.
Nie wiem tylko, czy to będzie
działać dla wszystkich niespolegliwych modemów??
Przyda się Wasz feedback.
Okazała się, że problem nie leży w Network Managerze, czy ustawieniach Netu/GSM, tylko w tym, że część modemów jest wykrywana jako dysk usb (bo mają pamięć?).
1. Pomaga na to prosty programik
usb_modeswitch z repo.
2. Do wpisania ustawienia w konfie, czyli pliku
/etc/usb_modeswitch.conf (ja go musiałem stworzyć):
Kod: Zaznacz cały
DefaultVendor= 0x12d1
DefaultProduct= 0x1446
TargetVendor = 0x12d1
TargetProduct= 0x1001
MessageContent="55534243000000000000000000000011060000000000000000000000000000"
MessageEndpoint=0x01
CheckSuccess=5
3. I tylko regułka do wykrywania włożonego modemu przez udev, żeby go objechał usb_modeswitchem:
Tworzymy plik
/etc/udev/rules.d/15-huawei-e1750.rules
Zawartość:
Kod: Zaznacz cały
SUBSYSTEM=="usb", SYSFS{idProduct}=="1446", SYSFS{idVendor}=="12d1", RUN+="/usr/sbin/usb_modeswitch"
Garść uwag:
Za idVendor, idProduct, DefaultVendor i DefaultProduct dajemy swoje. Do znalezienia komendą lsusb. E1550 ma taki sam jak E1750.
Parametrów target nie dotykamy, bo widać że on tu emuluje jakiś standardowy model Huawei chyba.
Można sobie dla porządku zmienić model w nazwie pliku.
Po tym modem jest wykrywany jak człowiek, czyli jako modem i NM-applet zrobi już swoje. Trza tylko znać pin karty.
Metoda działa permanentnie, nie ważne ile razy się wyjmuje/wkłada sticka (po restarcie)
Pozdrawiam, Olek
P.S. Jak Ktoś ma modem innej firmy niż Huawei, to target vendor musi dać swój, ale target product chyba wybrać jakiś rozsądny z bazy w Internecie.
https://wiki.ubuntu.com/NetworkManager/Hardware/3G