Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie

Post autor: e X t 7 3 »

Nie używasz compiza tak ? Niestety Gnome'owe managery okien - stosowane także przez XFCE, w szczególności mutter są bardzo wolne.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Re: Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: gitarzystaa »

Ok problem okazał się tak prosty do rozwiązania, że aż do nie pomyślenia :) Przy okazji wszystkim życzę wesołych i spokojnych świąt!
Wystarczyło włączyć funkcję eliminowania zniekształceń w ustawieniach ATI CCC.
Obrazek
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

gitarzystaa pisze: edit:
ok już po problemie wystarczyło zmienić nazwę dla backupu pliku konfiguracyjnego :)
dla bezpieczeństwa wprowadzałem polecenia linijka po linijce.
Cześć mógłbyś mi powiedzieć dokładnie którego pliku ?

A tak w ogóle piszę też w innej sprawie. Chodzi mi o to czy fakt że w tray'u mam ikony AnakondiTray i indeksowanie plików Nepomuk'a, mimo że niby wyłączyłem te usługi zgodnie z http://konqiklub.ubucentrum.net/2011/02 ... pomuk.html ma jakieś znaczenie? Jeśli nawet nie to jak się pozbyć ikon z traya?

A , i jak wyłączyć aplet drukarki, i wszystko co z drukarkami związane? ponieważ na netbooku nie korzystam z drukarek i jest to totalnie zbędne a pewnie też jakieś miminalne zasoby zajmuje.

Oprócz tego interesuje mnie czy mogę odinstalowywać programy typu Kmail? Czy spowoduje to crash całego KDE?

I na koniec najbardziej denerwująca mnie przypadłość KDE. Mianowicie (chyba?) "menadżer zadań" (ten fragment odpowiadający paskowi Startu w Windowsie, na którym są miniaturki odpalonych programów) bardzo często mi się zawiesza , tzn. po zamknięciu konsoli,mozilli itp , programy te zostają na pasku , nie da się ich kliknąć , zamknąć otworzyć .. po prostu zajmują pasek , aż do uruchomienia innego programu. Wtedy te "nieaktywne" znikają.
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Kod: Zaznacz cały

sudo cp /etc/cpufreqd.conf /var/backups/cpufreqd.conf-oryginał
w miejscu "oryginał" wpisz cokolwiek innego, tyczy to się skryptu instalacyjnego cpufreqd, znajdziesz go tutaj viewtopic.php?f=216&t=140724

A co do AnakonidTray i Nepomuk wyłącz je korzystając z Simple Service Manager, ewentualnie jakiś terminalowym manager Bum.
Identycznie w przypadku drukarek, znajdź usługę cups i wyłącz ją. Odszukaj też czy w programach startowych usługi te nie są zaznaczone.
Co do KDE nie używam go ale sądzę, że nic nie powinno się stać, usuwając takie programy w przypadku Gnome i XFCE nic się nie działo. :)
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

gitarzystaa pisze:Ok problem okazał się tak prosty do rozwiązania, że aż do nie pomyślenia :) Przy okazji wszystkim życzę wesołych i spokojnych świąt!
Wystarczyło włączyć funkcję eliminowania zniekształceń w ustawieniach ATI CCC.
Obrazek
To jest rozwiązani, że tak określę "pośrednie" ;). Po prostu obchodzi się wady menadżerów Gnome: Metacity lub Mutter. Ja zawsze raczej wyłączam tę opcje = powoduje obniżenie wydajności maszyny, co wnika m.in. z dodatkowego filtrowania. Tego rodzaju problem nie występuje, jeśli korzystasz z dobrze skonfigurowanych menadżerów, jak kwin w KDE lub Compiz pod Gnome, an tę chwilę da rady zastąpić Metacity lub Muttera ( Gnome 3.x.x), ale tylko w przypadku pracy na Gnome Fallback - pod Gnome Shell nie zadziała - tu działa tylko Mutter.

Pozdrawiam

-- 26 gru 2011 16:51 --
patrykos91 pisze:
gitarzystaa pisze: edit:
ok już po problemie wystarczyło zmienić nazwę dla backupu pliku konfiguracyjnego :)
dla bezpieczeństwa wprowadzałem polecenia linijka po linijce.
Cześć mógłbyś mi powiedzieć dokładnie którego pliku ?

A tak w ogóle piszę też w innej sprawie. Chodzi mi o to czy fakt że w tray'u mam ikony AnakondiTray i indeksowanie plików Nepomuk'a, mimo że niby wyłączyłem te usługi zgodnie z http://konqiklub.ubucentrum.net/2011/02 ... pomuk.html ma jakieś znaczenie? Jeśli nawet nie to jak się pozbyć ikon z traya?

A , i jak wyłączyć aplet drukarki, i wszystko co z drukarkami związane? ponieważ na netbooku nie korzystam z drukarek i jest to totalnie zbędne a pewnie też jakieś miminalne zasoby zajmuje.

Oprócz tego interesuje mnie czy mogę odinstalowywać programy typu Kmail? Czy spowoduje to crash całego KDE?

I na koniec najbardziej denerwująca mnie przypadłość KDE. Mianowicie (chyba?) "menadżer zadań" (ten fragment odpowiadający paskowi Startu w Windowsie, na którym są miniaturki odpalonych programów) bardzo często mi się zawiesza , tzn. po zamknięciu konsoli,mozilli itp , programy te zostają na pasku , nie da się ich kliknąć , zamknąć otworzyć .. po prostu zajmują pasek , aż do uruchomienia innego programu. Wtedy te "nieaktywne" znikają.
Ikony o jakich wspomniałeś możesz wyłączyć poprzez konfiguracje ustawienia tacki systemowej. Jednak często teoretycznie wyłączone ikony się nadal pojawiają. Na tę chwile taka przypadłość KDE, podobnie, jak tzw. "duchy", tj. miniatury okien na pasku zadań, które zostały wyłączone. Na razie jeszcze nie znalazłem 100 % rozwiązania tego problemu. Powiem szczerze te przypadłości jak dla mnie są niczym w porównaniu np. do wad Gnome 3 = jego "szybkość" pracy i brak konfiguracji wielu elementów - prostej, bo w przypadku "ręcznych" robótek można nawet sporo pozmieniać, ale to jest dość meczące. Choć muszę przyznać spodobał mi się Cinnamon Project.

Pozdrawiam

-- 27 gru 2011 09:24 --

W dziale skrypty, uzupełniłem opis w zakresie wpisów do Grub. Ponadto moze jescze dziś udostępnię nową wersje skryptu APM v1.3, uzupełnioną o wpisy dotyczące zarządzania pracą dysku: parkowanie głowicy i jego usypianie. Dzięki niemu udało mi się po raz pierwszy zejść ze zszyciem energii pod Asusem 1201n (ION) poniżej 10 watt - oczywiście na danej konfiguracji = włączone i połączone WiFi, włączony bluetooth oraz włączone aplety plazmy. Zmieniłem tez pierwotne ustawienia o jakich pisałem, a zatem parkowanie ustawiłem na 160, powyżej tej wartości znacznie rośnie zużycie energii ... na pewno nie polecam - jak to niektórzy robią - ustawień na 254. taka sytuacja skutkuje po pierwsze praktycznie brakiem parkowania głowicy, co w przypadku pracy na baterii zagraża bezpieczeństwu dysku - używamy tak maszyn np. w podróży - pociąg, autobus, etc., co skutkować moze naruszeniem powierzchni dysku. Ponadto zmieniłem ustawienia usypiania teraz na baterii następuje po 30 sekundach bezczynności a na AC po 10 minutach.

Asus 1201n + kernel v.17.4-atom + apm-v1.3

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sokarsg-1 »

Odnośnie vsync to ciekawe rzeczy piszesz eXt73, czyżbyś znał sposób na "prawidłowe" działanie vsync na ION' e pierwszym (czy też innych kartach Nvidi) pod Kwin' em? Chodzi mi o akcje z szarpanymi oknami w górnej części ekranu nawet jeśli ma się włączone vsync w nvidia-settings i w opcjach Kwin' a. Aby odtworzyć problem o który mi chodzi wystarczyć ustawić okno terminalu w górnej części ekranu koniecznie z czarnym tłem (lub inne okno z czarnym tłem) i poruszać nad nim jakimś oknem z jasnym tłem (będzie widać szarpanie okna z jasnym tłem). Co ciekawe problem występuje raczej tylko w górnej części ekranu. To samo było zresztą w przypadku Compiz 0.8.6 i np. pod Xfce ale nie w przypadku Compiza z serii 0.9 (po włączeniu opcji workaround specjalnie do tego przeznaczonej). Pytam bo zdziwiło mnie że ten problem jest raczej "olewany" na stronie do zgłaszania bugów kde więc może jest jakiś sposób jego ominięcia którego nie mogę znaleźć nigdzie w necie?

A i drugie pytanie dotyczy skryptów czasami po odhibernowaniu lub uruchomieniu kompa mam w powertop' ie same bad zamiast w większości good co może być tego przyczyną? Znaczy czy da się wykonać skrypty jakoś ręcznie z terminala bo jak podłączę i dołączę zasilanie to wszytko wraca do normy w powettop 'ie czyli się skrypt wykonuje?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sokarsg-1 pisze:Odnośnie vsync to ciekawe rzeczy piszesz eXt73, czyżbyś znał sposób na "prawidłowe" działanie vsync na ION' e pierwszym (czy też innych kartach Nvidi) pod Kwin' em? Chodzi mi o akcje z szarpanymi oknami w górnej części ekranu nawet jeśli ma się włączone vsync w nvidia-settings i w opcjach Kwin' a. Aby odtworzyć problem o który mi chodzi wystarczyć ustawić okno terminalu w górnej części ekranu koniecznie z czarnym tłem (lub inne okno z czarnym tłem) i poruszać nad nim jakimś oknem z jasnym tłem (będzie widać szarpanie okna z jasnym tłem). Co ciekawe problem występuje raczej tylko w górnej części ekranu. To samo było zresztą w przypadku Compiz 0.8.6 i np. pod Xfce ale nie w przypadku Compiza z serii 0.9 (po włączeniu opcji workaround specjalnie do tego przeznaczonej). Pytam bo zdziwiło mnie że ten problem jest raczej "olewany" na stronie do zgłaszania bugów kde więc może jest jakiś sposób jego ominięcia którego nie mogę znaleźć nigdzie w necie?

A i drugie pytanie dotyczy skryptów czasami po odhibernowaniu lub uruchomieniu kompa mam w powertop' ie same bad zamiast w większości good co może być tego przyczyną? Znaczy czy da się wykonać skrypty jakoś ręcznie z terminala bo jak podłączę i dołączę zasilanie to wszytko wraca do normy w powettop 'ie czyli się skrypt wykonuje?
Własnie zrobiłem test o jakim Pan pisałeś ... hmm jak dla mnie nie jest problemem przesuniecie o 1, czy też 2 piksele ... i efekt ten nie występuje tylko w tym obszarze ekranu. Kolega patrykos91 pokrywał sytuacje gdzie przesuniecie sięgało kilkunastu pikseli. Oczywiście nie używam Vsync. Co do sytuacji opisanej odnośnie skryptu, zrobię testy dodatkowe i zobaczymy.

Pozdrawiam

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

No niby mnie też nie przeszkadza to przesunięcie o parę pikseli w środowisku graficznym (praca z edytorami tekstu, przeglądarką itp.) zwłaszcza że występuje ono dość rzadko (rzadko coś przesuwam nad czarnym tłem). Niestety problem występuje też w przypadku oglądania filmów przez vdpau (inne wyjścia obrazu jak xv chyba też choć musiał bym dokładnie sprawdzić) a to już jest bardzo denerwujące (wtedy krecha z przesuniętymi pixelami leci przez cały ekran) i praktycznie przynajmniej mi odechciewa się oglądać cokolwiek dalej. Nawet sprawdziłem czy ten efekt występuje pod kubuntu 12.04 a tam jest już ten chyba poprawiony kwin i sterownik noveau miałem załadowany. I niestety to samo czyli albo vsync nie jest włączony w domyślnej konfiguracji noveau (albo go jeszcze nie obsługuje) albo coś jest nie tak z kwinem. Błąd sprzętu (ION) jakoś odpada bo by pewnie było głośno że na Windowsie są też takie akcje więc stawiam na problem ze sterownikami Nvidi pod Linuksem albo z samym Kwinem. Ponieważ w Compizie 0.9.x po zaznaczeniu opcji synchronizacji w pluginie workarounds między X a GLX problem znikał stawiam właśnie na to że jakaś funkcja w sterownikach Nvidi jest źle zaimplementowana bo raczej twórcy Compiza czy Kwina pewnie piszą zgodnie ze standardem po to aby kod działał na największej liczbie kart różnych producentów.
Męczę tak bo jakoś na necie nikt specjalnie nie "zauważa" tego problemu a jest on bardzo denerwujący przynajmniej dla mnie i się nawet zastanawiałem czy ja jestem jakoś nadwrażliwy na ten problem, czy on może występuje na tylko moim ION' ie (w co wątpię).
Wcześniej pytałem się o to czy da się odpalić sterownik Noveau pod twioim kernelem bo włąsnie chciałe sprawdzić pakiet kde-windows-menager-gles bo być może implementacja open gl es w kwin i w noveau rozwiązała by mój problem (tak sobie teraz uświadomiłem że pod livecd kubuntu 12.04 to miałem kwina w wersji open gl a nie opengl es)?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Właśnie testowałem pod Kubuntu 11.10 na 1201n oraz na stacjonarce z GF8800 GTS 512 i opisany efekt w filmach (testowałem HD i FullHD) nie występuje pod VLC (tu aby było sprzętowe musi być vaapi-vdpau) i SMplayerm, ale można go zobaczyć pod Totemem. jaki masz xorg.conf ? Jak skonfigurowane środowisko ?

Pozdrawiam

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Więc tak sprzęt testowy to 1201n, kubuntu 11.10, sterownik Nvidi 285.05.09 (te najnowsze 290 powodują dziwne artefakty u mnie pod kede) xorg.conf
ten ze skryptu

# Plik wygenerowany dla Asus EeePC 1201n, przez: Tomasz `e X t 7 3` Miś, email: ext73@wp.pl

Section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "HSD121PHW1"
    HorizSync       30.0 - 75.0
    VertRefresh     60.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Module"
	Load	"glx"
	SubSection  "extmod"
	Option    "omit xfree86-dga"   # wyłącza rozszerzenia DGA
	EndSubSection
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "ION"
    Option         "RegistryDwords" "PowerMizerEnable=0x1; PerfLevelSrc=0x3322; PowerMizerDefaultAC=0x1"
    Option	   "NoLogo"		"True"
    Option         "TripleBuffer" 	"True"
    Option         "Coolbits" "1"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "1366x768_60 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

#Section "Extensions"
#Option "Composite" "Enable"
#EndSection

Filmy oglądam pod Smplayerem z vdpau (o tym że pod vlc można odpalić vdpau nawet nie wiedziałem). I jeszcze co do "efektu" (jak to się fachowo nazywa co bym się nie musiał wyrażać?) no może jestem trochę przewrażliwiony ale występuje on na pewno (ja osobiście testuje to w Matrixie 1 w scenie walki zaczynającej się od 49 minuty) w jednych filmach mniej w innych więcej ale zawsze zdarzy się parę scen kiedy go widzę. Jeszcze sprawdzę, przetestuje to pod vlc z tym vaapi-vdpau. O chyba ten temat http://old.nabble.com/Review-Request%3A ... 91616.html opisuje mój problem ale poczytam go dopiero rano bo teraz od samego patrzenia boli mnie głowa.
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Witam!
Zgłaszam, że nie działają pod asusem 1215B klawisze fn po wprowadzeniu

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
lub

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax acpi_backlight=vendor"
Co ciekawe pod Ubuntu 10.10 z stockowym kernelem, wszystkie skróty fn działały.
Na Xubuntu 11.10 z stockowym oraz testowym v17.3 kernelem nie działają, prócz zmiany podświetlenia. Podświetlenie działa nawet bez wpisów w grubie.

Można jest jakaś komenda na zwiększanie/zmniejszanie głośności w systemie?

I drugie pytanie czy mogę bezboleśnie doinstalować compiza do xfce?
e X t 7 3 pisze: To jest rozwiązani, że tak określę "pośrednie" ;). Po prostu obchodzi się wady menadżerów Gnome: Metacity lub Mutter. Ja zawsze raczej wyłączam tę opcje = powoduje obniżenie wydajności maszyny, co wnika m.in. z dodatkowego filtrowania. Tego rodzaju problem nie występuje, jeśli korzystasz z dobrze skonfigurowanych menadżerów, jak kwin w KDE lub Compiz pod Gnome, an tę chwilę da rady zastąpić Metacity lub Muttera ( Gnome 3.x.x), ale tylko w przypadku pracy na Gnome Fallback - pod Gnome Shell nie zadziała - tu działa tylko Mutter.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do klawiszy funkcyjnych, wynika to m.in. z rozwiązań jakie wprowadza Canonical = mają "gdzie" pełne ACPI. Nie wiem czemu tak postępują, tez mi się to nie podoba.

Nie działa Ci sterowanie głośnością ?!? a wykonałeś sudo update-grub ?

Co do compiza, wykonaj proszę w konsoli - najszybciej będzie:

sudo apt-get install compiz-plugins-extra compiz-fusion-plugins-extra compizconfig-settings-manager fusion-icon python-compizconfig
Jeśli nawet czegoś zabraknie poprosi o instalacje zależności.

PS. udostępniłem nowy skrypt APM v1.3

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

tak zrobiłem aktualizacje gruba :(

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

gitarzystaa pisze:tak zrobiłem aktualizacje gruba :(
hmm na 1215b nie dzialają klawisze Fn dla dźwięku ?!?! a reszta ? daj wynik lsmod.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Wiem że to jest śmieszne szkoda bo pod zwykłym Ubuntu wszystko działało.
Aktualnie współpracują kombinacje Fn+F5/F6 matryca, Fn+F2 WIFI on/off, i cała klawiatura numeryczna.
Wynik z lsmod:

arkadiusz@arkadiusz-1215B-1215B:~$ lsmod
Module                  Size  Used by
rfcomm                 31404  0 
bnep                    8212  2 
bluetooth             142996  10 rfcomm,bnep
binfmt_misc             6044  1 
snd_hda_codec_realtek    48276  1 
wl                   2545892  0 
snd_hda_codec_hdmi     26808  1 
lib80211                3992  1 wl
bcma                   14036  0 
snd_hda_intel          20032  5 
arc4                    1108  2 
snd_hda_codec          95200  3 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel
snd_hwdep               3960  1 snd_hda_codec
uvcvideo               68720  0 
snd_pcm_oss            43104  0 
snd_mixer_oss          14868  2 snd_pcm_oss
snd_seq_dummy           1784  0 
snd_pcm                64984  4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
videodev               68736  1 uvcvideo
joydev                 11328  0 
snd_seq_oss            30308  0 
brcmsmac              643436  0 
snd_seq_midi            4480  0 
snd_rawmidi            14368  1 snd_seq_midi
fglrx                2441984  105 
snd_seq_midi_event      4084  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
mac80211              207376  1 brcmsmac
snd_seq                47984  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
eeepc_wmi               1560  0 
asus_wmi               16632  1 eeepc_wmi
brcmutil                6708  1 brcmsmac
cfg80211              147520  2 brcmsmac,mac80211
psmouse                56300  0 
snd_timer              13980  2 snd_pcm,snd_seq
serio_raw               3736  0 
sparse_keymap           3412  1 asus_wmi
snd_seq_device          3872  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
sp5100_tco              4248  0 
i2c_piix4               7812  0 
k10temp                 1720  0 
video                   8584  0 
snd                    48964  21 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
wmi                    11260  1 asus_wmi
soundcore               3840  2 snd
snd_page_alloc          6044  2 snd_hda_intel,snd_pcm
xhci_hcd               85464  0 
atl1c                  60600  0 

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm masz wszystko czego potrzeba:

eeepc_wmi               1560  0 
asus_wmi               16632  1 eeepc_wmi
wmi                    11260  1 asus_wmi
Pod Kubuntu 11.10 Ci nie działa tak ? a pod Ubuntu 11.10 działa ?

PS. znam już przyczynę "duchów" w KDE ... to problem Qt ... łatwo możesz sprawdzić. Otwórz okno i zamknij je przyciskiem x - nie poruszając przy tym myszką po kliknięciu. Ducha nie będzie. Teraz zrób to samo, jednak od razu szybko poruszaj myszką - duch powinien pozostać na panelu :P a rozwiązanie to 2 linijki kodu - patch do Qt. Tylko konieczne jest przekompilowanie Qt ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Pod Xubuntu 11.10 nie działa,
pod Ubuntu 10.10 działa

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

gitarzystaa pisze:Pod Xubuntu 11.10 nie działa,
pod Ubuntu 10.10 działa
a sprawdzałeś Pan pod Ubuntu 11.10 ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

nie nie testowałem

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

gitarzystaa pisze:nie nie testowałem
Zrób jescze tak, w konsoli:

sudo rmmod eeepc-wmi
a następnie:

sudo modprobe eeepc-laptop
Zobaczymy

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”